Ne znam da li filmovi baš mogu da budu bolji od knjige, ali mogu da budu odlične ili čak savršene adaptacije, baš kao pominjani Jane Eyre, iz 1944 sa majstorom Orsonom Velsom, mada ste vi možda mislili na neku drugu verziju jer ih ima milion, nebitno. Super mi je i adaptacija Šerloka Holmsa, serija u kojoj glumi Džeremi Bret, na to nemam zamerke. Odličan rezultat je i 2001: A Space Odyssey. Od domaćih to bi mogao da bude Nož, a simpatični su mi Sveto mesto (po Gogolju) i Leptirica (po Glišiću)
Filmovi mogu biti i odlični iako se razlikuju od knjige i iako su čak i dosta lošiji od knjige, kao Gospodar prstenova ili Shining. Isto tako filmovi mogu biti i slobodnije interpretacije, a da rezultat bude fenomenalan kao Kurosavin Ran (Haos), koji je interpretacija Kralja Lira od Šekspira.
Opet, neke genijalne knjige trpe toliko prostačke interpretacije da je to zlo, kao Zločin i kazna. Gledao sam neki dan jednu verziju i mislim da bih reditelja poslao na težak fizički rad, za kaznu.
Ustvari, strašno mnogo filmova, pa i velikih filmova, je rađeno prema nekim knjigama koje i nisu zabeležile nikakav uspeh, pa bukvalno i ne znamo da su ti filmovi adaptacije književnih dela. Tako je možda ipak i moguće da film prevaziđe i nadživi knjigu.