FC Barcelona ~ Katalonci

Da li ce FK Barselona ponovo osvojiti ligu sampiona? Sta vi mislite?

• Da, hoce

Votes: 75 61,0%
  • Ne, nece

Votes: 24 19,5%
  • Ne verujem

Votes: 9 7,3%
  • Mozda

Votes: 15 12,2%

• Total voters
    123
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Barcelona vrlo vjerojatno bez Puyola protiv Arsenala

Idućeg tjedna su na rasporedu prve četiri utakmice osmine finala nogometne Lige prvaka. U utorak igraju Milan - Tottenham i Valencia - Schalke, a dan kasnije Roma - Šahtar i Arsenal - Barcelona...

Kako trenutačno igraju najjači europski klubovi za mnoge je u ovom momentu prvi favorit Lige prvaka - Barcelona. No, test u osmini finala neće biti lagan za njih, pogotovo prva utakmica na londonskom Emiratesu.

Isto tako, u tom ogledu za Barcelonu gotovo sigurno neće igrati najbolji obrambeni igrač, španjolski reprezentativac Carles Puyol. Još sredinom siječnja je Puyol prvi put, opasnije, ozlijedio koljeno, a trening u četvrtak je napustio zbog novonastalih bolova u istom dijelu tijela.

Zasad je evidentno da neće zaigrati ligaški ogled protiv Sporting Gijona tijekom vikenda, a iz kluba su najavili da vrlo vjerojatno neće niti putovati u London.

nogometni magazin

Član
Učlanjen(a)
22.12.2009
Poruka
448
ahahaha Cantona,kolko je tebi dobro brate xD

edit: kako ga je pljunuo Messi macka,osecam da je ovaj lik zardjao :D

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Urnebes s Messijem na aerodromu!

Zamislite sljedeću situaciju. Nalazite se na aerodromu i odjednom ispred sebe ugledate Lea Messija. Brzo vadite mobitel, ubrzavate hod, stižete najveću zvijezdu svjetskog nogometa, ali mali Argentinac ne želi slikanje. Dosta mu je kamera i slika i navijača i svega...

Vi ne odustajete, pa ne susreće se Messi svaki dan. Zaskočite ga s leđa s mobitelom u ruci, a Leo se u tom trenutku okrene, stane vam slučajno na nogavicu i odjednom, shvatite da su vam pale hlače. Usred aerodroma - pred zvijezdom čiji poster držite nad krevetom.

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Afellay:"Odigrao sam više nego što sam očekivao"

Tokom okupljanja s svojm reprezentacijom pred prijateljsku utakmicu, Afellay je dao intervju u kojem je govorio o vremenu provedenom u dresu Barcelone.
-Postoje ljudi koji smatraju da sam odigrao malo minuta u Barceloni, ali 10 minuta u najboljoj ekipi na svijetu je neprocjenjivo. Za mene nije problem ući u igru kao zamjena.
-Potpisao sam ugovor na četiri i pol godine, tako da mi je ostalo još dosta vremena. Prva sezona je za adaptaciju. Igrao sam mnogo više nego što sam očekivao - rekao je Afellay.

-Nastojim se poboljšati svakog dana i to postižem. Ono što mi je najviše privuklo pozornost je to što se Messi, Xavi ili Iniesta, kao velike svjetske zvijezde, ponašaju kao momci iz susjedstva. Ovo je jedna od ključnih stvari uspjeha ekipe.

-Fantastično je biti u Barçi. Kad sam postigao svoj prvi gol ( u Kupu protiv Almerije), cijela klupa mi je aplaudirala. Ako ti Messi aplaudira, bolje priznanje kao fudbaler ne možeš dobiti ... Osjećam se veoma prihvaćenim ovdje.

Fan Club FC Barcelona BiH - Visca Barca!

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Hoće 10 miliona sljedbenika
Barcelona želi imati najviše navijača na Facebooku

Španski sportski dnevnik Marca piše da su iz Barcelone, dvostrukog uzastopnog španskog nogometnog prvaka, pokrenuli kampanju kojom nastoje postati klub s rekordnom bazom navijača na Facebooku.
110210092.jpg

Trenutno Barcelona ima podršku više od devet miliona sljedbenika putem spomenute društvene mreže, te je vodeća u toj kategoriji, ispred Manchester Uniteda.

