FC Barcelona ~ Katalonci

Da li ce FK Barselona ponovo osvojiti ligu sampiona? Sta vi mislite?

  • Da, hoce

    Votes: 75 61,0%
  • Ne, nece

    Votes: 24 19,5%
  • Ne verujem

    Votes: 9 7,3%
  • Mozda

    Votes: 15 12,2%

  • Total voters
    123
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Barcelona favorit za osvajanje Lige prvaka




Ako je vjerovati kladionicama, Barcelona će i ove godine doći do titule u Ligi Prvaka.
Na prvom mjestu se nalazi Barcelona sa kvotom od 3.60, a sljede Chelsea i Real iz Madrida sa kvotom od 5.50, dok se na trećem i četvrtom mjestu nalazi engleski dvojac, Manchetser United sa kvotom od 9.00 i Arsenal sa kvotom od 11.00. Prošlogodišnji prvak Inter je iza njih, a kovota na njemu iznosi 13.00.











Kladioničarski favoriti za osvajanje ovogodišnje Lige Prvaka :






1. Barcelona 3.60
2. Chelsea 5.50
3. Real Madrid 5.50
4. Manchester United 9.00
5. Arsenal 11.00
6. Inter 13.00
7. Bayern Munich 15.00
8. AC Milan 17.00
9. Tottenham 41.00
10. Roma 51.00

I prošle sezone najviše šansa davano je Barceloni ali je titulu ipak uzeo milanski Inter. Nadamo se da će ove godine kladionice biti upravu..
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Barca pojačava obranu u Realovoj svlačionici



Kada igrači prelaze iz Barcelone u Real ili obrnuto, to uvijek izaziva veliko zanimanje. Sada je na pomolu novi transfer između dva velikana, a u glavnoj ulozi je 27-godišnji Pepe.




Branič 'kraljevskog kluba' Pepe ostvario je kontakt s katalonskim klubom preko svojih zastupnika da bi što ranije prešao na Nou Camp.

Nezadovoljan je zbog novca, jer je među igračima s najmanjim ugovorom, a pregovori o novom nisu ni počeli.

Barca nije odbacila mogućnost da dovede Pepea, jer je Carles Puyol na zalazu karijere, a Gabrielu Militu ugovor istječe u ljeto.

Inače, Pepe ima ugovor s Realom do ljeta 2012, a njegova vrijednost je procijenjena na 22 milijuna eura.
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Edin Džeko na listi želja Barce u zimskom prelaznom roku?





Vijest dana koju je jutros donio Mundo Deportivo je ta da je Guardiola dao zeleno svjetlo Zubizaretti kako bi mu ovaj pronašao napadača u zimskom prelaznom roku. Mundo Deportivo donosi i listu napadača koje će Barca za par mjeseci pokušati dovesti u svoje redove, a ne sumnjamo da će sama operacija i pregovori iza kulisa krenuti već danas.

luis-suarez.jpg
Tu listu želja predvodi Luis Suarez, igrač Ajaxa koji je pokazao svoj kvalitet na Svjetskom prvenstvu u dresu Urugvaja, a briljira i u dresu Ajaxa. Priča o dovođenju Suareza u redove Barce nije nova, očijukanje između ovog napadača i Barce traje već neko vrijeme ali dogovor nikad nije postignut.

carlos-tevez.jpg
Drugi na listi je zanimljivo igrač Manchester Citija, Carlos Tevez. Ovaj argentinac je agresivni napadač, ima pobjednički duh i ne sumnjamo da bi se dobro uklopio u vrhu s Messijem. No, pitanje je koliko nam treba još jedan nizak napadač koji vjerovatno ne bi bio ni jeftin, a da ne govorimo o tome kako bi on sa svojim mentalitetom podnio ulaske s klupe, jer pretpostavljamo da bi i dalje broj jedan u napadu trebao biti David Villa.
willian.jpg
Treći je Willian iz Shaktara. On je mlad napadač, ima 23 godine, a klub je do sada uvijek lako završavao poslove sa ovim ukrajinskim klubom pa ako bi došlo do pregovora ne sumnjamo da bi to ponovno išlo glatko. Samo se nadamo da nam se ne desi još jedan Chygrinskiy.

