F1 - Ranije sezone

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
F1: Zbogom, Rubens!

F1: Zbogom, Rubens!

Posle 326 trka, 658 bodova, 11 pobeda, 68 podijuma, 14 pol-pozicija i 17 najbržih krugova, ali i nijedne osvojene titule prvaka sveta, Rubens Gončalves "Rubinjo" Barikelo oprostio se od Formule 1.
v235880p0.jpg

Ovu odluku, legendarni Brazilac nagovestio je još krajem prošle sezone, ali je ona zvanično potvrđena u četvrtak, kada je objavljeno da će Barikelo karijeru nastaviti u američkoj Indikar seriji, u kojoj će voziti za ekipi "KV rejsing tehnolodži".

Na taj način, završena je jedna velika F1 karijera, koja je počela još 1993. godine i tokom koje je Brazilac imao nekoliko teških udesa, ali se iz svega vraćao jači i jači.

v235880p1.jpg

Barikelo, koji je rođen 23. maja 1972. godine, potpisao je dvogodišnji ugovor sa novim timom, a debitovaće na otvaranju nove staze na Floridi, u mesto Sejnt Pitersburg.

"Volim da se takmičim i ne radim ovo samo iz zabave, pokušaću da budem smiren na početku jer sam u ovom takmičenju početnik, bez obzira na moje veliko iskustvo", rekao je Barikelo, koji je u karijeri vozio za Džordan, Stjuart, Ferari, Honda, Bron i Vilijams, u kojem je u rodnom Sao Paulu prošlog novembra odvezao poslednju trku u F1 karijeri, za Veliku nagradu Brazila.

Prvu trku, Barikelo je vozio pre 19 godina u Južnoj Africi, prvu pobedu ostvario je 2000. godine u Nemačkoj, u Nirburgringu, a poslednju 2009. godine u Italiji, u Monci.

Iz ekipe "KV rejsing tehnolodži" na konferenciji za štampu istakli su zadovoljstvo angazovanjem 39-godišnjeg asa i dodali da će on nastupati na svih 16 trka u kalendaru. Prethodno je, iz bezbednosnih razloga, bilo neizvesno da li će Barikelo nastupiti na pet trka na ovalnim stazama, ali su iz njegovog tima potvrdili da se Brazilac odlučio za pun angažman.

Po ukupnom broju osvojenih poena on je osmi vozač u istoriji Formule 1, dve sezone je kao vozač Ferarija završio kao vicešampion 2002. i 2004. iza svog klupskog kolege sedmostrukog šampiona sveta Mihaela Šumahera.

Oženjen je, ima dva sina, živi u Sao Paolu i Lisabonu, a tokom kratkih pauza između trka, do porodice putuje ličnim avionom marke "Embrer Legasi 600". Navija za Korintijans, a dugo je bio rekorder među vozačima F1 u čuvenoj emisiji engleske mreže BBC, pod imenom "Top gir".

U delu emisije kada slavni gosti sedaju u "prosečan automobil" i voze na specijalnoj pisti, Barikelo je zabeležio vreme 1:44,30, što je dugo bilo najbolje vreme, sve dok u auto nije seo aktuelni dvostruki šampion Formule 1, Nemac Sebastijan Fetel. Iza Barikela ostali su Stig 2 (Ben Kolins), Najdžel Mensel, Luis Hamilton, Dženson Baton, Dejmon Hil, ali i Mihael Šumaher, koji nikada nije završio svoj krug, jer se slupao...

...inače, taj snimak nikada nije objavljen.

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Peres najbrži na “Katalunji”

[h=1]Peres najbrži na “Katalunji”
[/h] Izvor. B92 | JT

Vozač Zaubera Serhio Peres bio je najbrži tokom pretposlednjeg dana predsezonskih testiranja na stazi „Katalunja“ u Španiji.

19380473734f52641aee7ed139826752_orig.jpg

© Sauber Motorsport AG

Peres, koji je bio najbolji tokom prepodneva krugom od 1:22.094 minuta, nije uspeo da popravi svoje vreme popodne, ali niko ga nije ni pretekao.
Drugo vreme, za samo devet hiljaditinki slabije od Peresovog, zabeležio je vozač Meklarena, dok je Danijel Rikardo u bolid ekipe Toro Roso bio treći, sa 61 hiljaditinkom zaostatka u odnosu na mladog Meksikanca.
Ostali vozači bili nisu bili tako blizu Peresu, pa je Felipe Masa u Ferariju na četvrtom mestu imao više od tri desetinke zaostatka, a sledili su ga vozač Fors Indije Pol di Resta, Bruno Sena u Vilijamsu, vozač Katerhema Heiki Kovalainen i Mark Veber u Red Bulu.

