FC Barcelona ~ Katalonci

Da li ce FK Barselona ponovo osvojiti ligu sampiona? Sta vi mislite?

• Da, hoce

Votes: 75 61,0%
  • Ne, nece

Votes: 24 19,5%
  • Ne verujem

Votes: 9 7,3%
  • Mozda

Votes: 15 12,2%

• Total voters
    123
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
401 gol sa Guardiolom na klupi

Dvije i po sezone! Samo toliko je bilo potrebno "Guardiolinoj Barçi" da skupi 401 gol u 157 zvaničnih utakmica.
Lakoća s kakvom postižu golove ne prestaje da raste otkako je ovaj Katalonac porijeklom iz Santpedora preuzeo ekipu.
Messi se dokopao lopte, Alves je slobodan, ali Argentinac ga ne gleda. Želi da upravo njegov gol označi pobjedu nad ekipom iz Alicantea i odlučuje da sam završi ovu akciju, te daje gol za 0-2. Taj gol, koji je u sinoćnjoj utakmici zapečatio sudbinu Hérculesu, je bio 400. gol Barçe pod vodstvom Guardiole.
Ove godine najviše golova
Otkako je Guardiola preuzeo dirigentsku palicu, svakako je porastao broj golova, ali ove sezone je ekipa zaslužila da se svi atributi koji je krase nađu u superlativu, jer su u svemu bolji nego u prethodne dvije. U sezoni 2008/09 je Barça osvojila "tripletu" i imala prosjek od 2,54 gola po utakmici. Prošle sezone je Blaugrana u prosjeku postizala 2,33 gola po utakmici, a ove sezone je taj prosjek 2,91 gola po utakmici. Dakle, napredak je i više nego očit.
Prvi strijelac katalonskog diva je Lionel Messi, koji je postigao 122 gola otkako je Guardiola trener. Drugi po broju golova postignutih u tom periodu je Pedro (42), treći je Eto'o (36), četvrti Henry (30), a peti Bojan (26).
Više golova u La Ligi nego u Kupu i Ligi prvaka
pep_stat.jpg

Kada se pregledaju podaci o golovima u svim bitnim takmičenjima, La Liga je definitivno najspektakularnija. Barça Pepa Guardiole broji mnogo više golova u La Ligi nego u Kupu kralja i Ligi prvaka. U španskoj Primeri ekipa Blaugrane ima prosjek od 2,78 golova po utakmici, to je nevjerovatan prosjek kakav nemaju ni u Kupu (2,25), ni u Ligi prvaka (2,12).
I odbrana je bolja uz Guardiolu?
Sve pokazuje da je ova ekipa Barçe bolja otkako se nalazi pod vodstvom Guardiole. Tako je i kada je u pitanju broj primljenih golova. U prvoj sezoni, po dolasku Guardiole na čelo, u mrežu golmana Blaugrane je ulazilo 0,88 golova po utakmici, sljedeće sezone je taj prosjek smanjen na 0,66, a ove godine primaju samo 0,61 golova po utakmici.

fan club barcelona bih

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Barça je jednostavno predobra i za Mourinha

Polako, ali sigurno ostvaruju se procjene uoči početka sezone: José Mourinho neće osvojiti Španjolsku iz prvog pokušaja kao što je uspio Englesku (Chelsea) i Italiju (Inter)

Šampionske ambicije Real Madrida očekivano su se rasplinule u Pamploni, gdje kraljevski klub tradicionalno teško prolazi

El clásico tek za prestiž?

Stoga Osasuninih 1-0 nipošto nije senzacija, poglavito zato što je Mourinhova momčad još u Almeriji prije dva tjedna prosula dva boda (1-1), više zbog zamora materijala nego sudačkih previda, no većina nogometnog svijeta razočarana je gubljenjem iluzije da će o prvaku Primere odlučivati uzvratni El clásico, 17. travnja na Bernabeuu.

