Gojaznost - zdravstveni a ne estetski problem

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ne računajte kalorije – obuzdajte apetit. Evo saveta nutricioniste

Ne računajte kalorije – obuzdajte apetit. Evo saveta nutricioniste

Blic žena


Malim količinama hrane, koje ćete uzimati više puta dnevno, nećete opteretiti organizam, kaže Slađana Milanović, nutricionista.


9921_prezder_if.jpg


Stručnjaci tvrde da, ako vas spopadne napad gladi sredinom ciklusa, imate problem s hormonima


Navika da se u kasnim večernjim satima poseti frižider i ublaži iznenadna i nezaustavljiva potreba za hranom poznata je mnogim ženama. Ali zašto imamo potrebu za hranom i onda kad nismo gladni? Slađana Milanović, nutricionista, kaže da razloga ima više.
– Prvi i najčešći razlog jesu stresne situacije, kada „jedemo“ svoj problem. Drugi razlog je predmenstrualni sindrom, jer mnoge žene upravo u danima pred menstruaciju osećaju neodoljivu potrebu za slatkišima. Pojedini istraživači skloni su da snažnu potrebu za određenom vrstom hrane pripišu nedostatku supstance koju ona sadrži, a koja nedostaje organizmu. Međutim, ova teorija nije uvek tačna, jer mnogi zapravo jedu iz čistog zadovoljstva, koje lako može da pređe u zavisnost od hrane. Ipak, najvažnije je da što duže uživate u jelu jer je potrebno 20 minuta dok želudac javi mozgu da je sit.


KAKO DA SE SUZDRŽITE

Ne preskačite predjelo
Supa smanjuje apetit i vodi računa o tome da budete suzdržaniji kod glavnog jela. Supa s nemasnim mesom sadrži proteine i dovodi razmenu materija u petu brzinu.


Grickajte rotkvice
Bečki stručnjak za ishranu dr Hadamer Bankhofer preporučuje kao salatu rotkvice, jer sumporasti senfeli, koje ovo povrće sadrži, povezuju deo unesenih masti i izbacuju ih iz tela. Ukoliko popijete i čašu vode s limunovim sokom, rezultati će biti još bolji jer vitamin C sagoreva masti.


Žvaćite gumene bombone
Desert je odličan završetak svakog obroka, pa zašto biste ga se onda odricali? Potrebu za slatkim možete da umirite sa 10 gumenih bombona koje sadrže samo 70 kalorija.


SMANJITE KOLIČINU HRANE

– Ponekad je iznenadna želja da se pojede nešto slatko, slano ili ljuto zaista odraz trenutne potrebe organizma. Ipak, to ne treba da bude opravdanje za prejedanje. Znači, uzimajte manje količine hrane koja je dovoljna da se zadovolji nepce, a ujedno ne opterećuje sistem za varenje. Takođe, kada vas obuzme napad gladi, a prethodno ste sasvim dovoljno jeli, treba da sačekate 15–20 minuta, jer je sasvim moguće da će osećaj gladi u tom periodu iščileti, iznenada kao što je i došao.


NE BRANITE SEBI
– Nikada nemojte da govorite sebi: nikad više večera, nikad više čokolada, nikad više grickalice, jer zabrane upravo imaju suprotan efekat. Nećete napraviti veliku grešku ako ponekad pojedete koji slatkiš, samo se trudite da vam to ne pređe u naviku. Veče je doba dana kad treba najviše da vodite računa šta jedete. Preračunavajte kalorije, masti i količinu hrane i tako neće moći da vam se desi da nastavite da jedete preko mere koju ste sebi odredili.


REŠITE PROBLEME
– Naučnici su zaključili da muškarci najviše jedu kad su srećni, a žene uglavnom posežu za hranom kada su nervozne ili tužne. Ukoliko ste primetili da se to i vama dešava, razmislite i pronađite problem koji se krije iza vašeg napada gladi. Tako sledeći put možda nećete posegnuti za hranom.


PROVERITE HORMONE
– Stručnjaci tvrde da, ako vas spopadne napad gladi sredinom ciklusa, imate problem s hormonima. Na taj način navikavate svoje telo, nezavisno od hormonalnog stanja, na masnu i slatku hranu. Kod sledećeg takvog napada bolje se suzdržite tako što ćete uvesti sebi više aktivnosti ili pak više sati sna. Postoji i jedan trik koji možete da primenite. Čim dobijete želju za čokoladom, brzo zapalite sveću s mirisom vanile ili cimeta. Ovi mirisi podstaći će stvaranje serotonina i na taj način suzbiti apetit.


9923_coko_if.jpg


ŽENE JEDU VIŠE SLATKIŠA

Rezultati istraživanja sprovedenog u Kanadi pokazuju da se na vrhu liste „omiljene“ nepotrebne hrane nalaze pica, čokolada, pomfrit i čips. Takođe, pokazalo se da žene češće posežu za slatkišima, a da se muškarci češće odlučuju za slanu i začinjenu hranu.


NAPRAVITE ZAMENU

– Obilno ste ručali, ali vam već u 16 časova opet krče creva? Priznajte da ste u velikom iskušenju da se dohvatite slatkiša. Ovaj put im se, međutim, oduprite. To uopšte nije teško ako, na primer, napravite zamenu i umesto kaloričnog slatkiša pojedete porciju voćne salate. Ne samo da je izvrsna već će vas brzo i zasititi, a delovaće mnogo duže nego kocka čokolade. Čokolada brzo podiže nivo šećera u krvi, ali samo nakratko, jer ćete već nakon nekoliko minuta imati još veću potrebu za slatkim.







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mršaviji i podmlađeni

Mršaviji i podmlađeni

D.K. | 01. septembar 2010. 12:18 | Večernje novosti

Dijeta koja ne pomažu samo u gubljenju težine, već pozitivno utiču na stanje celog organizma.



