Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
U tvom sagledavanju Bog je kontradiktoran, jer na jednom mestu o jednoj stvari govori jedno u negativnom smislu, a onda on sam to cini praveci kompromis sa njom.
Po tebi Isus je sam upao u zamku Bozje reci i uhvacen u prevaru koju ona razotkriva.
Pa nije Bog kontradiktoran, pogresno si to razumeo..
Bog u Starom Zavetu ''zabranjuje prekomernu upotrebu vina'' ali ''nikada nije zabranio umerenu upotrebu''.
I svi stihovi koje si ti postavio govore o umerenosti.. I Noje se opio i Lot pa ih Bog nije kaznio..
Isus ''pretvara vodu u vino'', ali nije on odgovoran ako neko zloupotrebi taj napitak, vino se moze piti u umerenim kolicinama - bez dovodjenja sebe u stanje pijanstva. Bog je dosledan..
Ti ne mozes naci ni jedan stih u Bibliji koji kaze ''Bozji sluga ne sme nikada okusiti vino jer ce umreti!'' Nema!
I nema potrebe da Isus pretvara ''vino'' u ''grozdjani sok'' jer vino u SZ nije zabranjeno..
Kojom logikom onda adventisti uopste uce ljude ''da ce ih Bog kazniti ako okuse vino''?
To nije Biblijski..
Mi u bibliji imamo vise stotina aluzija na vino koje se uporedjuje sa Bozjim narodom i duhoivnim stvarima - ''vinova loza'' , ''cokot'' , ''vinogradar'' itd..
Pa nije Biblija ''knjiga pijandura''!
Bilo bi zaista cudno da je kroz celu Bibliju Bozji narod poistovecivan sa tom biljkom i ''picem'', a da onda sa druge strane Bog ''to pice osudjuje''.
Dakle, ako Bog svoj narod uporedjuje , onda to cini sa ''pozitivnim'' stvarima a ''ne uporedjuje ih sa negativnim''.
Vino je u ovom slucaju pozitivno kroz celu Bibliju, jer ukazuje na Hristovu krv.
A koristilo se iskljucivo na proslavama..
Procenat alkohola tu nije bitan('' jer i grozdjani sok sadrzi alkohol''), a vino nije dato za zloupotrebljavanje, vec za umerenu upotrebu od Boga.
Jevreji nikada za Pashu nisu pili ''grozdjani sok'' pa je zaista i smesno tvrditi da je na proslavi Pashe Isus upotebio ''sok''..
Treba biti posten, i malo logicki razmisliti o ovome a ne uzimati svoju veru i ucenje crkve apsolutisticki, ja tako ne radim sa svojom, i bilo bi lepo da i vi malo o tome razmislite..
Evo kratak pregled sta biblija kaze o vinu:
''A vinova loza im je odgovorila: 'Zar da se odreknem svog mladog vina, koje veseli i Boga i ljude'' (ovde se govori o neprevrelom vinu tj. ''mladom vinu'')
''Bog nad Vojskama pripremice svim narodima na ovoj gori gozbu od starih vina, od najboljih jela..'' (Ovde se koristi izraz ''staro vino'' sto znaci da ono mora biti ''prevrelo alkoholno vino'' koje Bog daje)
''Tog dana s gora ce kapati vino i brdima ce teci mleko...''
''Dajes vino da veseli srce covekovo'' (Bog daje vino ljudima)
*Prema ovim stihovima Bog daje ''mlado vino'' ''neprevrelo'' sa ,malim procentom alkohola, ali daje i ono drugo ''staro vino'' ''prevrelo'' sa visokim procentom alkohola za upotrebu!
Poslednja izmena: