Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
[h=1]F1: Fetela izdala mašina! [/h] Nesreća za šampiona sveta - pukla mu guma već na startu trke u Abu Dabiju i morao je da "parkira" bolid.
Moralo je i to da se desi!
Sebastijan Fetel, novi-stari prvak Formule 1, završio je pretposlednju trku šampionata u Abu Dabiju, tek što je počeo.
Krenuo je Nemac sa, za njega, uobičajenog mesta - sa pol-pozicije. Ali, već u prvoj krivini, bolid Red Bula je počeo da krivuda, videlo se da šampion ne može da kontroliše vozilo. Izleteo je sa staze, a snimak je pokazao da mu je pukao zadnji desni pneumatik.
Ali, i dalje je nejasno kako se to dogodilo, jer je prosto neverovatno da mu je guma pukla tako što je prešao preko ivičnjaka.
Nekako je uspeo da se "dogega" do boksa, a mehaničari Red Bula nemoćno su širili ruke. Otišlo je zadnje vešanje, a besni i razočarani Fetel je udarao pesnicom po volanu.
Prvi čovek Formule Berni Eklston prišao mu je u boksu Red Bula i očinski ga zagrlio i tešio. U stilu: šta ćeš momak, dešava se...
Fetel je u subotu izjednačio rekord Najdžela Mensela iz 1992. godine po broju pol-pozicija, a da mu se nije dogodio peh mogao je da postavi het-trik na spektakularnoj stazi "Jas Marina", jer je u prethodne dve sezone na njoj pobeđivao.
Nemac je završavao sve trke u ovoj sezoni (do ove) i odavno je obezbedio titulu prvaka sveta. Ipak, sportski duh, adrenalin vukao ga je da svaku trku završi i proba da u njoj pobedi. Ali i uspesi i rekordi nekih ranijih legendi "najbržeg cirkusa".
Da je danas pobedio i potom u poslednjoj trci sezone u Brazilu, 27. novembra, Fetel bi izjednačio rekord svog zemljaka Mihaela Šumahera od 13 trijumfa u jednoj sezoni, što mu je uspelo 2004. godine u Ferariju.
Ako ništa drugo, bar je postalo malo interesantno!
(MONDO)
Luis Hamilton iz Meklarena iskoristio je peh svetskog šampiona Sebastijana Fetela i došao do pobede na pretposlednjoj trci sezone u Abu Dabiju. Prvi put, posle 18 trka u sezoni, bez Red Bulovih pilota na podijumu.
Prvi put ove sezone, u 18. od 19 trka u kalendaru, novi-stari šampion sveta Sebastijan Fetel nije prošao kroz cilj.
Nakon što je superiorni Nemac iz Red Bula ispao već u drugoj krivini Velike nagrade Ujedinjenih Arapskih Emirata, bivšem svetskom šampionu Luisu Hamiltonu iz Meklaren Mercedesa bila su otvorena vrata ka trećoj pobedi ove sezone, a 17. u karijeri.
Vodeći od druge krivine, tokom svih 55 krugova (osim u trenucima kada je odlazio u boks), Hamilton je ostvario za njega jako važnu pobedu, iako ona neće moći u većoj meri da mu popravi skroman plasman u generalnom poretku.
Drugi je na svemirskoj pisti čuvenog dizajnera Hermana Tilkea bio takođe bivši šampion sveta Fernando Alonso iz Ferarija, koji je u dva, tri navrata bio blizu da uđe Hamiltonu u rep, ali je Britanac uspešno odbijao svaki od napada bivšeg kolege, sada rivala iz Španije.
Treće mesto pripalo je, naravno, još jednom prvaku sveta Džensonu Batonu, koji u svom Meklaren Mercedesu nije mogao da prati Hamiltona i Alonsa, ali je imao sreće da su njegovi konkurenti za podijum, četvrti Mark Veber iz Red Bula i peti Felipe Masa iz Ferarija pravili greške na stazi (Masa) i bili usporavani lošom taktikom ekipe i reakcijama mehaničara (Veber).