gervinho.jpg
Gervinho iz Lilla bi bio sljedeća opcija. Također mlad igrač koji bi u slučaju potpisa mogao nastupati za Barcu i u Ligi prvaka.
mario-gomez.jpg
Plan B, kako navodi Mundo Deportivo, u slučaju nesupjelih pregovora sa nekim od gore navedenih igrača bila bi dvojica napadača iz Bundes lige. Kao prvog tu navode Maria Gomeza iz Bayern Munchena. Njegova prednost bi trebala biti njegova visina, a s obzirom na loše igre u Bayernu ne bi trebalo biti problema oko njegovog dovođenja. (a i navikao je sjediti na klupi o.p.)

I kao posljednji na ovoj listi, najzanimljiviji je Edin Džeko. Mundo Deportivo u svom članku ima samo riječi hvale za našeg napadača, a kao posebna prednost se navodi njegova visina. No, mana Džeke bi mogla biti njegova cijena i Wolfsburg koji nikako ne želi prihvatiti da je Džeko već odavno prevazišao taj klub i da je vrijeme da ga puste u neki mnogo veći klub.
dzeko02.jpg


Xavija smo mogli izgubiti cijelu sezonu, a možda i više...





Povreda Xavija Hernándeza je uzbudila ljude oko njega, pogotovo njegovu porodicu. Otac Barcine 6-ice je ove srijede izjavio da se loše osjeća i da ga brine fizičko stanje njegova sina. Za radio RAC-1 je izjavio:
- Tokom svih ovih godina koliko igra, nikada nismo bili zabrinutiji nego u ovim trenucima. On je na rubu svoje snage. Bio je vrlo blizu uništenja i propuštanja cijele sezone.
Xavijev otac je otkrio da je ovog utorka išao u klinuku Quirón u Barceloni da procijeni težinu povrede Ahilove tetive, i ljekari su smatrali da je “na granici”.
Još je istaknuo da je zamalo propustio utakmicu Lige prvaka protiv Rubina iz Kazana, 29.septembra:
- Već tokom zagrijavanja je osjetio tegobe i rekao je to jednom od trenera, a kasnije, kako je utakmica išla loše, (Xavi) ipak nije tražio zamijenu.
Quim Hernández se požalio da se Xavi nije mogao dovoljno odmoriti nakon osvajanja Svjetskog prvenstva i tvrdi da je to što je pozvan da igra sa reprezentacijom protiv Meksika i Argentine, rezultiralo hroničnim umorom, usljed previše putovanja.
- Predsezona bi trebala trajati pet do šest sedmica, a oni su igrače tjerali da putuju tamo na utakmice kada im je trebao odmor. To sve govori.
Kao primjer je takođe naveo slučaj Pedra koji je pretrpio rupturu mišića u nedjelju protiv Mallorce:
- Sa toliko nakupljenog umora, nastupaju problemi.
Xavi, koji nije prisustvovao susretu s Balearcima i koji će propustiti sljedeće dvije utakmice “Furije” , ove srijede je dobio priznanje u vijećnici u svom rodnom gradu, Terrassi, za svoja sportska dostignuća. Tada mu je na stotine njegovih sugrađana pružilo ljubav I podršku.
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Napoli inspirisan Barçinim modelom igre




Predsjednik talijanskog Napolija Aurelio De Laurentiis, čiji je klub trenutno na iznenađujućoj 3. poziciji u Seriji A, rekao je za talijanski Corriero dello Sport, kako je Barçin model igre inspiracija njegovog kluba.
- Imali smo u vidu upravo takav model, da izgradimo tim 'čudovišta' s toliko čvrstine, koji je gotovo nepobjediv, da traje 5 ili 6 godina, baš kao Barcelonin model - rekao je De Laurentiis, dodavši:
- Otkako pratimo ovaj model, mi smo u rangu velikana iz Italije.
Zahvaljujući novom modelu koji sprovodi Napoli, bore se za sam vrh tabele Serije A. Također im je u planu da dovedu jedno kvalitetno pojačanje. Vjerovatno pod uticajem slijeđenja modela našeg kluba, bacili su oko na argentinskog talenta iz Palerma Javiera Pastorea, za kojeg je zainteresovan i naš tim.
Predsjednik Napolija smatra kako bi Pastore bio idealno riješenje za njih, jer po njemu je nogometaš Palerma "pravi genije".