Real Madrid nakon 21. kola zaostaje sedam bodova za Barcelonom, zapravo bod više, s obzirom na 0-5 s Nou Campa, jer u slučaju bodovnog dostizanja Katalonaca odlučivali bi međusobni susreti. Marca jučer realno zaključuje: “Realu ostaju samo kupovi”.

José Mourinho je ionako doveden prvenstveno kako bi osvojio Desetu, a još lani je naglasio da su najvažniji dvoboji njegove momčadi oni s Lyonom u osmini finala Lige prvaka, razine koju Madriđani nisu prešli već pola desetljeća. Nakon što mu je momčad jesenas kod Barcelone pokazala da se ne zna braniti, bilo je samo pitanje kada će zakazati napad i stati serija u posljednje vrijeme minimalnih pobjeda. Dogodilo se čim najbolji strijelac lige Cristiano Ronaldo nije zabio tri utakmice zaredom; izgubljeno je pet bodova, nadoknadivih samo ako se pokvari zasad savršeni Barçin stroj.

- Sačuvali smo mrežu u tri posljednje utakmice, protiv Atletica, Seville i Mallorce. Momčad igra dobro i jedan primljeni gol nije razlog za dramu. Problem je to što nismo zabili, a imali smo prilika. No, moram odati poštovanje suparniku, Osasuna se namučila da bi nas pobijedila, ništa joj nismo darovali - pomirljiv je bio Mourinho nakon drugog poraza kraljevskog kluba u Primeri i to od momčadi koju vodi igračka legenda ‘los blancosa’ José Camacho.

Barça dere sve od reda

Podsjećamo, četiri boda su izgubljena još na početku prvenstva, kod Mallorce i Levantea (po 0-0), no Barça do El clásica nije bila odmakla jer je u prvih šest kola kiksala na svom terenu protiv Herculesa (0-2) i Mallorce (1-1). No, otad sve dere...

- U vrlo smo teškoj situaciji spram Barcelone čiju prednost iznimno poštujemo. Ne volim gubiti, ali lakše je podnijeti poraz kad se ne izgubi bez igre, borbe ili koncentracije - dodao je Mou.

Lani je Pellegrinijev Real imao bod manje nakon 21. kola, ali nikad nije zaostajao za Barçom više od pet bodova. Ovaj je put rival najjači dosad i po dojmu i po brojkama: Guardiolina momčad ove sezone prosječno postiže 2,91 pogodak (2,78 u Primeri!), a prima samo 0,61. Messi (37), Pedro (19) i Villa (17) su postigli 73 pogotka u svim natjecanjima, Barça je slavila na svih 10 gostovanja, a u Alicanteu je izjednačila Realov rekord iz 1961. s 15. uzastopnom ligaškom pobjedom.

Mou želi Zidaneom udaljiti Valdana

Polako, ali sigurno potvrđuju se najave s početka sezone: José Mourinho neće osvojiti Španjolsku u prvoj sezoni, kao Englesku i Italiju. No, ostaju mu Liga prvaka i Kup kralja. Portugalac je ljetos uspio dovesti stopera i veziste po svom ukusu, ali nije stražnje bočne igrače i ono najvažnije - napadača strijelca. Od ozljede Higuaina, koji ionako nije tip napadača po Mourinhovu ukusu, Real ovisi o golovima Cristiana, a Benzema je tip koji ne podnosi konkurenciju i koji će na ljeto biti prodan. Sad je ad hoc posuđeni Adebayor, koji u debiju nije bio nadahnut kao kolega mu Pazzini u Interu.

Opipljiva je i napetost u odnosu sportskog direktora i trenera. Mourinho se ne podnosi s Jorgeom Valdanom kojega podržavaju mediji, poglavito Marca, pa Portugalac zasad bezuspješno traži javnu podršku za ulazak u klub na položaj “spone s predsjednikom” Zinedinea Zidanea. Mou vrši pritisak na Florentina Pereza pomoću Zizuova autoriteta, zna da je gazda slab na čovjeka čije je dovođenje u njegovu prvom mandatu bilo presudno za Realov osmi i deveti europski naslov. Moratti bi mu u Interu uslišao želju, Perez će pričekati rasplet sezone.