Posebno loše izdanje u subotu prikazao je povratnik u Formulu 1 Kimi Raikonen, koji je ponovo imao velikih problema na stazi i na njoj je proveo samo 43 kruga. Najbolje vreme šampiona iz 2007. Godine bilo je za više od tri sekunde slabije od Peresovog.

Najviše krugova na stazi trećeg dana trećih testiranja proveo je Rikardo, čak 131, a sledio ga je Masa sa 122. Zanimljivo je da je u Ferariju svima zabranjeno da tokom vikenda daju intervjue ili čak i izjave predstavnicima medija u Barseloni, a prisutni na stazi veruju da je to vezano za rezultate testiranja, koji su daleko od očekivanih za italijansku ekipu.

Testiranja na „Katalunji“ se završavaju u nedelju, a nova sezona startuje 18. marta Velikom nagradom Australije na stazi „Albert park“.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kimi najbrži na kraju testiranja

[h=1]Kimi najbrži na kraju testiranja
[/h] Izvor. B92 | JT

Vozač Lotusa i povratnik u Formulu 1 Kimi Raikonen završio je poslednji dan predsezonskih testiranja na vrhu.

8215527084f53bd5ce8a3e928293861_orig.jpg

© Lotus F1 Team

Raikonen je najbrži krug na stazi „Katalunja“ u blizini Barselone izvozao za 1:22.030 minut i to je ujedno najbolje vreme što se tiče osam dana koliko su vozači Formule 1 proveli na toj pisti.
Poslednjeg dana testiranja, dve desetinke iza Raikonena našao se Fernando Alonso u Ferariju, dok je vozač Vilijamsa Bruno Sena bio treći.
Iza najbolje trojice našli su se vozač Fors Indije Niko Hilkenberg, Kamui Kobajaši u Zauberu i svetski šampion iz 2008. godine Luis Hamilton, dok je branilac titule Sebastijan Fetel bio poslednji. Mladi Nemac je imao jednu i po sekundu zaostatka u odnosu na Raikonena, a zbog velikih problema samo 23 kruga je proveo na stazi.

Poslednjeg dana testiranja veći deo vozača izvozao je više od 100 krugova, a najduže je na stazi ostao baš Raikonen, 121 krug. Po 115 su na stazi proveli Alonso i Hamilton.

Što se tiče poslednjih predsezonskih testiranja, Raikonen je imao najbolje vreme, a samo 60 hiljaditinki iza njega našao se vozač Zaubera Serhio Peres, dok je treće vreme imao Dženson Baton u Meklarenu.

Pošto su testiranja završena, Pireli je objavio i zanimljiv podatak da je najviše kilometara prešao vozač Mercedesa Niko Rozberg. Nemac je ukupno tokom dva testa na „Katalunji“ i jednog na „Heresu“, takođe u Španiji, prešao ukupno 2.996 kilometara. Takođe, svi vozači zajedno su prešli ukupno 48.987 kilometara tokom 12 dana testiranja u 2012. godini.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije na stazi „Albert park“ 18. marta.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Fetel: “Jasno je da sam favorit”

[h=1]Fetel: “Jasno je da sam favorit”
[/h] Izvor. B92, eurosport | JT

Aktuelni šampion Formule 1 Sebastijan Fetel izjavio je da jasno da bi bi svi trebalo njega da smatraju favoritom za osvajanje titule u predstojećoj sezoni.

1727069054f576efff08c1787623009_orig.jpg

© 2006-2012 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH

24-godišnji Nemac prošle sezone je bio prilično dominantan, a u ovogodišnjem šampionatu ima priliku za novi ulazak u istoriju, pošto juri treću uzastopnu titulu, uspeh koji su do sada ostvarili samo Huan Manuel Fanđo i Mihael Šumaher.
Generalno gledano, vozač koji osvoji titulu prethodne godine redovno je među favoritima za narednu sezonu”, rekao je Fetel.

Upitan da li sebe smatra najvećim favoritom, vozač Red Bula je rekao:

Da. Prošle godine sam bio gotovo perfektan, i kada pogledam sve što je tim uradio, to je neverovatno. Takva sezona se ne viđa često. Čak i kada pogledate one koje je Mihael imao took je dominirao, mi smo uradili nešto posebno. U protekle dve godine došli smo do veoma pametnih rešenja i normalno je da, posle nekog vremena, shvate kako mogu da nas kopiraju. Mislim da prošle sezone nismo imali toliko dobar bolid kao 2010, ali smo bili jači kao tim. Pravila se menjaju i to je sastavni deo Formule 1”.

21301188634f576f0009233540683004_orig.jpg

Fetel je takođe naglasio da je i dalje jednako željan uspeha, jer mu to budi sve veću strast za Formulom 1.

