Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

FIA World Rally Championship - Svetski Reli Šampionat

  • Začetnik teme Милојковић
  • Datum pokretanja
Милојковић

Милојковић

FIA World Rally Championship - Coates Hire Rally Australia 2015.
Pregled trećeg dana

Dvoboj izmedju vozača i timskih kolega VW Motorsporta i dalje se nastavlja, prolazak preko skoro čiste staze, na delovima puta podloga sa sitnim šljunkom i peskovitom naslagom, većina šumskih staza sa većim lokvama i barama, J.M.Latvala je ovde briljirao, drugi u prolasku preko etape bio je S.Ogier, treći vozač VW Motorsport 2, Andreas Mikkelsen, preuzevši treće mesto od Krisa Meeka, Meek se spušta na četvrtu poziciju. Staza je bila dosta zahtevna, podloga puta je bila šljunkovita i peskovita, sa sitnim graškastim kamenicama, koja je dosta usporavala vozače prilikom trenja preko useka i krivina, dalje se održavala borba izmedju vodećeg i pratioca iz VW Motorsporta.


SS18/19prilikom prolaska kroz etape, vozač VW Motorsporta S. Ogier povećao je prednost prema svom pratiocu i timskom kolegi J.M.Latvali, na čitavih 9.9 sek. Vozač Citroena drži čvrsto četvrto mesto, Ostberg i Paddon se bore za peto i šesto mesto. Etape su bile dosta složene i tehnički zahtevne.


Pobednik Rally Australia postao je vozač VW Motorsporta Sebastien Ogier, treći put odbranio titulu svetskog reli šampiona, što se konstruktora tiče i timova VW Motorsport predvodi, ponosno nosi titulu šampiona konstruktora i proizvodjača. Sve u svemu Rally Australia bio je veoma zahtevan i uzbudljiv, do kraja sezone 2015. očekuju nas još 3 etape u Francuskoj, Španiji i u finišu sezone u Velsu u novembru 2015.

Tekst izveštaja: Милојковић
Fotografije: McKlein Image GmbH

 
Милојковић

Милојковић


221_320x180.png


FIA World Rally Championship - Tour de Corse
01.10. -
04.10.2015.


Najava i pregled takmičenja
Samo devet etapa sadrži trodnevni asfaltni reli okršaj, koji se vraća u kalendar svetskog reli šampionata, po prvi put od 2008. Rally Tour de Corse, Corsica obiluje neverovatnim krivudavim i uskim planinskim stazama oko krševitih stena, u kombinaciji s neravnim i abrazivnim asfaltom, koji ponosno nosi nadimak reli 10.000 krivina.


Reli počinje i završava na Korzici, zapadnoj obali prestonice Ajaccio, rodno mesto Napoleona Bonaparte. Svake večeri na kraju etapa, zaustavljanje će biti u drugom mestu sa servisnim i flexi remontom, takodje i u drugim većim gradovima Bastia na severoistoku i Porto-Vecchio na jugo-istoku ostrva.

Svako dnevno takmičenje sadrži samo tri etapne deonice. Petak je rezervisan za test etape u prestonici Korzike Ajaccio, u subotu se ponovo prelaze etape od prethodnog dana. Nedelja pokriva jug ostrva, koji je završava sa spektakularnim živim prenosom TV PowerStage.

Tekst izveštaja: Милојковић
Fotografije: McKlein Image GmbH 
Милојковић

МилојковићFIA World Rally Championship - Tour de Corse
01.10. - 04.10.2015.

Danas je na mediteranskom ostrvu Korzika održan shakedow u okviru programa Tour de Corse Rally 2015. Na mokroj sekciji Corte – Poggio, na Pirelli pneumaticima, najbolje se snašao super-brzi Robert Kubica u Ford Fiesti RS WRC...


Na stazi dužine 3,88 kilometara, koja verno preslikava karakteristike brzinskih ispita na poznatom ostrtvu, vreme je bilo iznenađujuće kišovito i maglovito. To je najmanje smetalo Robertu Kubici, koji je stazu prešao za 2:19,0 min.


