Filmovi zasnovani na knjigama

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Kako gledate na filmove koji su zasnovani na nekoj knjizi? Da li postoji film koji vam se dopao vise nego knjiga?
 
Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
297
dosta sam gledao filmova koji su radjeni po knjigama,samo neki filmovi su po meni bili bolji od knjige... ali je vecina filmova koji su tako radjeni uglavnom su bolje knjige...:)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.585
Pa ima i toga, ali retko.
Recimo, "Ubistvo s predumišljajem" je sjajan film, ali je knjiga 10 puta bolja.
Ali recimo, TV serija o Dositeju "Jastuk groba mog" je tako sjajno urađena, da sam dok sam čitala knjigu, sve to imala pred očima.
Nekad se sve to radilo mnogo bolje. Ako za primer uzmemo knjige sestara Bronte, recimo "Orkanski visovi", pa "Džejn Ejr", to je sve urađeno sjajno. Skoro da ne znaš šta je bolje, mada ja prednost uvek dajem knjigama.
Novije filmove nešto i nisam mnogo pratila, pa ne bih ni da komentarišem.
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
I po meni je Džejn Ejr odlično urađena baš tako sam nekako i zamišljala kada sam kasnije gledala film,dok recimo Hari Poter mi je mnogo bolja knjiga nego film.
 
Član
Učlanjen(a)
01.12.2009
Poruka
323
3 filma koja su (zasnovana na knjizi) a totalna su suprotnost od knjige:

1. Autostoperski vodič kroz galaksiju
2. Bornova izdaja
3. Gospodar prstenova

Trenutno ne postoji film koji mi se dopao više od knjige, jer je uglavnom u filmu ubačen 2% materijala iz knjige...
Tako da sam prestao da gledam filmove koji su radjeni iskljucivo za bestseller knjigu jer se uvek razočaram...
 
Član
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruka
51
Ne znam da li filmovi baš mogu da budu bolji od knjige, ali mogu da budu odlične ili čak savršene adaptacije, baš kao pominjani Jane Eyre, iz 1944 sa majstorom Orsonom Velsom, mada ste vi možda mislili na neku drugu verziju jer ih ima milion, nebitno. Super mi je i adaptacija Šerloka Holmsa, serija u kojoj glumi Džeremi Bret, na to nemam zamerke. Odličan rezultat je i 2001: A Space Odyssey. Od domaćih to bi mogao da bude Nož, a simpatični su mi Sveto mesto (po Gogolju) i Leptirica (po Glišiću)
Filmovi mogu biti i odlični iako se razlikuju od knjige i iako su čak i dosta lošiji od knjige, kao Gospodar prstenova ili Shining. Isto tako filmovi mogu biti i slobodnije interpretacije, a da rezultat bude fenomenalan kao Kurosavin Ran (Haos), koji je interpretacija Kralja Lira od Šekspira.
Opet, neke genijalne knjige trpe toliko prostačke interpretacije da je to zlo, kao Zločin i kazna. Gledao sam neki dan jednu verziju i mislim da bih reditelja poslao na težak fizički rad, za kaznu.
Ustvari, strašno mnogo filmova, pa i velikih filmova, je rađeno prema nekim knjigama koje i nisu zabeležile nikakav uspeh, pa bukvalno i ne znamo da su ti filmovi adaptacije književnih dela. Tako je možda ipak i moguće da film prevaziđe i nadživi knjigu.
 
Član
Učlanjen(a)
12.10.2009
Poruka
67
Књиге су ипак књиге...оно што замишљам у својој глави док читам-неупоредиво је сликовитије од онога што сервирају режисери. Мада, за романтичне, препоручујем филм "Ема", рађен (и колико се сећам-добро урађен) по истоименом роману Џејн Остин, главна улога Гвинет Палтроу. yes3
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2009
Poruka
94
Za mene definitivno bez pogovora knjige su uvek bolje.
Sto neko iznad rece knjiga je ipak knjiga.

Ali evo npr film koji je uradjen fantasticno slozicete se nadam se i koji mi je docarao knjigu na fantastican nacin

Gospodar prstenova!

Jes' da imam bujnu mastu i kao i svi dok citam zamisljam sve sto se opisuje ali u filmu je sve tako fascinantno odradjeno i jednostavno svi ti efekti sva ta vizuelizacija maaa nemam reci
Eto npr za taj film mogu da kazem da je podjednako dobar kao i knjiga mada ima dosta izmena i koje kakvih dodatka ali eto generalno gledano super je uradjen.
 
Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Knjige su u većini slučajeva bolje! Toliko veujem u to da film "Memoari jedne gejše" nisam htela ni da gledam! Naravno da postoje filmovi koji su dostojno predstavili knjigu (recimo svi Šekspirovi komadi koje je radio ser Lorens Olivije) ali ja uvek glasam za knjigu!
 
Top