Čokolada, Trux i Bruce Springsteen
Bilo je to 1991. godine kada su ga roditelji doveli u La Masiju. Iako je tada bio navijač Barceloninog gradskog rivala Espanyola, ipak je odlučeno da mlađi sin porodice Hernandez Creus nastavi u Barceloninoj školi nogometa. Nije se bunio. Štaviše, odrastao je i radio kao da je rođen u jednoj od soba te seoske kuće na brežuljku pored Nou Campa.Do 14. godine, Xavi je briljirao u mladim pogonima.
Xavi je odrastao vođen filozofijom "Totalnog fudbala", filozofijom i stilom igre Johana Cruyffa. Rođeni Katalonac počeo je igrati kao Holanđanin, jednostavno mu je odgovarala ta igra kratkih pasova i čuvanja lopte. Vjerovatno se pitate otkud sada tekst o Xaviju. E, razlog postoji. I to veliki.
Prije 12. godina, prvi put je zaigrao za prvi tim. Bilo je to u utakmici Supercupa protiv Mallorce, večerašnjeg rivala Barcelone. U toj utakmici zabio je i svoj prvi gol za prvi tim. Večeras ga nema, al' vratit će se maestro. Vrlo brzo.
- To je doista bilo ostvarenje snova. Dan ranije, Louis Van Gaal došao je u moju sobu u hotelu gdje je boravio tim i rekao mi je da
sam u startnoj postavi u utakmici koja se igra sutra. Nisam mogao spavati te noći. To je bio trenutak koji sam čekao od djetinjstva. Sada je bio tako blizu i ja sam bio jako nervozan. No, kad sam dao gol u 15. minuti, dobio sam veliko samopouzdanje za ostatak utakmice - sjeća se Xavi svoje prve utakmice.
Zajedno sa Iniestom i Fabregasom, Xavi je jedan od najreprezentativnijih izdanaka Barcelonine škole nogometa, najbolje omladinske akademije u svijetu. Fabregas je otišao, a Xavi i Iniesta počeli su pisati najljepšu historiju Blaugrane. Zlatnom tintom. Zahvaljujući njihovim igrama, lucidnošću i preiznošću, Barcelona se opet popela na najviši tron. Tamo gdje može biti samo jedan tim.
Godine 2001., nakon što Pep Guardiola napustio Barcelonu, Xavi je postao motor tima.Mnogi odbrambeni i defanzivni igrači rivalskih timova reči će kako je upravo Xavija najteže čuvati na terenu. Ne radi neke blistave trikove, ne pokušava neke nevjerovatne prolaze kroz protivničke timove, ne trči na odbrane k'o muha bez glave, ne griješi često... Kako se nositi s tim?
U pobjedama Barcelone, Xavi obično ostaje van reflektora slave. Ali, bez njega ti reflektori nikada ne bi bili tako sjajni. Njegov trener primjeti svaki dodir koji napravi na utakmici. Trener zna da bez Xavija nema dominacije u veznom redu, nema posjeda lopte, nema golova, a bez golova nema ni pobjeda.
Mnogi kritičari će reči kako se neuspjeh Lionela Messija na posljednjem Svjetskom prvenstvu može upravo pripisati nedostatku Xavija ili sličnog igrača u timu Argentine.
Xavi nije brz niti eksplozivan igrač. Naprotiv, ponekad se stvori osjećaj da je lijen, gotovo ravnodušan u načinu obavljanja stvari na terenu. Ako je Lionel Messi daje igri tu boju i energičnost, Xavi joj zasigurno daje eleganciju. Da li igra za Barcelonu ili Španiju, Xavijeva prisutnost u veznom redu pravi veliku razliku u igri. Vrlo često ćemo ga vidjeti kako se okreće oko lopte i na taj način zadržava posjed u utakmica pod velikim pritiskom.
Kad on igra, posjed lopte Barcelone rijetko se spušta ispod 70 % , što vrlo često znači i veliki broj prilika za napadače Blaugrane.
Ključni faktor koji diktira njegov stil je njegova jasnoća razmišljanja u datom trenutku. Ta mirnoća omogućuje mu da procese informacije prerađuje brzo i dobro. Kao da ima čip u glavi, reklo bi se.
Pravi sebi igru u kojoj će moći pružiti siguran pas, ali samo siguran. Ništa ne ide napamet niti bez promišljanja. Svojim stilom igre, trkom sa jedne strane terena na drugu, on bukvalno umara protivnika. Koliko trči na terenu pokazuje i podatak sa SP u Africi. Xavi je igrač koji je pretrčao najviše, čak 82,2 kilometra. Drugi je bio Schweinsteiger koji je pretrčao 79,80 km, dok je Urugvajac Pereira bio treći sa 78,60 kilometara.
Sa Barçom, Xavi je osvojio ukupno 13 titula, uključujući pet trofeja La Lige, dva Lige prvaka, Svjetsko klupsko prvenstvo i europski Superkup. Ima tu još trofeja Superkupa Španije i Kupa Kralja. Sa Španijom je osvojio Evropsko i Svjetsko prvenstvo.
Xavi je gotov proizvod Barcelonine tvornice igrača! On igra na svoju snagu, drži i kontrolira igru na samo njemu svojstve način. On nije tip koji je često na naslovnicama magazina. Nije toliko slavan kao neki, evidentno slabiji igrači u svjijetu nogometa. Ali, kada je u pitanju vrijednost za tim, tu nema dileme. On je najveći!
Xavi živi sa svojom velikom porodici u svom rodnom gradu. Njegova majka se zove Maria-Merce a otac Joaquim. Xavi ima 2 brata, Alexa i Oscara, obojica igraju u veznom redu, te mlađu sestru Adrianu. Alexa (po izgledu i stilu igre) zovu Xavi Drugi. Pas mu se zove Trux kojeg neizmjerno voli. Kaže kako ne bi mogao zamisliti dan bez igre sa njim.
Zanimljivo, jedan od njegovih najboljih prijatelja je golman Real Madrida Iker Casillas. Njegovi idoli su Pep Guardiola, Bernd Schuster i Fernando Redondo. Voli muziku Brucea Springsteena i Bryana Adamsa, no njegova omiljena pjesma je "Losing My Religion" od R.E.M-a. Voli čokoladu. I... zauvijek nosi Barcu u srcu.
Jasmin Hadžiahmetović
Fan Club FC Barcelona BiH