8 "desetinki" sporiji bio je Kris Meeke u automobilu Citroën DS3 WRC, a treće vreme ostvario je Jari-Matti Latvala u Volkswagenu Polo R WRC. Novi-stari svetski šampion, Sebastien Ogier u Volkswagenu, tradicionalno nije najbrži na shake-u, ali možemo očekivati njegov puni potencijal u narednim danima pred domaćom publikom.

Tour de Corse 2015 - Shakedown:

1. Robert Kubica 2:19,0
2. Kris Meeke 2:19,8
3. Jari-Matti Latvala 2:20,3
4. Sebastien Ogier 2:20,6
5. Dani Sordo 2:21,1
6. Mads Ostberg 2:21,4
7. Kevin Abring 2:21,4
8. Thierry Neuville 2:21,9
9. Andreas Mikkelsen 2:21,9
10. Elfyn Evans 2:22,5

Tekst izveštaja: Милојковић
Fotografije: McKlein Image GmbH


 
Милојковић

МилојковићVremenske (ne)prilike na Korzici, promešale su karte u plasmanu najboljih reli vozača na svetu. U uslovima kada je važnije ostati na stazi, nego "juriti" konkurente, najbolje se snašao Jari-Matti Latvala u Volkswagen Polu R WRC...

Reli su najbolje počeli šampion Sebastien Ogier u Volkswagen Polu R WRC i Robert Kubica u Ford Fiesti RS WRC. Iako su neki vozači istakli da im vremenski uslovi posle bure i velike količine padavina odgovaraju, prvi je izleteo sa staze Thierry Neuville u Hyundai i20 WRC, koji je 2011. godine pobedio na ovom reliju, u okviru IRC prvenstva.


Pored vremenskih prilika sa mnogo vode na stazi, dodatni otežavajući faktor na Korzici bili su dugački brzinski ispiti, što znači da je izbor pneumatika bio od odlučujućeg značaja. Drugi brzinski ispit je otkazan, zbog poplava na stazi.

Iznenađujući potencijal na tećem brzinskom ispitu dužine 36,43 km, pokazao je Velšanin Elfyn Evans, kao i drugoplasirani na ovom brzinskom ispitu, Kevin Abbring u Hyundai i20 WRC. Treće vreme je zabeležio iskusni Stephane Sarrazin u Ford Fiesti RS WRC. Ogier je imao defekt, a Kubica je "izgubio" minut zbog veoma oprezne vožnje.


Današnji prvi brzinski ispit, takođe je otkazan, tako da su vozači startovali takmičarski deo relija "brzincem" Francardo - Sermano 2 (36.43 km), na kojem je najuspešniji bio Jari-Matti Latvala u Polu R WRC, ispred Mikkelsena, Ogiera, Meeka... To je Latvali obezbedilo pomeranje u plasmanu sa trećeg na drugo mesto. Robert Kubica je na ovom brzinskom ispitu imao defekt, tako da se o on morao oprostiti od dobrog plasmana na atraktivnom ostrvu.


Pobedom na poslednjem jučerašnjem brzinskom ispitu odneo je Ogier, ali je drugim mestom Jari-Matti Latvala uspeo da preuzme vodeće mesto u generalnom plasmanu od Elfyna Evansa, koji je drugi u "generalnom". Andreas Mikkelsen je ostao na trećem mestu, a četvrto mesto od Kevina Abbringa preuzeo je Kriss Meeke. Mads Ostberg je zadržao šestu poziciju, a iza njega su plasirani Hayden Paddon, Bryan Bouffier, Stephane Sarrazin i Ott Tanak.

Tour de Corse 2015 - Plasman posle 2. dana:

1. Latvala J. / Anttila Miikka (Volkswagen Polo R WRC) 1:42:24.8
2. Evans Elfyn / Barritt Daniel (Ford Fiesta RS WRC) +2.0
3. Mikkelsen A. / Floene Ola (Volkswagen Polo R WRC)+30.8
4. Meeke Kris / Nagle Paul (Citroën DS3 WRC) +53.6
5. Abbring Kevin / Marshall S. (Hyundai i20 WRC) +1:00.1
6. Ostberg Mads / Andersson Jonas (Citroën DS3 WRC) +1:05.7
7. Paddon Hayden / Kennard John (Hyundai i20 WRC) +1:25.5
8. Bouffier Bryan / De La Haye T. (Ford Fiesta RS WRC) +1:37.2
9. Sarrazin S. / Renucci J. (Ford Fiesta RS WRC) +1:51.6
10. Tänak Ott / Mõlder Raigo (Ford Fiesta RS WRC)+1:53.9