OVA dijeta spada u red onih, koje ne pomažu samo u gubljenju težine, već pozitivno utiču na stanje celog organizma. Dr Majkl Azis, osam godina se bavio naučnoistraživačkim radom, pre nego što ju je „otkrio“. On poručuje da popularne dijete, sa malo (ili nimalo) masnoća i ugljenih-hidrata, „uznemiravaju“ hormone i jednostavno nisu pogodne za održavanje težine na duže staze.

Dr Azis obećava dramatičnu promenu, samim balansiranjem hormona uz pomoć odgovarajuće ishrane! Najnovija medicinska istraživanja su, tvrdi ovaj istraživač, ukazala na činjenicu da su hormoni ključ gubitka težine i da njihovim dovođenjem na optimalni nivo dolazi do značajnog povećanja energije i poboljšanja ne samo fizičkog, već i psihičkog zdravlja. Primenom ove dijete gubi se oko sedam kilograma za tri nedelje, bez osećaja gladi. Nije zanemarljivo ni to što dolazi i do podmlađivanja, tako da, ukoliko počnete da se držite ove dijete - možete i da izgledate mlađe!
Pravi uzrok gojaznosti leži u rafinisanim ugljenim-hidratima, a ne u masnoći. I zato hormonska dijeta zagovara izbacivanje iz ishrane rafinisanog šećera, kao i proizvoda koji ga sadrže, industrijske i hrane sa prefiksom „dijetalno“. Poželjna hrana su jaja, punomasni sirevi, morski plodovi, živinsko meso, integralne žitarice, voće sa niskim glikemičkim indeksom i velike količine povrća.

Dijeta ima tri faze:

Faza 1
Inicijalna faza za brzo gubljenje kilograma. Ova faza traje tri nedelje i obuhvata konzumiranje namirnica sa malo ugljenih-hidrata, potpuno eliminiše žitarice i alkohol.

Faza 2 Traje dok se ne postigne željena težina, a konzumiraju se pomenute poželjne namirnice. Dozvoljene su manje količine integralnih žitarica i mala količina alkoholnih pića.
Faza 3 Ova faza može prerasti u životni stil i podrazumeva znatno veću količinu žitarica (integralnih), kao i povremeni slatkiš.

Primer jednodnevnog jelovnika


DORUČAK: jogurt sa bobičastim voćem, kaša od ovsa


RUČAK: riba na žaru, 2 kašike kuvanog integralnog pirinča, salata od svežeg sezonskog povrća

UŽINA: pomorandža, parče kolača sa orasima

VEČERA: pečena ćureća prsa, velika salata od mešanog sezonskog povrća
Dozvoljene su varijacije u okviru poželjne hrane.

Preporučuje se svakodnevna, jednosatna šetnja. Ukoliko želite još brže rezultate - poželjno je da uključite i vežbe snage, kao i aerobik u trajanju od 45 minuta, tri puta nedeljno.
Hormonska dijeta zagovara izbacivanje industrijske hrane, unos integralnih žitarica i ugljenih-hidrata sa niskim glikemičkim indeksom. Pravi razliku između zdravih i nezdravih masnoća. Možete smanjiti rizik od pojave povišenog holesterola, srčanih bolesti, hipertenzije i raka. Može da se koristi kao celovit životni stil. Vegetarijancima može biti teška za držanje, a pojedinci mogu da osete umor u prvim danima budući da se smanjuje unos ugljenih-hidrata.
Iako hormonska dijeta, na prvi pogled liči na slične dijete kod kojih se smanjuje unos ugljenih-hidrata, može se reći da nam donosi mnogo više: jedinstvene informacije o uticaju hormona na gubljenje težine, metabolizam i zdravlje. Naročito je interesantan deo o uticaju smanjenja unosa ugljenih-hidrata i poremećaju rada tiroidne žlezde, kao i smanjenju hormona rasta.
Sve u svemu - za svakog ko želi da izvuče maksimalnu korist iz jedne dijete (mršavljenje, podmlađivanje, lečenje) - hormonska dijeta je pravi izbor!







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Uživajte mršaveći

Uživajte mršaveći

08. septembar 2010. 11:22 | Večernje novosti

Francuska dijeta - ne postoji zabranjeno jelo, jedino je veličina obroka nešto manja, nego obično




ŽENE Francuske uživaju u svim čarima dobre kuhinje i ukusnih jela, ali se ne goje! Postoje izuzeci, koji potvrđuju pravilo. Najteže kod svake dijete, osećaj manjka slobode u izboru hrane i naravno uskraćenosti, a toga u ovoj dijeti nema. Bitno je da morate uživati u hrani! Ne postoji zabranjeno jelo, jedino je veličina obroka nešto manja, nego obično. Naglasak se stavlja na kvalitet, a ne na kvantitet, zatim sporo jedenje, praćenje jedinstvenog ukusa namirnica i prestanak sa jelom kada su vaša čula zadovoljena.

* Dijetetske tajne Franckuskinja
Da bi se pokrenuo proces mršavljenja, jedite magičnu supu od praziluka. Ova supa i mnogo vode, deluju kao odlično diuretičko sredstvo i podstiču brzo gubljenje težine povećavajući motivaciju i smanjujući apetit! Prva tri meseca dijete služe da bi se promenio mentalni i emocionalni odnos prema hrani. Tokom ovog perioda otkrićete čega je previše, a čega premalo u vašoj ishrani i polako ćete početi da je dovodite u ravnotežu.
Postepeno ćete izbacivati svu hranu koja vam ne odgovara, ili za koju znate da nije dobra za vas, a naučićete da birate baš one prave namirnice od kojih će vaše telo i psiha imati samo koristi. Naučićete se kontroli, kako izbora namirnica, tako i veličine porcija. Posle tri meseca trebalo bi da već imate sasvim drugačiji pristup hrani, a usput i da izgubite bar polovinu viška kilograma. Na ovom stadijumu, možete da počnete da eksperimentišete sa širim brojem namirnica uključujući i poslastice!

