F1 - Ranije sezone

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kubica mora na još jednu operaciju

[h=1]Kubica mora na još jednu operaciju
[/h] Izvor. B92

Poljak Robert Kubica moraće da bude podvrgnut još jednoj operaciji što znači da su šanse da bude spreman za početak naredne sezone Formule 1 sve manje.

3098145434eb41022b8316166190938_orig.jpg

© Lotus Renault GP

Kubica, koji je od februara, kada je doživeo težak udes na jednom reliju u Italiji, imao pet operacija, biće ponovo operisan narednih dana.
Ovoga puta operisan će mu biti zglob desne ruke i sigurno je da će se zbog toga pojačati spekulacije oko toga da je prvi čovek Lotus Renoa Erik Bulije već odlučio da vozački tandem tima 2012. godine čine Vitalij Petrov i novi šampion GP2 serije Roman Grožan.

Igor Roselo, Kubičin hirurg, naglasio je da predstojeća operacija nije uopšte ozbiljna.

Pokretljivost Robertove šake je veoma zadovoljavajuća. Robert mi je rekao da se već našao za volanom, to je sve zahvaljujući njegovoj volji“, rekao je Roselo.

Ipak, uprkos tome, Kubicu i dalje nekoliko meseci deli do kraja procesa rehabilitacije. Za sada, u Lotus Renou su voljni da sačekaju da im Poljak kaže da li će moći da se vrati sledeće sezone, ako ne, oni već imaju spremnu rezervnu opciju.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ferari ponovo preti napuštanjem F1

[h=1]Ferari ponovo preti napuštanjem F1
[/h] Izvor. B92, eurosport

Predsednik Ferarija Luka di Montecemolo upozorio je da učešće tog tima u Formuli 1 zavisi od velikih promena koje će u tom šampionatu stupiti na snagu.

1362354544eb7b38bded6c490108386_orig.jpg

Di Montecemolo takođe je naglasio da Ferari neće odustati od promena tehničkih propisa, pravila vezana za testiranje i uvođenje trećih bolida.
„Formula 1 je i dalje naš život, ali bez Ferarija Formula 1 ne postoji, kao što bi bez Formule 1 Ferari bio drugačiji“, rekao je Di Montecemolo.
Možemo da budemo veoma strupljivo, ali postoje određeni uslovi u kojima možemo da nastavimo naš rad. Mi se ne takmičimo samo zbog publiciteta koji nam to donosi, već da bismo obavili opsežna istraživanja koja mogu da nam pomognu kod svih aspekata naših drumskih automobila: motora, šasija, mehaničkih komponenata, elektronike, aerodinamike i tehnologije“, naglasio je prvi čovek Ferarija.

Di Montecemolo je istakao da nova pravila koja previše zavise od aerodinamike, zabrana testiranja i ograničenje na dva bolida po timu, izazivaju najveću zabrinutost kod italijanskog tima.

Ono što nije dobro je da 90 odsto izdanja na stazi zavisi od aerodinamike, a negativno je i to što je naš sport jedini u kojem testiranje nije dozvoljeno. Mi pravimo automobile, ne helikoptere, rakete ili avione. Naravno, ne treba da se vratimo na trošenje od pre nekoliko godine, ali ne bi trebalo ni da budemo u ovakvoj poziciju, u kojoj vozačima iz naše akademije ne možemo da damo nikakvu priliku da se pokažu. Što se tiče trećeg bolida, mi to tražimo zbog sporta generalno, jer verujem da postoji interesovanje fanova za to, ali i svih koji imaju vezu sa Formulom 1“, istakao je Di Montecemolo.

Predsednik Ferarija naglasio je da Formula 1 ne bi trebalo da uzima učešće Ferarija zdravo za gotovo.

Mi ćemo se boriti za naša uverenja na najbolji mogući način, neki će to podržati, ali oni koji to ne učine, moraće to da prihvate. Ako Formula 1 i dalje želi Ferari, mora da se promeni, ali uz kontrolu troškova. Mi nismo u Formuli 1 kao sponzori, već kao konstruktori“, rekao je prvi čovek italijanske ekipe.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Krug na Nju Džersi F1 stazi

Krug na Nju Džersi F1 stazi

Izvor. B92 | AK

Iako je tek najavljena trka u Nju Džersiju za sezonu 2013. Svetskog prvenstva Formule 1, već možete da napraviti "krug" novom stazom u kalendaru.