 
Милојковић

Милојковић


Juče je već od prvog brzinskog ispita, Latvala povećavao prednost u odnosu na drugoplasiranog Evansa, ali Evans u Fordu je morao da "brani" drugo mesto, jer je Mikkelsen u Volkswagenu zadao veoma agresivan tempo. Norvežanin je smanjio prednost Velšanina za dodatnih 8,1 sekundu, a do završnog Power Stage-a uspeo je da smanji prednost na samo 9,8 sekundi.

Posle sedam godina, najbolji (reli) vozači na svetu vratili su se na ostrvo Korzika, u čijem programu je bilo samo 9 brzinskih ispita, od kojih su dva otkazana. U složenim vremenskim prilikama, najbolje se snašao vozač Volkswagena, Jari-Matti Latvala...

Elfyn Evans (Ford Fiesta RS WRC) još jednom je pokazao visok potencijal. Iako mu je u finalu Mikkelsen "duvao za vrat", telentovani Velšanin je izdržao pritisak i smirenost. Drugo mesto je fantastičan rezultat, posebno na reliju na kojem svetski šampion završava kao 15-plasirani.Na Power Stage-u nije bilo drame. Najbrži je bio Ogier (Volkswagen), osvojivši bodove, ali zbog greške u prvoj fazi takmičenja, aktuelni šampion se na kraju relija morao zadovoljiti 15. pozicijom. Elfyn Evans je uspeo da sačuva drugo mesto pred raspoloženim Mikkelsenom, koji mu je na cilju relija "prišao" na samo 3,2 sekunde.

Četvrto mesto osvojio je Kris Meeke, ispred Haydena Paddon, Madsa Ostberga, Dani Sorda, koji je na poslednjem brzinskom ispitu uspeo da preotme sedmo mesto Bryanu Bouffieru. TOP 10 plasman zaokružuju Stephane Sarrazin i Ott Tanak.


Korzika reli za Volkswagen je bio više nego dramatičan. Prvo i treće mesto su odlični rezultati, ali pored činjenice da svetski šampion nije imao sreće i da je završio petnaesti, zanimljiva je informacija da je nemački tim kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 10.000 evra. Pitate se zašto? Sve se dogodilo na 3. brzinskom ispitu, kada je Ogier zaustavio svoj VW Polo R WRC zbog eksplozije zadnjeg levog pneumatika. Međutim, posada u sastavu Sebastien Ogier - Julien Ingrassia, zaboravila je da, nakon zaustavljanja na brzinskom ispitu, pritisne dugme "OK", kako bi organizatori relija znali da se ne radi o opasnoj situaciji. Prema komesarima takmičenjima, ovo je veoma važan taster, pa je tim Volkswagen dobio uslovnu kaznu od 8.000 evra, koju će morati da plati, ako se sličan prekršaj dogodi do kraja sezone 2016. 2.000 evra, tim je morao da plati odmah.Tour de Corse 2015:

1. Latvala J. / Anttila Miikka (Volkswagen Polo R WRC) 2:39:46.7
2. Evans Elfyn / Barritt Daniel (Ford Fiesta RS WRC) +43.1
3. Mikkelsen A. / Floene Ola (Volkswagen Polo R WRC)+46.3
4. Meeke Kris / Nagle Paul (Citroën DS3 WRC) +1:33.4
5. Paddon Hayden / Kennard John (Hyundai i20 WRC) +1:53.6
6. Ostberg Mads / Andersson Jonas (Citroën DS3 WRC) +1:59.8
7. Sordo Dani / Martí Marc (Hyundai i20 WRC) +2:10.4
8. Bouffier Bryan / De La Haye T. (Ford Fiesta RS WRC) +2:12.8
9. Sarrazin S. / Renucci J. (Ford Fiesta RS WRC) +2:39.3
10. Tänak Ott / Molder Raigo (Ford Fiesta RS WRC)+3:43.0

 
Милојковић

Милојковић


222_320x180.png

FIA World Rally Championship
U Španiji se održava pretposlednje takmičenje FIA Svetskog reli šampionata 2015. Zanimljivo je i to, da se danas reli vozio po makadamskoj podlozi, a sutra i u nedelju najbolji reli vozači sveta nastavljaju po asfaltu...