Ako znate kako se osvaja titula, to ne znači da zaboravljate sve male korake koje morate da napravite. Kada završim sastanak sa timom mogao bih da odem na večeru, ali to neću uraditi. Ako mi se motor pokvari tokom trke osećao bih se loše i mislio bih da se to desilo jer sam bio lenj i nisam dao 100 odsto od sebe. Ako napravim grešku, dobro, i to se dešava. Sve dok dajem sve od sebe, sve će biti u redu. Zbog toga sam srećan kada radim do kasno. Isto je sa svakim drugim poslom, potrebna vam je strast da biste uspeli. Da, posao vozača Formule 1 je poseban, ali kada ne volite ono što radite, nećete biti veoma dobri u tome. Ipak, srećni smo jer radimo nešto o čemu smo sanjali kao klinci i to je naš posao i zarađujemo novac za to. Za nas vozače to je sjajno, a kada ste uspešni, to sve postaje još bolje”, naglasio je Fetel.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije na stazi “Albert park” 18. marta.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
F1: De Viljota prva žena test vozač

F1: De Viljota prva žena test vozač

Izvor. B92, Tanjug | JT

Prvi put u istoriji Formule 1 test vozač u jednoj ekipi biće žena, pošto je Marija de Viljota iz Španije potpisala ugovor sa Marusjom.

3030156524f58a06739c48603910429_orig.jpg

De Viljota se prethodno takmičila u nekoliko serija, uključujući špansku Formulu 3, a vozila je i na trci “24 sata Dejtone” i testirala bolid Renoa na stazi “Pol Rišar”.

“Veoma sam srećna što sam postala deo tima Formule 1 kao test vozač. Ovo je fantastična prilika, jer ću veoma blisko sarađivati sa najboljima i tako steći veoma važno iskustvo, koje će mi koristiti u karijeri”, rekla je De Viljota.

Marija je ćerka bivšeg vozača F1 Emilija de Viljote, koji se takmičio sredinom sedamdesetih, ali bez uspeha.

Priliku da se nađe u bolidu Formule 1 do sada je imalo samo pet žena, ali je samo Italijanka Lella Lombardi uspela da osvoji bodove, tačnije pola boda. Pored nje, na trci je startovala još samo Marija Tereza de Filipis, dok Divajna Galika, Dezire Vilson i Đovana Amati nisu uspele da se kvalifikuju.

Nemac Timo Glok i debitant iz Francuske Čarls Pik braniće boje tima koji je prošle sezone nastupao pod imenom Marusja Virdžin.

Marusja nije učestvovala na predsezonskim probama u Barseloni, pošto bolid MR01 nije uspeo da prođe sve sigurnosne testove.
Šampionat Formule 1 počinje 18. marta trkom za Veliku nagradu Australije.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
FIA dovršila pravila

FIA dovršila pravila

Savet FIA-a sastao se u Milanu kako bi dao završnu reč o propisima za prestojeću sezonu 2012. Moguće "prenošenje" setova guma od petka za subotu.

fia_logo_011211.jpg

Jedan set guma za suvo može da se prenese za subotu u slučaju da su prvi i drugi slobodni trening u petak voženi po mokrom. Ova izmena trebala bi da timovima omogući veći komfor i podstakne ih na više vožnje tokom trećeg treninga i kvalifikacija.

Promene su izvršene i u pesonalu kako bi se osiguralo da periodi odmora i zabrane rada u garaži ostanu konstanti, bez obzira na tajming treninga na pojedinim trkama.

Direktor trke sada može zabraniti upotrebu zadnjeg pomičnog krila u DRS zonama u toku trke ako se oceni da je vidljivost samanjena ili uslovi na stazi u slučaju kiše ugrožavaju bezbednost vozača.

F1

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Raikonen: “Očekujem dobru zabavu”

[h=1]Raikonen: “Očekujem dobru zabavu”
[/h] Izvor. B92

Šampion Formule 1 iz 2007. godine Kimi Raikonen rekao je da očekuje da će se dobro zabaviti u svojoj povratničkoj sezoni.

2348859374f5b135469baf434467496_orig.jpg

© Lotus F1 Team

Raikonen se u prethodne dve godine takmičio u Svetskom reli šampionatu, a u Formulu 1 se vratio kao vozač Lotusa, ekipe koja je ranije nosila ime Reno.
„Mislim da ću se dobro zabaviti ove sezone, ali se nadam i da ću ostvariti dobre rezultate. Ipak, da bih to učinio potreban mi je dobar bolid“, istakao je Finac.
Uz Raikonena, boje Lotusa u predstojećem šampionatu braniće i francuski vozač Roman Grožan.