Rezultati u zadnjih pet utakmica

Real Madrid:

Almería Primera 1-1

Atlético Madrid Kup 1-0

MALLORCA Primera 1-0

Sevilla Kup 1-0

Osasuna Primera 0-1

Barcelona:

MÁLAGA Primera 4-1

Betis Kup 1-3

R. SANTANDER Primera 3-0

ALMERÍA Kup 5-0

Hércules Primera 3-0

* velikim slovima označena su domaćinstva

Real pod Mourinhom

Primera: 21 16 3 2 48-18

Kup Kralja: 7 5 1 1 18-4

Liga prvaka: 6 5 1 0 15-2

ukupno: 34 26 5 3 81-24

Preuzeto sa jutarnji.hr

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Pedro, legenda sa Kanarskih otoka

Pedro Rodriguez (rođen u Santa Cruz de Tenerife, 1987.) prije tri godine bio je potpuno nepoznat fudbaler. Bio je igrač drugog tima, Barçe B, i tog ljeta namjeravao je napustiti Barcelonu. No, Pep Guardiola ga na mala vrata uveo u prvi tim. U to vrijeme svi su ga zvali Pedrito.
Sramežljiv i povučen, Pedro više liči na tipičnog tvorničkog radnika nego na jednog igrača prve lige. On ne prati modu, nema tetovaže, i voli da izgleda kao normalna osoba u svijetu u kojem, po definiciji, uz poznatog nogometaša ide već nabrojano. U tom smislu, Pedro je vrlo sličan Xaviju, Iniesti i Messiju.
Svojim izgledom, Pedro ne odaje da je trenutno jedan od najboljih igrača Barcelone, a samim time i svijeta. U njegovom uspjehu leži i uspjeh Pepa Guardiole, koji ga je upoznao u Barçi B i od njega napravio jednog od glavnih igrača prvog tima.
Pedro je dio neponovljivog napadačkog trojca "MVP", koju uz njega čine Messi i Villa. Ako je suditi po trenutnoj situaciji, statistikama i svim ostalim faktorima, Pedro je već dio nezaboravne Barcelonine historije. Bez njega, Barcelona je postala nezamisliva.
Pedro je prvi igrač u historiji fudbala koji je u šest različitih takmičenja zabijao golove. I to sve u jednoj godini. Te 2009. godine, Pedro je davao golove u La Ligi, Kupu Kralja, Ligi prvaka, španskom Superkupu, Superkupu Evrope i Svjetskom klupskom prvenstu.
Prošle sedmice, Pedro je dosegao brojku od 100 utakmica za prvi tim Barçe. Kad ga je njegov tim najviše trebao, Pedro je primio loptu od Xavija i sa nevjerovatnom preciznošću zabio gol koji je odlučio cijeli tok utakmice protiv Herculesa u Alicanteu. Taj gol dao je Barcinoj igri novo značenje i oblik.
To je bio šesti uzastopni gol Pedra i, zahvaljujući baš njegovim golovima, Barcelona je ove u sedam utakmica imala početno vodstvo. Historijski rekord za Pedru, igrača koji uživa u lijepim trenucima. Ni Villa ni Messi, njegove klupske kolege, ili pak Eto'o, Ibrahimović ili Kluivert, nemaju takvu učinkovitost kao što ima Pedro.
Moramo se vratiti 14 sezona unazad da pronađemo igrača koji mu je, po efikasnosti, rame uz rame. Bilo je to u sezoni 1996/97., kada je Brazilac Ronaldo učinio isto. Tada je na klupi sjedio Sir Bobby Robson.
Kako stoje stvari, Pedro ide ka rekordu Mariana Martina koji je 1942/43. zabio u deset uzastopnih utakmica. Ali, ako je nešto moguće za ovu legendu sa Kanarskih otoka, onda je to sigurno koračanje ka nemogućim izazovima. Pedro je jedan od onih koji nemoguće učine mogućim, koji na terenu ispoljavaju ono najbolje u sebi, nesalomljivi karakter...