Tri brzinska ispita prosečne dužine i jedan dugačak (35,68 km) bili su sastavni deo današnjeg programa španskog relija. Ono što je važno, ovih osam brzinskih ispita ukupne dužine 128,6 kilometara, takmičari su morali da pređu bez zaustavljanja u servisu.

Aktuelni šampion, Sebastian Ogier u Volkswagen Polu R WRC, krenuo je snažnim tempom već od uvodnom specijalnog ispita. Međutim, u petak je u početku bio veoma proračunat, jer je bilo potrebno i sačuvati pneumatike, s obzirom na veliku "porciju" brzinskih ispita koju je trebalo savladati bez zaustavljanja u servisu. Neki brzinski ispiti bili su specifični po kombinaciji asfaltne i zemljane podloge, pa je sačuvan pneumatik na abrazivnoj podlozi bio ključ uspeha.


Najagresivnije su krenuli Roberg Kubica (Ford Fiesta RS WRC) i Mads Ostberg u Citroënu DS3 WRC, koji su dominirali sve do najdužeg današnjeg brzinskog ispita. Već na petom brzinskom ispitu, Ogier je povratio vođstvo, istina samo 0,8 s ispred svog timskog kolege, Jati-Matti Latvale i 2,5 s ispred talentovanog Ott Tanaka u Ford Fiesti RS WRC. Zanimljivo je, da u prvom krugu, Ogier nije imao pobedu na "brzincu", ali je konstantost opet pobedila.

U drugom "krugu", vođstvo je preuzeo Latvala, ali sve do poslednjeg i najdužeg brzinskog ispita, kada je Ogier "dodao gas" i pobedio sa 7,2 s prednosti u odnosu na Latvalu. To znači da posle devet brzinskih ispita vodi Ogier, ali za vrat mu duva, sa samo 4.0 sekunde zaostatka njegov timski kolega Latvala. Priključaj za najbržim dvojcem drži Ott Tanak, a konstantost je pokazao i Dani Sordo (Hyundai i20 WRC), koji drži četvrto mesto sa 29,6 s zaostatka za vodećim.
Robert Kubica je vodio posle dva brzinska ispita, ali je kontakt za vodećim takmičarima izgubio na petom brzinskom ispitu, posle izletanja sa staze i oštećenja pneumatika i oslanjanja. Poljak se, posle devet brzinaca, nalazi na 23. poziciji, sa skoro 9 minuta zaostatka za vodećim.​

Timovi su danas imali produženi servis na 75 minuta, jer im je potrebno dodatno vreme za modifikaciju oslanjanja i kočionog sistema za asfaltnu površinu, koja je u programu sutra i prekosutra.

Rally Catalunya 2015 - plasman posle 1. dana:

1. Ogier S. / Ingrassia J. (Volkswagen Polo R WRC) 01:24:58.4
2.Latvala J. / Anttila Miikka (Volkswagen Polo R WRC) +4s
3. Tänak Ott / Molder Raigo (Ford Fiesta RS WRC)+11,3
4. Sordo Dani / Martí Marc (Hyundai i20 WRC) +26,9
5. Ostberg Mads / Andersson Jonas (Citroën DS3 WRC) +29,7
6. Mikkelsen A. / Floene Ola (Volkswagen Polo R WRC)+37,4
7.Paddon Hayden / Kennard John (Hyundai i20 WRC) +38,3
8. Meeke Kris / Nagle Paul (Citroën DS3 WRC) +59,4
9. Neuville T. / Gilsoul Nicolas (Hyundai i20 WRC) +1:03.8
10. Evans Elfyn / Barritt Daniel (Ford Fiesta RS WRC) +1:09.2


 
Милојковић

МилојковићFIA World Rally Championship

U finalu španskog relija odigrala se prava drama. Na poslednjem brzinskom ispitu (Power Stage), sa staze je izleteo Sebastien Ogier (VW Polo R WRC), što je olakšalo put njegovom timskom kolegi, Andreasu Mikkelsenu, do prve pobede u karijeri...

