Gde idemo posle smrti?

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Tema se malo otrgla kontroli a mozda se i ubajatila, medjutim ja sam novajlija i volela bih da kazem nesto u vezi diskusije.

Bog nas nam je dao Apostola Nevernog Tomu koji nije verovao nicemu dok svojim ocima ne vidi. Kroz njega su i svi "neverni Tome" dobili priliku da se uvere u mnogo sta pa i u zivot duse posle ovozemaljske "smrti".

Drugi dokaz su nam mnogobrojni svetitelji kojima telo nije raspadnuto i u prah pretvoreno posle usnuca (obicnim smrtnicima ostanu samo kosti i pretavaraju se u prah itd,... vec ste pisali o tome) jer je Bog zeleo i preko njih da nama, kojima su s razlogom duhovne oci zatvorene, "objasni" da dusa obitava i posle fizicke "smrti" i da se za njenu sudbinu treba u ovom jednom i jedinom ovozemaljskom zivotu truditi. Drugu priliku nemamo.

E sada, pitanje je: da li rizikovati i cekati smrt pa sta bude (kom opanci a kom obojci) ili je bolje ipak, za svaki slucaj, potruditi se pa zasluziti neko bolje stanje duse posle ovozemaljske smrti a u Carstvu Nebeskome?

Ovde dolazi do izrazaja vera ili pak nevera. Po licnom opredeljenju.

Drugo pitanje je da li nesto postoji ako se ne moze videti, pipnuti, izmeriti....
Elem... vetar postoji, ne vidi se, ali se posledice osecaju! Dakle, postoji i to i te kako postoji! Promaja takodje. ....
Vredi li onda filozofirati o materijama, energijama, promenama stanja i oblika, sastava...itd...

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
A šta je onaj rekontra pričao na tu temu? :) I ne samo tu, vec na celokupan podforum religija! A ti kažeš svako iznosi svoje mišljenje (Jurivaka)... Samo ćutim i čitam, prerasta to malo više od "iznošenje mišljenja"! Da se ovde ne radi (uglavnom, i ne svi) po onoj staroresavskoj copy/paste metodi, isplivala bi gomila gluposti, neznanja, nerazumevanja i mržnje... Ali internet je čudo, svi su pametni i načitani, malo ima ličnog mišljenja, samo "drobljenje" misli i ideja pametnijih ljudi od nas...
Znam da nema baš nikakve veze sa temom, samtrajte da sam "zalutao"...:dntknw:

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Vredi li onda filozofirati o materijama, energijama, promenama stanja i oblika, sastava...itd...

Itekako vredi diskutovati. Ako bi prihvatili da su sve istine date i da ništa ne treba preispitivati, ne bi se više makli s mjesta!
Čovjek, em što je razumno biće, po svojoj prirodi je i radoznalo biće (ko mu je predak:)), i neće se, niti se ikada, zadovoljavao "vječnim istinama", nego ih je stalno provjeravao. Tako je nastalo ono što danas zovemo naukom. Prema tome, da kod čovjeka nije bilo te radoznalosti i vječne upitanosti, ne bi bilo ni nauke ni mnogih kolosalnih saznanja do kojih je ona došla.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Itekako vredi diskutovati. Ako bi prihvatili da su sve istine date i da ništa ne treba preispitivati, ne bi se više makli s mjesta!
Čovjek, em što je razumno biće, po svojoj prirodi je i radoznalo biće (ko mu je predak:)), i neće se, niti se ikada, zadovoljavao "vječnim istinama", nego ih je stalno provjeravao. Tako je nastalo ono što danas zovemo naukom. Prema tome, da kod čovjeka nije bilo te radoznalosti i vječne upitanosti, ne bi bilo ni nauke ni mnogih kolosalnih saznanja do kojih je ona došla.

Pa naravo, ali i ta kolosalna saznanja smo u stanju da otkrijemo (mi ljudi) samo donekle i po stanju svoje svesti (savesti). Nije nam bas sve dopusteno da saznamo i nije nam sve na korist. Npr atomska bomba. Kakva korist od tog kolosalnog otkrica?

A kako objasniti ogromna (naucna) znanja ljudi koji nemaju dana skole i proveli su zivot npr u pustinjama gde zivo bice, osim zverinja, nisu vodjali godinama? I mudrost?