* Tri obroka dnevno
Naglasak je na važnosti konzumiranja tri obroka dnevno i obavezno jedenje doručka što će da održava metabolizam na istom „radnom“ nivou. Preporučuje se, što je više moguće, priprema hrane kod kuće. Restoranska i „brza hrana“ obično su bogate masnoćama, solju i šećerom i trebalo bi ih samo povremeno koristiti. Veliki je značaj svežeg sezonskog voća, svežeg začinskog bilja i začina koji doprinose prijatnom ukusu bez dodavanja ekstrakalorija.
Voda se preporučuje kao glavni napitak, a vino je dozvoljeno (preporučeno), ali jedino uz obrok i uz dodatnu čašu vode. Hleb i čokolada su dozvoljeni ali je bolje pojesti parče kvalitetne čokolade, nego desetak bombona. Dva prirodna jogurta, između obroka, davaće osećaj sitosti. Ovo je samo jedan predlog menija:
Doručak: kriška sira, 65 gr muslija sa borovnicama; kafa ili čaj
Ručak: sendvič od slanine, salate i paradajza; 120 gr malina; neko osvežavajuće piće sa malo kalorija
Večera: piletina na žaru sa ruzmarinom, zapečen krompir u rerni, salata od sezonskog povrća; čaša crnog ili belog vina
desert: Grilovane breskve sa sokom od limuna

* Raznolika trpeza
Širok spektar hrane eliminisaće rizik da vam dijeta postane dosadna. Nema lišavanja: možete uživati u svim mogućim ukusima bez osećaja krivice! Dijeta povećava svesnost prilikom jela, što doprinosi veličini porcije. Unos veće količine voća i povrća donosi mnogobrojne zdravstvene koristi. Svakodnevno pijenje jogurta snabdeva telo toliko važnim kalcijumom, koji pomaže i uklanjanju viška masnoća i održavanju mišića.
Ako ste probali mnogo dijeta i odustali zbog njihovog monotonog jelovnika, ili osećaja uskraćenosti - onda je ovo prava dijeta za vas!







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jedite u pravo vreme i mršavite bez imalo muke

Jedite u pravo vreme i mršavite bez imalo muke

Blic žena


Ako ste na poslu vezani osam sati za stolicu i ako po ceo dan grickate razne slatkiše i slaniše, sve to, uz nedostatak kretanja, stvaraće masne naslage na vašem telu i poremetiće vam metabolizam i bioritam. Da biste izbegli taloženje kilograma, jedite prave namirnice u pravo vreme i gubićete kilograme na sasvim lagan i prirodan način.

10117_ishrana_if.jpg


Idealnu liniju nećete postići gladovanjem. Pravilno se hranite i jedete pravu hranu u pravo vreme

DORUČAK – 7.00 h
Kada zazvoni budilnik a vaš puls i vaše disanje naglo počnu da se ubrzavaju, najpotrebnije su vam namirnice bogate vitaminom C koje će vam obezbediti novu energiju.
Potrebno za jednu porciju: pomešajte 3 kašike ovsenih pahuljica, 3 kašike jogurta i 3 kašike mleka sa 250 g sezonskog voća.
Savet: Za dodatnu vitaminsku bombu napravite limunadu od celog limuna ili grejpfruta.
Na ovaj način počećete nov dan spaljivanjem masnih naslaga.



MALA UŽINA – 10.00 h
Nivo šećera u krvi u ovo vreme je niži nego inače i vi osećate potrebu za hranom, pretežno za slatkišima. Najradije ćete posegnuti za sendvičem ili nekim ukusnim keksom koji stoji u vašem radnom stolu. Tu su namirnice pune masti koje će vam doneti samo suvišne kalorije, ali ne i energiju za početak radnog dana.
Užina puna energije: Sveže voće (banana, kruška, jabuka) u kombinaciji s jogurtom učiniće da dobijete svu potrebnu energiju i vi ćete se osećati odlično.
Savet: Ukoliko niste baš ljubitelj voća, umesto njega možete jesti i povrće (šargarepu, tikvice, kuvani karfiol) u kombinaciji sa svežim mladim sirom. Do deset sati ujutru trebalo bi da popijete minimum pola litre vode.


2832_losos_kup.jpg


RUČAK – 13:00 h

Radna moć vam baš u ovo vreme dostiže minimum. Kad u stomaku počne da vam krči, pravo je vreme da odete na ručak. Umesto za masne kobasice i meso, vi se opredelite za ribu. Ako ste pak kod kuće, napravite ukusan ručak.
Losos: Isečenu papriku ispecite na maslinovom ulju s malo belog luka. U tiganj dodajte paradajz iz konzerve, začine koje želite i pržite oko 10 minuta. Prelijte sa 50 ml belog vina i stavite 175 g fileta od lososa. Na slaboj vatri dinstajte još oko 7 minuta. Servirajte s pirinčem.
Savet: Pre jela popijte dve čaše vode.


VREME ZA KAFU – 15:00 h
U ovo vreme nivo šećera u krvi se ponovo polako smanjuje i nastupa želja za slatkišima. Ugljeni hidrati daće vam preko potrebnu energiju. U šoljicu kapućina stavite kašiku muslija ili badema. Nemojte zaboraviti da nedostatak tečnosti može da vas umori.
Dodatna energija: Pojedite parče integralnog hleba s krem sirom ili marmeladom. Možete i tanko namazati parče hleba dijetalnim margarinom, posuti ga cimetom i pojesti s jednom bananom. Ovo je idealna zamena za kolače i čokolade.
Savet: Do 15 časova popijte bar dva litra vode ili čaja.