Samo 3,1 sekundu sporiji od Norvežanina bio je Jari-Matti Latvala, takođe vozač Volkswagena. Ogier je već na prethodnom reliju osvojio šampionsku titulu, pa se u Španiji "preigrao", kako je sam rekao.
Dani Sordo u Hyundaiju i20 WRC zabeležio je treće mesto u Španiji, ispred Madsa Ostberga u Citroënu DS3 WRC. Njegov timski kolega, Kris Meeke, reli je završio na petom mestu, sa samo 1,9 sekundi zaostatka! Pobednik shakedown-a, Hayden Paddon (Hyundai i20 WRC) morao se zadovoljiti šestim mestom, a sedmom pozicijom može biti zadovoljan Čeh Martin Prokop u Ford Fiesti RS WRC.
Rally RACC 2015 - Cilj:

1. Mikkelsen Andreas - Floene Ola Volkswagen Polo R WRC 3:21:04.8
2. Latvala Jari-Matti - Anttila Miikka Volkswagen Polo R WRC 3:21:07.9 +3.1
3. Sordo Dani - Martí Marc Hyundai i20 WRC 3:21:26.0 +21.2
4. Østberg Mads - Andersson Jonas Citroën DS3 WRC 3:22:11.1 +1:06.3
5. Meeke Kris - Nagle Paul Citroën DS3 WRC 3:22:13.0 +1:08.2
6. Paddon Hayden - Kennard John Hyundai i20 WRC 3:22:28.0 +1:23.3
7. Prokop Martin - Tománek Jan Ford Fiesta RS WRC 3:25:19.0 +4:14.2
8. Neuville Thierry - Gilsoul Nicolas Hyundai i20 WRC 3:29:06.7 +8:01.9
9. Tidemand Pontus - Axelsson Emil Škoda Fabia R5 3:30:01.6 +8:56.8
10. Kopecký Jan - Dresler Pavel Škoda Fabia R5 3:30:12.3 +9:07.5

 
Милојковић

Милојковић


223_320x180.png

FIA World Rally Championship

Sebastien Ogier krunisao je svoju šampionsku titulu pobedom na završnom takmičenju u FIA WRC sezoni 2015 - Wales Rally GB. Ovoga puta, takmičar Volkswagena ostvario start-cilj pobedu, u čemu mu je "pomogao" timski kolega Jari-Matti Latvala, koji je imao havariju na početku relija...
Drugo i treće mesto osvojili su Kris Meeke (Citroen) i Andreas Mikkelsen (Volkswagen), koji su ove pozicije držali praktično od početka takmičenja. Iza njih su se plasirali vozači tima Hyundai, Dani Sordo i Hayden Paddon, ispred vozača u Ford Fiesti RS WRC, Elfyna Evansa i Madsa Ostberga u Citroenu DS3 WRC.
Uslovi vožnje u Walesu bili su ekstremno teški. Najpre je havariju imao Jari-Matti Latvala, a kasnije su sa staze izleteli Thierry Neuville (Hyundai), Ott Tanak (Ford), dok je Kevina Abringa (Hyundai) izdala tehnika. Sreće nije imao ni Martin Prokop, koji se u drugoj etapi sudario sa Haydenom Paddonom. Australijanac je uspeo da nastavi, ali Čehova Fiesta RS WRC nije mogla dalje.

Roberg Kubica (Ford Fiesta RS WRC) zabeležio je 9. mesto. Možda to ne odražava potencijal brzog Poljaka, ali sigurno smo svi srećni kada ga vidimo na cilju. Treba istaći i da su stabilne vožnje Meeka i dobar finiš Ostberga, obezbedili drugo mesto timu Citroen u konkurenciji konstruktora, ispred Hyundaija.
 
Милојковић

Милојковић

FIA World Rally Championship
Proteklog vikenda vožena je poslednja, trinaesta WRC runda, a pobedu je odneo Francuz Sebastien Ogier, koji je trijumf posvetio nastradalima u Parizu.

