F1 - Ranije sezone

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Rikardo i Vernj voze za Toro Roso

[h=1]Rikardo i Vernj voze za Toro Roso
[/h] Izvor. B92

Australijanac Danijel Rikardo i Francuz Žan-Erik Vernj voziće za ekipu Toro Roso u narednom šampionatu Formule 1.

15081865304ee8dcc1a3200270379686_orig.jpg

© 2006-2011 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH

Italijanska ekipa objavila je da je odluka da njih dvojica dobiju mesta u timu doneta zajedno sa Red Bulom, pošto su Rikardo i Vernj članovi programa za mlade vozače tog tima.
Njih dvojica će u timu zameniti Haimea Algersuarija i Sebastijana Buemija, koji su tako ostali bez mesta u Formuli 1, a u ovom trenutku su samo četiri slobodna, dok je mnogo kandidata.
Zanimljivo je da će naredna sezona biti prva posle debitantske 2006. godine, da će Toro Roso imati potpuno novu vozačku postavu. Uz to, ona je sastavljena od vozača koji imaju vrlo malo iskustva u Formuli 1.

Drago mi je što smo ovako rano uspeli da donesemo odluku o vozačima za narednu sezonu, jer to znači da možemo u potpunosti da se koncentrišemo na ono što nas očekuje u 2012. Tokom ove godine, Danijel i Žan-Erik su se dokazali i očekujem od njih da daju veliki doprinos rezultatima tima naredne godine. Danijel već ima iskustva jer je vozio na nekoliko trka ove godine, dok je Žan-Erik pokazao da može vrlo brzo da se adaptira na veoma zahtevan bolid Formule 1“, rekao je prvi čovek ekipe Toro Roso Franc Tost.

15636028944ee8dcc1d0862426804003_orig.jpg

Rikardo, koji je ove sezone bio treći vozač tima, debitovao je u Formuli 1 ove sezone kao vozač Hispanija rejsinga, i impresionirao je mnoge svojim izdanjima uz iskusnog timskog kolegu Vitantonija Liucija.

Ovo je fantastična vest za mene i nešto što sam želeo još od kad sam vozio za tim tokom slobodnih treninga petkom u prvom delu sezone. Da budem iskren, još nisam shvatio šta se dešava, ali moram da kažem da je dolazak u Toro Roso oduvek bio moj pravi cilj, tako da se zahvaljujem Red Bulu što mi je pružio ovu fantastičnu priliku“, rekao je Rikardo.

Vernj je postao treći Francuz koji će voziti u Formuli 1 naredne sezone, pored vozača Lotusa Romana Grožana i Čarlsa Pika, koji će voziti za Marusja Virdžin.

14619130544ee8dcc219a8b333629152_orig.jpg

Moram da se zahvalim Red Bulu na podršci i tome što veruju da sam spreman za Formulu 1. Već sam testirao bolid u Abu Dabiju i osećam da sam spreman, iako znam da su testiranja jedno, a trke drugo“, naglasio je Vernj.

Pošto je Toro Roso objavio imena svojih vozača za narednu sezonu, još četiri mesta su još uvek slobodna, dva u Fors Indiji, a po jedno u Vilijamsu i Hispanija rejsingu. Ipak, gotovo izvesno je da će za Fors Indiju voziti Pol di Resta i Niko Hilkenberg, dok je za preostala dva mesta mnogo kandidata, a prednjače Adrian Zutil, Rubens Barikelo, Bruno Sena i Vitalij Petrov.

Naredni šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 18. marta.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Di Resta i Hulkenberg sledeće sezone u timu Fors Indija

Di Resta i Hulkenberg sledeće sezone u timu Fors Indija

Tanjug |

Ekipa Fors Indije koja se takmiči u Formuli 1 saopštila je danas da će sledeće sezone za taj tim voziti Britanac Pol di Resta i Nemac Niko Hulkenberg.

9731_diresta-afp-michael-urban_f.jpg

Hulkenberg će sledeće godine u Fors Indiji zameniti zemljaka Adrijana Sutila.

Di Resta je ove godine već vozio za Fors Indiju, tim koji je u najbržem cirkusu na svetu debitovao 2008.

