Ekumenizam

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Апсолутно нетачно. Исту науку си могао да научиш човека и пре 4000 година - све би разумео. А да смо ми рођени пре 4000 година, исти бисмо били као и они људи тада. Довољно је погледати пар векова уназад када се умни развој уздигао и свест подигла у том правцу. И шта након тога? Апсолутно ништа, знање поседује веома мали број људи, а остали су корисници. То што знају да КОРИСТЕ нешто, не сврстава их у оне који поседују неко знање. Хоћеш рећи да је данас свест на вишем нивоу? Само упали ТВ, то понављам безброј пута. Толико глупости и приземности нећеш наћи нигде у историји.

Опет, не говоримо о истим стварима. Ти мислиш на технолошке напретке, ја говорим о духовним. Данас имаш невероватну летелицу са невероватним способностима лета, акробација, достизања висина и брзина, а чему служи? Злу, ето чему. Не говоримо са истог гледишта, мада верујем да разумеш о чему ја говорим.

Прост пример: у свемиру, за неких 500 година, потуку се на свемирској станици на Марсу два човека, извређају се и на крају избоду виљушкама. Толико знање, технологија, путовање ван планете, а исто се боду виљушкама због глупости као и данас, као пре 500 година, као и након протеривања из Едема. О том напретку ја говорим, мене шатлови и авиони бомбардери са нуклеакним отпадом не фасцинирају много, иако сам волео и волим авионе као творевину.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
to da smo se rodili pre 4000 godina i da bi bili isti kao ljudi tada si u pravu, ali uopste nisi u pravu sto se tuce nauke, pokusaj da objasnis tom coveku nesto o molekularnoj biologiji, astrofizici kvantnoj fizici i slicno, danasnja nauka je par svetlosnih godina ispred one od pre 4000 godina kad ljudi nisu znali gde ode ona uzarena lopta na nebu kad padne mrak

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Dabome da je ideja ekumenzizma nastala iz nužne potrebe da se odgovri na izazove savremenog svijeta, odnosno, savremene stvarnosti. Danas kada ljudi idu na Mjesec,..
Nastaje vakum u kome se rađa neka druga, svježija ideja i sve kreće iz početka...
Pitala si me koja je svrha čovjekovog života na Zemlji? Ah, pa na to pitanje su pokušale da odgovore sve filozofije svijeta i bojim se da nisu sve do sada našle odgovor na njega. Ne znam koja je svrha čovjekovog života na Zemlji.
Za sve što je konačno, što ima svoj neminovni kraj, teško je odrediti svrhu...
On nije spreman da se suoči sa svojom konačnošću, pa zbog toga radije živi u iluziji koja izgleda tako privlačno.

:dtyste:

Da je čovjek kamen, drvo, pas ili mačka...bilo bi mu lakše, oni nemaju svijest što su..
Da čovjeku Bog nije srce stvorio bilo bi mu lakše jer u njegovo srce ne bi ušle čežnje o beskonačnom...ali, ovako kako je, čovjek čezne za Božjim licem jer je Božji lik u njemu otisnut.
Bog se sakrio u ljudsko srce, može Ga se spoznati po mnogim stavrima, ali nikada tako jasno kao kad čovjek traži smisao i istinu. I baš u toj istini o samom sebi, otkrit će i Boga.

Malo poezije, jedan španjolski mistik iz 16. st.
Bog je Živi izvor vode. Tama je svijet i njegova surova stvarnost. Presveto Trojstvo je prisutno u duši vjernika i natapa ga svojom ljubavlju. Živi kruh je Euharistija.

ZNAM IZVOR VODU

Pjev duše koja klikće u spoznaji Boga po vjeri.

Premda svud tama vlada,
Znam izvor-vodu s vječnog vodopada.

