FIA World Rally Championship - Svetski Reli Šampionat

Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608


224_320x180-png.91702



FIA World Rally Championship


Ovogodišnja sezona u svetskom reli sportu započela je brzinskim ispitom Entrevaux - Val De Chalvagne - Rouaine (21.25 km). Dominantan je bio Ogier, a jedini koji je uspeo da prati njegov ritam bio je Kris Meeke, koji je i pored nekoliko vozačkih grešaka imao "višak" od samo 4 sekunde. Zanimljivo je, da je treće vreme zabeležio Andreas Mikkelsen, a četvrto Jari-Matti Latvala, obojica u Volkswagenima. Prvi "brzinac" bio je pretežno suv, ali na nekoliko deonica bio je led.

Negde suv asfalt, negde led. Upravo na ovakvoj podlozi započeo je prvi reli u kalendaru Svetskog reli šampionata 2016 - Rallye Monte Carlo. Posle dva uvodne brzinska ispita vodi Kris Meeke u Citroënu DS3 WRC, ispred šampiona Sebastiena Ogiera u VW Polu R WRC...

Drugi brzinski ispit Barles - Seyne (20.38 km) doneo je promenljive uslove - pretežno je bio suv, ali je poslednja četvrtina bila prekrivena snegom i ledom. Isptom je poput tajfuna protutnjao Meeke, nadmašivši Ogiera za 11 sekundi, što je ga poslalo na vodeću poziciju. Karambol je imao Latvala, koji je udario u kamen, tako da će njegovom Polu R WRC biti potrebna servisna intervencija. Ono što je dobro, Finac je uspeo da stigne do servisa. Mikkelsen je ostvario treće vreme vožnje, što je dovoljno da zadrži treće mesto u generalnom plasmanu.

Iza njega u plasmanu su dva vozača Hyundaija, Neuville i Paddon, a najbrži takmičar u Ford Fiesti RS WRC je šestoplasirani Mads Ostberg, ispred Latvale i Kubice, koji se nalazi na osmoj poziciji.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608

224_320x180-png.91702


FIA World Rally Championship


U subotu je u programu bilo pet brzinskih ispita ukupne dužine 174 kilometra. Među njima su i maratonski test dužine 51,55 km (Lardier et Valenca - Faye), kao i legendarni Sisteron (36,6 kilometar)

Već na uvodnom maratonskom brzincu, Ogier je "očitao bukvicu" konkurentima, udaljivši Meeka za dodatnih 10,6 sekundi iza sebe. Treće vreme zabeležio je Latvala sa zaostatkom od pola minuta, a 37 s zaostajao je Neuville. Ostali vozači imalu su zaostatak od preko minut.

Treći dan relija Monte Carlo doneo je nova uzbuđenja. Na kombinaciji suve i ledom i snegom prekrivene podloge, nisu se snašli Meeke i Latvala, koji su odustali, a najbolje se pokazao šampion Ogier, koji svoj VW Polo R WRC samouvereno tera ka novoj pobedi u Svetskom reli šampionatu...

Na drugom brzinskom ispitu dana, sve je išlo na ruku Andreasu Mikkelsenu. Norvežanin je bio jedini vozač koji se borio za vrh, a koji je na automobil montirao pneumatike sa spajkovima. Da li se to isplatilo? Na prvom brzinskom ispitu, on je kasnio minut, ali je na drugom brzincu bio najbrži sa 43,9 sekundi prednosi (na 17,13 km!). "Imali smo najbolje pneumatike za drugi brzinski ispit, ali posle dva brzinca ne mogu reći da li je ovo bila ispravna odluka." - izjavio je Mikkelsen. Drugi je kroz cilj prošao Ogier, nadmašivši Meeka za dodatnih 10 sekundi.

Thierry Neuville u novoj generaciji Hyundai i20 WRC nalazi se na trećem mestu. U debitantnom nastupu za i20 WRC sa pet vrata, to je odličan rezultat. Ostaje nam da vidimo, da li će Neuville danas pokušati da stigne Mikkelsena, za kojim kasni oko 12 sekundi, ili će se odlučiti da sačuva treće mesto.

