Evharistija ili pričest

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja sam napisao "da je Isus svoje telo uporedio sa hlebom koji održava i daje život, a koji predstavlja osnovnu čovekovu hranu"
Tako je uspostavio jedenje HLEBA, a ne jedenje MESA njegovog tela.

Dakle, akcenat je na HLEBU, a ne na pretvaranju hleba u meso njegovog tela.

Ako se na večeri Gospodnjoj hleb pretvara u meso, onda je Isus izgovorio neistinu kada je rekao "KAD GOD HLEBA JEDETE" ili kada je rekao "NEĆU PITI OD OVOG RODA VINOGRADSKOGA DO VREMENA KADA ĆU GA PITI U CARSTVU NEBESKOM"

Isus je dakle lagao kada je napomenuo "DA JEDEU HLEB, I PIJU ROD VINOGRADSKI" jer je mislio na MESO njegovog tela, I KRVNU PLAZMU.

Što se tiče optužbe "da sam ja nekoga nazvao vampirima" evo šta sam napisao, pa nek urednik sam proceni da li sam nekog uvredio:

"jedenje ljudskog mesa se naziva "KANIBALIZAM" a pijenje ljudske krvi se naziva "VAMPIRIZAM"

Ova moja izjava je uzeta iz naučne literature koja se bavi bolešću nazvanom "VAMPIRIZAM" ili naučno "PORFIRIJA"

Kanibalizam praktikuje korišćenje ljudskog mesa u ishrani, i svojstven je primitivnim plemenima.

Dakle, identifikacija MOŽE biti namerna, jer realnost tako govori, jer indikacije su identične

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Što se tiče optužbe "da sam ja nekoga nazvao vampirima" evo šta sam napisao, pa nek urednik sam proceni da li sam nekog uvredio:

"jedenje ljudskog mesa se naziva "KANIBALIZAM" a pijenje ljudske krvi se naziva "VAMPIRIZAM"
Ova konstatacija sama po sebi nije uvredljiva, ali je uvredljivo ove osobine pripisivati vjernicima koji uzimaju pričest. Svi znamo da se pri obredu pričesti niti jede meso niti pije krv, pa je očito zla namjera i zla podvala tretirati pričest kao takvu - da se pri tom obredu jede meso i pije krv. U nemoći da svoje tvrdnje dokažu na valjaniji način, neki posežu i za ovakvim nebulozama koje nemaju veze sa realnošću. Ovo je pored svega i bogohulno... i pitam se kako ljude koji sebe smatraju vjernicima, nije strah od Boga radi ovakvog njegovog ponižavanja.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
To sto je Euharistija simbol ne iskljucuje da se tom prilikom desava natprirodno jer i krstenje je simbol pa se desava silazak Duha i novorodjenje - dakle natprirodno delovanje!

Vi ne mozete simbolizmom ukinuti Bozje natprirodno delovanje odnosno pretvorbu hleba i vina!

Znaci, svakom iskrenom verniku je jasno da vi nemate argumenata za ovakvo osporavanje cuda Bozjeg.

Tako po vama ispada da je Bog dao obred da bi se igrali i izvodili neki bespotrebni performans. A bas su ti performansi u NZ ukinuti. To znaci da ovo nije performans i simbolizam bez ikakvog znacenja, vec je to obred koji ima smisao. A smisao je "prizivanje Bozje intervencije" da on cudom posveti hleb i vino, tako da ono deluje na nas duh i telo!

Pismom ovo ucenje niste oborili, kao ni ostalo sto niste, jer nista sto mi ucimo i nije u suprotnosti sa Pismom, samo hocete tako predstaviti. Mozete da mastate koliko zelite..

Ovo vazi za sve sto ste rekli...

Ako Jovan misli da se nista ne desava neka misli, ja to postujem. A sa vama koji ne postujete tudji stav, ne treba ni razgovarati.

Ti ces nama da kazes sta bi mi trebali da verujemo da nas napravis formalistima? Mozes li ti imati postovanja za tudj stav, a ne naturivati nam svoje verovanje na silu?

Molim urednika da reaguje, ovde se vernici citave jedne zajednice nazivaju VAMPIRIMA!

Tako su za rane Hriscane govorili i da "jedu decu" i svakakve gadosti!