Jasmin Hadžiahmetović

fan club barcelona bih

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Messi u lovu na rekorde Kubale i Césara!

U sezoni kada je Xavi Hernández prestigao legendu Barcelone Miguelija i tako postao igrač Blaugrane s najviše nastupa ikada i u kojoj Barça ujedno ruši sve timske rekorde, statističari koji su zaljubljeni u igre Barcelone već razmišljaju o novim klupskim rekordima koji bi mogli pasti u narednom periodu. Sve više postaje nezamislivo da barem jedan od tih rekorda do kraja njegove karijere ne pripadne i Lionelu Messiju.
Čini se da je Leo Messi na najboljem putu da postane jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač Barcelone ikada - u broju titula, postignutim golovima, spektakularnoj igri, u skromnosti... Njegova želja da ostavi svoj trag u svim ovim fudbalskim aspektima je bezgranična, a potvrđuje je svojim igrama iz sedmice u sedmicu.
Na planu postignutih golova, Messi ostvaruje veoma brz napredak na Barçinoj vječnoj listi najboljih strijelaca i ako kažemo da je ekipa Pepa Guardiole mašina za nizanje pobjeda, onda je Leo Messi definitivno postao mašina za postizanje golova. Nakon utakmice odigrane u Alicanteu protiv Herculesa, Leo je zasjeo na treće mjesto liste najboljih strijelaca Barcelone u španskoj Primeri sa 109 golova postignutih u 162 nastupa, od čega je 132 utakmice započeo u prvoj postavi. Prestigao je tako ukupni skor Samuela Eto'oa, koji je u svoja 144 prvoligaška nastupa u dresu Blaugrane postigao 108 golova. Messijeva sljedeća "meta" je Ladislao Kubala, čovjek koji je po mnogima najbolji igrač Barcelone do danas. Zbog Kubalinih sjajnih igara narodne mase su više nego ikad počele hrliti na Barçin stari stadion Les Corts, koji je tako odjednom postao premalen za sve one koji su željeli vidjeti Kubalu na djelu, nakon čega je tadašnja uprava Barçe odlučila da je vrijeme za izgradnju boljeg i većeg stadiona - Camp Noua.
Kubala i Rodríguez, legende pedesetih
Kubala, heroj Barcelone pedesetih godina, drugi je najbolji strijelac kluba u prvenstvenim utakmicama sa 131 golom u 186 nastupa, uz prosjek od 0,70 golova po utakmici. U svoje vrijeme, Kubala je prestigao broj golova druge Barçine legende, Mariana Martína, koji je u razdoblju od 1939. do 1947. godine u 112 utakmica zabio 97 golova. Međutim, čak ni Kubala nije mogao sustići još jednu legendu Blaugrane, Césara Rodrígueza, čiji je bio saigrač tokom nekoliko sezona. César Rodríguez je u svojih 295 ligaških nastupa za Barcelonu postigao čak 195 golova i već više od pola vijeka je najbolji strijelac Barçe u prvenstvenim utakmicama. Zanimljivo, njegov prosjek golova od 0,67 po utakmici jednak je sadašnjem prosjeku Lea Messija.
Messiju je tako ostalo da sustiže dvije brojke koje već dugo stoje u analima Barcelone - onu Kubale od 131 gola koja stoji još od sezone 1960/1961. i onu Rodrígueza od 195 golova koja stoji još od sezone 1954/1955. Ukoliko računamo i prvu u kojoj je skupio svega sedam nastupa, Messi se u svojoj sedmoj sezoni već ugurao među tri najbolja ligaška strijelca Barcelone ikad. Imajući u vidu da se u našem dobu La Liga sastoji od mnogo više kola nego pedestih godina (38 naspram 30), što znači i više nastupa svake godine za Messija, njegov ugovor s Barçom koji traje do 2016. godine, te da mu je do njegovog isteka ostalo otprilike pet i po sezona (pod uslovom da ga ne produži), Messi sigurno ima realnu šansu da prestigne Césara Rodrígueza, poznatog pod nadimkom "Perika" zbog sjajne igre glavom, i tako postane prvi golgeter u historiji u plavo-crvenih koji će nadmašiti cifru od 200 postignutih golova u La Ligi.
Messi zabija više kod Guardiole
Messijeva golgeterska forma strašno je uznapredovala dolaskom Pepa Guardiole na čelo prvog tima u ljeto 2008. godine. Tako je u prvoj sezoni pod Pepovim vodstvom Leo postigao 23 gola, dok je u sezoni 2009/2010. izjednačio rekord Ronalda iz sezone 1996/1997. sa postignuta 34 gola. U ovoj sezoni već je skupio 21 gol u 18 nastupa i najbolji je strijelac ekipe ispred Ville (14) i Pedra (12).
S druge strane, Kubala je svoj najbolji učinak ostvario u svojoj debitantskoj sezoni (1951/1952.), kada je protivničke mreže zatresao 26 puta u 19 utakmica. Mađar je tako te sezone ostvario prosjek od koga se protivničkim golmanima ledila krv u žilama - 1,3 gola po utakmici! Ta sezona je zapravo bila nezaboravna i neprikosnovena u historiji Barcelone zbog trofeja osvojenih u pet takmičenja u jednoj sezoni, sve dok taj učinak nije nadmašila upravo Guardiolina ekipa sa Messijem u svojim redovima 2009. godine osvojivši šestostruku krunu.
Do kraja tekuće sezone ostalo je još 17 kola. Da bi prestigao Kubalu već ove godine, Messi bi sezonu morao završiti sa 44 gola, tj. morao bi postići 23 gola do njenog kraja. Iako se ne može reći da je to nemoguća misija, jer se čini da je s Messijem i nemoguće zapravo moguće, realnije je očekivati da Messi sustigne Kubalu naredne sezone. A onda, nova meta u vidu 195 golova Césara Rodrígueza! Do tada, što bi naš narod rekao: "Daj Bože zdravlja!"