Najveći gubitnik na brzinskom ispitu broj 11 (Lardier et Valenca – Faye 2, 51.55 km) bio je Jari-Matti Latvala, koji je u trenutku kada je bio treći u generalnom plasmanu, izleteo sa staze i oštetio oslanjanje automobila. On je pokušao da reši problem, ali morao je na BI 12 da odustane. Sličnu sudbinu imao je Kris Meeke, koji je pogodio nekakvu krhotinu na stazi, oštetio menjač i morao da odustane. U rešavanju problema pokušao je da mu pomogne čak i Ogier, ali bez uspeha. "To je šteta. Kris je bio veoma brz i podigao nam je tempo visoko. Bila je to uzbudljiva borba. Ovo je sada za mene potpuno drugačiji reli - moram se skoncentrisati da dođem do cilja." - izjavio je Ogier.

Danas su u programu tri brzinska ispita, ali s obzirom da za današnji program ne važi Rally 2 pravilo, ni Meeke ni Latvala neće startovati.U poslednjoj sekciji relija Monte Carlo prvi će startovati Ogier, 2 minuta iza njega krenuće Mikkelsen, a iza njega 12,5 sekundi Neuville.

U katergoriji WRC2 vodi Elfyn Evans (Ford Fiesta R5) sa prednošću od preko 2 minuta ispred Armina Kremera u Škodi Fabiji R5.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608

226_320x180.png

FIA World Rally Championship

Reli Švedska je jedini pravi ledeni i snežni izazov, sa putevima prepunih snega ispod kojeg je ledena kora, na pojedinim delovima staza moguća je i pojava otopljenog snega i šljunka, putevi su uski i oivičeni su snežnim bankinama i brdašcima naslaganih dubokim snegom. Vozači će se truditi da izbegnu snežne nanose i visoke bankine, odabiranjem najbolje staze za skraćivanje puta, ubrzanjem na ravnom delu, opreznošću prilikom preletanja skakaonica, koje mogu podići i odneti automobil na dužini od 50 m. i održavanja automobila u kontroli i stabilnosti.

Takmičenja se održavaju takodje i na granici Švedske i Norveške, poznato je da su Norveška i Švedska spojile svoja dva relija u jedan, najviše zbog racionalizacije i dinamičnosti, dešavalo se ako na nekim deonicama u Švedskoj nema dovoljno snega, nadomesti se u Norveškoj taj nedostatak, deonice koje će biti vožene su u iznosu od 68.42 km i za to vreme ne postoji servisni park i ostale mehaničke operacije, vozači moraju strogo paziti da izbegnu sve lomove i mehanička oštećenja.

Reli je prepoznatljiv i po odabiru pneumatika sa čeličnim šiljcima, spajkovima (studded tires) koje tradicionalno obezbedjuje industrija guma Michelin, dugogodišnji snabdevač i sponzor Svetskog reli šampionata, koje omogućavaju neverovatno prijanjanje za površinu puta i održavaju potrebnu kontrolu stabilnosti vozila, gume su prepoznatljive i po 380 čeličnih šiljaka u dužini od 20mm i težine svakog šiljka od 4 gr, koje su nezamenljiva vrsta pneumatika za snežne i ledene staze Švedske i Norveške.

Spoljna temperatura u Švedskoj i Norveškoj prelazi ispod -25 stepeni, što normalno otežava rad tehničkih ekipa i automehaničara u servisnom parku, koji zbog vremenskih uslova i zamrznutih delova posao moraju obavljati u rukavicama, što im uveliko umanjuje brzinu popravke i zamene oštećenog dela, kao što je poznato rad u servisnom parku je ograničen na 30 min, svako prekoračenje se sankcioniše ukoliko se prekorači rok, na nekim mestima je dozvoljen i flexy servis u trajanju od 45 min, i tu odluku donosi uprava reli takmičenja.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608

226_320x180-png.91704

FIA World Rally Championship


Odluka da li će trka WRC šampionata biti otkazana usled visokih temperatura za te predele, biće doneta danas.