No, u katalonskom klubu žele postati prvi klub koji će probiti granicu od 10 miliona sljedbenika, pa je stoga Argentinac Lionel Messi, udarna Barcelonina igla, odaslao jasnu poruku: "Pridružite se Barceloninom Facebook-profilu".

(Totalsport)

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Messi: Ne postoji rivalstvo između mene i Ronalda

21b6t6b.jpg

Nakon prijateljskog ogleda nogometnih reprezentacija Argentine i Portugala u Ženevi, Cristiano Ronaldo je izjavio kako ovo nije bio dvoboj između njega i Lionela Messija. Vrlo slično je govorio i najbolji svjetski nogometaš iz Argentine... Dvojica nogometaša koje španjolski mediji konstantno uspoređuju u Primeri kroz njihov statistički učinak u Barceloni odnosno Real Madridu (obojica su u prvenstvu zabili po 24 gola, op..a), dali su svoj značajni obol na zaleđenom travnjaku Gradskog stadiona u Ženevi. Messi je asistirao Di Mariji za vodstvo Argentine, potom je Cristiano Ronaldo svojim golom izjednačio, samo da bi Messi u 90. minuti realizirao penal za pobjedu Argentine 2-1. - Ovo nije bila utakmica između Cristiana i mene, ili između Barcelone i Real Madrida. Ronaldo i ja se ne natječemo međusobno kako bi ustanovili koji je od nas dvojice bolji igrač, mi igramo za dobrobiti naših momčadi – rekao je Messi, a onda se kratko osvrnuo i na utakmicu. - Tražio sam da odigram svih 90 minuta. Budući da sam ostao do kraja na travnjaku, normalno je da sam izveo penal, što je i inače moja dužnost. Izbornik je od mene tražio da odigram na poziciji koju manje-više igram i u Barceloni, kao ''lažna devetka'', malo iza napadača – kaže Messi.

Inače, ako neko želi da poredi Cristiana sa Messijem, dovoljno je reći da Messi protiv Ronalda vodi sa 5:0 u pobjedama, i još je dvije godine za redom najbolji svjetski igrač..znači samo za kritičare :)

Objavio/la prasovic89

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Samo bod sa El Molinóna

Barcelona je ugrabila vrijedan bod večeras protiv Sportinga iz Gijona zahvaljujući prekrasnoj završnici Davida Ville deset minuta prije kraja utakmice. Nakon gola Barrala, igrači Blaugrane trudili su se svo vrijeme da izjednače.
Barcelona je zepočela utakmicu bez Abidala, Pedra i Busquetsa koji su sjedili na klupi. Nevjerovatan niz od 16 uzastopnih gostujućih pobjeda morao se nekada završiti. Desilo se to večeras. Sporting je odlično branio se i igrao u prvom poluvremenu, dok je igra Barcelone u tom dijelu bila ispod standarda na koji smo navikli. Rezultat toga je jedan, a ne tri boda sa El Molinóna. Prvo poluvrijeme završeno je vodstvom Gijona iz 16.' kada je Barral zatresao mrežu Valdesa. To je značilo da Barcelona nakon četiri mjeseca na poluvremenu opet gubi. Zadnji put je bilo 16. oktobra protiv Valencije. To je igračima dalo motiv da u drugo poluvrijeme uđu ozbiljnije.
Kontranapad Barrala
Sporting je oštro ušao u utakmicu. Nisu imali posjed lopte na svojoj strani, što je i očekivano protiv Barcelone, zato su svoje prilike čekali iz kontranapada. Jedan takav desio se u 16.' kada je Barral odlično istrčao i pogodio mrežu nemoćnog Valdesa. Sve je išlo po planu za domaćine.
Mala opasnost
Direktni i fizički kontakti igrača Sportinga naveli su suca da pokaže četiri žuta kartona u prvom poluvremenu, po dva za obje momčadi. Igra jednostavno nije tekla na način koji je Barcelona željela, ali vremenom imali su sve više prilika igrači Barcelone, međutim bez konkretnih šansi. Golman Sportinga Cuellar nije imao većih prijetnji za intervenciju. Prvo poluvrijeme je uistinu bilo slabo za Barcelonu.
barcagij1.jpg
Različite igre