Ekipa Fors Indije je ove godine osvojila 69 bodova i zauzela šesto mesto u konkurenciji konstruktora.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Raikonen: “Brz sam kao i ranije”

[h=1]Raikonen: “Brz sam kao i ranije”
[/h] Izvor. B92, zvanični sajt | JT

Finac Kimi Raikonen istakao je da veruje da će naredne sezone biti jednako brz kao pre nego što što je napustio Formulu 1.

4101825244ef24dade9721681019728_orig.jpg

Beta
Raikonen je pre nekoliko nedelja postpisao dvogodišnji ugovor sa Lotusom, posle dve godine provedene u Svetskom reli šampionatu.
Svetski šampion iz 2007. godine rekao je njegova motivacija sada veća nego ikada i da je uveren da će moći brzo da se ponovo navikne na Formulu 1.
Motivisan sam više nego ikada i mislim da nisam uopšte izgubio na brzini. Mislim da će mi najteže biti da se naviknem na nove pneumatike, ali nisam zaista zabrinut. Iako se tehnički propisi nisu mnogo promenili, ali će neki delovi biti drugačije dizajnirani i bolidi će biti značajno drugačiji sledeće godine. Mislim da će to malo promeniti poredak, što će biti zanimljivo”, rekao je Raikonen.

Raikonen je posle posete fabrici Lotusa u Velikoj Britaniji rekao da je veliki optimista po pitanju šansi tima za sledeću sezonu.

Dva puta sam bio u Enstonu i shvatio sam da imam veliku podršku tamo, kao i da ovaj tim uopšte nije slučajno bio svetski šampion. Video sam velika ulaganja, u novi simulator, vazdušni tunel i u ostala polja, i zato sam uveren u dobar plasma sledeće godine. Malo sam bio iznenađen reakcijom ljudi, ali mislim da sam im zaista nedostajao”, naglasio je Raikonen.

Finac je, takođe, rekao da je povratak u Formulu 1, posle dve godine u reliju, kao povratak kući za njega.

Pre nego što sam dve godine proveo u reliju, imao sam devet sezona, 157 trka i 18 pobeda u Formuli 1. Poznajem ovaj sport veoma dobro. Kada sam prešao u reli i imao izlet u NASCAR imao sam mnogo toga da naučim, ali se što se tiče Formule 1 osećam kao kod kuće i ne mogu da dočekam povratak u kokpit”, naglasio je šampion Formule 1 iz 2007. godine.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Francuska blizu povratka na kalendar Formule 1

Francuska blizu povratka na kalendar Formule 1

Paul_Ricard.jpeg

Povratak VN Francuske na kalendar nakon tri godine odsustva je veoma blizu.

Tako tvrdi Gilles Dufeigneux koji je u junu dobio zaduženje od Francuskog premijera Francoisa Fillona da vodi tim koji će raditi na povratku Formule 1 u tu zemlju.

List Var-Matin prenosi da bi se trka održavala na stazi Paul Ricard i da bi se domaćinstvo menjalo sa Belgijom svakih godinu dana.

„Cela priča je sada veoma realna“, rekao je Dufeigneux.

„Imamo zeleno svetlo na svim mestima. U fazi smo završetka svih poslova i finalne odluke bi trebalo da budu donešene u Januaru ili početkom Februara“, otkrio je Dufeigneux.

F1 Serbia

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Renault naredne godine testira novi V6 motor

Renault naredne godine testira novi V6 motor

renault_motor.jpeg

Motor koji je krojen po novim pravilima biće po prvi put testiran sledeće godine.

Sledeća sezona će biti zadnja godina u kojoj će se koristiti V8 motori zapremine 2.4 litara, a njih će 2014. godine zameniti V6 motori sa turbo prehranjivačem. Jean-Francois Caubet, šef Renaultovog odelenja za motore kaže da će prvo paljenje motora i test biti veoma značajni za francuskog proizvodjača.
Renault Sport F1 će u narednoj godini snadbevati četiri tima u Formuli 1: Red Bull, Lotus, Caterham i Williams.
"Novi V6 motor će biti mnogo složeniji za dizajniranje i održavanje od sadašnjih motora, ali to je samo jedan izazov više. Naš prvi V6 motor biće testiran sredinom 2012. godine. Test će se sprovesti prema veoma zahtevnom programu kako za ceo agregat tako i za svaki poseban deo", izjavio je Jean-Francois Caubet.

F1 Serbia

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Alonso: Ferrari pokušava da napravi dominantan bolid za 2012.

Alonso: Ferrari pokušava da napravi dominantan bolid za 2012.

Fernando_Alonso-510x357.jpg

Fernando Alonso kaže da Ferrari ulaže velike napore kako bi proizveo dominantan bolid i hvali posvećenost mehaničara koju je video u fabrici.

Španac dodaje da je njegova ekipa željna uspeha koji je Red Bull imao u protekle dve godine i da je zbog toga tim spreman da više rizikuje kako bi došao do konačnog uspeha.
Pošto je ove nedelje video bolid u vazdušnom tunelu, Alonso kaže da je uveren da Ferrari ulaže trud koji će italijanskoj ekipi omogućiti da se sledeće godine vrati u punom sjaju.
„Bio sam četiri dana u Maranellu i video sam novi bolid. To je doduše bila samo verzija koja se koristi za vazdušni tunel tako da ćemo moriti da sačekamo još malo“, izjavio je Alonso na Santanderovoj pres konferenciji u Madridu.
„U ovom ternutku svi mislimo da imamo najbolji bolid pred novu sezonu, ali moramo da sačekamo februar i prva testiranja kako bi rezultati bili potvrđeni i na stazi. Ono što je sigurno je da je ekipa jako motivisana i da svi žele da neutralizuju prednost koju je Red Bull imao u protekle dve godine. Pobede i titule su nešto na šta je Ferrari navikao u protekloj deceniji i sada želimo da ponovimo uspeh. Kod svakog mehaničara i dizajnera sam video veliku posvećenost novom projektu i veliku želju da se napravi bolid koji će biti dominantan.“
„Miran sam i uveren da će stvari doći na svoje jer Ferrari ima kapacitet da napravi pobednički bolid. Ovo je najbolji tim i pažnja se posvećuje svakom detalju kako bi sve besprekorno funkcionisalo.“
Alonso misli da Red Bull neće uspeti mnogo da unapredi performanse koje je imao RB7 i smatra da će njegova ekipa moći da napravi mnogo veće korake po pitanju poboljšanja performansi.
„Mi ćemo se sigurno poboljšati. Red Bull ima jako dobro razvijen auto i definitivno će biti unapređen, ali oni nemaju toliko prostora za razvoj kao mi.“
„Prošle godine smo imali problem sa aerodinamikom zbog kvara vazdušnog tunela, imali smo različitu filozofiju oko prilagođavanja Pirellijevim gumama, imali smo drugačiji pristup kod zadnjeg vešanja i još nekih stvari. Imamo puno prostora za napredak. Mislim da posedujemo potencijal da unapredimo bolid duplo bolje od Red Bulla što bi nam omogućilo da budemo na njihovom nivou.“

I pored toga što Ferrari pokušava da napravi dominantan bolid, Alonso veruje da će borba za pobede biti jako neizvesna.
„Znamo da će naši rivali biti izuzetno jaki i onaj ko pobedi će imati desetinku ili dve prednosti u bolidu. Mislim da neće biti velikih zaostataka.“
„Što se našeg bolida tiče, preduzeli smo nove mere i koristićemo neka inovativna rešenja koja bi verovatno bila izostavljena prethodnih godina zbog konzervatinijeg pristupa dizajniranju bolida. Sve ovo nam daje pravo da budemo optimistični“, završio je Alonso.

F1 Serbia

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Pogled na stazu očima vozača F

Pogled na stazu očima vozača F1

B92

Pogledajte kako izgleda krug na stazi Catalunya u Barceloni iz perspektive vozača bolida Formule 1.

11394074174ea042bd41758784891630_640x29285.jpg

Kamere postavljene na auto u pokretu dosta su se promenile od snimanja scena u filmu Grand Prix, Johna Frankenheimera. Tada su postavljeni visoki standardi realističnog prikazivanja scena trke iz perspektive vozača.

Sa napretkom tehnologije i smanjenjem veličine kamere, danas se postiže da gledalac ima utisak da je on za upravljačem trkačkog automobila.

Samo za vaše oči, Lucas Di Grassi provozao je krug u Toyoti F1 sa mini-kamerom na svojoj kacigi. Na snimku je prikazana staza u Barceloni onako kako je vidi pilot bolida F1 kroz svoj vizir.

Nemojte se iznenenaditi ako osetite potrebu da pomerite glavu u krivinama pod uticajem G sile.

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Red Bul doveo Buemija za test vozača

Red Bul doveo Buemija za test vozača

Agencije |

Šampionski tim Formule 1 Red Bul saopštio je da će u narednoj sezoni test i rezervni vozač ekipe biti 23-godišnji Švajcarac Sebastijan Buemi.

163371_buemi_f.jpg

On je ispao iz tima Toro Roso, pošto je prošlu sezonu završio na 15. poziciji sa 15 bodova.

Buemi će biti podrška šampionu Sebastijanu Fetelu i prošle sezone trećeplasiranom Marku Veberu.

"Naravno da bih voleo da učestvujem u trkama, ali rad sa ekipom Red Bula je sledeća najbolja stvar", rekao je švajcarski vozač.

Red Bul je dvostruki uzastopni šampion u konkurenciji konstruktora, dok je Nemac Sebastijan Fetel, takođe, dva puta uzastopno najbolji u konkurenciji vozača.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Trka u Bahreinu ponovo u opasnosti?

[h=1]Trka u Bahreinu ponovo u opasnosti?
[/h] Izvor. B92, eurosport | JT

Jedna grupa za zaštitu ljudskih prava zatražila je od timova u Formuli 1 da bojkotuju Veliku nagradu Bahreina zbog nereda koji ne jenjavaju u toj zemlji.

10563595744f0af67374ff5101754986_orig.jpg

© 2006-2012 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH

Trka na stazi “Sakir” prošle godine je bila otkazana zbog situacije u Bahreinu, ali bi ove sezone ona trebalo da se vrati u kalendar i zakazana je za 22. april, kao četvrta runda šampionata.
Uradićemo kampanju za vozače i timove koji bi trebalo da bojkotuju trku”, rekao je Nabil Radžab, predsednik Centra za ljudska prava u Bahreinu, “Vlada želi da Formula 1 spoljnom svetu pokaže da je sve normalno. Ako Formula 1 dođe onda će i pomoći Vladi u tome. Ali, mi bismo želeli da oni ne dođu, a sigurni smo da vozači i timovi poštuju ljudska prava”.

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston prošlog meseca je rekao da je uveren da će trka u Bahreinu biti održana po planu. Ipak, još neke grupe za zaštitu ljudskih uprava su istakle da bi Svetska automobilska federacija (FIA) ozbiljno trebalo da razmisli o dolasku u Bahreinu, jer tamo već godinu dana traju potesti, a nema naznaka da će se situacija u skorije vreme smiriti.

Nova sezona u Formuli 1 startuje Velikom nagradom Australije 18. marta u Melburnu.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Raikonen na stazi za dve nedelje

[h=1]Raikonen na stazi za dve nedelje
[/h] Izvor. B92, Reuters | JT

Finac Kimi Raikonen će prve krugove na stazi posle povlačenja iz Formule 1 2009. godine kompletirati za desetak dana na privatnom testiranju u Valensiji.

13544975054f0c1e79c732a199857535_orig.jpg

© Lotus Renault GP

Raikonen, koji se vraća u Formulu 1 ove sezone, kao vozač Lotusa, nekadašnjeg Renoa, naći će se za volanom bolida te ekipe iz 2010. godine.
„Možemo da potvrdimo da će Kimi Raikonen voziti model R30 u Valensiji 23. i 24. januara“, objavio je Lotus.
Raikonen je poslednju trku u Formuli 1 vozio na zatvaranju sezone 2009. godine u Abu Dabiju. Prvu priliku da testira ovogodišnji bolid Lotusa Raikonen će imati na stazi „Heres“ u Španiji 7. novembra. Finac će tada ujedno prvi put voziti bolid sa Pirelijevim pneumaticima, jer mu pre zvaničnih testiranja, po novim pravilima, to nije dozvoljeno.

Natrag