3305930764eb85c91e3879267569479_orig.jpg

Naravno, radi se o kompjuterskoj simulaciji dok ćete na prve prave slike staze morati da sačekate do juna 2013. godine.
Ovo je druga trka u kalendaru u Sjedinjenim Američkim Državama (uz Ostin u Teksasu), a vozit će se uz reku Hudson i sa nje će se pružati verovatno najlepši pogled od svih trka u kalendaru, na Manhetn.

Pogledajte kako će izgleda krug na Port Imperial Street Circuit-u za Gran pri Amerike:

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Vilijams pregovara sa Raikonenom

Vilijams pregovara sa Raikonenom

Izvor. B92, Reuters

Jedan od najvećih deoničara ekipe Vilijams Kristijan ’Toto’ Volf potvrdio je da britanski tim pregovara sa Kimijem Raikonenom o njegovom povratku u Formuli 1.

13943495494eb93809df1bb053124831_orig.jpg

© Citroen Racing

Volf je istakao da je Finac, koji je osvojio titulu sa Ferarijem 2007. godine, jedan od potencijalnih kandidata za mesto u Vilijamsu za narednu sezonu.
„Pregovaramo sa Raikonenom, ali nam je on jedna od nekoliko opcija“, istakao je Volf.
Bivši šampioni, kako u poretku vozača tako i konstruktora, trenutno imaju najgoru sezonu u Formuli 1, pošto su osvojili samo pet bodova na 17 trka. Informacije da bi Raikonen mogao da pojača Vilijams pojavile su se još pre nekoliko nedelja, ali u timu niko to nije prokomentarisao.

Naši vozači su Pastor Maldonado i Rubens Barikelo, i ako i kada se to promeni, to ćemo i objaviti“, rekao je jedan od čelnika ekipe Adam Par.

Raikonen, koji je još uvek veoma popularan među fanovima Formule 1 iako je prešao u Svetski reli šampionat krajem 2009. godine, je za poslednje britanskog časopisa “F1 Racing” rekao da je sve moguće, ali da ništa još uvek nije odlučeno.

11934061364eb938e45756d982285829_orig.jpg

© Williams F1

Postoji nekoliko različitih opcija i, naravno, mnogo spekulacija. Dok nešto ne bude sigurno nema potrebe za spekulisanjem jer može svašta da se desi. Da budem iskren, ni ja sam ne znam ništa još uvek”, naglasio je Raikonen.

Barikelo, koji je startovao na najviše trka u istoriji Formuli 1, rekao je da želi da ostane u šampionatu i da očekuje da odluka o njegovoj budućnosti bude doneta pre Velike nagrade Brazila, kojom se 27. novembra završava sezona.

U Vilijamsu su mi rekli da će doneti odluku do Brazila tako da se nadam da će ona biti pozitivna za mene. To bih baš voleo”, rekao je 39-godišnji Brazilac.

Dolaskom u Vilijams Maldonado je doneo sa sobom brojne sponzore iz Venecuele i gotovo izvesno je da će on ostati u britanskoj ekipi. Pored Raikonena i Barikela, kandidat za mesto drugog vozača mogao bi da bude Adrian Zutil, ako ne produži ugovor sa Fors Indijom, što će se znati za najviše nedelju dana.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Fetel juri Šumaherov rekord

[h=1]Fetel juri Šumaherov rekord
[/h] Izvor. B92, Beta | ČŽ

Aktuelni šampion Formule 1 Sebastijan Fetel pokušaće na trci u Abu Dabiju pobedi i približi se rekordu Mihaela Šumahera od 13 pobeda u sezoni.

13907564954eabc9d630d85974423984_orig.jpg

Fetel za sad ima 11 trijumfa, a može da izjednači i rekord po broju osvojenih pol pozicija u sezoni.
Trka u Abu Dabiju voziće se treći put u istoriji, a na obe prethodne pobedio je Fetel.
Staza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima promenjena je u odnosu na prethodne dve godine i sada ima mnogo više prostora za preticanje.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Rozbergu novi ugovor sa Mercedesom

Rozbergu novi ugovor sa Mercedesom

Izvor. B92

Nemac Niko Rozberg potpisao je novi ugovor sa Mercedesom, što znači da će u toj ekipi ostati i posle 2013. godine.