Katalonski portal Sport.es sproveo je ankete među navijačima Barcelone o tome da li nam je potreban napadač u ovom zimskom prijelaznom roku što slijedi i koga bi najviše voljeli vidjeti u redovima Blaugrane. Glasalo je oko 12 000 posjetilaca.
77% ispitanika slaže se da trebamo dovesti napadača u januarskom prijelaznom roku. Najpopularniji među njima ubjedljivo je Urugvajac Luis Suarez koji trenutno igra za amsterdamski Ajax. Čak njih 57% želi Urugvajca vidjeti u Barceloninom dresu. Slijedi ga temperementni Argentinac i član Manchester Citya Carlos Tevez sa 24% glasova, a na trećem mjestu je BIH reprezentativac Edin Džeko sa 8% dobijenih glasova.






Moratti opet zbija šalu!




massimo_moratti.bmp
Šef Intera, Massimo Moratti je rekao fanovima da će u januaru pokušati dovesti Lionela Messia iz Barcelone, ali prema novinama La Gazzetta dello Sport to je bila samo šala. Mnogi fanovi su pitali predsjednika Morattija ko bi mogao potpisati za Inter u sljedećem prelaznom roku, ali odgovor koji su dobili niko nije očekivao.
- Vidjećemo da li bih mogao dovesti Messij - rekao je.
Uprkos tome što je ova sadašnja izjava samo šala, Moratti je u prošlosti priznao da kada bi dovodio nekog jakog da pojača Inter, to bi bio baš Barcelonin as. Ali s obzirom na to da otkup Messijevog ugovora košta 250 miliona eura, morali bi se uložiti veliki finansijski napori da bi se ostvario njegov transfer.
Messi je u nedjelju viđen u Milanu, ali se vjeruje da to nema nikakve povezanosti sa Morattijevom izjavom. U međuvremenu, Tuttosport tvrdi da je tehnički direktor Intera, Marco Branca viđen u Madridu za vikend, te da je Inter pokazao zainteresovanost prema nekim igračima Primere kao što su Karim Benzema, Xabi Alonso kao i golgeter Atletico Madrida, Diego Forlan.






Barcelona zainteresovana za Shinjia Kagawu




Barcelona, prema navodima španskih medija, prati razvoj mladog veznog igrača Borussie iz Dortmunda, Shinjia Kagawu, koji bi bio jedan od mogućih transfera Barce u ljetnom prelaznom roku.
El Mundo Deportivo prenosi, kako je ovaj mladi igrač koji ima samo 21 godinu, i koji je na početku ove sezone prikazao impresivnu igru u Bundesligi, ‘zapao za oko’ treneru Blaugrane, Pepu Guardioli, koji Kagawin pristup i način igre pronalazi u filozofiji svoje ekipe.

Idol ovom japanskom reprezentativcu je Barcin vezni igrač Andrea Iniesta, i upravo on pokušava igrati poput zvijezde Svjetskog prvenstva, Andresa, gledajući utakmice i video zapise o njemu. Činjenica da Kagawa igra kreativno na poziciji veznog igrača kao i na poziciji ‘pomoćnog’ napadača, čini ga tipom igrača kojeg Guardiola želi imati u svom timu.
Kagawa je u Bundesligu došao iz fudbalskog kluba Cerezo Osaka,za 350,000 € u prošlom ljetnom prelaznom roku. Sjajnu preglednost igre koju posjeduje ovaj mladi igrač, znači da bi Barcelona trebala povećati interes za dovođenjem ovog veznjaka, te bi cijena koju bi Barca ponudila za igrača Borrusie, bila vjerovatno veća od postojeće.

Od dolaska Kagawe na Westfalenstadion u Dortmundu, upisao je 12 nastupa za ekipu Jurgena Kloppa, te postigao 6 golova
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Hoće li Barca odvesti Argentinu na svjetski tron?