Pedro je zamijenio Afellaya na poluvremenu, te je ova izmjena unijela dodatnu energiju našem timu. Barcina izvedba je bila puno bolja, vršili su pritisak na gol Sportinga. Xavi, Alves i Messi imali su prilku da izjednače, ali svki put plan im je osujetio sjajni golman Cuellar. Guardiola je želio više od svojih igrača. Zamijenio je Milita koji je imao loš performans, ubacio je Keitu.
Villa izvukao bod
Igra u drugom poluvremenu bila je premještena na stranu Sportinga i taj se pritisak na kraju isplatio. Messi je asistirao Villi koji je ugledao Cuellara van svoje linije i lijepo je spremio loptu preko golmana za izjednačenje. Asturijanac iz poštovanja nije slavio gol koji je dao svom bivšem klubu. Nakon ovoga gola, Barcelona je krenula na sve ili ništa. Pedro je prokockao sjajnu priliku pred kraj utakmice. Na kraju Barcelona je morala svoj plijen da podijeli sa Sportingom

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Pedro, Pepov ljubimac koji je i dalje u sjeni

Pep Guardiola bio je ponosan čovjek kada je sjedio na stadionu svog najvećeg rivala, Real Madrida, prije otprilike godinu dana. Bio je ponosan na igru svog tima i na sam rezultat 2-0 koji je na kraju možda bio i ključan za osvajanje Lige. Bio je jako, jako ponosan na čovjeka koji je dao drugi gol. "Vrijeme je", rekao je Guardiola, "vrijeme je da ozbiljno pričamo o Pedru."
Pedro, dječak kojeg je Pep zadržao unatoč protivljenju tehničkog osoblja, klinac kojeg je sam Pep mnoge stvari naučio. Igrač s kojim je uspio da promoviše Barcelonu B u Segundu B. Igrač koji će, za manje od dvije godine, pogađati u nabitnijim utakmicama svog kluba.
Pedro Eliezer Rodriguez Ledesma je nezamjenjiv u Barceloni. On je pobjednik Svjetskog kupa i drži svjetski rekord - jedini je igrač koji je postigao gol u šest različitih takmičenja u jednoj kalendarskoj godini. Osvojio je sve što se može osvojiti prije svog 23. rođendana. Guardiola je bio upravu kada je rekao da Pedra trebamo shvatiti ozbiljno. Gotovo godinu poslije, on je i dalje tu.
Tog dana prošle godine u aprilu, dok je Guardiola sjedio na Santiago Bernabeu-u, objasnio je: "Pedro je postao vitalan za nas, temeljan. On je uzoran model igrača, odličan je. Uvijek nadmašuje naša očekivanja."
Ipak ta očekivanja su iznenađujuće niska. Za Pedra još stoji pretpostavka u glavama mnogih kako on nije dovoljno dobar za Barçu. Pedro to negira javno svojim nastupima. Međutim drugi insistiraju na tome da umanje veličinu ovog igračine. Tokom posljednjeg el clásica, Cristiano Ronaldo je prišao Pedru i pitao ga: "A ko si sad ti?" Možda je ova priča preuveličana, ali ipak ima nešto u tome, govori nam nešto. I drugi se pitaju šta će on u najboljem klubu na svijetu. Naprimjer, kada je Torres napustio Liverpool i prešao u Chelsea, mnogi su pitali zašto nije otišao u Barcelonu. Odgovor je jednostavan, zbog Pedra. Zbog njega mnoge zvijezde nemaju mjesta u Barceloni. Mnogi trebaju da shvate da je krucijalan za Barcelonu. Mnogi trebaju da shvate da je zapravo on zvijezda.
Kada je Pep tek stigao u Barcelonu kao trener B momčadi, tehnički izvještaji pokazivali su da zbog mnogih problema, treba poslati Pedra nazad na Tenerife. Tamo gdje Pedrov otac inače radi na benzinskoj pumpi koju je sam dugo izgrađivao. No, Pep je htio krilnog napadača, a Pedro je bio jedan od njih. Zajedno su osvojili promociju s Barçom B. Onda je Pep unaprijeđen u prvu momčad. Zajedno sa sobom poveo je Pedra i Busquetsa. Zanimljivo, sumnjalo se u kvalitet obojice momaka koji su sada ključni za Pepovu Barçu. Uskoro su obojica postali i dio reprezentacije Španije i učestvovali su u osvajanju Mundijala. Kako to naš Pep ima običaj reći - od Cassà de la Selva, jedinog mjesta na kojem je te godine izgubila Barça B, do svjetskog prvaka u samo 18 mjeseci.
"Pedro ima oko za gol", kaže Guardiola koji ga smatra smtronosnim u tandemu sa Messijem u šesnaestercu protivnika. To Madrid najbolje zna. On je zabio u posljednje dvije utakmice protiv njih. "Da je Pedro Brazilac, zvao bi se Pedrinho, a mi tada ne bi imali novca da ga kupimo", šalio se Pep.
Kada je dao prvi gol protiv Herculesa prošle sedmice, postao je prvi igrač Barcelone u posljednjih 14 godina koji je dao gol u 6 uzastopnih utakmica. Postigao je zasada 21 gol u svim takmičenjima o ovoj sezoni. Ima sedam asistencija u Ligi. Međutim, za Guardiolu je Pedro više od golgetera.
Malo je trenera koji su taktički opsesivni kao Pep, kao i da se ljute na dvije njemu ključne stvari: pozicioniranje i pritisak. Pedro ostavlja prostora na obje strane. Statistike pokazuju kada Villa i Messi idu prema centru, Pedro stvara mogućnosti na terenu. On je brz, odličan s obje noge, njegovi pokreti su zapanjujuće inteligentni i često odlučujući.
"Moj posao je da idem prema van i stvaram prostor", kaže on, te dodaje: "Moram brzo popuniti prostor, koordinirati se sa veznim igračima i pobrinuti se da niko ne vodi kontranapad protiv nas."
Guardiola ima samo jedan prigovor za Pedra. Previše je ponizan. Ne preuzima tako često odgovornost na sebe i previše je spreman dodati loptu Messiju. Ipak, s druge strane naglašava kako je Pedro jako vrijedan. Njegova dinamika, solidarnost i inteligencija najviše očaravaju Pepa. Pedro pritisne svog čuvara, natjera ga da pogriješi, osvoji loptu i vrlo rijetko je gubi. To je puls koji pokreće cijeli tim naprijed. Trener ga opisuje kao "zaraznog".
"Pedro je", kaže Pep, "slika tima."
I to ne bilo kojeg tima.