7054_shutterstock_42478405-karbomnara-bor_if.jpg


VEČERA – 18:00 h

Konačno se završio radni dan. Umesto da se izvalite na kauču ispred televizora, bolje bi bilo da se u fitnes centru borite sa suvišnim kilogramima. To je vreme kada se mišići najbolje formiraju i svojim radom spaljuju više kalorija nego inače. Za večeru glad utolite mešavinom belančevina i ugljenih hidrata.
Ukusni špageti: Skuvajte 100 g špageta u slanoj vodi sa soja-sosom. Isecite 150 g povrća na tanke listiće i dinstajte na maslinovom ulju dok ne omekša. Začinite povrće kašikom soja-sosa, kašikom meda, prstohvatom soli i pomešajte sa špagetima.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zvezdana dijeta

14. 09. 2010
PRESS


Zvezdana dijeta


Nakon niza čudotvornih dijeta koje su se bazirale na vodi, luku i grejpfrutu, Holivud je konačno prihvatio režim ishrane koji bi svaki nutricionista blagoslovio

ZVEZDE.jpg

One su je isprobale.... Gvinet, Gari, Demi i Dženifer

Glumica Demi Mur, žena za koju svi kažu da u petoj deceniji izgleda bolje nego dok je bila mlada, svakodnevno objavljuje svoje neobrađene fotografije na društvenoj mreži Tviter, kojima celom svetu želi da pokaže da za njen izgled nije zaslužna estetska hirurgija. Naime, Demi se već dugo „bori" protiv glasina da je radila brojne plastične operacije, tvrdeći da na svom mladalačkom izgledu može da zahvali znatno mlađem mužu i zdravom načinu ishrane. S obzirom na to da je napunila 47 godina i da je teško naći ijednu zamerku njenoj vitkoj figuri i savršenom tenu, dijeta Demi Mur postaje svetski hit. Ona tvrdi da je njena lepota i dalje „sveža" zbog specijalnog režima ishrane kojim uspeva da održava težinu bez izgladnjivanja.

Program „čišćenja"

Supruga Eštona Kučera sledi takozvani program čišćenja, plan ishrane američkih nutricionista u kome nema proizvoda brze hrane, ali koji ni ne sprovodi strogu detoksikaciju organizma. Tajna je u zdravim, niskokaloričnim namirnicama koje su uglavnom pripremljene tako da ostaju u polusirovom stanju, običnoj, negaziranoj vodi i sveže ceđenom voću. Ove namirnice snabdevaju organizam svim potrebnim hranljivim materijama i na taj način održavaju vašu optimalnu kilažu.

ZVEZDE-2.jpg


Demi nije jedina pobornica ove dijete. Nju slede i druge slavne lepotice, poput Gvinet Paltrou, Dženifer Lopez, kao i bivša „spajsica" Geri Halivel koja je pre nekoliko godina uspela da „skine" desetak kilograma viška i da do danas održi tu kilažu. Zbog toga su je na brojnim internet stranicama prozvali „holivudskom dijetom" koja funkcioniše po principu „ukidanje nezdrave hrane - gubitak neželjenih kilograma". Izbacivanjem prženih krompirića, slatkiša, peciva i visokokaloričnih grickalica bogatih mastima i veštačkim šećerom, fokus se usmerava na voće i povrće, ali i meso pripremljeno na zdrav način.

Bez gladovanja

Draž ove dijete, zbog čega je holivudske zvezde obožavaju, jeste to što nema gladovanja. Ne postoji nikakav rigorozan režim ishrane kojeg se treba pridržavati, već je jedino neophodno razmisliti o svakom zalogaju koji stavljate u usta. Već nakon nekoliko „promišljenih" obroka čovek postaje svestan šta sve „trpa" u sebe, zbog čega se lakše odriče masnih i slatkih namirnica. Upravo zbog toga, rezultati mršavljenja vidljiviji su mnogo brže nego kada je o nekoj drugoj dijeti reč. U ovoj dijeti nema razloga za paniku ili samokažnjavanje, pa slavne dame kažu da nije strašno ako popijete čašu vina ili pojedete komad torte. Takvi „izleti" su i te kako dozvoljeni, ali samo dok održavate ravnotežu između zdrave i nezdrave hrane, tako da prednost uvek dajete namirnicama koje „štite" vaš organizam od štetnih materija. Gvinet Paltrou je izjavila da je njen režim ishrane vrlo jednostavan, a da se već nekoliko godina unazad, kada sedne u neki kafić, ne premišlja šta će da popije - mineralna, negazirana voda je najbolji izbor.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Svaki zalogaj važan

Svaki zalogaj važan

22. septembar 2010. 17:01 | Večernje novosti

Predlažemo vam kako da se u svakodnevnoj ishrani rešite tih 100 kalorija viška



DA biste oslabili kilogram mesečno, dovoljno je samo dnevno pojesti 100 kalorija manje, uz nepromenjen nivo fizičkih aktivnosti. Računica je prosta, to je 3.100 kalorija mesečno ili pola kilograma sala manje. Iako većina želi mnogo brže rezultate, stručnjaci za ishranu tvrde da je polagano gubljenje kilograma najbolje. Jedino na taj način nećete se vrteti u krugu jo-jo efekta i brzog vraćanja kilograma.

Predlažemo vam kako da se u svakodnevnoj ishrani rešite tih 100 kalorija viška:


* Umesto 1,5 kašičice putera, na dvopek namažite kašičicu džema
* Šolju punomasnog zamenite sa pola šolje manje masnog mleka
* Pojedite dva poširana umesto dva pržena jaja
* Prženice pripremajte s mlekom od 1,6 odsto mlečne masti, umesto celih jaja koristite samo belanca
* Za užinu pojedite pomorandžu i bananu umesto čokoladice
* Kesicu prženog kikirikija zamenite sa 10 grisina
* Ražnjiće pravite s dva parčeta mesa i dve pečurke, umesto s četiri parčeta mesa
* Rusku salatu pravite sa niskokaloričnim majonezom
* Karfiol kuvajte na pari umesto da ga dinstate na ulju
* Umesto čaše vina, popijte mineralnu vodu s malo limuna
* Za užinu, bolje pojedite šaku suvog voća umesto devet karamela
* Puter kiflu zamenite integralnom kiflom
* Koristite ražani umesto belog hleba za pravljenje sendviča
* Uobičajeno parče torte smanjiti na trećinu
* Šolju tople čokolade, zameniti šoljom nemasnog mleka sa malo ekstrakta badema
* Kokajte kokice bez ulja
* Zamenite dva pržena sa dva pečena pileća bataka i nekoliko kašika kuvanog graška i šargarepe
* Zamenite porciju pudinga porcijom voćnog jogurta
* Grickajte dva čokoladna keksa umesto pet
* Zamenite obični gazirani sok niskokaloričnom verzijom
* Gustinu sosa postignite mlekom i skrobom, a ne puterom i brašnom
* Koristite manje masnu pavlaku umesto one od 20 odsto masnoće
* Smanjite veličinu šnicle sa 125 na 85 grama
* Topli sendvič sa sirom pravite bez ikakvih premaza
* Grickajte 50 g čipsa pečenog u rerni umesto 50 g kupljenog
* Pojedite salatu od spanaća umesto salate od makarona
* Namažite samo kašičicu putera od kikirikija na hleb, umesto dve
* Pojedite dva parčeta pice samo sa sirom i kečapom umesto jednog parčeta sa šunkom
* Slatko pecivo podelite sa prijateljem
* Umesto gaziranog soka, popijte čašu kisele vode sa dve kašike sveže ceđenog soka od narandže
* Ribu ne prelivajte sosovima, već poprskajte limunovim sokom
* Umesto četiri kašike majoneza, u salatu sipajte tri kašike senfa
* Ne isprobavajte jela dok se kuvaju,
tako se „uštedi“ veliki broj
kalorija
* Kuvajte puding s obranim mlekom
* Ukus sladoleda poboljšavajte svežim voćem umesto prelivima
* Žvaćite žvake bez šećera
* Pojedite 100 g dobro ohlađenog grožđa umesto sladoleda
* Umesto klasičnog milkšejka od jagoda, umutite dve trećine šolje obranog mleka, pola šolje jagoda i pola šolje banana
* Prelijte špagete sa dve, umesto sa
4 kašike sosa
* U vrelim danima, „gasite“ žeđ čašom ledene vode sa malo limuna i mente umesto pivom
* Pojedite porciju vegetarijanske umesto klasične lazanje
* Kupite konzervu tunjevine u sopstvenom soku a ne u ulju
* Koristite beli sir sa malo masnoće, umesto starog, prevrelog sira
* Naručite sendvič s piletinom umesto sa svinjetinom
* Zamenite 200 g kukuruza istom količinom šargarepe
* Pojedite kuglu sladoleda umesto dve kugle
* Zamenite jogurt od 3,2 odsto mlečne masti onim od 1,5 odsto mlečne masti
* Zamenite parizer pečenim pilećim filetima.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ispovest žene koja je za 10 meseci smršala 50 kg

Ispovest žene koja je za 10 meseci smršala 50 kg

Blic žena

Nijedna dijeta nije laka. Svi koji tvrde suprotno ne govore istinu. Ali uz posvećenost, usredsređenost, motivaciju i mnogo, mnogo truda čuda se dešavaju. Jasna Ziramov iz Kikinde je najbolji dokaz za to. Ova uporna žena je za samo deset meseci uspela da smrša neverovatnih 50 kilograma.

10372_jasna_if.jpg


Za samo deset meseci Jasna Ziramov spala je s konfekcijskog broja 60 na devojački 44


– Dijeta sama po sebi nije dovoljna jer, ako želite da smršate, morate da promenite način života. To je teško, ali nije nemoguće. Snaga volje je presudna – tvrdi Jasna (33), šef magacina u trgovačkoj firmi.
Ni u detinjstvu ni u mladosti nije imala nikakvih problema s kilogramima. Bila je veoma aktivna, trenirala je rukomet, mnogo se kretala… Muke su počele pre šest godina, kada je rodila sina Uroša.
– U trudnoći se nisam mnogo ugojila, samo osam kilograma, pa sam posle porođaja brzo povratila staru kilažu. Međutim, kada je Uroš napunio četiri meseca, u mom telu počele su da se dešavaju čudne promene – seća se Jasna. – Imala sam sve više malja po licu i neverovatan apetit… Sećam se da bih za dva dana, uz sve ostale obroke, pojela po pola kilograma čokolade, a dok gledam film, čak kilogram sladoleda.
Za godinu dana Jasna se ugojila 15 kilograma. Međutim, tome nije pridavala mnogo pažnje. Umela je, kaže, da nosi svojih 90 kilograma i dobro se osećala. Međutim, posle tri godine nezdravog načina života zdravlje je počelo da popušta.
– Imala sam 115 kg. Ciklusi su mi postali neredovni, počele su tahikardije. Sećam se da mi je puls u stanju mirovanja bio 130. Obilazila sam lekare koji su sve pripisivali stresu. Prihvatala sam njihova objašnjenja i nastavila po starom – priča Jasna.

lg.php


STRAH KAO MOTIV
Situacija je postala alarmantna u avgustu prošle. Imala je rekordnih 127 kg. Zdravstveno stanje joj se dramatično pogoršalo, pa su je iz Kikinde hitno uputili u novosadski Klinički centar, Odeljenje za dijabetes i endokrinologiju.
– Rezultati analiza bili su katastrofalni. Imala sam hormonski disbalans, holesterol mi je bio kritično visok, a šanse da dobijem arterosklerozu skoro stopostotne. Doktorka me je zabrinuto pogledala i rekla da, ako tako nastavim, neću živeti duže od tri godine. Prognoza je bila ili moždani ili srčani udar. Prestravila sam se. Tog trenutka odlučila sam da promenim život iz korena – priča Jasna.