Druga runda Svetskog reli šampionata mogla bi biti otkazana usled visokih temperatura koje tope sneg i led sa puteva u Karlstadu. Ironična je činjenica da se očekuju jaki mrazovi sredinom naredne nedelje. Postoji mogućnost da se trening i trka održe umesto u subotu i nedelju u utorak i sredu ili cetvrtak i petak.

Organizatori rekli su da ni jedna opcija nije isključena.

„Neverovatno kako brzo moze da se promeni vreme. Kada smo došli, na putu nalazio se zadovoljavajući sloj leda. Sada je svuda blato i sljunak. Vremenska prognoza govori da se temperature ispod nule očekuju u utorak i sredu.“


Mikkelsen, vozač Voklswagenovog tima u WRC šampionatu je izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da na reliju u Švedskoj, koji se vozi narednog vikenda, stigne do pobede.

Vozač drugog VW tima je prošle godine bio na korak do svoje prve WRC pobede, ali ga je udarac u snežnu bankinu tokom poslednjeg testa koštao 30 sekundi i plasmana na treće mesto.

„Pre svega, u Švedsku ne putujem da bih završio kao drugoplasirani.“ kaže mladi Norvežanin. „Na ovom reliju ja sam domaćin. Deo staze vozi se i u mojoj rodnoj Norveškoj. Moja porodica i mnogobrojni prijatelji će biti prisutni, a ja sanjam da do pobede stignem baš tamo. Prošle godine sam bio tako prokleto blizu. Pobeda je bila u mojim rukama, ali sam je izgubio u poslednjim metrima.“

„Uslovi u Švedskoj su ekstremni. Voze se specijalne gume koje daju dodatni grip. Tu su takođe i „zidovi“ od snega sa obe strane puta, o koje se možete odbijati i voziti pun gas. Napravili smo dobar start sezone i sada idemo na pobedu.“ – jasan je Mikkelsen.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608

226_320x180-png.91704

FIA World Rally Championship


Zimske gume će i dalje biti obavezne kao da je stanje normalno, pa se s toga strahuje da bi šiljci mogli da oštete puteve na kojima snega nema. Organizatori i FIA ističu da je bezbednost na prvom mestu i da je trasa iz tog razloga izmenjena.

Sebastien Ogier je tokom prvog, burnog dana relija u Švedskoj napravio vođstvo ispred Haydena Paddona, što je pomalo čudno. Iz relija su već ispali Kris Meeke i Jari-Matti Latvala. Ogier je preuzeo vođstvo tokom prva tri brzinca, da bi zatim vođstvo preuzeli drugi. Međutim, Volkswagenov as je uspeo da održi brzinu i ostane u vođstvu nakon što su konkurenti ispali iz igre.

Među tragičarima dana je i Andreas Mikkelsen koji je sve vreme bio uz timskog kolegu, ali je Norvežanin tokom SS7 izleteo, nakon čega se vratio na sedmu poziciju. Meeke je tokom istog brzinca poveo, ali je udario i oštetio automobil. Ista sudbina zadesila je i Latvalu, koji ima šanse da se vrati u igru kroz Rally2. Podsećanja radi, obojica su istu sudbinu doživeli i u Monte Carlu, na prvom reliju sezone.

Njihova nesreća postala je sreća za Haydena Paddona, koji se u Hyundaiu našao na drugom mestu generalnog plasmana prvog dana, sa 26 sekundi zaostatka za Ogierom. Mads Ostberg u M-Sport Fordu završio je na trećem mestu, ispred impresivnog Ott Tanaka na četvrtoj poziciji. Dani Sordo se u Hyundai dokopao pete pozicije, ispred Andreasa Mikkelsena i wild-carda Henninga Solberga koji se našao na sedmoj poziciji u Ford Fiesti.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608

226_320x180-png.91704

FIA World Rally Championship

Jari-Matti Latvala se nakon izletanja od juče vratio na stazu pod WRC2 pravili, gde je uspeo da stigne do pobede sa 2,7 sekundi prednosti nad Tanakom. Prvih 10 vozača našlo se u četiri sekunde. Prve tri pozicije ostale su nepromenje, pa je takom i nakon subote na trećem mestu Mads Ostberg ispred M-Sporta, dok su iza njega Andreas Mikkelsen i Ott Tanak.