Bodove su osvojili još Niko Rozberg (Mercedes), Mihael Šumaher (Mercedes), Adrijan Sutil (Fors Indija), Pol di Resta (Fors Indija) i Kamui Kobajaši (Zauber).
Zanimljivo, šest krugova pre kraja, Red Bul je pozvao Vebera na dodatnu promenu guma i tako ga sa četvrtog mesta vratio na peto, iza Nika Rozberga iz Mercedesa, a srećna okolnost za šampionski tim bila je ta što se otprilike u to vreme Masa izokretao na stazi i tako omogućio Veberu da se u finišu trke vrati na peto, a ne na šesto mesto.
S obzirom na to da je i Rozberg "u minut do 12" morao po nove pneumatike, Veber je za kratko vreme uspeo da povrati četvrtu poziciju, ali ne i da ugrozi Batona na trećem mestu. To znači da je Formula 1 prvi put ove sezone imala pobednički podijum bez vozača Red Bula, jer je šampion Fetel zabeležio 11 pobeda, četiri druga i jedno treće mesto, a kada je jednom doživeo da bude četvrti, Red Bul je imao Vebera na podijumu.
Odustajanjem u prvom krugu zbog mističnog pucanja pneumatika, Fetel je izgubio priliku da 27. novembra na zatvaranju sezone u Brazilu izjednači rekord Mihaela Šumahera iz 2004. godine po broju pobeda u jednoj sezoni (13).
Uprkos pobedi u UAE, na pisti koja je otvorena u oktobru 2009. godine, koja ima 19 krivina i dve DRS zone, uzgred čija je izgradnja koštala 893 miliona evra, Hamilton na pisti Interlagos krajem meseca neće moći pobedom da se domogne drugog mesta. Za vicešampionsku titulu boriće se Baton, Alonso i Veber.
Ukratko, trka u Emiratima obilovala je zanimljivim duelima, u više navrata preticali su se Veber i Masa, bilo je žestoko i iza vodećih u borbi za "sitne" bodove, a najveća napetost vladala je u trenucima kada su vodeći stizali zaostale za čitav krug. Najneuviđajniji bio je temperamentni Venecuelanac Pastor Maldonado, koji u svom Vilijams Kosvortu nije mnogo mario da propušta brže od sebe, pa je zaradio kaznu vožnje kroz boks, a mogao je glatko još dve, tri iste do kraja trke.
REZULTATI VN ABU DABIJA:
1. Luis Hamilton (Britanija, Meklaren) 1:37, 11
2. Fernando Alonso (Španija, Ferari) + 8,4 sekunde
3. Dženson Baton (Britanija, Meklaren) + 25,8
4. Mark Veber (Australija, Red Bul) + 35,7
5. Felipe Masa (Brazil, Ferari) + 50,3
6. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) + 52,3
7. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes) + 1:15,9
8. Adrijan Sutil (Nemačka, Fors Indija) + 1:17,1
9. Pol Di Rista (Britanija, Fors Indija) 1:41,3
10. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber) + jedan krug
GENERALNI POREDAK: Sebastijan Fetel (Nemačka) 374, Dženson Baton (V. Britanija) 255, Fernando Alonso (Španija) 245, Mark Veber (Australija) 233, Luis Hamilton (V. Britanija) 227, Felipe Masa (Brazil) 108, Niko Rozberg (Nemačka) 83, Mihael Šumaher (Nemačka) 76, Vitalij Petrov (Rusija, Lotus Reno) 36, Adrijan Sutil (Nemačka) 34, Nik Hajdfeld (Nemačka, Lotus Reno) 34, Kamui Kobajaši (Japan) 28, Haime Algersuari (Španija, Toro Roso) 27, Pol di Resta (V. Britanija) 23.
[h=1]Alonso kompletirao kolekciju pehara [/h] Izvor. B92 | JT
Vozač Ferarija Fernando Alonso otkrio je posle trke u Abu Dabiju da sada ima pehare sa svih staza koje su bile u šampionatu Formule 1 poslednjih godina.