10373_jasna2_if.jpg


NIŠTA BEZ PORODICE
Propisan joj je određeni režim ishrane, pa se već sledećeg dana bacila na posao. Redukovala je ishranu i shvatila važnost kretanja. Pošto je svakog dana biciklom, zbog posla, prelazila osam kilometra, nije joj trebala dodatna fizička aktivnost. Kada je posle dva meseca otišla na prvu kontrolu, doktorka se šokirala.
– Skinula sam 17 kilograma, hormoni, holesterol i menstrualni ciklusi su se vratili u normalu, a tahikardije su prestale. Osećala sam se sjajno. A to mi je bio više nego dovoljan motiv da nastavim dalje.
I istrajala je. U narednih osam meseci smršala je 33 kilograma, pa se u junu ove godine vratila na devojačkih 75 kg.
– Nije bilo lako. Za sve to vreme nisam okusila ništa slatko, prženo, pohovano, masno… a veliki sam gurman. Pri tom sam sve to redovno spremala suprugu i sinu. Ali nisam želela da pokleknem. U glavi mi je bio samo jedan cilj. Želela sam da budem zdrava za moju porodicu. Bez njihove podrške, ali i podrške cele familije i prijatelja teško da bih uspela. Sećam se da mi je sin, kada sam smršala dvadesetak kilograma, rekao: „ Sad si mi baš lepa mama“. Ima li veće nagrade od toga?


JASNIN PLAN ISHRANE

Doručak

50 g hleba + 30 g šunke, ili 45 g posnog sira, ili 45 g salame, ili četvrt konzerve sardina, ili jaje + 2,5 dl mleka, ili jogurta, ili kiselog mleka
Užina

Manja jabuka, ili pomorandža, ili breskva, ili šaka sitnog voća
Ručak

2 dl supe bez rezanaca + parče hleba + 200–300 g povrća + 60 g nemasnog mesa + kašičica ulja
Užina

Manja jabuka, ili pomorandža, ili breskva, ili šaka sitnog voća
Večera

kriška hleba + 200–300 g povrća + 60 g nemasnog mesa, ili 90 g salame, ili 60 g šunke, ili 90 g posnog kravljeg sira, ili pola konzerve sardina, ili jaje
Obrok pre spavanja

2,5 dl mleka, ili jogurta, ili kiselog mleka

* Razmak između obroka je tri sata.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Operacije gojaznih o trošku RZZO u februaru

04. 10. 2010. 08:00h| Mondo

Operacije gojaznih o trošku RZZO u februaru

U Multidisciplinarnom centru za lečenje gojaznosti Kliničkog centra Srbije svake srede obavljaju se pregledi i sprovodi terapija kod ekstremno gojaznih pacijenata. Oni za koje tim vrhunskih stručnjaka proceni da im je neophodno operativno lečenje, biće u februaru 2011. podvrgnuti i hirurškom zahvatu, pišu "Novosti".

6781_abdominalfat_f.jpg


Posle hirurškog lečenja oseća se kao ponovo rođen. Na drugi način razmišlja o hrani, nije gladan... A gubitak telesne mase produžava i život

U razgovoru za "Novosti" doc. dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, kaže da je Republički zavod za zdravstveno osiguranje obezbedio novac za prvih 30 operacija. Stručnjaci iz Norveške operisaće tri, a ostale pacijente zbrinuće naši stručnjaci u saradnji sa kolegama iz Osla.

"Pored ekstremne gojaznosti, ovi pacijenti imaju i druge udružene bolesti, pa njihovo lečenje iziskuje rad od endokrinologa do hirurga, nutricionista, dijetetičara, psihologa i psihijatara", objašnjava dr Bajec.

"Tehnički smo potpuno obučeni za tu vrstu hirurgije. Naši specijalisti usavršavali su se u svetskim centrima, a pre mesec dana 12 lekara iz KCS bili su u Oslu i videli sve procedure rada tamošnjeg centra."

Sada se, ističe sagovornik "Novosti", nove metode svode na stavljanje prstena oko želuca radi njegovog sužavanja, i bajpas malog dela želuca koji se povezuje sa tankim crevom, što je i dalo najbolje rezultate.

"Reč je o ozbiljnoj hirurškoj proceduri, koja je tehnološki za 21. vek", precizira dr Bajec.

Zahvat se radi laparoskopijom, minimalnom invanzivnom hirurgijom. Metod omogućava da se ogroman rezervoar želuca smanji kako bi primao malu količinu hrane. Pacijent posle intervencije ne oseća glad, a hrana brzo prelazi u tanko crevo. Neophodne materije iz hrane pravilno se iskoriste, a ostatak koji bi gojio pacijenta brže odlazi kroz digestivni trakt.

Doktor Bajec ukazuje da je hirurgija samo jedan segment u lečenju ekstremno gojaznih osoba. Kao i svuda u svetu, i u KCS se obavlja preoperativna priprema pacijenata.

"Bitno je da on hoće i psihološki da sarađuje. Posle hirurškog lečenja oseća se kao ponovo rođen. Na drugi način razmišlja o hrani, nije gladan... A gubitak telesne mase produžava i život."

U Srbiji ima između 10.000 i 15.000 ljudi koji su pregojazni i kandidati su za operaciju, a hirurška procedura za jednog pacijenta Fond košta oko 3.000 evra.
Zahvati će se raditi na Prvoj hirurškoj klinici, i u toku je rekonstrukcija operacionog bloka i odeljenja gde će ležati operisani pacijenti.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Besplatne operacije gojaznosti u Srbiji

20. 10. 2010. 08:00h| Blic

Besplatne operacije gojaznosti u Srbiji

Lečenje gojaznosti hirurškim putem u Srbiji će od sledeće godine biti besplatno jer je Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) obezbedio 3.000 evra za svakog pacijenta koji bude podvrgnut ovoj metodi.

102450_doktori_f.jpg
Dr Dragan Micić - Dr Ljubomir Pfaf

U Centru za lečenje gojaznosti Kliničkog centra Srbije svake srede obavljaju preglede i sprovode terapiju kod ekstremno gojaznih pacijenata.