Tarik Hadžiahmetović

fan club barcelona BiH

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
10 godina od "otkrića" Andresa Inieste

Kad je 5.februara 2001. godine bio pozvan od strane trenera Barcelone u to vrijeme, Llorenç Serrar Ferrera, da trenira s prvom ekipom, bio je 16-godišnji dječak koji je trenirao u La Masiji. Malo se znalo o tom igraču, koji će 10 godina kasnije postati jedan od najboljih igrača Barcelone i svijeta.

-Danas sam vidio igrača, koji zna interpretirati igru bolje od mene. Jednog dana ćete se sjećati, da je danas s vama došao trenirati Andres Iniesta - rekao je kapiten Barcelone, Pep Guardiola svojim suigračima te 2001. godine.

Vrijeme je pokazalo da je Guardiola tog dana bio u pravu.

Andres se dobro sjeća tog 5. februara i dana prije, kad su ga obavijestili u La Masiji da ga je Serra Ferrer pozvao da trenira s prvim timom.

- U početku nisam mogao vjerovati, s 16 godina da treniram s njima ... činilo mi se nevjerovatnim. Nazvao sam porodicu, a kasnije sam to rekao svojim prijateljima. Bio sam nervozan, ali mislim da sam mogao spavati. Kad sam se probudio i kad sam shvatio da je taj momenat sve bliži, napetost je sve više rasla.

Rečeno mu je tog dana da treba otići do svlačionice, presvući se i čekati dolazak trenera.
-Sjećam se da nisam znao gdje se nalazi svlačionica. Šef sigurnosti na Camp Nou mi je rekao da čekam dolazak nekog igrača prvog tima i da s njim idem. Prvi igrač koji je došao, bio je Luis Enrique. On je znao da ću trenirati s njima. Ne znam da li je nekad vidio kako igram ili je pročitao u nekim novinama o meni, ali me je znao i bio je veoma dobar prema meni.

