Afellay: "San mi je postići gol na Bernabéu"
U pitanju je intervju koji je radio novinar Munda Deportiva.
Pomalo je svježe na tribinama pomoćnog stadiona u
Ciutat Esportiva na kojem trenira Barça, ali Ibrahim Afellay stiže kratkih rukava. Došao je iz holandske zime, te za njega klima u Barceloni predstavlja ljeto. A život mu je, kao igraču
Blaugrane, postao prava poslastica, zbog načina na koji se prema njemu odnose saigrači, treneri i ljudi općenito. Uprkos svemu, on uživa u, kako kaže, "teškom radu", da bi zaslužio ući u Guardioline planove. Protiv Levantea nije smio igrati, imao je svojih 1'49''u dvoboju Kupa na San Mamésu, broji još i onih devet minuta protiv Depora (0-4) i dodatnih 11 u posljednjoj utakmici Barçe, protiv Betisa (također
Copa del Rey). "
Računam na tebe", to je rekao Pep ovom zimskom pojačanju, iako on kao da i nije došao "izvana", jer bi se po njegovom ponašanju, nedostatku taštine i osjećaju koji ima za pojam
culéa reklo da je stasao ovdje.
Kako Vam se čini vaš novi život?
- Sve se tako brzo odvilo da nisam stigao osjetiti ni nervozu, ni klecanje koljena. Osjećam se jako ugodno i imam mnogo volje da postanem bolji fudbaler, kao i bolja osoba.
Možete igrati na pet različitih pozicija i umijete šutirati sa obje noge. Gdje je potrebno učiniti izmjene?
- Ja se mogu dosta, dosta poboljšati u svim aspektima. Nije dovoljno biti manje-više dobar. Svaki dan učim nove stvari i primjenjujem ih, želim uvijek stremiti ka većem, svaki dan biti malo bolji. Bez teškog rada se nigdje ne stiže. Ja sam počeo na ulici, a sada imam ormarić pored Messijevog i dijelim svlačionicu sa izvanrednim kolegama. Bez rada ne bih bio ovdje, ni živio ovo. Uvijek mora da se bude spreman reagovati na dešavanja, i inisistiram na tvrdnji da ništa ne pada s neba, nego da se to mora zaraditi. A ja u Barçi želim uvijek biti spreman kada se stvari dese.
Koje su vrline koje Vas krase kao fudbalera?
- Ne volim govoriti o sebi. Iz Barcelone tačno znaju zašto su me kupili, mislim da ne treba ništa više reći, niti objašnjavati.
Prije nekoliko godina ste u jednom intervjuu, u Holandiji, rekli da je jedan od Vaših uzora Iniesta, kojem se dive na njegovoj jednostavnosti i fudbalskoj veličini...
- Da, ali Andrés nije moj jedini uzor. To su također Xavi i Messi, i ostali igrači Barçe. Najbolji su. I atmosfera u kojoj se ovdje živi je nevjerovatna. Svi mi pomažu, Guardiola također. Ponašanje je toplo i prijateljsko, podsjeća me mnogo na Maroko.
I dalje smatrate da živite san?
Ne, ovo više nije san, ovo je stvarnost. Sada imam zadatak da pomognem u dobivanju utakmica i osvajanju titula. Sa klupe, na terenu, ili na treninzima. Znam da, da bih slavio ovdje, moram temeljito raditi, a to mi je cilj. Svako jutro napunim baterije.
Zašto je toliko ljudi uvjereno da ćete Vi na kraju sezone biti važan čovjek u ekipi i da možete označiti jednu epohu u ovom klubu?
- Ne znam. Možda jer me je Barça dovela znajući šta već ima i šta kupuje.
Da li bi moglo biti podsticaj to što su Vaše kolege, pa i sam Andrés Iniesta govorili dobro o Vama?
- Zaista ne znam. Samo znam da se moram boriti da bih dogurao daleko.
Da li ste se borili u svojim počecima, na ulici, gdje su stasali i fenomeni poput Lea, Xavija i Inieste, finalista za osvajanje FIFA-ine "Zlatne lopte"?
Fudbal je za mene bio sve, nije išlo dotle da idem na spavanje s loptom, ali skoro. Čim bih izišao sa nastave, išao bih igrati i ne bih prestajao dok ne padne mrak. Tamo (na ulici) se nauči mnogo o svemu.
Da li su tamo i korijeni Vaše polivalentnosti i sposobnosti šuta sa obje noge?
- Sjećam se da sam, kada mi je lopta išla na lijevu nogu, mislio da gubim dragocjeno vrijeme pokušavajući da je "namjestim" na desnu, te sam odlučio da je udaram jednako jako. Isto je i sa desnom nogom. Zato sada znam pucati sa obje noge. Dakle, da, ta sposobnost se tamo "rodila".
Barça praktikuje najbolji fudbal na svijetu, a brzina je jedna od ključnih stvari u izvođenju njenih poteza. Koliko Vi trčite na 100 metara?
- Nemam pojma! Mislim da je ovdje najbitnije znati brzo razmišljati. Sa igračima kao što su to Messi, Xavi, Pedro i Villa, ne smije se gubiti vrijeme. Uvijek se mora biti spreman.
Koji tip trenera je Pep?
- Mnogo razgovara sa fudbalerima, srdačan je. S njim se osjećam veoma prijatno, kao i svi ostali.
Da li su Vam već govorili o vječnom rivalstvu sa Madridom?
- Nisu mi morali ništa objašnjavati, te stvari se jednostavno znaju. I naravno da bih kao igrač
Blaugrane bio oduševljen kada bih odigrao utakmicu na Bernabéu i tamo postigao pogodak, to bi bilo ostvarenje sna, vrh.
A znate li šta znači biti "més que un club"?
- Naravno, u to se uvjeravam svakog dana, kada dođem na trening, kada igramo i kada mi se obraćaju ljudi na ulici. To "
més que un club" je nešto što mi se dopada.
Da li Vam Vaši prijatelji u Holandiji već traže ulaznice da bi došli gledati Vas kako igrate na Camp Nou?
- Prvo će doći moja porodica, oni su mi najbitniji.
Mislite li da Vas je sudbina dovela upravo u Barcelonu, grad u kojem je živio Vaš pokojni otac prije nego što je otišao u Holandiju?
- Možda. Nisam razmišljao o tome, mada mi se na trenutke javi blag osjećaj, kao da je sada uz mene.
Koja su Vaša prva sjećanja vezana za Barçu?
- Nemam konkretnih sjećanja. Pratio sam holandske igrače koje je imala, Kluiverta naprimjer, ali prije svega sam pratio fudbal koji je praktikovala da bih naučio neke stvari.
Šta mislite o tome što vaš zemljak Sneijder nije bio finalista za Ballon d'Or?
- Ja nisam žiri i nemam pravo glasa.
Mislite li da biste mogli zaigrati protiv Arsenala u Ligi prvaka?
- To će biti velika eliminatorna utakmica, ali samo mogu reći da ću raditi na tome, da bih opravdao povjerenje koje je Barcelona uložila u mene.
Šta Vas je najviše iznenadilo kod Vaših novih saigrača?
- To što su tako dobri ljudi.
Jasmina Mršo
Fan Club FC Barcelona BiH