Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

FIA World Rally Championship - Svetski Reli Šampionat

  • Začetnik teme Милојковић
  • Datum pokretanja
Милојковић

Милојковић


228_320x180.png

Najava - preview

FIA World Rally Championship - YPF Rally Argentina 2016.
21.04.2016. - 24.04.2016.

Start je predvidjen u četvrtak, super specijalnom etapom u Carlos Pazu, gde tradicionalno bude velika masa fanatičnih gledaoca, po čemu je Argentina posebna, pošto tamo stanovništvo obožava reli sport, i može se reći da je Argentina postala automoto sportski gigant, gde FIA Svetska automobilistička federacija i WMC (World Motorsport Council) Svetski motorsport savet ne kriju simpatije i oduševljenje zbog sjajno organizovanih šampionata.

Vozači i timovi će se okupiti i takmičiti u Argentini, na tradicionalnom i tehnički veoma zehtevnom Reli Argentina, takmičarski dani će se odvijati na tri različite lokacije i to u području Provincije Cordoba tačnije Punilla Valley tokom prvog takmičarskog dana, u drugom danu očekuje nas Calamuchita Valley i za finale planinski masivi Translaeirra mountains. Ove sezone biće locirana u području turističkog odmarališta na obali jezera Villa Carlos Paz, koje je udaljeno 700 km. severozapadno od prestonice Argentine Buenos Airesa i nalazi se nadomak grada Cordobe na udaljenosti od 30 min. vožnje.

U petak nas očekuju maratonske etape u dužini cele etape od 51.88 km. sa startom u mestu Ascochinga preko planinskog masiva Sierras Chicas do Agua de Oro. Nedelja će biti obeležena finalnim etapama, power stage testom kroz stenovite i kamenite staze, veoma tehnički zahtevne i za vozače i za postrojenja automobila, koji tokom etapa trpe i podnose ogromna opterećenja.

Rally Argentina je tradicionalno prepoznatljiva po veoma zahtevnim tehničkim etapama, koje obiluju nezgodnim stazama kroz doline i useke, gde mala nepažnja može, dovesti vozilo u nezgodnu situaciju i gubitak dragocenih sekundi, takodje obiluje rečnim prelazima i dubokim lokvama vode, gde vozila imaju ugradjene klapne na prednjem delu mašinskog postrojenja vozila, koje pokreće suvozač u toku nailaska na potočiće i bare.

Otežavajuće okolonost su i mostovi i prelazi gde vozači moraju da budu fokusirani u navodjenje od strane suvozača, koji moraju nepogrešivo iz svojih beležaka puta (pacenotes) da upozore vozača sa koje strane mu dolazi most ili stenovita uvala, za uspešni prolazak i finiš Reli Argentina potrebno je veliko iskustvo, fokusiranost i smirenost vozača.

Reli vozila će biti opremljena standardnom opremom za šljunkovito, stenovite staze, meki i tvrdi Michelin Pilot Sport pneumatici će biti postavljani prema procenama stručnjaka iz reli timova, gde su presudne prognoze vremenskih prilika, pošto se vremenske prilike menjaju i na višim usponima može doći i do magle i do zaledjivanja pojedinih deonica, zbog uticaja ranog jesenjeg vremena u južnoj hemisferi gde Argentina i pripada.

Sve u svemu očekuje nas još jedna etapa FIA WRC Svetskog reli šampionata koja je karakteristična po veoma tehnički zahtevnim testovima kako po same takmičare vozače tako i za reli vozila.

 
Милојковић

Милојковић
[raw]<iframe src="http://www.laola1.tv/partner/v4player/index.php?identifier=wrc_live" frameborder="no" height="615" width="800">
</iframe>[/raw]

 
Милојковић

Милојковић
Svetski reli šampionat se preselio na južnoamerički kontinent, gde je počelo četvrto takmičenje u WRC kalendaru - Rally Argentina 2016. Na veoma zahtevnim makadamskim brzinskim ispitima, startovalo je samo 29 posada, a tokom prvog dana takmičenja najbolje se snašao šampionski tim Volkswagen Motorsport...

Program su činila šest brzinska ispita, odnosno dva "brzinca" koja su bila po dva puta u programu. Ukupna dužina ova šest brzinska ispita iznosi 160 kilometara, što znači da su vozači morali da savladaju dva "laufa" po skoro 80 kilometara. Već na šesnaestom kilometru prvog današnjeg "brzinca" grešku prilikom jednog skoka je napravio Mads Ostberg.

Argentinski reli počeo je neuobičajno brzinskim ispitima, koji su održani u petak. Najbži je bio Sebastien Ogier u svom ranom vodjstvu (VW Polo R WRC), a zanimljivo je da je u 10 sekundi razlike bilo čak 10 vozača. Tri sekunde iza Ogiera bio je sporiji Andreas Mikkelsen.