Beta
Španac je pretposlednju trku sezone na stazi „Jas Marina“ završio kao drugi, iza pobednika Luisa Hamiltona u Meklarenu.
Dvostrukom šampionu je to bio 72. podijum u karijeri, a iako se posle trke u Abu Dabiju niko nije setio zanimljive činjenice, Alonso nije propustio da je pomene. „Zadovoljan sam rezultatom. Konačno je moja kolekcija pehara kompletna. Imam 72 pehara i uspeo sam da se nađem na podijumu na svim stazama koje su bile u kalendaru Formule 1 u poslednjih deset sezona. Sledeće godine idemo u Ostin, a za dve u Rusiju, tako da će mi to biti novi izazovi, iako mi je najvažniji cilj, naravno, titula“, istakao je Alonso.
Španac, ipak, nema pehar sa staze „Red Bul Ring“, odnosno starog „A1 Ringa“, ali verovatno to nije uzeo u obzir jer u vreme kada se ona nalazila u kalendaru nije imao dovoljno konkurentan bolid da se stalno bori za podijum.
Uz tu zanimljivost, još nekoliko ih je vezano za ovogodišnju Veliku nagradu Abu Dabija. To je ujedno bila prva trka na kojoj je šampion Sebastijan Fetel odustao od Velike nagrade Koreje prošle godine, a i prva na kojoj nijedan od vozača Red Bula nije bio na pobedničkom postolju. Poslednji put to se desilo takođe u Jeongamu prošle sezone. Takođe, Fetel je osvajanjem 14. pol pozicije u sezoni na „Jas Marini“ izjednačio rekord koji je od 1992. godine držao Najdžel Mensel, a priliku da postavi novi imaće za dve nedelje, u Brazilu, na zatvaranju sezone.
[h=1]Start sledeće sezone bez Kubice [/h] Izvor. B92
Poljak Robert Kubica gotovo izvesno neće biti spreman još nekoliko meseci za povratak u Formulu 1, što znači da će Lotus Reno početi sledeću sezonu bez njega.
Kubica je početkom februara doživeo teške povrede noge, ruke i šake u udesu tokom relija u Italiji i iako njegov povratak teče u dobrom smeru, sigurno ga meseci dele od povratak u bolid. Prvi čovel Lotus Renoa Erik Bulije priznao je tokom vikenda u Abu Dabiju da je zabrinut jer dugo nije u kontaktu sa Kubicom, kao i da se plaši da to znači da nije spreman.
“Strpljiv sam jer sam u moralnoj obavezi prema njemu, a je veoma važan celom timu. Ako se nađemo u situaciji da on može da se vrati, čak i sredinom sezone, pokušaću da to učinim, ali ne mogu ništa više da uradim. Ako se on nikome ne javlja, šta mogu ja da kažem? Dali smo mu rok do oktobra, to je bio važan trenutak, ali, nažalost, mislim da još uvek nije spreman za povratak”, rekao je Bulije.
Kubičin ugovor sa Lotus Renoom, ekipom koja će se u Formuli 1 takmičiti samo pod imenom Lotus, ističe krajem godine. Čak i ako se ne vrati kao vozač te ekipe, prema poslednjim informacijama, bar još dva tima su zainteresovana za njega, kad god on bude spreman, a jedan od njih je najverovatnije Ferari, gde bi mogao da zameni Felipea Masu.
Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston dao je organizatorima Velike nagrade SAD rok do kraja sledeće nedelje da potpišu ugovor ili će trka u Teksasu sledeće godine biti otkazana.
Eklston želi da se spor sa čelnicima Staze Amerika reši pre Velike nagrade Brazila 27. novembra, kojom se završava sezona.
"Sve je vrlo jednostavno - nemaju novca. Nismo potpisali ugovor, a nisam dobio ni garancije ni kreditno pismo za plaćanje. Ako se ugovor ne potpiše do kraja sledeće nedelje, pretpostavljam da neće biti trke sledeće godine", rekao je Eklston.