Mislim da ću imati dobar odnos sa Romanom. Sreli smo se pred kraj prošle sezone, a borili smo se na stazi 2009. Ljudi mnogo očekuju od mene, a ja mogu samo da kažem da kada vozim dajem 100 odsto od sebe i srećan sam zbog toga“, naglasio je Raikonen.

Povratnik u Formulu 1 rekao je i da očekuje da će ova sezona biti mnogo interesantnija od njegove poslednje, kada je 2009. godine vozio za Ferari.

Sada je Formula 1 mnogo uzbudljivije, pneumatici prave veliku razliku jer je drugačija brzina kada su nove, nego kada su stari. Ranije ste morali da budete mnogo brži od vozača ispred vas da biste ga prestigli, ali sada više nije tako“, naglasio je Raikonen.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje 18. marta Velikom nagradom Australije.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Španiji od 2013. samo jedna trka

Španiji od 2013. samo jedna trka

Izvor. B92, Reuters | JT

Od naredne godine samo jedna trka Formule 1 biće vožena u Španiji, pošto su Barselona i Valensija postigle dogovor da se svake sezone menjaju kao domaćini.
7618598944f5b48f1d2280966776958_orig.jpg

Svetska ekonomska kriza nanela je veliki udarac Španiji, pa je lokalna administracija pod velikim pritiskom da smanji troškove i zbog toga je odlučeno da je to najbolje rešenje.

„Barselona i Valensija su se složile da je to najbolje rešenje i sada pokušavamo da donesemo dogovor oko termina. Jednostavno, ovo je način na koji možemo da pomognemo Valensiji i, naravno, one sezone kada se trka vozi u Barseloni, neće morati ništa da plate“, rekao je prvi čovek Formule 1 Berni Eklston.

Lokalni mediji objavili su da je dogovor više želela Valensija, posebno zbog loše posete i problema sa plaćanjem. Ipak, Eklston je naglasio da će trkr u Barseloni 13. maja i u Valensiji 24. juna, kao Velika nagrada Evrope, ove godine biti održane po planu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje u Australiji 18. marta, na stazi „Albert park“.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Hamilton: Problemi van staze krivi za loše rezultate prošle sezone

Hamilton: Problemi van staze krivi za loše rezultate prošle sezone

Agencije |

Vozač Meklarena i bivši svetski prvak u Formuli 1 Luis Hamilton rekao je da su loši rezultati prošle sezone bili posledica stvari koje su se dešavale van staze.

223634_luis-bacje01-ap-victor-r-caivano_f.jpg

"Prošle sezone sam često izlazio i uživao u nekim drugim stvarima za koje sam mislio da neće uticati na mene, ali sam pogrešio. Svaki put nakon izlazaka i provoda bila su mi potrebna po dva dana da se oporavim. Propuštao sam treninge i misli su mi bile negde drugde", rekao je britanskim medijima šampion sveta iz 2008. godine.

Hamilton je prošle sezone osvojio tek peto mesto sa velikim zaostatkom u odnosu na šampiona Sebastijana Fetela iz Red Bula.

"U našem sportu mnogo je važno da dobro organizujete vreme, jer se stalno putuje. Ide se sa kraja na kraj sveta, potrebno je imati dovoljno vremena i to su stvari koje moram da ispravim", dodao je Hamilton.

Nova sezone Formule 1 počinje 18. marta trkom za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
F1: Fetel za istoriju, svi ga jure

F1: Fetel za istoriju, svi ga jure

Izvor. B92 | JT

Sudeći po pauzi od finala prošlogodišnjeg šampionata u Brazilu, pred nama je veoma uzbudljiva sezona u Formuli 1, koja startuje sledećeg vikenda u Australiji.

14298859434f5d181d3862a117852698_orig.jpg

Šestorica šampiona, klinci željni dokazivanja, uz sjajne staze, dovoljan su razlog za takva očekivanja, a nova pravila dodatno će začiniti borbu za titulu.

Jedno je sigurno, u ovom trenutku Sebastijan Fetel je glavni favorit, a kandidata da mu oduzmu presto je, čini se, nikad više...

Za razliku od 2010. godine, Fetel prošle sezone od prve do poslednje trke nije dao ni šansu svojim rivalima da ga sustignu, a kamoli preteknu. Ove godine, mnogo toga će zavisiti od prvih nekoliko trka i već do kraja aprila i trke u Bahreinu, svima će biti jasno da li ćemo gledati reprizu prošle godine ili šampionat sa pregršt uzbuđenja. Prvi razlog zbog kojeg se svi nadaju tome je činjenica da će se uz mladog Nemca na stazi naći još petorica šampiona, odnosno svi vozači koji su od 2000. do danas došli do naslova prvaka, kojih između sebe imaju čak 14.

Natrag