5690730244ebb8f95ea79a182454606_640x427.jpg

©2009 MERCEDES GP PETRONAS Formula One Team

U saopštenju nemačkog tima izdatom pred Veliku nagradu Abu Dabija, dodaje se da će Rozbergov timski kolega naredne sezone ponovo biti sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher.
Mercedes je objavio da je Rozberg, koji je u nemačku ekipu došao iz Vilijamsa prošle godine, potpisao višegodišnji ugovor, ali se ne precizira kada on ističe.
Rozberg, 26-godišnji bivšeg šampiona Kekea, debitovao je u Formuli 1 2006. godine i do sada nije ostvario nijednu pobedu. Od dolaska u Mercedes tri puta je bio na podijumu i osvojio je ukupno 217 bodova.

Pobeda sa ’srebrnom strelom’ biće jedan od najboljih trenutaka u mom životu. Uveren sam da će mi tim pružiti bolid u kojem mogu da pobedim i doprinesem velikom nasleđu koje ima Mercedes“, istakao je Rozberg.

Rozberg je pre potpisivanja novog ugovora sa Mercedesom bio jedan od glavnih kandidata da zameni Felipea Masu u Ferariju posle naredne sezone. Ipak, italijanska ekipa će sada morati negde drugde da potraži drugog vozača, pošto Fernanda Alonsa veže višegodišnji ugovor sa timom.

Akcija na stazi „Jas Marina“ počinje u petak, kada su na programu treninzi od 10 i 14 časova po srednjeevropskom vremenu. U subotu se od 11 časova vozi poslednji trening, dok su kvalifikacije tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Abu Dabija, pretposlednja u ovogodipnjem šampionatu Formule 1, startuje u nedelju u 14 časova.

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Meklaren najbrži u Abu Dabiju

[h=1]Meklaren najbrži u Abu Dabiju
[/h] Izvor. B92

Vozači Meklarena Dženson Baton i Luis Hamilton ostvarili su najbolja vremena na prvim treninzima pred Veliku nagradu Abu Dabija.

17561021724ebd41157019e641827985_orig.jpg

© 2006-2011 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Baton je bio najbrži na prvom treningu na stazi „Jas Marina“, krugom u vremenu od 1:40.263 minuta, s jednom desetinkom prednosti u odnosu na Marka Vebera u Red Bulu i Hamiltona.
Šampion iz 2008. godine potom je preuzeo čelo tokom večeri u Abu Dabiju, kada je postavio najbolji krug dana od 1:39.586 minuta. Baton je bio dve desetinke iza, dok je treće vreme imao Fernando Alonso u Ferariju.
Upravo Alonso je imao jedan od upečatljivih udesa u Abu Dabiju, pošto je drugi trening završio ranije posle izletanja sa staze. Nešto ranije isto se desilo i sa šampionom Sebastijanom Fetelom, koji je ostatak akcije na pisti propratio pored nje. Mladi Nemac, koji je još pre skoro mesec dana obezbedio odbranu titule prepodne je imao četvrto vreme, a popodne šesto.

Dobar tokom oba treninga bio je Veber, sa drugim i petim mestom, kao i drugi vozač Ferarija, koji je bio šesti pa četvrti. Među prvom desetoricom na oba treninga bili su i vozači Fors Indije Adrian Zutil i Pol di Resta. Velikih problema imao je Niko Rozberg u Mercedesu, koji je drugi trening završio tek kao 20.

Neki timovi su odlučili da u Abu Dabiju priliku daju mladim i test vozačima, pa su se tako na stazi našli Žan-Erik Vernj za Toro Roso, Roman Grožan za Lotus Reno, i Robert Vikens za Marusja Virdžin. Vikens je, inače, tako postao prvi Kanađanin koji se našao na stazi posle Žaka Vilneva i njegovog povlačenja 2006. godine.

Poslednji slobodan trening na stazi „Jas Marina“ vozi se u subotu od 11 časova po srednjeevropskom vremenu, dok su kvalifikacije tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Abu Dabija, pretposlednja u ovogodišnjem šampionatu Formule 1, startuje u nedelju u 14 časova.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Fetel izjednačio Menselov rekord osvajanjem pol pozicije

Pred trku u Abu Dabiju

Fetel izjednačio Menselov rekord osvajanjem pol pozicije

Beta

Ovogodišnji šampion Formule 1 Sebastijan Fetel startovaće sa pol-pozicije u trci u Abu Dabiju nakon što je ostvario najbolje vreme u kvalifikacijama.