Redosled od pregleda do opeacije

Za dolazak na lečenje dovoljan je samo uput lekara opšte prakse. Za pacijente je napravljen informativni pult u zgradi Poliklinike KCS, odakle će ih slati na sve specijalističke preglede. Dobiće jedan obrazac na kome će pisati šta je sve neophodno od analiza, imaće satnicu pregleda i ime lekara koji će ih obaviti. "Kada se svi ti podaci prikupe, konzilijarno ćemo donositi odluke o terapiji. Ne podrazumeva se da će svi pacijenti biti hirurški lečeni, već samo oni koji su ugroženi i kojima ova metoda može sprečiti dalje pogoršanje bolesti", objašnjava dr Micić.
Pacijentima za koje tim stručnjaka proceni da im je neophodno hirurško lečenje, operacije će biti zakazivane od februara 2011. godine.

KCS je nedavno sklopio ugovor sa RZZO i odlučeno je da za svakog pacijenta koji bude pregledan i lečen obezbedi najviše 3.000 evra, kaže direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec.

"U našoj zemlji ima oko 15.000 ljudi koji su pregojazni i potencijalni kandidati za ovakve operacije. Do sada je u Centru pregledano oko 80 pacijenata i oni će, ukoliko ostale metode lečenja ne budu imale efekta, od februara biti podvrgnuti hirurškom lečenju", precizira dr Bajec.


U multidisciplinarnom centru za terapiju gojaznost radiće razni specijalisti, prvenstveno endokrinolozi, nutricionisti, psihijatri, hirurzi, anesteziolozi i radiolozi.
Terapiji će biti podvrgnuti svi ljudi kod kojih uobičajene metode lečenja, tačnije fizička aktivnost i redukcione dijete nisu dale zadovoljavajući efekat.


"Ideja je da se u ovom centru leče i kontrolišu ljudi koji imaju indeks telesne mase (BMI) preko 35, osobe koje imaju drugi stepen gojaznosti, ali i oni koji imaju BMI preko 40. Oni često imaju i udružene bolesti kao što je povišen pritisak, poremećaj metabolizma, povećane količine masti, dijabetes, ali i neku od kardiovaskularnih bolesti", objašnjava akademik dr Dragan Micić, načelnik Odeljenja za gojaznost, metaboličke i reduktivne poremećaje u KCS.


Za sada je predviđeno da se primenjuju dve vrste hirurške metode. Centar će raditi po najvišim svetskim standardima, a lekari su već bili na obuci u inostranstvu.


"Radi se o novim metodama koje se svode na stavljanje prstena oko želuca radi njegovog sužavanja, i bajpas malog dela želuca koji se povezuje sa tankim crevom, što je i dalo najbolje rezultate. Zahvat se radi laparoskopski, minimalnom invanzivnom hirurgijom. Metod omogućava da se ogroman rezervoar želuca smanji kako bi primao isključivo malu količinu hrane. Pacijent posle intervencije ne oseća glad, a hrana brzo prelazi u tanko crevo. Neophodne materije iz hrane pravilno se iskoriste, a ostatak koji bi gojio pacijenta brže odlazi kroz digestivni trakt", objašnjava dr Micić.


Svake godine pola kilograma više

U redukciji telesne težine postoje dva cilja. Jedan je smanjenje težine, ali i da se to zadrži. Čak ovaj drugi cilj je mnogo teži. "Naš organizam je tako komponovan da mi od pete decenije života dobijamo pola kilograma svake godine, što znači da je normalno da do 70. godine dobijemo 10 kilograma. Veći terapijski uspeh je ako pokušamo da ne dobijemo tih 10 kilograma", objašnjava dr Micić.

Da hirurško lečenje gojaznosti ima smisla i u Srbiji pokazuju podaci Ministarstva zdravlja da u našoj zemlji 54 odsto odraslog stanovništva ima problem sa prekomernom težinom, odnosno 36,7 odsto je predgojazno, dok je 17,3 odsto gojazno.


- Gojaznost je poslednjih godina poprimila oblike epidemije i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Dok se ranijih godina gojaznost povezivala sa estetikom, danas sve veći broj lekara specijalista apeluje na neophodnost pravilne ishrane i fizičke aktivnosti, jer se višak kilograma povezuje sa kardiovaskularnim oboljenjima, dijabetesom i mnogim drugim bolestima, ističe nutricionista dr Ljubomir Pfaf.


102465_gojaznost2x_f.jpg
Gojaznost je generacijski problem

On kaže da gojazne osobe čine velike napore da zaustave svoju bolest, probaju nove dijete počev od onih koje su našli u novinama ili koje je preporučila komšinica ili one koje čine da smršaju preko noći.

"Zajednička karakteristika ovih dijeta je da se uz velika odricanja postižu spori rezultati, prisutan je umor, pad koncentracije i od momenta kada prestanu sa dijetom izgubljeni kilogrami se vrate, jer te dijete ne uče kako da se pravilno hranimo", nastavlja Pfaf.


U Srbiji se praktikuju tri načina lečenja gojaznosti. Jedan način je uz pomoć redukcione ishrane, drugi je povećanje fizičke aktivnosti, a treći primena medikamenata.


Važno je reći da lekari ne insistiraju na postizanju idealne telesne težine. To se ne očekuje čak ni od hirurških metoda. One mogu da smanje težinu, ali ne u potpunosti. Sa lekarskog stanovišta, dovoljno je redukovati telesnu težinu za pet do 10 odsto u odnosu na početnu težinu, u roku od tri do šest meseci.


- Pokazalo se da takva redukcija značajno smanjuje rizik za razvoj dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, poremećaja metabolizma masti i hipertenzije. Ne insistiramo na idealnoj težini, pogotovo što je to nerealno za nekog ko ima 150 kilograma. Njemu je dovoljno od sedam do 15 kilograma manje – objašnjava dr Dragan Micić.