Dodato posle 3 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

A šta je onaj rekontra pričao na tu temu? :) I ne samo tu, vec na celokupan podforum religija! A ti kažeš svako iznosi svoje mišljenje (Jurivaka)... Samo ćutim i čitam, prerasta to malo više od "iznošenje mišljenja"! Da se ovde ne radi (uglavnom, i ne svi) po onoj staroresavskoj copy/paste metodi, isplivala bi gomila gluposti, neznanja, nerazumevanja i mržnje... Ali internet je čudo, svi su pametni i načitani, malo ima ličnog mišljenja, samo "drobljenje" misli i ideja pametnijih ljudi od nas...
Znam da nema baš nikakve veze sa temom, samtrajte da sam "zalutao"...:dntknw:

Zasto? Nisi zalutao. Internet a narocito forumi su idelano mesto za negovanje gordosti, hranjenja sujete :), samoljublja itd.... Sve naucnik do naucnika i filozof do filozofa :).
A ja najgora :)

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa naravo, ali i ta kolosalna saznanja smo u stanju da otkrijemo (mi ljudi) samo donekle i po stanju svoje svesti (savesti). Nije nam bas sve dopusteno da saznamo i nije nam sve na korist. Npr atomska bomba. Kakva korist od tog kolosalnog otkrica?

A kako objasniti ogromna (naucna) znanja ljudi koji nemaju dana skole i proveli su zivot npr u pustinjama gde zivo bice, osim zverinja, nisu vodjali godinama? I mudrost?

Nije nam sve dopušteno da saznamo? Dopušteno je, samo što nismo još toliko razvijeni da dođemo do još mnogih saznanja koja nas interesuju. Nauka ne ide velikim koracima naprijed, ali se permanentno razvija i napreduje, i ono što nam danas izgleda nesaznajno, ne znači da će biti i sutra. Da je to tako, svjedoči čitava ljudska prošlost i istorija ljudskog razvoja.
A što se tiče "ogromnih" naučnih saznanja ljudi iz pustinja i bez dana škole, pa ja ne znam za takva naučna saznanja, izuzev točka:)

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Nije nam sve dopušteno da saznamo? Dopušteno je, samo što nismo još toliko razvijeni da dođemo do još mnogih saznanja koja nas interesuju. Nauka ne ide velikim koracima naprijed, ali se permanentno razvija i napreduje, i ono što nam danas izgleda nesaznajno, ne znači da će biti i sutra. Da je to tako, svjedoči čitava ljudska prošlost i istorija ljudskog razvoja.
A što se tiče "ogromnih" naučnih saznanja ljudi iz pustinja i bez dana škole, pa ja ne znam za takva naučna saznanja, izuzev točka:)

Da, pa to sam i rekla, dopusteno nam je po stanju svesti i savesti.

A za ljude iz pustinja znam ja, citala puno o tome, samo ovde ne bi moglo da stane...Ima dosta literature na tu temu. Tocak je izmislio davni predak i nisam mislila na njega, vec na gotovo nnase savremenike.

Medjutim i to je pitanje vere ili nevere tako da ne bih da diskutujem o tome.

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
pa na primer kako su isklesali i podigli obeliks težak 120t i tako ga "namontirali" da nit se krivi niti pada niti tone... a bili zaostali i bez tehnologije...
pogledaj emisije BBC na temu gradnje Keopsove piramida, koliko bi sada koštala gradnja, koliko bi trajala i koliko ljudi bi radilo...
Mislim da je broj ljudi negde oko 20000 uz "grdnu" mehanizaciju, vreme gradnje se ne sećam ali mislim da je pomenuta brojka od 5 godina a najfrapantnije mi je zvučao iznos od 20 milijardi dolara da bi koštala gradnja...
Tako da to što se mi busamo u grudi, da smo strašno napredovali, u nekim stvarima imam utisak da smo stagnirali da ne kažem zaostali...

jesam odlutao od teme ali Jurivaka me povuko... Izvinjavam se u moje i njegovo ime

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
bilo bi usuvise dobro znati odgovor na to pitanje. mislim da je bitnije, u sta sama osoba veruje ... utoliko bit ce mirnija na samrti

GKZ

Član
Učlanjen(a)
26.07.2009
Poruka
11.044
Kako je lepo citati poruke kad dvoje ili vise ljudi raspravlja o necemu, a da pritom i naucis nesto :)

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Evo jedne priče ili bolje reći zen pouke. Možda zen zvuči strašno ali nije. A priča je dosta poučna (Iz knjige ‚‚101 zen priča"):

Car Gojozei izučavaše zen pod nadzorom učitelja Gudoa. ''Zen uči da
je ovaj um u suštini Buda. Jel to tačno?" pitao je.
Gudo je odgovorio: ''Ako kažem da, mislićete da razmete, iako ne
razumete. Ako kažem ne, ispašće da pobijam činjenicu koju, pak, mnogi
vrlo dobro razumeju."
Drugi put, car je pitao Gudoa: ''Gde odlazi prosvetljen čovek kada
umre?"
Gudo odgovori: ''Ne znam".
''Kako ne znaš" začudi se car.
''Pa, još nisam umro," objasni Gudo.
Car se onda donekle pokoleba, te prestade da se raspituje o
stvarima koje njegov um nije bio kadar da pojmi. Elem, Gudo nije imao
kud nego poče jednog dana da udara rukom o pod, pokazujući time nameru
da ga probudi, i car se prosvetli!