191030_fetel-prst-afp_f.jpg

Fetel je na taj način izjednačio rekord Najdžela Mensela od 14 pol pozicija u sezoni.

Nemac je najbrži kruz izvezao za minut, 38 sekundi i 481 stotinku.

Sa drugog i trećeg mesta startovaće vozači Meklarena Luis Hamilton i Dženson Baton.

Fetel će u nedeljnoj trci imati priliku da dostigne i rekord Mihaela Šumahera po broju pobeda u sezoni: slavni šampion je svojevremeno uspeo da 13. trijumfuje u jednom šampionatu, a Fetelu nedostaju dve u poslednje dve trke u 2011. godini, Abu Dabiju i Brazilu.

Trka u Abu Dabiju vozi se u nedelju od 14 časova po srednjeevropskom vremenu.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Hamilton: Nadam se da neće biti novog sudara sa Masom

Britanac se nada mirnoj trci

Hamilton: Nadam se da neće biti novog sudara sa Masom

Blic

Meklarenovom vozaču Luisu Hamiltonu laknulo je nakon što je zauzeo drugo mesto na zvaničnom treningu pred trku za Veliku nagradu Abu Dabija, pošto je njegov ovogodišnji veliki rival Felipe Masa završio tek na šestoj poziciji.

169263_luis-hamilton02-foto-afp_f.jpg

Njih dvojica su se ove sezone sudarili čak šest puta, poslednji put u Indiji pre dve nedelje kada su startovali iz istog reda, međutim, Hamilton veruje da to ovog puta neće biti slučaj.

"Ispred sam Mase, to prilično znači", rekao je Hamilton uz veliki osmeh.

Hamilton je ove sezone često bio u poseti stjuartima zbog kontroverznih poteza na i izvan staze, a kulminaciju loše godine označio je i raskid sa dugogodišnjom devojkom Nikol Šercinger.

Ipak, Britanac želi iz svega da izađe jači nego što je bio. To je i pokazao tako što mu je pol pozicija u Abu Dabiju izmakla praktično u poslednjem krugu kada je brže vreme zabeležio Sebastijan Fetel.

"Mentalni fokus je mnogo bitan kada je trkanje u pitanju. Nekad mislite da ste spremni, a zapravo niste. Mislim da sam sredio dosta stvari u mojoj glavi i osećam se sveže i bezbrižno. Klonio sam se problema i zauzeo sam mesto u prvom redu što prilično znači za samopouzdanje", rekao je Hamilton.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
FIA produžila DRS zonu u Abu Dabiju

DRS_AD.jpg

Nakon strahovanja vozača da dužina DRS zone u Abu Dabiju neće biti dovoljna za preticanje, FIA je odlučila da načini manje promene u njenoj dužini.
Zona je prvobitno počinjala 470 metara posle krivine 7, dok će sada počinjati 75 metara ranije.
I pored ove modifikacije, neki vozači smatraju da DRS neće imati dovoljan efekat, pogotovo što je preticanje u Abu Dabiju i ranije bilo veoma teško.
Kada je upitan da li će duza DRS zona poboljšati stvari, Jenson Button je rekao: „Iz mog iskustva od juče neće. Tokom treninga sam koristio DRS od izlaska iz krivine 7 do kraja pravca i teško sam preticao ljude na stazi.“
„Produžavanje zone za 75 metara neće napraviti veliku razliku pošto ćemo i dalje koristiti DRS samo na polovini pravca. Biće veoma teško.“
„Dve DRS zone su dobro rešenje, ali je i dalje teško preticati. Nismo viđali puno preticanja ovde tokom proteklih godina. Možda će nam ovo malo pomoći, ali moramo da sačekamo trku.“
Fernando Alonso je takođe rekao da mora da se sačeka trka kako bi se videlo da li korišćenje DRS-a ima željeni efekat i dodaje da je na treninzima bilo jasno da dužina zone nije dovoljna.

Lewis Hamilton smatra da bi zona trebala da bude još duža, ali je dodao da nije imao probelma kao Jenson.

F1 Serbia

Natrag