Zanimljivu priču o tome kako je Barcelona smislila način za dodatno punjenje svoje blagajne, ali i za pronalazak novih talenata donosi novi broj Championsa, magazina Lige prvaka...

Svoju poznatu školu nogometa, koja je izbacila tolike velike igrače i koja i danas uvelike puni prvu momčad katalonskog diva, Barcelona je odlučila proširiti i izvan Španjolske.

Preuredila je La Candelu, trening-kamp na rubu Buenos Airesa, koji je nekad bio u vlasništvu Boca Juniorsa. Stvorena je na taj način argentinska inačica La Masije (trening-kamp u Barceloni), jedina akademija koju je slavni katalonski klub osnovao izvan Španjolske. Centar koristi organizacijske, socijalne i sportske programe dovedene do savršenstva u originalnoj La Masiji u kojoj su odgojena sedmorica igrača koji su ove godine osvojili svjetski naslov s "furijom".

Pablo Forte, skaut i jedan od tri voditelja La Candele, traži talentirane klince diljem Argentine. Tvrdi da mu je dovoljno deset minuta da vidi ima li dječak potrebnu kvalitetu.

- Mogućnost pogreške je minimalna. Prvi dojam ima najveću težinu - kad vidiš nekoga tko je očito iznad ostalih, kojem stalno ide lopta, pred kojim se stalno otvara prostor kad ima loptu, znaš da je to igrač. Ako imaš bilo kakve dvojbe, onda taj nije pravi.

Forte podvrgava dječake testovima da vidi kako će se snaći u kompleksnoj situaciji. Onaj koji problem riješi uspješno brže nego što je uobičajeno, dobiva od Fortea palac gore i skaut ga pokušava uvjeriti da dođe u La Candelu. U centru treniraju klinci između 11 i 16 godina. Stariji dječaci igraju u ligi Lujan pod nazivom FC Barcelona Juniors Lujan. Zauzeli su mjesto amaterskog kluba Atletico Lujan koji se ugasio.

No, zanimljivost cijele priče je da glavni cilj cijelog ovog projekta nije pronalazak igrača za "pravu" Barcelonu već - zarada. Naime, nakon što ih odškoluje prema svojim standardima, akademija talentirane mladiće šalje uglavnom u argentinske klubove.

- Nakon dvije ili tri godine u La Candeli, kada dosegnu adekvatnu razinu, dječake ponudimo argentinskim prvoligašima kao pojačanja za njihove omladinske sastave. Klubovi nam ne moraju platiti ništa, ali ako igrač u nastavku karijere ostvari transfer u neki drugi klub, zadržavamo pravo na dio odštete - objašnjava Daniel Vitali, generalni direktor cijelog projekta.

U početku je među domaćim klubovima postojao otpor, ali kad su shvatili da im Barcelona neće biti konkurencija, nego da će raditi i u njihovu korist, strah je nestao. Tako u ovom trenutku čak 50 dječaka koji su prošli Barceloninu akademiju popunjavaju omladinske pogone argentinskih klubova.

Nije stoga ni čudno da je poznati argentinski komentator Victor Hugo Morales duhovito primijetio:

- Kao što akademija u Barceloni puni reprezentaciju današnjih svjetskih prvaka, i ova u Buenos Airesu hrani Argentinu s potencijalnim budućim svjetskim prvacima.

Kad se uzme u obzir koji su sve igrači posljednjih godina "ispali" iz Barcelonine nogometne škole, možda je upravo suradnja s Kataloncima pravo rješenje za Argentince koji su svoj drugi i posljednji svjetski naslov osvojili još 1986. godine.
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2009
Poruka
448
mislim da bi Barca pod hitno trebala da dovede Suareza iz Ajaxa...lik mi jeste antipatican,al je idealan za taktiku Barce,jer se u Ajaxu isto tako igra taktika 4-3-3
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Oni čije srce pripada samo jednom klubu!