On je kazao i da mu je dosta razmirica sa organizatorima američkog VN.
[h=1]De la Rosa se vraća u Formulu 1 [/h] Izvor. B92
Španac Pedro de la Rosa vratiće se u Formulu 1 naredne sezone kao vozač Hispanija rejsinga pošto je potpisao dvogodišnji ugovor sa tom ekipom.
40-godišnji De la Rosa je trenutno rezervni vozač Meklarena, ali je istakao da je odlučan da se vrati trkanju. „Ovo je veoma važan korak u mojoj karijeri i jedan od onih koje sam najpažljivije planirao. Mnogo sam sazreo i spreman sam za ovaj izazov, koji me dosta motiviše. Kada sam doneo odluku da se pridružim ovom projektu u obzir sam uzeo tri faktora, moju želju da se vratim takmičenju, činjenicu da je HRT španski tim i upoznavanje sa ljudima koji su ga osmislili“, rekao je De la Rosa.
Španski vozač se posebno zahvalio Meklarenu, ekipi u kojoj je ukupno tokom karijere proveo osam godina i za koju kaže da je zaslužna što je tu gde je sada.
De la Rosa je do sada vozio na 88 trka tokom karijere u Formuli 1, od debija u Erouzu 1999. godine. Od tada je vozio i za Jaguar, pre nego što je od 2003. godine preuzeo ulogu test vozača Meklarena, a nekoliko puta je dobio i priliku da vozi, posebno 2006. godine, kada je zamenio Huana Pabla Montoju.
Španac se u britanskoj ekipi zadržao do kraja 2009, kada je prešao u Zauber, u kojem se zadržao do nekoliko trka pre kraja sezone, da bi potom bio glavni test vozač Pirelija, pre povratka u Meklarenu. Ipak, imao je još jedan izlet, pošto je na ovogodišnjoj Velikoj nagradi Monaka u Zauberu menjao Serhija Peresa, koji nije dobio dozvolu da vozi posle udesa u Monte Karlu.
Hamilton: Spreman sam za doček Masinih navijača u Brazilu
Uzburkane strasti pred poslednju trku
Hamilton: Spreman sam za doček Masinih navijača u Brazilu
Tanjug |
Vozač Meklarena Luis Hamilton rekao je danas da je spreman za neprijatni doček brazilskih navijača na trci za Veliku nagradu Brazila, na kojoj je pre tri godine oduzeo titulu domaćem takmičaru Felipeu Masi.
Hamilton je 2008. postao šampion Formule 1 posle osvojenog petog mesta u najdramatičnijoj završnici u istoriji tog sporta.
Glavni konkurent vozača Meklarena Felipe Masa trijumfovao je na stazi Interlagos, ali to nije bilo dovoljno da prestigne Hamiltonovo vođstvo, koji je trku završio na petom mestu.
“Ne znam šta da očekujem, ali sigurno će biti nekih ljutih Masinih navijača. Bilo je teško kad smo se takmičili za šampionsku titulu, ali mislim da će sada biti sve uredu. Ukoliko ne, biće zanimljivo”, rekao je Hamilton.
Rivalitet imeđu Hamiltona i Mase dobio je novu dimenziju ove sezone, pošto su se dva vozača nekoliko puta sudarala na stazi, a Brazilac je prošlog meseca odbio da se pomiri sa kolegom.
Poslednja trka u šampionatu Formule 1 na programu je ovog vikenda na trci za Veliku nagradu Brazila u Sao Paolu.
Za Fetela su mnogi mislili da je želeo da se ugleda na svog sunarodnika Mihaela Šumahera, pošto je imao samo sedam godina kada je Sena izgubio život na stazi “Enco i Dino Ferari” u Imoli 1. maja 1994. godine. Ipak, Fetel je u Sao Paulu rekao da mu je velika želja da poseti grob legendarnog trostrukog svetskog šampiona i pokloni se svom idolu.