Sebastien Ogier nalazi se na korak od pobede, nakon što je tokom jučerašnjeg dana povećao svoju prednost. Njegov klupski kolega Latvala pobedio je na kratkom noćnom brzincu. Hayden Paddon koji se nalazi na drugom mestu usled pomalo čudnog petka, ima zaostatak od 15.9 sekundi za vodećim Ogierom. Tokom današnjeg dana preostaje mu samo 15,87 kilometara tokom kojih može da se nada da će Ogier načiniti grešku koja će potrajati duže od 15 sekundi. U ovom trenutku, teško je očekivati nešto slično.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608

226_320x180-png.91704

FIA World Rally Championship

Ovogodišnji Rally Sweden obeležilo je neobično toplo vreme za ovo doba godine. Pre takmičenja, čak se govorilo o mogućnosti otkazivanja kompletnog takmičenja, jer kada nema snega, nema ni relija Švedska. Konačno, organizator je odlučio da se održi 12 brzinskih ispita od 21 planirana. Lepa vest stigla je i u toku takmičenja - u Švedsku je stigao mraz i sneg.

Ogier se držao na čelu takmčenja praktično od samog početka. U prvoj fazi takmičenja, on je startovao prvi, tako da je imao ulogu "čistača" staze. To je uticalo da zvezda Volkswagena napravi nekoliko vozačkih grašaka, ali sve je prošlo bez većih posledica, što se i očekuje od vozača takvog "kalibra". Posle pobede na powerstageu, on je kući odneo najveću moguću "porciju" bodova.

Organizatori takmičenja Rally Sweden 2016 pred sobom su imali velike izazove. Zbog neobično visoke temperature za ovo doba godine i nedostatka snega, bili su primorani da otkažu nekoliko brzinskih ispita. Pobednik je takmčar Volkswagena, Sebastien Ogier...

Aktuelni reli šampion sveta, Sebastien Ogier, hrabro grabi ka novoj šampionskoj titulu. Mislite da je rano za takav zaključak? Posle ledenog Monte Carla, Francuz je poput iskusnog vuka protutnjao relijem Švedska, ostavivši konkurenciji da se bori za mrvice - treba li bolja najava?

Ostalim vozačima Volkswagena, nija tako dobro išlo. Mikkelsen je kao drugi na startu izgubio nešto više vremena, napravivši nekoliko grešaka koje su mu odnele nešto više vremena, što je bilo dovoljno samo za četvrtu poziciju. Još gore je prošao Jari-Matti Latvala, na čijem Volkswagenu Polo R WRC je pukla poluosovina, najverovatnije zbog "zamora materijala" (nije to što mislite, ovaj izraz se koristi i za nove komponente). Do kraja prve faze, koja se održala bez servisa, njegovo kašnjenje se merilo minutima, i na kraju je Finac morao da odustane zbog oštećenja oslanjanja.

Time se otvorila šansa za druge konkurente. Ovakav razvoj situacije najbolje je iskoristio Hayden Paddon (Hyundai i20 WRC), koji je odlično iskoristio svoju startnu poziciju i upravo je on bio vozač koji je najviše "pritiskao" Ogiera. I pored greške na poslednjem brzinskom ispitu, Australijanac je uspeo da zabeleži drugo mesto u generalnom plasmanu. Bronzana medalja pripala je Madsu Ostbergu (Ford Fiesta RS WRC), što je uobičajen rezultat na njegovom omiljenom takmičenju. Iza četvrtoplasiranog Tanaka, plasirao se Ott Tanak (Ford Fiesta RS WRC). Poslednji od fabričkih vozača u TOP 10, bio je Dani Sordo u Hyundaiju i20 WRC.