Postoji toliko različitih razloga, koje igrača mogu natjerati da promijeni klub. Visoke novčane ponude, manjak igranja, glad za uspjehom, sukobljavanje ega, žeđ za novim iskustvima itd. Ali, šta je to što jednog igrača uspije držati u jednom klubu cijelu karijeru?
Danas gledamo kako fudbaleri mijenjaju klubove tako često i brzo, skoro kao što mijenjaju čarape. Igrač koji je vjeran svom klubu tokom cijele svoje karijere je nešto što možemo jako rijetko vidjeti danas. Bio je tako jedan Paolo Maldini, koji je svih 25 godina svoje profesionalne fudbalske karijere proveo u AC Milanu, i tako je prozvan vođom nad svim vođama - ' Il Capitano '. Raul iz Real Madrida, kao i Raul Tamudo iz Espanyola, su također bili 'igrači samo jednog kluba' , ali su tu titulu prije nekoliko mjeseci izgubili, jer su i oni napustili svoj 'jedini' klub, u posljednjim godinama svoje karijere.
Naš trener, Pep Guardiola je za Barcelonu počeo igrati sa svega 13 godina, pa sve do 30. godine. Odigrao je tako 479 utakmica, i osvojio 16 trofeja. 24. Juna, Guardiola je odigrao svoju posljednju utakmicu za Barcu, u zadnjoj utakmici Lige, protiv Celtica. Tada je izjavio sljedeće:

- Bio je ovo dug put za mene. Sretan sam,ponosan i sretan zbog načina na koji su se ljudi prema meni odnosili, i zbog mnogih prijateljstava koja sam ovdje sklopio. Ne mogu tražiti ništa više . Proveo sam mnogo godina u samoj eliti. Nisam došao ovdje da pišem historiju, ali sam došao ispisati svoju historiju.

Bile su to Guardioline posljednje riječi za Barcelonu, ali kao igrač. Želio je igrati fudbal van Španije, pa je tako otišao u Italiju, Katar i Mexico, prije nego što je završio svoju igračku karijeru. Iako se Pep vratio u Barcelonu, na poziciju trenera, ni on nije igrač koji je karijeru posvetio samo jednom klubu. Razumljivo je da je htio isprobati nešto novo, i tu nema ništa loše i treba podržati takve odluke.
Pitanje je da li će ijedan igrač modernog svjetskog fudbala, cijelu svoju karijeru provesti u jednom klubu ? I ako hoće, koji će biti razlog tome ?
FC Barcelona je poseban klub, 'mes que un club' u svakom pogledu. Da bi to mogli razumjeti oni koji to poriču, potrebno je samo pogledati tim, gdje 9 igrača nije igralo za neki drugi klub,osim Barcelone u toku svoje profesionalne karijere. 9 igrača, tako rijedak broj onih koji igraju za samo jedan tim, rijetko ali i prelijepo. Istina je, da su mnogi od tih igrača mladi i da će vjerovatno promijeniti klub u toku svoje karijere, ali postoje dva igrača koja za naš klub igraju vec više od 10 godina.
Carles Puyol (32) i Xavi Hernandez (30) su izrasli u nezamjenjive igrače iz La Masije, te su prošli kroz teške i one najljepše trenutke svog tima. Prošli su kroz razočarenje i uspjeh svoje Barce,ali vjerovali ili ne,više je bilo razočarenja nego uspjeha za njih. Obojica imaju ugovore, koje ih vežu za klub, do onog perioda kada se približi kraj njhove igračke karijere na Nou Campu. Ali šta je to što ih je zadržalo u Barci, do kraja njihove karijere ? Zašto nisu promijenili klub, kao skoro svi drugi fudbaleri? Mnogi kažu, da je njima lako, jer igraju za najbolji klub na svijetu, zašto bi uopšte mijenjali klub?
Sigurno je da trenutno žive svoj san u Barci, osvajajući sve i uživajući svaku vrstu uspjeha, ali razlika je u tome što tako u Barci nije bilo oduvijek. Kada je Carles Puyol podigao trofej Lige prvaka 2005. godine, bio je to prvi trofej koji je on osvojio kao profesionalac. Do tada je odigrao 6 godina za Barcin prvi tim. Za Xavija, koji je svoj prvi nastup za prvi tim upisao godinu dana prije Puyola, bio je to drugi trofej. Za 6 godina, nisu osvojili titulu, ali isto tako nisu ni napustili klub, čije boje su branili istim žarom svake godine. Obojica su prošli kroz te teške godine. Doživjeli su period nesuglasica u svlačionici, imali su nekoliko trenera, razne suigrače, ali i mnogobrojne ponude drugih klubova. Pored svega toga, Puyol za Barcu sada ima 334 nastupa za prvi tim u Primeri,a Xavi 357. Zašto su ostali, kad niko drugi to nije uradio ? Zašto su odustali od velikih novčanih ponuda, i novih iskustava? Zašto su ostali u Barci i sezonama kad nije ništa osvojila? Postoji sigurno više od jednog razloga za sve ovo. Prvo i najvažnije je ljubav koju osjećaju prema ovom klubu. FC Barcelona je klub, uz koji su Xavi i Puyol odrasli, i voljeli ga. Ovdje su naučili igrati onako, kako igraju sad. Ovdje su razvili strpljenje, svoj stav i skromnost. Ovdje su zajedno pobjeđivali i gubili. FC Barcelona je za njih više nego samo klub u kojem igraju. To je bio njihov dom, njihova škola, njihov posao. Nije istina da Xavi i Puyol nisu imali priliku osvojiti i dobiti više. Možda su nekad i nakratko pomislili da napuste klub, ali su uvijek činili ono što im je srce govorilo – uz sve napore, uvijek pokušaj pružiti vrhunsku igru, iz godine u godinu.
Bilo bi lijepo kada bi u današnjem svijetu fudbala postojali više igrača poput Puyola i Xavija. Više igrača koji su tako skromni, i hodaju tlom, oni koji razmišljaju srcem, onih koji ne dopuštaju da ih novac zaslijepi, oni koji uvijek igraju sa velikim ponosom i vjerom u svoj klub. Više onih 'igrača iz jednog kluba' . Naše Blaugrana srce bude ispunjeno kad god stave kapitensku traku i brane boje svog kluba svim srcem, iz utakmice u utakmicu,i nadam se da će takvih utakmica biti jos puno.
Jedno je sigurno, Barca je 'Mes que un club' i sigurna sam da već sada postoje igrači poput Xavija i Puyola, koji su odlučili svoju karijeru provesti u samo jednom klubu, klubu koji im je pružio tuge koliko i radosti i sreće. Mes que un club!



