Mire, ja nisam negirao da postoji alkoholno vino u bibliji, ali su se i te kako koristila i vrsta vina koje nisu sadržavala alkohol, i ti svesno namerno previđaš te dokaze, i razdvajanje ta dva pojma.
Evo pojmova sadržanih u bibliji preko kojih ti svesno prelaziš, gledajući samo jednostrano da bi opravda učenje "svoje" crkve
Dakle, u bibliji postoje:
1. ALKOHOLNO VINO
2. GROŽĐANI SOK SPRAVLJAN NA RAZLIČITE NAČINE ILI KONZUMIRAN ODMAH NAKON BERBE.
3. PIJANSTVO OD ALKOHOLA.
4. NAPIJENOST ILI ZASIĆENOST OD GROŽĐANOG SOKA.
...
Ja sam kompletan odgovor dao, i on je potpun i konačan.
Pročitaj ponovo, i posebno deo sa naglaskom VAŽNO.
Mire, ti ne uzimaš ceo kontekst biblije, i negiraš istorijski kontekst, svesno zatvarajući oči pred istinom.
U bibliji ne piše reč SOK, ali se iz konteksta vidi - da su grožđe i grožđani sok bili od Boga dati kao nosioci blagoslova.
U bibliji postoji čisto neprevrelo vino, ili grožđani sok.
Izraz "OINOS" u bibliji se koristi i za prevrelo ili alkoholno vinom i za čist grožđani sok.
Recimo, termin "jajin" na hebrejskom odnosi se na čist isceđen sok iz grožđa.
Takođe, izraz "Tiroš"predstavlja sok u grozdu, koji i danas može da se kupi u svakoj radnji u Izraelu.
Na kraju, postoji vino ili grožđani sok "Diboš" vino koje se spravljalo dugim kuvanjem, u koje se dodavalo maslinovo ulje, a potom se ono sipalo u zemljane sudove, da se spreči fermentacija.
Ovakav grožđani sok je mogao da stoji tokom cele godine, a da se ne pretvori u alkohol, i on je bio omiljeno piće kod Jevreja.
U bibliji ovo jasno piše:
"Ovako veli Gospod: Kao kad ko nađe vino u grozdu, pa reče: Ne kvari ga, jer je blagoslov u njemu" ( Isaija 65. 8 )
-------------------------------------------
VAŽNO!!!:
Naravno, u bibliji postoji alkoholno vino, i Jevreji su ga koristili po dopuštenju Boga, jer Bog je davao svetlosti Jevrejima koje su oni mogli da slede u datom istorijskom trenutku, i ako je paralelno otkrivao istinu o alkoholu, da je ono simbol greha, nečistih misli i pomućenog razuma, bludničenja, i svega nečistog.
U novom zavetu Bog je dao puninu istine, i svoj narod poveo u potpuno razumevanje plana spasenja, pa i ove istine o vinu, i obredu koji je on uspostavio.
-----------------------------------
Mire, slobodno koristi alkohol, ali nemoj meni soliti pamet šta je sotonska nauka, a šta Božja, već sagledaj prvo sve posledice korišćenja akohola u svetu, obiđi kafane i kafiće, poseti ljude razorenih brakova zbog alkoholizma, ili ljude koji se leče od istog.
Ne postoji termin UMERENOST u bibliji u odnosu na alkohol, i toliko što se toga tiče o biblijskom principu.