Volkswagenov vozač trijumfovao je po osmi put u sezoni, ovog puta po uobičajeno kišovitom i blatnjavom reliju u Velsu. Ogier je reli završio sa prednošću od 26 sekundi u odnosu na Kris Meekea u Citroenu DS3. Na kraju je izostalo uobičajeno slavlje, jer je Ogier odlučio da pobedu posveti žrtvama terorističkih napada u Parizu.

Ogier je tokom prva dva dana vodio borbu sa klupskim kolegom Jari-Matti Latvalom, ali se Latvala slupao, te je Ogieru donekle olakšan posao. Bilo kako bilo, priliku da se popne na pobedničko postolje iskoristio je treći vozač VW Pola – Andreas Mikkelsen.
Dani Sordo je bio najbolje plasirani Hyundaijev vozač na četvrtoj poziciji, dok je Hayden Paddon takođe u Hyundaiju i20 zauzeo petu poziciju. U M Sportovom Ford Focusu kao šesti se na listi našao Elfyn Evans. Ostberg je u Citroenu svoj domaći reli završio na sedmoj poziciji, dok je Stephane Lefebvre u istom automobilu bio osmi.

Nekadašnji vozač Formule 1, Robert Kubica, trku je završio na devetom mestu, a Lorenzo Bertelli je bio deseti.

Wales Rally GB - Cilj:

1. Ogier S. / Ingrassia J. (Volkswagen Polo R WRC) 3:03:02.0
2. Meeke Kris / Nagle Paul (Citroën DS3 WRC) +26s
3. Mikkelsen A. / Floene Ola (Volkswagen Polo R WRC)+36.2s
4. Sordo Dani / Martí Marc (Hyundai i20 WRC) +2:51.3
5. Paddon Hayden / Kennard John (Hyundai i20 WRC) +3:00.5
6. Evans Elfyn / Barritt Daniel (Ford Fiesta RS WRC) +3:09.1
7. Ostberg Mads / Andersson Jonas (Citroën DS3 WRC) +4:28.4
8. Lefebvre S. / Prévot S. (Citroën DS3 WRC) +5:38.4
9. Kubica Robert / Szczepaniak M. (Ford Fiesta RS WRC ) +6:22.7
10. Bertelli L. / Granai Lorenzo (Ford Fiesta RS WRC) +8:05.0

 
Милојковић

Милојковић


224_320x180.png


FIA World Rally Championship

Oduvek je Rallye Monte-Carlo bio veliki izazov, deonice oko Gapa i regiona Gornjih Alpa, veoma su tehnički zahtevne i varljive. Naglasiću da će ova stara i nova postavka deonica namučiti sve vozače i biti odlično iskustvo za učenje i napredovanje. Reli Monte Karlo je prepoznatljiv kao asfaltni reli okršaj, ali je sve tamo osim asfalta, vremenski uslovi se brzo menjaju, često je kišovito i ledeno, moguće da na planinskom delu deonica padne i sneg, poznato je da u celoj sezoni imamo dva zimska reli takmičenja to je Monte Karlo i Švedska sa Norveškom, koji nastupa mesec dana posle Montea.

Od velike važnosti je i prava procena meteoroloških ekipa zbog pravilnog odabira i setovanja pneumatika, stalno se dešava da se startuje sa suvih predela i prelazi u kišovite i maglovite nizine i posle toga uspon preko snežnih i ledenih puteva, setovanje Michelin pneumatika biće od velike i presudne važnosti.Početak sezone biće sličan i prilagodjen prošlogodišnjem startu, u oblastima Gornjih Alpa u okolini mesta Gap, inače rodnog mesta i zavičaja aktuelnog dvostrukog svetskog reli šampiona Sebastiena Ogiera, ove godine nas očekuju 4 radnih dana za vozače i servisne timove. Posade i ekipni timovi imaće prilike da imaju pogled na potpuno nove deonice koje su značajno izmenile ceo tok relija, takodje će imati priliku da u predtakmičenju izvide stazu i u dnevnim i u noćnim uslovima. Nakon recce day(izvidjanja i snimanja etapa) odlaze na svečanu ceremoniju na Casino Square u Monte Carlo.

 
Top