Iza njega plasirala su se dvojica "privatnika", Henning Solberg (Ford Fiesta RS WRC) i Craig Breen (Citroën DS3 WRC).


Od ostalih vozača, najviše pažnje izazvao je Kris Meeke (Citroën DS3 WRC), koji je na početku takmičenja jedini uspeo da drži tempo sa takmičarima Volkswagena. Nažalost, on je kasnije oštetio oslanjanje svog automobila i na kraju se morao zadovoljiti 23. mestom. Diferencijal nije izdržao na Hyundaiju i20 WRC Thierry Neuvilla, iako je Belgijanac imao dobre šanse za zapažen rezultat.


Rally Sweden 2016:


1. Ogier S. - Ingrassia J. (Volkswagen Polo R WRC) 1:59:47,4
2. Paddon H. - Kennard J. (Hyundai i20 WRC) +29,8
3. Ostberg M. - Floene O. (Ford Fiesta RS WRC) +55,6
4. Mikkelsen A. - Jæger A. (Volkswagen Polo R WRC) +1:10,8
5. Tänak O. - Mölder R. (Ford Fiesta RS WRC) +1:50,7
6. Sordo D. - Martí M. (Hyundai i20 WRC) +2:24,0
7. Solberg H. - Minor-Petrasko I. (Ford Fiesta RS WRC) +2:40,0
8. Breen C. - Martin S. (Citroën DS3 WRC) +2:44,6
9. Evans E. - Parry C. (Ford Fiesta R5) +5:17,0 |1. WRC2|
10. Suninen T. - Markkula M. (Škoda Fabia R5) +5:31,6

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608


227_320x180.png

FIA World Rally Championship

Start relija kreće u petak u samo povečerje, po srednje američkom vremenu, u slikovitom mestu Guanajuato. Deonice koje ce biti vožene u petak, prepoznatljivi su prašnjavi i prljavi etapni testovi, sa kratkim stazama u spomen kompleksu, koji je sagradjen nakon tri godine od dobijanja nezavisnosti Meksika.Drugog i treceg dana bice vožene etape nadomak Leona a finalnog dana iskoristiće se neke deonice u obratnom smeru, sve etape uključuju i spektakularne kružne staze koje ce biti prepune gledaoca.Izuzetno će se odraziti na tok brzinskih ispita i samog plasmana pravilan odabir pneumatika i amortizera,biće prilagodjeni pneumatici za kamenit i peskovit šljunak, takodje i komplet amortizera.

Održava se u petom gradu po veličini u Meksiku, Leonu, koji je udaljen 400 km severozapadno od prestonice Meksiko Sitija, okružen je planinskim vencem Sierra de Lobos i Sierra de Guanajuato, severno i istočno lociranih od grada Leona. Slikovita i veoma maštovito organizovana ceremonija otvaranja relija održace se u Guanajuatu, istorijskom kompleksu, starih rudarskih tunela, koje su pod zaštitom UNESCO-a, i računa se u kalendaru sezone WRC kao jedna od najveselijih i vatrenih ceremonija otvaranja, za koju su najzaslužniji veseli i vatreni meštani grada Guanajuata u Meksiku.

Vozači moraju biti svesni kako savladati izazovne i teško premostive etapne staze pokrivene oštrim i kamenitim šljunkom, ovo je prvi od šest predstojecih šljunkovitih relija u godini, prvi vatreno topli reli, spoljna temperatura dostiže i preko 30 stepeni celzijusa, što je veoma otežavajuci faktor za vozilo i samo postrojenje. Ove sezone reli vozila biće primorana da na pojedinim etapama dostignu uspon i do 2737m. u planinskom masivu Sierra, veći uspon predstavlja veliki stres i otežavajuce momente po samo postrojenje vozila, gde se smanjuje snaga i vozilo prelazi u ozbiljan zaostatak, vozači moraju imati i u vidu brze etape, koje su oivičene zlokobnim stenovitim i kamenitim šiljcima, gde u sudaru sa njima neizbežno je oštećenje reli vozila takodje i zaostatak dok se vozilo ne vrati u normalu, što je i čar izazova Relija Meksika.

