Po vama bi i Jevreji mogli da osude Hriscane da su preuzeli stari zavet koji je vlasnistvo Judaizma.
Ne mogu, zato sto smo mi nacinili svoj kanon! Mi ne priznajemo kanon judeja! Mi smo nastavljaci judaizma a oni nisu. Zato i imamo u nasem kanonu makabejce a oni nemaju!
Oni koji su od jevreja preuzeli kanon i od nas, ste upravo vi protestanti!
Svi koji se drze biblije ona je njihova.
Ne radi se ovde o "drzanju biblije" vec o "posedovanju" iste!
Bog je nama predao bibliju na cuvanje, a ne protestantima!
U nasim manastirima se nalaze manuskripti i kodeci, nalaze se knjige. Odgovor ko je vlasnik Novog Zaveta i kome je Bog predao svoju knjigu na cuvanje, je potpuno jasan kada uzmemo u obzir ko poseduje te manuskripte!
Vi tu knjigu ne posedujete! I zato nemate prava da njom raspolazete i da je tumacite! A i kako cete kad nemate izvorni tekst? Vi imate prava samo ako vam mi dozvolimo!
Dakle, crkva ima pravo i da zabrani tu knjigu ako odluci, moze da je uskrati svima, ali ona to nije ucinila!
Naprotiv!
Ona je bibliju cuvala i predala ljudima, ona je dozvolila i lingvistima da istrazuju njene manuskripte, jer ta knjiga pripada svima. Ali vi ste je zloupotrebili! Vi nas napadate nasom knjigom!
I to je najveca sramota!
Zbog toga mi ovde naglasavamo poreklo te knjige, nagalasavamo nase autorstvo! Dok ste vi uzeli nasu knjigu da nas njome napadate. Zloupotrebljavate ono sto smo vam dali!
A nasa namera nije da vam ovim uskratimo knjigu, vec da stvari postavimo na pravo mesto!
Mi smo bibliju cuvali do danasnjega dana, mi smo je prepisivali, mi smo je kanonizovali, mi smo je vama predali i mi jedini imamo mogucnost i nacin da je protumacimo ispravno. A ne vi!
Isto bi se i vi osecali da neki budist uzme spise EGW i pocne s njima da vas napada, tvrdeci da je eto njegova crkva izvorna a vi niste! Rekli bi ste da je ta knjiga u posedu vase crkve a ne njgove, da se spisi cuvaju u vasoj biblioteci a ne njihovoj i da vi bolje znate kako da je protumacite jer je u vasem posedu vec vekovima! Dok oni samo zloupotrebljavaju vasu prorocicu!
Isto bi reagovali!
A ako ti ovo ne razumes, onda nemas intelektualnog postenja!
Vi bi ste kao i u vreme srednjeg veka zabranili posedovanje i citanje biblije svakome ko nije podanik pape.
Jel tako?
Zasto lazes? Crkva nije zabranila bibliju ljudima, ona je ljudima dala bibliju!
Ono sto je zabranila su jereticke knjige - tkz. biblije iskrivljenog prevoda na kojima je papa bio nacrtan kao vavilonska bludnica! Vi ste u tim knjigama crkvu predstavljali "kurvom".
Naravno da je vernicima bila zabranjena takva vrsta knjiga! To je propaganda protiv pape, a ne evandjelje! Da je kojim slucajem bilo suprotno i da je to stvarno bilo cisto evandjelje, crkva ne bi imala nista protiv!
Medjutim, to nije bilo evandjelje!
Tako da ce mo mi sacuvati rec Bozju i drzati je, a vi zadrzite bibliju samo kao knjigu, jer se nje i onako ne drzite, niti vam je ona napisana na srcu i u mislima.
Ne bi vi imali ni papir da vam mi nismo dali, a kamo li da se vi drzite biblije!
Tekst koji imate nije autentican, vecinom se radi o manjkavim prevodima, koji se mogu svakako tumaciti a neretko koristite i vise prevoda da dokazete svoje trdnje. Pritom uopste ne poznajete izvorne jezike!
Sve savremene biblije inace se zasnivaju na Westkotu i Hortu, dvojici spiritista, koji su koristili Eusebijeve falsifikate (narucene od konstantina) da izmene bibliju. Zato mnogi tekstovi danas fale, mnogi su izbaceni a vecina su prepravljani! To se zove 'revizija' uz pomoc 'najstarijih tekstova' (zapravo falsifikovanih tekstova).
Takvu bibliju vi imate danas! Najbolji primer toga je biblija Jehovinih Svedoka!
Za par godina, od biblije nece ostati skoro nista! Prognoza je da ce jedino jos crkva drzati bibliju nezimenjenom, kao sto je i do sad drzala..
Bog ce vam oduzeti bibliju, jer je zloupotrebljavate!