Član
- Učlanjen(a)
- 26.04.2011
- Poruka
- 277
nemoze trenutno niko od ex-yu drzava opstati ako ostane van evropske unije. moras imati sve potrebne resurse da bi opstao, od nafte do poljoprivrede ( uzimam norvesku za primjer ) . ako bi i izvozio bilo sta u eu moras igrati po njihovim pravilima jer oni kupuju po uslovima i mjerama koje su uveli. mene i tebe niko nece pitati sta cemo kupiti jer nece biti da se kupi ono sto mi hocemo. primjer. jabuka ce morati da ima min 5 cm u precniku da bi mogla u trgovine i na pijace .ako ne, ide u pekmeze i dzemove , neces je moci ni vidjeti a kamoli kupiti. nego politicari i privredne komore moraju biti pametni i zastititi svoje autohtone proizvode, jer ako to neurade pojavice se npr. cevapi ( primjer bih ) u slovenackoj ambalazi , jer su se slovenci dosjetili i prijavili cevap kao njihov autohtoni proizvod. to znaci ,sta ces izvoziti kao svoje kad nista nije tvoje. nepada mi nista vise napamet (mozda poslije).
evo pade mi napamet i moraam nastiklat.
velike prednosti pri zaposljavanju.moci ces bez problema naci posao u bilo kojoj drzavi evrope bez viza i radnih dovola i niko ti nece ogranicavati koliko ces boraviti u kojoj zemlji.
Ma znamo mi da je EU neminovnost i da je vec davno sve to lijepo pripremljeno kao i sve sto nam se desilo do sad,i da nas koji se ovdje javljamo nece ni pitati za misljenje ili savet a videli smo iz dosadasnjih postova da imamo potencijala i pametnih i strucnih ljudi ali takvi ljudi nisu u politickim vodama.Mozda je bolje nastaviti u smislu priblizavanja EU obicnom gradjaninu da bi se mogao na vreme pripremiti i kao sto rekoste pokusati domace proizvode brendirati i to krenuti od biljaka sto ovdje uspevaju,pa makar to bio i korov,kakva vremena idu mozda ce u sastavu sena,silaze i slicno traziti odredjeni postotak i tog nekog korova pa cemo morati uvoziti a ovdje spaljivati i bacati kao sto se desava sa hrpom proizvoda koje mi proizvodimo.Nastaviti sa vocem i preradjevinama ako vec neko ima nesto slicno onda se lokalno izjasnjavat da je to kao sto znamo leskovacki cevap i sl.
Potrebno je uputiti ljude na obaveze i prava,sta se sve moze zastiti,koliko kosta i gde se dobijaju sertifikati i ostala dokumentacija.Po meni to je neko moralno pravo koje treba ispuniti i prema drzavi i sredini u kojoj zivimo.Na kraju krajeva ipak svako ce se pre odluciti za proizvod za koji zna gdje je i kako proizveden,a mislim i da ce biti nesto niza cena nego uvezene robe.
Sto se tice posla i zaposljavanja svaka zemlja u EU ima svoju politiku zaposljavanja i svedoci smo otpustanja na desetine hiljada radnika u auto industriji a ni ostale grane nisu imune na ekonomsku
krizu.Vezano za politiku zaposljavanja,svaka zemlja ce prvo da iscrpi svoje burze za zaposljavanje i na odredjena radna mjesta ce radije zaposliti svog drzavljanina pa makar imao i nizu strucnu spremu od trazene.
Za nas ostaje skoro pa samo ono sto niko nece i naravno dug put dokazivanja na radnom mjestu da bi se probili na bolje placeno i vise rangirano radno mjesto. Tako ako ovako krenemo mozda nas ulazak u EU ne zatekne nespremne kao u svemu dosad- sve nas iznenadi i sneg zimi i kisa ljeti.....