Ines Veseli

Fan Club FC Barcelona BiH
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Tužan dan za sve nas...




navijac_barcelona.jpg
Dakle, situacija je slijedeća: Od 1. novembra, svi vi koji niste bili članovi FC Barcelone, svi vi kojima otac, majka, brat i sestra nisu članovi FC Barcelone, svi vi koji imate više od 14 godina, nikada neće moći biti članovi svog omiljenog kluba. Ovo je najnovija odluka novog predsjednika i potpredsjednika i članova Odbora koji će nas voditi u narednih šest godina.
- Razumijemo da je ova mjera, koja je naše izborno opredjeljenje (!?), je način da zaštitimo ono što predstavlja FC Barcelona - objasnio je Jordi Cardoner, potpredsjednik Barcelone i prvi čovjek Barcelone zadužen za navijače i članostvo širom svijeta.
Mogu vam reči da sam mnogo razočaran, kao čovjek i kao navijač. Prije samo dva mjeseca imao sam priliku razgovarati za Jordijem i njemu bliskim ljudima na godišnjem Kongresu navijača FC Barcelone.
Nakon završetka ove manifestacije, bio sam presretan. Prije svega jer su me uvjerili da će klub od sada biti mnogo otvoreniji za sve navijače i članove van Katalonije i Španije. Do tada, uvjerili su me, klub nije bio toliko fleksibilan prema strancima, do tada stranci su bili u drugoj grupi po važnosti unutar članova Barcelone... Od sada, kazali su, Barcelona postaje klub koji pripada isključivo članovima.
I bili su u pravu. Sada i od sada, članovi kluba će imati veće privilegije. Ali, odakle će ti članovi dolaziti? Da li će glas člana iz Meksika, Argetine, Indije, Japana, afričkih zemalja biti isto važan kao i glas člana iz Katalonije? Iako na današnjoj press konferenciji Cardoner nije spomenuo riječ "Katalonija", vjeruje se kako baš na ovaj način zašititi ono što Barcelona predstavlja u svijetu, autonomnu pokrajinu Kataloniju.
Novi Odbor na čelu sa predsjednikom Rosellom izgleda da se boji kako bi Barcelona mogla postati klub članova iz cijelog svijeta a ne iz Katalonije. Na ovoj tezi, Rosell je i dobio izbore. Ne mogu a da ne spomenem diktatora Franka. U vrijeme njegove vladavine, Nou Camp je bio (skoro) jedino mjesto gdje su građani ove pokrajine mogli izraziti svoje mišljenje, biti Kataloncima, biti slobodni u mišljenju. U to vrijeme, nogometni klub bio je perjanica i okosnica otpora u borbi za, kakvu-takvu, nezavisnost od ostatka Španije. Svaka čast na tome! Ali, da li to treba biti razlog za zatvaranje pristupa klubu navijačima koji ne govore Katalonski ili Španski?
"Nije važno odakle smo, da li smo sa sjevera ili juga, sada se slažemo da nas jedna zastava (crvenoplava) ujedinjuje u bratstvo".
Ovo je dio himne Barcelone, najdraža pjesma navijačima Blaugrane u cijelom svijetu, kojem se, nažalost, odjednom zatvaraju vrata. Prije nekoliko mjeseci, u ekskluzivnom intervjuu za naš portal, tadašnji predsjednik FC Barcelone Joan Laporta je, na pitanje na šta je posebno ponosan, odgovorio:

"Vratili smo klubu njegovu bit, a to je "Más que un club" ili "Više od kluba". To više nije samo slogan, radili smo mnogo kako bi ga opravdali i ispunili sadržajem. Barça se trenutno smatra najboljim klubom na svijetu, ne samo zbog svojih sportskih uspjeha, već i zbog socijalnog rada, solidarnosti širom svijeta. Nositi "UNICEF" na našim dresovima je velika čast i odgovornost. Osim toga, Barça je svijetu oduvijek predstavljala ime naše zemlje, Katalonije, na jedan građanski način, bez da ta katalonska pripadnost bude ekskluzivna, već naprotiv, ona integrira cijeli svijet. Barça je katalonski klub otvoren cijelom svijetu".
Kada je Laporta te 2003. godine došao na mjesto predsjednika, Barcelona je imala 105 hiljada članova. Sedam godina poslije, članstvo je doseglo cifru od nevjerovatnih 175 hiljada. Za većinu njih, nemoguće je bilo otići na jednu utakmicu, da ne govorimo o dvije, pet ili neko od finala Lige prvaka. Za većinu njih, imati člansku kartu bilo je nešto što ih je činilo ponosnim.
Nažalost, stvari su se promijenile... Današnjom odlukom to osjećanje ponosa i ljubavi prema klubu, nekima je zauvijek oduzeto. Pravo da pripadaju nečemu što vole odjednom su izgubili.
Nadam se kako sam ovu odluku pogrešno razumio, jer ako nisam, onda je ovo izuzetno tužan dan za sve nas.



Jasmin Hadžiahmetović

Fan Club FC Barcelona BiH
 
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Pa dobro, ni Villa ne može biti član FC Barcelone!








Tots som el Barça? Jest, al' malo jučer!