Nefa Mervan

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
IFFHS: FC Barcelona je i zvanično najbolji klub decenije u Evropi!

Međunarodni savez za fudbalsku historiju i statistiku (IFFHS) objavio je danas listu najboljih evropskih klubova za cjelokupnu prvu deceniju ovog vijeka (od 2001. do 2010. godine). Na listi su se našla ukupno 643 tima, a čast da bude proglašena najboljim klubom prve decenije 21. vijeka pripala je FC Barceloni, koja je taj prestižni status osvojila ispred engleskih klubova Manchester Uniteda, Liverpoola i Arsenala, dok se aktuelni prvak Evrope, milanski Inter, našao na 5. mjestu na ovoj listi.
Lista najboljih klubova Evrope za proteklu deceniju napravljena je na osnovu učinka klubova u domaćim i međunarodnim takmičenjima. IFFHS svakog mjeseca objavljuje liste kako najboljih evropskih i svjetskih, tako i najboljih klubova po ostalim kontinentima, te za svaku kalendarsku godinu objavi listu najboljih klubova za tu godinu. Ranking najboljih klubova decenije napravljen je zbrajanjem njihovih rezultata u svih deset godina, što znači da se na prvom mjestu morala naći ekipa koja je kontinuirano bila u vrhu svog nacionalnog i evropskog fudbala.
Među 100 najboljih evropskih klubova u proteklih deset godina našlo se po dvanaest iz Španije i Engleske, po deset iz Italije i Francuske, sedam iz Njemačke, šest iz Holandije, te po četiri iz Portugala, Grčke, Turske i Rusije. Najbolje rangirani klub iz Bosne i Hercegovine je NK Široki Brijeg na 287. mjestu, dok iza njega slijede FK Sarajevo na 321. mjestu i NK Željezničar na 344. poziciji.
Podsjećanja radi, Barça je u protekloj deceniji osvojila sljedeće trofeje:
- četiri titule prvaka Španije (2004/05., 2005/06., 2008/09. i 2009/10. godine),
- jednu titulu pobjednika Cope del Rey (2008/09. godine),
- četiri titule španskog Superkupa (2005., 2006., 2009. i 2010. godine),
- dvije Lige prvaka (2005/06. i 2008/09. godine),
- jedan Superkup Evrope (2009. godine) i
- jedno FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo (2009. godine).
Čak i u sezonama u kojima se nije domogla samog vrha i nekog od trofeja, Barça je uspijevala da bude pri vrhu pa je tako uspješno nastavila svoju seriju nastupa u evropskim takmičenjima od prve sezone otkako se ona organiziraju (1955/56.), što je čini jedinstvenim klubom u Evropi. Oficijelna priznanja za najbolji klub prve decenije 21. vijeka u vidu trofeja i certifikata FC Barcelona će dobiti na World Football Gala večeri 2011 čije će mjesto i vrijeme održavanja biti naknadno objavljeni.
Evo i liste najboljih klubova Evrope:

[FONT=&quot]Klub[/FONT]
[FONT=&quot]Država[/FONT]
[FONT=&quot]Broj bodova[/FONT]
[FONT=&quot]1.[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]FC Barcelona[/FONT]
[FONT=&quot]Španija[/FONT]
[FONT=&quot]2.550,0[/FONT]
[FONT=&quot]2. Manchester United FC[/FONT]
[FONT=&quot]Engleska[/FONT]
[FONT=&quot]2.523,0[/FONT]
[FONT=&quot]3. Liverpool FC[/FONT]
[FONT=&quot]2.414,0[/FONT]
[FONT=&quot]4. Arsenal FC London[/FONT]
[FONT=&quot]2.410,0[/FONT]
[FONT=&quot]5. FC Internazionale Milano[/FONT]
[FONT=&quot]Italija[/FONT]
[FONT=&quot]2.358,0[/FONT]
[FONT=&quot]6. FC Bayern München[/FONT]
[FONT=&quot]Njemačka[/FONT]
[FONT=&quot]2.315,0[/FONT]
[FONT=&quot]7. Milan AC[/FONT]
[FONT=&quot]2.296,0[/FONT]
[FONT=&quot]8. Real Madrid CF[/FONT]
[FONT=&quot]2.257,0[/FONT]
[FONT=&quot]9. Chelsea FC London[/FONT]
[FONT=&quot]2.235,0[/FONT]
[FONT=&quot]10. AS Roma[/FONT]
[FONT=&quot]2.028,0[/FONT]
[FONT=&quot]11. Olympique Lyonnais[/FONT]
[FONT=&quot]Francuska[/FONT]
[FONT=&quot]1.958,0[/FONT]
[FONT=&quot]12. Valencia CF[/FONT]
[FONT=&quot]1.919,0[/FONT]
[FONT=&quot]13. Juventus FC Torino[/FONT]
[FONT=&quot]1.894,0[/FONT]
[FONT=&quot]14. FC do Porto[/FONT]
[FONT=&quot]Portugal[/FONT]
[FONT=&quot]1.873,0[/FONT]
[FONT=&quot]15. Glasgow Celtic FC[/FONT]
[FONT=&quot]Škotska[/FONT]
[FONT=&quot]1.764,0[/FONT]
[FONT=&quot]16. PSV Eindhoven[/FONT]
[FONT=&quot]Holandija[/FONT]
[FONT=&quot]1.757,5[/FONT]
[FONT=&quot]17. SV Werder Bremen[/FONT]
[FONT=&quot]Njemačka[/FONT]
[FONT=&quot]1.701,0[/FONT]
[FONT=&quot]18. Sevilla FC[/FONT]
[FONT=&quot]1.667,0[/FONT]
[FONT=&quot]19. Glasgow Rangers FC[/FONT]
[FONT=&quot]Škotska[/FONT]
[FONT=&quot]1.638,0[/FONT]
[FONT=&quot]20. AFC Ajax Amsterdam[/FONT]
[FONT=&quot]Holandija[/FONT]
[FONT=&quot]1.636,5[/FONT]

Tarik Hadžiahmetović

Natrag