“Bio sam mali, ali se prvih slika velikog Aertona sećam iz 1991. godine, kada sam imao samo četiri godine. Sećam se Senine prve pobede u Sao Paulu, kada je potpuno iscrpljen došao na pobedničko postolje. On je uvek bio moj idol”, rekao je Fetel.
Mladi Nemac je istakao da Senu smatra najboljim vozačem u Formuli 1 ikada, a posetu grobu na groblju Morumbi najavljuje u potpunoj tišini, bez kamera i novinara.
“Ne znam da li ću to uspeti ove godine, ali jednog dana ću otići na Senin grob. Želim da odem tamo sam, bez novinara i kamera, da mu na svoj način odam počast”, naglasio je Fetel, “Sena je najbolji vozač Formule 1 u istoriji i zaista je tužo što više nije sa nama. Mnogo je dao ovom sportu i uvek je davao sve od sebe. Nažalost, nisam imao priliku da ga upoznam, ali su mi ljudi koji su ga poznavali ispričali divne priče o njemu”.
Jedan od velikih prijatelja legendarnog Brazilca Gerhard Berger, koji je inače bio šef Fetelu u ekipi Toro Roso, rekao je da ga mladi Nemac podseća na Senu.
“Fetel jednostavno pobeđuje i pomalo me podseća na Aertona. Vozi vrlo profesionalno i ima ubilački instinkt, koji je imao i pokojni Aerton. Sebastijan je, kao i Aerton, u stanju da učini sve kako bi došao do dobrog rezultata, a na kraju iz svega izađe kao dobar čovek”, rekao je Berger.
[h=1]Fetelu pol i rekord u Brazilu [/h] Izvor. B92 | JT
Vozač Red Bula Sebastijan Fetel postavio je novi rekord po broju pol pozicija u sezoni, pošto je bio najbolji u kvalifikacijama za Veliku nagradu Brazila.
Fetel je do najbolje startne pozicije za finale šampionata došao krugom u vremenu od 1:11.918 minuta na stazi “Žoze Karlos Pače”, što mu je bio 15. pol ove sezone. Mladi Nemac je tako nadmašio rekord koji je još 1992. godine postavio Najdžel Mensel u Vilijamsu, a u prvom redu pridružiće mu se timski kolega Mark Veber, dok će treći biti Dženson Baton u Meklarenu. Fetel je tokom većeg dela kvalifikacija bio na vrhu, ali je u poslednjem delu ponovo bio bez premca, kao što je slučaj bio i na većini trka tokom sezone. Dvostruki svetski šampion je na putu do rekorda za dve desetinke nadmašio Vebera, dok je Baton imao još isto toliko zaostatka u odnosu na drugog vozača Red Bula.
Iza prve trojice naći će se Luis Hamilton u drugom Meklarenu, ispred vozača Ferarija Fernanda Alonsa, Nika Rozberga u Mercedesu i miljenika domaće publike Felipea Mase. Osmo vreme ostvario je Adrian Zutil u bolidu Fors Indije, ispred sestrića legendarnog Aertona Sene Bruna, dok će deseti na startu biti sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher, koji nije kompletirao nijedan krug u poslednjem delu kvalifikacija.
Prvi deo kvalifikacija nije doneo mnogo uzbuđenja jer najavljena kiša uopšte nije počela da pada pa je uz vozače Lotusa, Hispanija rejsinga i Marusja Virdžina eliminisan i Pastor Maldonado u bolidu Vilijamsa. Venecuelanac će zauzeti 18. mesto na startu, a iza njega će slediti Heiki Kovalainen, Jarno Truli, Vitantonio Liuci, Danijel Rikardo, Žerom d’Ambrozio i Timo Glok.
U drugom delu možda najveće iznenađenje priredio je Sena, koji je uspeo da se izbori za mesto među prvom desetoricom i znatno nadmašio svog timskog kolegu iz Lotus Renoa Vitalija Petrova, koji je zauzeo 15. mesto. Ispred Rusa će se na startu naći Pol di Resta u bolidu Fors Indije, veteran Rubens Barikelo, koji će možda voziti svoju poslednju trku u Formuli 1, i dvojac ekipe Toro Roso Haime Algersuari i Sebastijan Buemi. Pored njih, u tom delu eliminisani su i vozači Zaubera Kamui Kobajaši i Serhio Peres, koji će zauzeti 16. i 17. poziciju na startu.