Ne sumnjam kako je predsjednik Rosell sinoć mirno spavao. Ne sumnjam kako je ustao zadovoljan i sretan zbog odluke koju je donio dan prije, te uz kafu pročitao svoj omiljeni časopis. Noćne more da jednoga dana na njegovo mjesto sjedne Hrvat, Srbin ili Bosanac odjednom su nestale.
Žrtve ove odluke, prije svih smo mi, milioni ljubitelja Crvenoplavih koji nemamo španski pasoš i koji ne živimo u Kataloniji. Dakle, Sandro je jednim potezom odredio naš intenzitet ljubavi prema klubu. Odredio je pravila po kojima on nije ranije igrao. Kako?
Za vrijeme njegove kratke uloge kao potpredsjednika Barcelone, zahvaljujući Ronaldinhu i njegovom liku, Sandro je uveliko radio na novom članstvu. Tda ga nije interesovalo ko si, odakl, šta su ti otac i mater te koliko imš godina. Zahvaljujući Brazilcu koji je postao članom FC Barcelone, Sandro se ponosno šepurio po bilbordima i reklamama na kojima su on i Ronaldinho držali su svoje članske karte i pozivali navijače da postanu dijelom ovog kluba.
Nakon te, diskutabilne i nadasve nepotrebne odluke predsjedništva FC Barcelone o ograničenom pristupu novih članova, katalonski mediji (MD i Sport) uveliko ovu temu guraju po strani. Znamo da su baš ovi mediji, pogotovo "El Mundo Deportivo", u predizbornoj kampanji favorizirali trenutnog predsjednika Rosella i njegove članove.
Ovo je druga, velika greška u nešto više od sto dana Rosellove vladavine FC Barcelonom. Prva je
oduzimanje titule počasnog predsjednika Johanu Cruyffu. Kad vam je Real Madrid posluži kao primjer u nečemu, onda ste sigurno u velikim govnima. Na mjestu počansot predsjednika Madriđana sjedi Alfredo di Stefano. Zahvaljujući njemu, Real je stekao svjetsku slavu. Kome mi možemo biti zahvalni na današnjoj slavi koju uživamo u svijetu? Cruyffu, Rosellu zasiguno ne.

tots_som.jpg


Johan Cruyff nije Katalonac, nije ni Španac i po tome, Rosell je smislio, ne može biti ni počasni predsjednik kluba. Netrpeljivost prema prethodom predsjedniku Laporti slomila se opet na Johanovim leđima. Na ovaj način zadovoljio je formu i osvetio se svom neprijatelju. Dvije muhe, jedan udarac. Tako se to radi.
U ovoj posljednjoj nepromišljenoj odluci, sigurno ne i zadnjoj, jedna od tri isključujućih uslova je i ona po godinama koja kaže da djeca mlađa od 14 godina mogu postati članovi Barcelone (u slučaju da ne zadovoljavaju druga dva). Postavlja se pitanje ko će svoje dijete savjetovati da postane član? Hoće li to biti njegova samostalna odluka? Sa 14 godina, bojim se da neće. Jedan moj prijatelj, koji nije član, kaže kako nema namjeru učlaniti svoje dijete, jer su njega prekrižili kao mogućeg člana. A mislio je postati, i to vrlo uskoro. Dakle, dva člana manje, nekoliko stotina eura manje.
Dakle, jedini faktori koji mogu promijeniti ovu odluku su vrijeme i trezvenost navijača širom svijeta. Sve me nekako podsjeća na ovadašnju politiku. Nažalost.
P.S: Zbog naslova teksta. Ovom odlukom ni David Villa ne može biti više član Barcelone. Ni Mascherano, ni Adriano. Ne sumnjam kako je Rosell sačuvao jedno mjesto za Cesca Fabregasa.




Jasmin Hadžiahmetović
Fan Club FC Barcelona BiH
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Barcelona odbila i Rooneya!





Nakon što su ovog ljeta odbili dovesti neke igrače (čitaj Mesut Özil), Barcelona je danas to isto učinila i sa Wayneom Rooneyem, napadačem Man. Uniteda. Iz Barcelone su poručili Rooneyevim savjetnicima kako nemaju namjeru dovoditi ovog igrača na Nou Camp , prenosi El Mundo Deportivo.

24- godišnji Rooney rekao je kako nema namjeru potpisivati produženje postojećeg ugovora te da želi napustiti klub. Ovu vijest jedva su dočekali Manchester City, Real Madrid, Chelsea koji su već iskazali interes za dovođenje ovog napadača.
Ne smijemo zaboraviti da je Rooney veliki fan Barcelone, Xavija, Inieste i Messija.
Smatra se kako su predstavnici napdača Engleske bili u Barceloni u želji da razgovaraju sa predstavnicima Blaugrane, ali im je sportiskii direktor Andoni Zubizarretta rekao kako nemaju namjeru nikoga dovoditi u januaru. Španski pravi još uvijek vjeruju u mladog Bojana Krkića, te nisu u stanju financirati velika pojačanja zbog postojećeg duga.




Jasmin Hadžiahmetović
Fan Club FC Barcelona BiH
 
Natrag
Top