Izmerite obim struka

79918_dijeta1_kf.jpg


Dovoljno je izmeriti obim struka i ako muškarac ima obim veći od 94, a žena veći od 80 centimetara, onda već imaju abdominalnu gojaznost. Tada je vreme da se obrate lekaru. Većina analiza pokazala je da se najbolji efekat smanjenja težine postiže posle tri do šest meseci. To se zove plato efekat. To znači da posle šest meseci stajete sa gubitkom težine. "To je zato što u našem telu postoje kontraregulativni hormonski mehanizmi koji se panično brane od gubitka telesne težine. To je posledica evolucije“, objašnjava dr Micić.


 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Probudite gen vitkosti: Dijetalna ishrana za 3 tipa ličnosti

Test dr Marka Hajmana s Instituta za funkcionalnu medicinu u Vašingtonu pomoći će vam da aktivirate gene vitkosti i lakše smršate.
10859_gen1_if.jpg


Sigurno među vašim prijateljima postoji neko ko jede kolače, torte i čokoladu do mile volje, a da se pri tom ni najmanje ne ugoji. A vi? Davite se u voću, stalno prebrojavate kalorije, a ipak muku mučite sa suvišnim kilogramima.
I pitate se – šta sam ja bogu skrivila? Uzrok ovih razlika krije se u genima jer oni odlučuju o tome koju ćemo hranu najbolje podnositi, prerađivati i iskorišćavati. Nauka koja proučava odnos gena i ishrane zove se nutrigenomika, a naučnici koji se njome bave tvrde da svaka hranljiva materija, svaka namirnica uneta u organizam deluje potpuno različito zavisno od toga kom tipu pripadate po svojim genetskim predispozicijama.
– Osobe koje su često umorne i iscrpljene, kojima je neprekidno potrebna energija verovatno se pogrešno hrane. Ako često imate neodoljivu potrebu za slatkišima, ako posle jela nikada niste sasvim siti i zadovoljni, sigurno niste pojeli ono što bi trebalo – kaže doktor Mark Hajman, koji je detaljnije istraživao ovaj fenomen na Institutu za funkcionalnu medicinu u Vašingtonu.
On je napravio test koji će vam omogućiti da utvrdite kojem od tri najčešća genetska tipa pripadate, počnete da unosite hranljive materije koje odgovaraju baš vama, aktivirate gene vitkosti i lakše smršate.

TEŠKO SE KONCENTRIŠETE?
Ukoliko ponekad imate problema s pamćenjem, nikada niste siti, smirujete nervozu tako što stalno nešto grickate, a umor prevazilazite slatkišima, znači da rad hormona seratonina, insulina i leptina u vašem organizmu nije usklađen. Istraživanja pokazuju da kod više od polovine ljudi stres sprečava genetsku sposobnost proizvodnje ovih hormona. Posledice su napad gladi, umor i gojenje.
Šta možete da učinite: omega-3-masne kiseline aktiviraju hormone koji kontrolišu glad: leptin u masnim ćelijama, serotonin u mozgu i insulin u pankreasu. Omega-3 masne kiseline zastupljene su u masnoj ribi kao što su haringa, skuša, losos, sardina i tuna. Idealna količina: dva-tri puta nedeljno po 120 grama.
Vlaknaste materije doprinose održavanju stabilnosti nivoa šećera u krvi, zahvaljujući čemu duže drže sitost. Zamenite proizvode od belog brašna onima od integralnog. Idealan doručak bio bi musli s jogurtom i voćem.

ISCRPLJENI STE I STALNO UMORNI?
Brzo se zamarate ča
10861_gen3_if.jpg
k i kada obavljate redovne svakodnevne poslove, stalno ste gladni, često vas boli glava i lupa vam srce, imate vrtoglavice i podočnjake? To se dešava zato što vaš organizam zbog genetskog sklopa proizvodi višak kortizola, hormona stresa koji slabi imunološki sistem. On, naime, pokušava da održi nivo šećera u krvi kako bi uvek imao dovoljno energije, uzrokujući glad.
Šta možete da učinite: mnogo šećera i belog brašna u hrani znači mnogo insulina i kortizola u krvi. Količinu smanjite unošenjem vitamina B i vlaknastih materija. Zato svakodnevno jedite hleb ili testenine od integralnih žitarica. Osim toga, potreban vam je magnezijum kako bi vam metabolizam bio dobar i kada ste pod stresom. Deset grama koštunjavog voća idealna je dnevna količina. Sportska aktivnost je takođe važna. Trideset minuta brze šetnje ili plivanja su idealni.

NEMATE SNAGE I BOLEŠLJIVI STE?
10862_gen4_if.jpg
Bole vas mišići i posle najmanjeg napora? Smetaju vam jaki mirisi sveća, parfema i cigareta? Ne prija vam kofein, noću se često budite, a i danju ste zabrinuti? Skoro nikad se ne znojite i nikada nemate osećaj da ste puni energije i elana? To vam se dešava jer vaš genetski kod sprečava organizam da proizvodi aminazu, enzim koji štiti ćelije od opasnih slobodnih radikala. Zahvaljujući njemu razgrađuju se štetne materije koje nastaju usled unošenja prevelike količine alkohola ili šećera. Nažalost, kad ne postoje geni koji u slučaju potrebe povećavaju proizvodnju ovog enzima, otrovi u telu se gomilaju, najčešće u vezivnom tkivu, uzrokujući mučninu i bolove.
Šta možete da učinite: polifenoli su sekundarne biljne materije koje podstiču proizvodnju aminaze. Najviše ih ima u crnom grožđu, tamnoj čokoladi, zelenom čaju, jabukama, crvenom grejpfrutu i crnom luku. Pojedite svaki dan najmanje dve porcije ovih namirnica, na primer jednu neoljuštenu jabuku ili 10 grama gorke čokolade.

Izvor: Blic Zena
 
Natrag
Top