Rezultati kvalifikacija za Veliku nagradu Brazila:
1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:11.918
2. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:12.099
3. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 1:12.283
4. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:12.480
5. Fernando Alonso (Španija) Ferari 1:12.591
6. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP 1:13.050
7. Felipe Masa (Brazil) Ferari 1:13.068
8. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija 1:13.298
9. Bruno Sena (Brazil) Lotus Reno GP 1:13.761
10. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP bez vremena
…
11. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija 1:13.584
12. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams 1:13.801
13. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso 1:13.804
14. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso 1:13.919
15. Vitalij Petrov (Rusija) Lotus Reno GP 1:14.053
16. Kamui Kobajaši (Japan) Zauber 1:14.129
17. Serhio Peres (Meksiko) Zauber 1:14.182
…
18. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams 1:14.625
19. Heiki Kovalainen (Finska) Tim Lotus 1:15.068
20. Jarno Truli (Italija) Tim Lotus 1:15.358
21. Vitantonio Liuci (Italija) HRT 1:16.631
22. Danijel Rikardo (Australija) HRT 1:16.890
23. Žerom d’Ambrozio (Belgija) Marusja Virdžin 1:17.019
24. Timo Glok (Nemačka) Marusja Virdžin 1:17.060
Vozač Red Bula Mark Veber slavio je na trci za Veliku nagradu Brazila i tako upisao prvi trijumf u sezoni, koju je bez premca obeležio njegov klupski kolega Sebastijan Fetel, odbranivši titulu još početkom oktobra. Naslov prvaka u konkurenciji konstruktora pripao je ekipi Red Bula.
Prvu ovosezonsku pobedu Veber je ostvario zahvaljujući vremenu 1:32:17.464 sata, koje mu je omogućilo da prvi prođe kroz cilj u Brazilu. Mesto na podijumu pored austrijskog vozača zauzeli su novi-stari šampion Sebastijan Fetel i vozač Meklarena Dženson Baton, koji je završio kao drugi u generalnom plasmanu.
Fetel je od početka trke ljubomorno čuvao vodeću poziciju i povećavao razliku u odnosu na Vebera, ali je zbog problema sa bolidom morao da uspori sredinom trke.
Naime, nemački vozač je zbog problema sa menjačem sporije menjao brzine, što je Veber u potpunosti iskoristio u 30. krugu i obišao klupskog kolegu. Do kraja je Australijanac zadržao vodeću poziciju i zabeležio sedmi trijumf u karijeri.
Trku u Sao Paolu je obeležilo i odustajanje Luisa Hamiltona, koji nije uspeo da završi trku jer je i on imao muku sa menjačem.
Velika borba vodila se za treću poziciju koju je prvo držao Fernando Alonso, da bi sredinom trke Dženson Baton počeo opasno da ga ugrožava. Smanjivanje zasotatka rezultiralo je devet krugova pre kraja, kada je uspeo da se dokopa najnižeg stepenika na podijumu i titule vicešampiona za ovu sezonu. Početak naredne sezone rezervisan je za 18. marta i trku za Veliku nagradu Australije.
Trka za VN Brazila:
1. Mark Veber (Australija, Red Bul) 1:32:17.464 sata
2. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) +16.983
3. Dženson Baton (Britanija, Meklaren) +27.638
4. Fernando Alonso (Španija, Ferari) +35.048
5. Felipe Masa (Brazil, Ferari) +1:06.733
6. Adrijan Sutil (Nemačka, Fors Indija) + jedan krug
7. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) + jedan krug
8. Pol Di Rista (Britanija, Fors Indija) + jedan krug
9. Kamuji Kobajaši (Japan, Zauber) + jedan krug
10. Vitali Petrov (Rusija, Lotus Reno) + jedan krug