Iniesta je bio toliko šokiran i iznenađen tim doživljajem da se nije usudio pomaći usne cijelog dana.
-Cijeli dan nisam govorio ništa. U svlačionici sam sjedio i gledao sve impresionirano.

Njegov prvi trening s prvim timom se podudarao s dolaskom dva Brazilca, Marcela i Triguinha, koje je Serra Ferrer također pozvao da treniraju s prvim timom.
-Svi igrači su imali svoje ormare, a mi smo se presvlačili u zoni, gdje su bili ormari bez imena.

Njegov otac ga je nazvao odmah nakon završenog treninga i postavio mu mnoga pitanja o tome, tako da je sam Andres morao smiriti svog oca rekavši mu: " Tata, oni su obični ljudi. "

Veliki doprinos ostvarenju svog sna, Iniesta duguje i Albertu Benaigesu, kojeg cijeni kao oca.
-Mnogo vikenda sam provodio s njim, u njegovoj kući, kod nejgove majke, išli smo u kino ... Prema meni se odnosio fenomenalno.
-Divno je to što je Pep sada moj trener, a ja njegov igrač. Prije deset godina, to je bilo nezamislivo. Zajedno s Laudrupom, on je bio moj idol iz mladosti.

Sanela emC

Fan Club Barcelona BiH

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Messi: Drago mi je što smo srušili Realov rekord

Generacija nogometaša madridskog Reala iz sezone 1960/61, koju je predvodio legendarni Alfredo di Stefano, držala je do subote navačer rekord po broju pobjeda u nizu, u Primeri...

Ta je generacija pobijedila u šesnaest utakmica zaredom, no taj rekord odlazi u povijest, a novi rekorderi su sadašnji igrači Barcelone. Katalonska momčad je u subotu navečer, u 22. kolu Primere, pobijedila madridski Atletico s 3-0 na svom stadionu i tako došla do - sedamnaestog slavlja zaredom.

Prema tom uspjehu, i rekordu, ih je vodio, po običaju, fantastični Argentinac Lionel Messi koji je zabio sva tri pogotka. Time je sa 24 pogotka opet prvi strijelac Primere, s dva više od Cristiana Ronalda.

- Borba za najboljeg strijelca lige me uvjerljivo najmanje zanima - rekao je Messi i nastavio:

- Recimo, ljepši mi je podatak da smo prestigli nekadašnju generaciju Realovih nogometaša po broju uzastopnih pobjeda. Još mi je važnije da zadržimo prvo mjesto u Primeri, da budemo prvaci, te da ostvarimo uspjeh u Ligi prvaka, a to je osvajanje naslova prvaka - završio je Messi.

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Guardiola:"Ne bi bili, to što jesmo, bez Messija"

Nakon pobjede nad A.Madridom, Pep Guardiola je pohvalio Messija i podijelio mišljenje s trenerom A.Madrida, Quique Sanchez Floresom, koji je rekao da je Argentinac " Di Stefano 21.stoljeća."

-Sve velike ekipe su imale jednog igrača, različitog od drugih, referentnu tačku, a on to za nas. Ne bi bili to što jesmo bez Messija. I dalje bi bili dobra ekipa, ali on je na većem nivou od prosječnog. To nam govori njegova ambicija. Da bi pobijedio u 15 uzastopnih utakmica, trebaš nekoga poput Di Stefana, a da bi pobijedio u 16, trebaš imati nekoga poput Messija. Ja nisam gledao Di Stefana kako igra, ali su mi rekli da je bio jedan od najvećih, onaj koji je revolucionirao fudbal. Postigao je nešto nezamislivo, pet Evropskih kupova i čast je što Messija porede s njim. Mi ne možemo postići njegovih 5 uzastopno osvojenih kupova Evrope, ali bar smo mogli prestići rekord po pitanju osvojenih pobjeda u nizu u Ligi.