Uključene su i maratonske reli etape u iznosu od 44.03km, 53.69km, i 55.92km, maratonske staze ce se voziti u dva navrata prvog i drugog dana relija Meksiko. Servisni park ce biti ove godine postavljen i baziran u Leon Poliforumu, biće vanjskog tipa kao i prošlogodišnje sezone, biće spektakularno i za posetioce da vide servisiranje vozila u toku servisnog vremena.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608

227_320x180-png.91705


Rally Mexico, tradicinalno prvi reli u sezoni Svetskog reli šampionata, u svom programu imao je brzinske ispite koji se nalaze na nadmorskoj visini iznad 2.000 metara. To je otežavajući faktor, kako za takmičare, tako i za njihove "mašine", koje gube i do 25 % svoje snage. Zanimljivo je, da u Meksiku nije nastupao Citroën (privatni tim), koji je u vreme Loeba tamo imao seriju pobeda. Ubedljivo najbrži takmičar na stazi u subotu je bio Latvala, koji posle 19 brzinskih ispita vodio ispred svog timskog kolege i aktuelnog šampiona, Sebastiena Ogiera, sa prednošću od preko 1:35 min. Treće mesto u plasmanu držao vozač Hyundaija, Dani Sordo, ispred Madsa Ostberga u Ford Fiesti RS WRC.

Jari-Matti Latvala započeo je WRC sezonu na najgori mogući način, ali mu je posle dva nauspešna relija pripala pobeda u Meksiku, ispred klupskog kolege Ogiera. Svoju stotu WRC trku Latvala je završio sa prednošću od jednog minuta i pet sekundi, nakon gotovo 400 kilometara borbe po šljunkovitim terenima pretoplog Meksika. Latvala je ovom pobedom doneo i ujedno 12. uzastopnu pobedu Volkswagenu.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
fia-wrc-logo-png.53608

227_320x180-png.91705

FIA World Rally Championship

Latvala je koristio priliku što startuje sa niže pozicije, kako bi napravio brže vreme na putu sa koga su vozači pre njega već skinuli naslage šljunka. Osvojio je deset brzinaca tokom petka i subote, kao i nedeljnih 80 kilometara Guanajuatoa, najduži brzinac još od 1986. godine. Dani Sordo je dovezao svoj Hyundai do treće pozicije sa zaostatkom od 3min i 37,9 sekundi, što je ukupno treći uzastopni podijum za Hyundai i20. Sordo je do starta došao uz polomljeni ventilator hladnjaka, što je dovelo do pregrevanja motora, kao i problema sa kočnicama.

Mads Østberg je u svojoj Ford Fiesti RS završio na četvrtoj poziciji i trenutno se nalazi na drugoj poziciji u generalnom plasmanu vozača odmah iza Ogiera. Norvežanin je kažnjen zbog preranog starta i imao je problema sa menjačem, ali ga to nije sprečilo da završi ispred Haydena Paddona. Ott Tänak u drugoj Fiesti završio je na šestoj poziciji. U finalnom danu takmičenja, najveći izazov za vozače i timove bio je 80 kilometara dugačak brzinski ispit Guanajuato. Zanimljivo, većina vozača ga je završila bez većih problema. Najbrži je bio Ogier, koji ga je prešao za 48:06,8 min. Drugo vreme zabeležio je Latvala, sa 25,3 s zaostatka, a trećeplasirani je bio Hayden Paddon, koji je za šampionom kasnio više od minuta. Najviše bodova sa završnog Power Stage-a odneo je Ogier, dva boda je osvojio Latvala i jedan Paddon, što znači da je plasman na Power Stage-u bio isti kao na Guanajuatou.

wrc-promoter-single-logo-png.53801
 
Natrag
Top