Citiram Wikipediju:

"O kršćanima su se širile različite zastrašujuće glasine, da na svojim sabranjima vrše ljudožderske večere, edipovski blud, itd, koje su u nekim slučajevima izivale provale bijesa, te podsticale državne organe na progon određenih osoba ili skupina"

Molim da se onima koji nas lazno optuzuju za "kanibalizam" i "vampirizam" zabrane takvi ispadi! Jer to je govor mrznje i podsticanje netrpeljivosti!

Mire, ta optužba uopšte nije nova, kao što si i sam napisao. I sasvim lepo ide uz optužbe za okultizam, paganizam, vračanje i veštičarenjei....
Uzgred, samo postojanje takvih optužbi protiv Hrišćana u Starom Rimu, obara tvrdnju o padu Crkve u II Veku. Jer ako su nas i tada, na samom početku optuživali za ljudožderstvo, orgije i tako to, a meta optužbi je rana Crkva, znači da smo i tada imali Euharistiju i obrede koje i danas imamo. Gde je onda pad? Nema ga.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, kao prvo zelim da adventisti shvate, da svrha nijednog obreda nije puko "prisecanje" vec obred znaci "prizivanje Boga" i molba da on "ucini neko cudo".

Obredi su specificna stvar u Pismu, upravo zato sto garantuju prisutnost samog Boga!

Simbolizam kod Euharistije niko ne spori. Ali se simbolizmom ne moze poricati cudo koje se tim obredom postize.

Dakle, ako se kod krstenja (koje je simbol) desava cudo - Silazak Svetoga Duha i novorodjenje, onda se i kod Euharistije mora desavati!

Dragi brate, dobro si rekao da se radi o simbolici. Međutim, čini mi se da još uvek ne shvataš u potpunosti izraz "simbol". Dakle, simbol i čudo su dve različite stvari. Naime, dobar primer si naveo kod krštenja. I on je obred uspostavljen da nam ukaže simbolično na "promenu života" tj. kupanje od greha. Prilikom krštenja ne dešava se nikakvo čudo samo po sebi. Krštenje ne garantuje da će vernik biti spasen ni da je čak u tom trenutku spasen. Sam čin ne spasava. To je ono što moramo shvatiti. Ni jedan čin i obred ne spasava i nema u sebi spasonosno dejstvo. Da ne zaboravimo da Pavle nas stalno opominje da se spasavamo "verom" u Hristove zasluge. Kakav značaj ima obred bilo starozavetni ili novozavetni? On pre svega ima značaj "poslušnosti Bogu" jer je Bog tim simboličnim činom koji činimo po Njegovoj zapovesti nas "izdvojio" od ostatka sveta koji to ne čine da i koji ima simboliku odvajanja od greha i življenja životom pravde. Time Bog pred celim svemirom i protivnicima i slugama kaže "evo ovo su oni koji su mene prihvatli" i obred koji poštuju prema mojoj zapovesti simbolično govori da žele da žive životom pravednosti.

Dakle da zaključim sa ovim delom. Obred nema nikakvu repserkusiju na naše spasenje sam po sebi. On nema silu ni da nas promeni da živimo svetim životom. To se dešava kada verom živimo te obred je samo dokaz "poslušnosti". To je dakle poenta svakog obreda pa tako i krštenja i pričešća.

A čudo se dešava kada Hristos uđe u naš život..ali to ne zavisi vršimo li neki obred ili ne već kada donesemo odluku da služimo Hristu. Tako da moramo jasno razdvojiti reperkusiju vršenja obreda na naš duhovni život od onog što zaista to vrši a to je vera i oslanjajne na Gospoda.

Koje se cudo desava prilikom Euharistije?

Vama je to samo simbologija bez smisla i nista drugo. Dokaz je to sto si ti Euharistiju povezao sa - "psiholoskim uticajem" (opet to ne zoves pravim imenom iako si shvatio da je Hristos prisutan).

Nama se ipak desava cudo (jer to je smisao obreda, da izazove cudo) , a to cudo je pretvorba. O tome ti svedoce i crkveni Oci iz 1. veka. Rani Hriscani su verovali u pretvrobu.

Ne misli se tu bukvalno i doslovno da "jedes meso i pijes krv", vec da se sjedinjavas sa Bogom, hleb postaje druge supstance i vino, postaje nesto sto menja tvoje telo..

Vidiš Mire, upravo se nikakvo čudo pretvorbe ne dešava. To Pismo ne uči ni apostoli na rani oci i učitelji. Ali nije ni potrebno čudo pretvorbe, upravo zato što malo pre pomenuh da obred ne spasava i upražnjavanje obreda ne spasava kao što ne spasava ni držanje subote ni praznika Gospodnjih samo po sebi. Dakle, to je dokaz "pslušnosti" Bogu a Bog je taj koji deluje na srca kada ga verom primimo u svoj život. Dakl,e nema potrebe "pretvorbe" hleba i vina u telo i krv Hristovu jer sam obred ne spasava već vera. Zato nema potrebe za jačanjem efekta samog obreda kroz bukvano pretvranje jer on ne spasava. Zato život večni ne zavisi od toga hoće li se to pretvoriti ili ne u telo i krv Hristovu ili će ostati običan hleb i vino. Mi poštujemo ovaj obred jer smo poslušni Bogu te time formalno pokazujemo da želimo da budemo čisti od greha, ali suštinski mi spasenje primamo ako ostanemo u Hristu...tu ni jedan obred ne može da tome doprinese osim naše vezanosti za Hrista.

Jer isto je rekao za rec Bozju: "ne zivi covek samo o hlebu, nego o svakoj Reci koja izlazi iz usta Bozjih"

Dakle, o figurativnom se ovde ne radi, vec o doslovnom "hranjenju duse", a mi verujemo i tela, jer je to potrebno da bi covek savladao greh..

Elem, vi cak ni ovo prvo, da je to "hrana za dusu" niste razumeli isprva (zato su vam i pitanja takva) , a kako cete shvatiti da i na telo utice?

Pozdrav brate.

Upravo ovo potvrđuje da čovek ne živi o hlebu (pa ni priečesnom) već od "reči Božijih" tj. ako živimo po volji Božijoj kroz predanje Njemu. Hranjenje duše može da učini sam Duh Sveti ali On to može činiti jedino ako smo u svojim mislima rasčistili da želimo da budemo na strani Božijoj i ako Mu se predamo. Dakl,e nikakv obred nema moć da nas približi Bogu, on je samo spoljašnji dokaz polsušnosti ali onaj unutrašnji je odlučujuć, jer neko može držati sve obrede savršeno(zamisli da su fariseji držali kojim slučajem pričest...mislim u smilsu njihovog strogog držanja, onda bi oni tek mogli tvrditi kako se to pretvara još više pošto oni to drže strikno..itd..) ali opet d bude daleko od spasenja. Pomaže li mu onda pretvaranje ili nepretvaranje? Ne pomaže, zato pretvaranje nema niakakvu spasonosnu i odlučujuću funkciju u spasenju. On nije potreban te je dovoljan i samo simolizam. Ali da ne zvuči da zbog toga ne verujem u pretvaranje, ne ja to ne verujem zato što nemamo potvrdu Pisma za to ni ranih otaca i učitelja, nevedoh neke koji to jasno ističu.

Bratski pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nemoj slučajno da ti ispadne mrvica kruha iz usta jer je to sam Isus i slučajno jedna kap vina da ti ispadne.

Eto kako pravoslavci shvataju pričest, većina.

A pročitajte ova pitanja koja dokazuju magijsko shvatanje pričesti.

ПОСАВЕТУЈТЕ МЕ ОЧЕ

Одговори свештеника ― духовника на уобичајене недоумице из хришћанске свакодневице и црквеног живота (стр.20-21):

ДА ЛИ ТРЕБА ПРАТИ ЗУБЕ ПОСЛЕ ПРИМАЊА СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА?

После примања Светог Причешћа читав дан не би требало прати зубе из практичних разлога, да се честица Светих Тајни, која је можда запала у зуб или између зуба, не би била испрана и са пастом испљунута.

ДА ЛИ СЕ МОЖЕ ЖВАКАТИ ЖВАКА ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ?

Пред свето причешће се ништа не једе. Значи не сме се жвакати ни жвака ни после Св. причешћа да се не би честица С. Причешћа случајно сјединила са жваком и после, не дај Боже, била испљунута заједно са жваком.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nemoj slučajno da ti ispadne mrvica kruha iz usta jer je to sam Isus i slučajno jedna kap vina da ti ispadne.

Eto kako pravoslavci shvataju pričest, većina.

A pročitajte ova pitanja koja dokazuju magijsko shvatanje pričesti.

ПОСАВЕТУЈТЕ МЕ ОЧЕ

Одговори свештеника ― духовника на уобичајене недоумице из хришћанске свакодневице и црквеног живота (стр.20-21):

ДА ЛИ ТРЕБА ПРАТИ ЗУБЕ ПОСЛЕ ПРИМАЊА СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА?

После примања Светог Причешћа читав дан не би требало прати зубе из практичних разлога, да се честица Светих Тајни, која је можда запала у зуб или између зуба, не би била испрана и са пастом испљунута.

ДА ЛИ СЕ МОЖЕ ЖВАКАТИ ЖВАКА ПРЕД СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ?

Пред свето причешће се ништа не једе. Значи не сме се жвакати ни жвака ни после Св. причешћа да се не би честица С. Причешћа случајно сјединила са жваком и после, не дај Боже, била испљунута заједно са жваком.

Idemo dalje sa optužbama. Kopiranje i besomučno postovanje da bi se omalovažila nečija vera.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ova konstatacija sama po sebi nije uvredljiva, ali je uvredljivo ove osobine pripisivati vjernicima koji uzimaju pričest. Svi znamo da se pri obredu pričesti niti jede meso niti pije krv, pa je očito zla namjera i zla podvala tretirati pričest kao takvu - da se pri tom obredu jede meso i pije krv. U nemoći da svoje tvrdnje dokažu na valjaniji način, neki posežu i za ovakvim nebulozama koje nemaju veze sa realnošću. Ovo je pored svega i bogohulno... i pitam se kako ljude koji sebe smatraju vjernicima, nije strah od Boga radi ovakvog njegovog ponižavanja.

Pa to bi značilo, da oni koji veruju da se hleb i vino pretvaraju u stvarno Hristovo telo i krv ( a većina ovde na forumu to veruje, čak i od onih koji su se zahvalili na urednikov komentar ), vređaju sami sebe, i te osobine kanibalista i vapira sami sebi nesvesno pripisuju, jer veruju u tako nešto što je urednik lepo definisao kao Bogohulno.

Urednik i ako na neki način isključen iz bilo kakvog verovanja, od svih ima ispravan stav, dok ostali veruju kako sam već napomenuo, i oni sami topotvrđuju.

Učlanjen(a)
14.01.2018
Poruka
518
Pomaže Bog!

Ima taj jedan dogadjaj iz Crkvene istorije.... Negde ga pročitah, sećam ga se kao kroz maglu.

Naime, u jednom manastiru, dva monaha su primetili da jedan od njihove
(i naše) braće se ne pričešćuje Hristovim Tajnama već nekoliko dana.
I uzeše ga na stranu i pitaše ga, zašto je to tako.
On im iskreno reče: "U poverenju da vam kažem, počeo sam da ne verujem
da je u putiru Telo i Krv našega Gospoda. Ne znam kako mi se to dogodilo. Eto..."
Braća se pogledaše i jedan mu reče: "To je jako ozbiljno. Hajde da sva trojica učinimo
jedan post od 7 dana i da pojačamo molitve Bogu, jer samo On može da
ti da odgovor na ovo, i to na način koji je za tebe najbolji."
I tako su i uradili.
Posle 7 dana, kada su stajali u redu da se pričešćuju, sva braća a i ova trojica,
i kada dodje na red na onog brata koji je imao sumnju, on pridje putiru u kome
su bili Telo i Krv Gospodnja, ali kada pridje - ne pričesti se, nego samo ode na stranu!
Posle Božanstvene Liturgije, opet ga upitaše ona 2 brata, zašto se okrete i ode?
On im uplašeno i tiho reče: "Ja kad sam prišao, video sam u svetom Putiru
komadiće mesa u gustoj krvi! Nisam mogao ni da pridjem a kamoli ..."
Braća se samo pogledaše medju sobom. I jedan mu reče: "Eto kako je Gospod
uslišio našu molitvu Njemu! Otvorio ti je oči da vidiš što niko ne vidi, i to na
takav degutantan način, i sada, kada više nemaš sumnje, hajde da produžimo
molitvu sa postom, da se Bog smiluje i "zatvori ti oči" da ne vidiš ovako, nego
onako kako svi mi vidimo"!
Opet, tako su i uradili.
Sledeće nedelje, na radost svih, pričesti se i onaj brat, Telom i Krvlju Gospodnjom,
primajući u sebe ono što je ovoga puta video i osećao kao hleb i vino.

brat Toma

Natrag