Samo 7,5 kilometara posle starta SS5 prvog današnjeg "brzinca", grešku je napravio Jarri Matti Latvala, koji je oštetio menjač i prenos vozila."Bila je to moja greška. Nisam najbolje ispratio informacije od strane suvozača, i mislio sam da je to krivina koja se prolazi punim gasom." - iskren je Latvala. Šef tima VW Motorsport, izjavio je da će automobil biti spreman za sledeći brzinski ispit.

Najbrži vozači na svih pet brzinskih ispita u prvoj sekciji bili su takmičari Citroena. Na prvom brzinskom ispitu najbrži je bio Ogier, ispred Mikkelsena i Krisa Meeke, a na preko 50 km dugačkom "brzincu" najbrži je bio Meeke, ispred Latvale i Mikkelsena.

Nije puno drugačije bilo ni u drugoj sekciji, ali Volkswagen se suočio sa prvim velikim problemima. J.M.Latvalu je na brzinskom ispitu zaustavio veliki tehnički kvar, i on je bio primoran da ekipe šlep službe, transportuju oštećeni VW Polo R nazad u servisni park. Prema svemu što se dogodilo Latvali, startovaće u subotu Prema FIA WRC pravilima u restartu Rally 2.

Posle 5 brzinskih ispita, u vođstvu je Paddon, ispred Ostberga, a do trećeg mesta je stigao Mikkelsen. Četvrtim mestom mogao bi biti zadovoljan Dani Sordo.
 
Милојковић

Милојковић


Paddon povratio je svoju reputaciju i komotno vodi u dosadašnjem plasmanu, odlučujuću prednost Paddon je ostvario u subotu, kada je Ogier imao ozbiljnih problema. Pred finalni dan takmičenja, Paddon je imao prednost od 31,2 sekunde, a do kraja takmičenja ova prednost je povećana na 1:26,9 min.

Svoje prvo mesto kontrolisao od završnice drugog dana, zaostatak za vodećim narastao sa jednog na šest minuta. Posle restarta, Rally 2 stratovali su i vozači koji su imali ozbiljnih problema prethodnog dana. Očekuje nas i treći dan sa veoma zahtevnim brzinskim ispitima i powerstage etapom El Condor, koja se tradicionalno prenosi u živom prenosu.
 
Милојковић

Милојковић


Neizvesno je bilo sve do samog kraja, jer je pre poslednjeg brzinskog ispita (Power Stage), razlika između Paddona i Ogiera bila samo 2,6 sekundi! Novozelanžanin je uspeo da sačuva koncentraciju i slavi sa pobedom na Power Stage-u, zabeleživši pobedu na reliju i osvojivši 3 bonus boda.
Hayden Paddon uspeo je da zadrži prvo mesto do cilja relija Argentina 2016 i zabeleži svoju prvu pobedu u FIA Svetskom reli šampionatu. Vozač fabričkog tima Hyundai nije imao lak zadatak, jer mu je za vrat duvao svetski šampion...

Na najniži stepenik podijuma popeo se Andreas Mikkelsen u Volkswagenu, a u TOP 5 su se plasirali i Dani Sordo (Hyundai) i Mads Ostberg (M-Sport Ford).

YPF Rally Argentina 2016 - Cilj/Power Stage:


1. Paddon Hayden / Kennard John Hyundai i20 WRC 03:40:52.9
2. Ogier S. / Ingrassia J. Volkswagen Polo R WRC +00:00:14.3
3. Mikkelsen A. / Jaeger Anders Volkswagen Polo R WRC +00:01:05.2
4. Sordo Dani / Martí Marc Hyundai i20 WRC +00:01:17.1
5. Østberg Mads / Fløene Ola Ford Fiesta RS WRC +00:04:56.7
6. Neuville T. / Gilsoul Nicolas Hyundai i20 WRC +00:09:29.5
7. Ligato Marcos / García Rubén Citroën DS3 WRC +00:09:39.2
8. Camilli Eric / Veillas B. Ford Fiesta RS WRC +00:10:16.0
9. Solberg Henning / Minor Ilka Ford Fiesta RS WRC +00:10:48.5
10. Fuchs Nicolás / Mussano F. Škoda Fabia R5 +00:24:42.8
 
giu

giu

MODERATOR
Kalendar Svetskog reli šampionata za 2018. godinu:

25-28. januar Reli Monte Karlo
15-18. februar Reli Švedske
8-11. mart Reli Meksika
5-8. april Reli Francuske
26-29. april Reli Argentine
17-20. maj Reli Portugala
7-10. jun Reli Sardinije
26-29. jun Reli Finske
16-19. avgust Reli Nemačke
13-16. septembar Reli Turske
4-7. oktobar Reli Velsa
25-28. oktobar Reli Španije
15-18. novembar Reli Australije
 
Top