Barcelonin trener je želio istaći i važnost postizanja 48 od mogućih 48 bodova, kao "apsolutni uspjeh" i nešto što su zaslužili "svi ljudi koji rade ovdje." Guardiola se prisjetio i Rijkaardovog tima, koji je nanizao 14 pobjeda u Ligi, kao nečeg koje mu je u to vrijeme izgledalo nemogućim.

Guardiola je izrazio zadovoljstvo u ime cijele Barcelone, što je jedan trener kao što je Sanchez Flores, "koji tako dobro poznaje R.Madrid, nam posvetio brojne pohvale" i rekao da "nema ništa ljepše nego da govore lijepe stvari o tebi, a pored toga pokazuju želju za našim načinom igre."

Što se tiče sljedeće utakmice protiv Sporting Gijona na El Molinonu, Pep je naveo kao negativnu činjenicu to što će imati manje vremena za pripremu te utakmice, s obzirom da se te sedmice igraju prijateljske utakmice reprezentacija.

-Ostati ćemo drugi trener i ja i još mali broj igrača, iako je ponekad dobro promijeniti ambijent,ako nam to neće škoditi.

" Ako nam ne daju golove, to je zahvaljujući našoj odbrani"

Guardiola je još jednom pohvalio svoje odbrambene igrače i njihov rad u sinoćnjoj utakmici, citirajući izjavu Marcela Bielsa, koji je rekao da ako protivnici ne postižu golove, zahvala pripada odbrambenim igračima.

"Ako budemo igrali, kao u nekim trenutcima sinoć, Madrid će nas pobijediti u Kupu"

Među negativnim detaljima s sinoćnje utakmice, Guardiola je rekao da Barça nije napadala dobro u nekim trenutcima, te još jednom ponovio da nije zadovoljan stanjem travnjaka, iako je primjetno poboljšanje.

-Ako govorimo o igri, onda mora reći da smo imali poneke poteškoće. Nismo napadali dobro, a ulaskom Forlana, stvari su se još više zakomplikovale.

Sanela emC

Fan Club Barcelona BiH

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Messi nije sa ovog svijeta!

Messi je sinoć odigrao izvanrednu utakmicu protiv veoma teškog protivnika Atletica iz Madrida. Postigao je svoj četvrti hat-trick ove sezone i sada se nalazi u samom vrhu liste strijelaca zajedno s Cristianom Ronaldom (24 gola). No Messi je odigrao 3 utakmice manje nego njegov glavni konkurent za pichichi La lige.
Ima još 16 kola do kraja, a Messi je vrlo blizu da obori svoj rekord od prošle sezone (34) i uopšte rekord La Lige (38).
Hat-trick broj četiri
U svim takmičenjima Messi je zabio 40 golova u 33 utakmice i ako ga zdravlje posluži i nastavi ovim tempom sigurno obara vlastiti rekord od prošle sezone kada je postigao 47 golova u 53 utakmice. Hat-trick protiv Atletica bio je njegov četvrti ove sezone nakon Seville, Almerije i Betisa, a njegov deveti za klub u svim takmičenjima uključujući i četiri gola Arsenalu u Ligi Prvaka.

Četvrti strijelac kluba u historiji

Sa samo 23 godine svog života, uspio je da se popne na četvrto mjesto liste strijelaca svih vremena, potiskujući Escolu s tog mjesta. Messi je postigao 167 golova. Ispred njega se nalaze samo još Cesar (235), Kubala (196) i Samitier (178). U svojih sedam sezona za prvi tim, Messi je zabio 112 golova u La Ligi, 31 u Ligi Prvaka, 17 u Kupu, 2 u Svjetskom klupskom prvenstvu i 5 u Španskom Superkupu. Messi je ubjedljivo najunčikovitiji strijelac Barcelone odkada je vodi Guardiola.

50 golova ubojite trojke "MVP"

Messijev sinoćnji hat-trick bio je ukupno 50. gol za ubojiti napad Blaugrane zvani "MVP" - Messi, Villa i Pedro. Što je samo dva manje nego je postigao cijeli tim Real Madrida. Zaista impresivno!

Nefa Mervan

Fan Club FC Barcelona BiH

Natrag