1. Taj vječni izvor skriven je u sjeni
Al, premda tama vlada,
Znam dobro mjesto gdje ključa u meni.

2. U mrkloj noći životnoga toka,
Premda svud tama vlada,
Znam: vjerom primam svježinu potoka.

3. Početka nitko ne poznaje njemu
Al, premda tama vlada,
To dobro znam: početak on je svemu.

4. Znam: on ljepotom sja u mjeri punoj
I, premda tama vlada,
Nebo i zemlja kupaju se u njoj.

5. Znam: nema dna nit kraj se s krajem spaja,
Premda svud tama vlada,
Nit itko bezdan dogleda do kraja.

6. Sjaj njegov vječni nikad ne prolazi
I, premda tama vlada,
Znam: sve nam svjetlo od njega dolazi.

7. Vodena sila bujno svud se svrača
I, premda tama vlada,
Znam: nebo, zemlju, i pako zahvaća.

8. Voda iz vrela s kog se potok rađa,
Premda svud tama vlada,
Znam: ista svud je i od svake slađa.

9. I vječni ovaj izvor skrit ostaje,
I premda tama vlada,
U živom kruhu nama život daje.

10. Na ovu vodu zove sva stvorenja,
Jer svuda tama vlada,
Da napoje se sve do zasićenja

11. Izvore živi, živa željo moja,
Premda svud tama vlada,
U živom kruhu ja te vidim sada.

Ekumenizam nema veze s izazovima suvremenog svijeta, niti je zato nužna potreba. Bolje je ako kažemo da je ujedinjenje kršćana potreba Božjeg srca da svu svoju djecu skupi u Jedno.
Vjernik ne živi u iluziji. On zna da je smrtno stvorenje i da mu je bitak ograničen, ali vjeruje Bogu koji je Vječni bitak, da mu je pripravljen i vječni stan.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kako se to mogla "naučiti" današnja nauka prije 4.000 godina? Hoćeš reći da je svijest pećinskog čovjeka bila na istom nivou kao današnjeg i da bi on iz prve shvatio Ajnštajnovu teoriju relativite ili kvantnu fiziku? U velikoj si zabludi. Ljudsko znanje je akumulirano znanje, koje je rezultat iskustva i spoznaja niza generacija koje su živjele prije nas, što će reči, da se ono razvijalo postepeno kao i ljudska svijest.
Duhovna dimenzija prvih ljudi, može se reći nije ni postojala. I ne samo prvih ljudi. Sve do pojave robovlasničkih društava, ne može se govoriti o nekoj duhovnosti čovjeka. Tek pojavom društvenih odnosa, u kojima su jedni ljudi mogli (razvojem sredstava za proizvodnju) i morali da rade i za sebe i za druge, ovi drugi su počeli da se bave duhovnošću, jer nisu morali raditi da bi sebi obezbjedili egzistenciju.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
to da smo se rodili pre 4000 godina i da bi bili isti kao ljudi tada si u pravu, ali uopste nisi u pravu sto se tuce nauke, pokusaj da objasnis tom coveku nesto o molekularnoj biologiji, astrofizici kvantnoj fizici i slicno, danasnja nauka je par svetlosnih godina ispred one od pre 4000 godina kad ljudi nisu znali gde ode ona uzarena lopta na nebu kad padne mrak

Ако погледамо да су људи веома добро познавали васиону и небеска тела, то не стоји. И данас имаш људи и неписмених, сујеверних, неотесаних, безобразних, који презиру знање и напредовање (како духовно, тако и умно), који исто мисле на тај начин који наводиш, а тада су постојали људи који су изузетно познавали космичке законе иако је било много неписмених. Данас имамо велике телескопе, а базира се знање на тим старим наукама о кретању небеских тела. Није баш све тако назадно било.

Ја говорим о другом проблему, не само о научно-технолошком напретку против кога немам ништа, сем када се користи за зло према другим људима. А то је најчешће случај. Врхунска технологија, а има само једну сврху - уништити живот.
Проблем духовног напретка и развоја свести у том погледу. Ту смо на истом нивоу као људи у Содоми и Гомори, а ипак постоје и они који не желе то да прихвате. На жалост, такви се називају заосталима, да им је испран мозак, да верују у глупости и сл. И све то због усађених предрасуда. Медији школују нове генерације да презиру духовни развој, ту се човек унижава и тера да назадује, док му се са друге стране потура технологија као изговор да се напредује.

Дакле, када би човека пре 4000 година учио истим стварима као што су нас учили, нормално је да би имао исто знање као и ми. Није му мозак био на нижем ступњу, па би сада узнапредовао само зато што има мобилни телефон у џепу, лаптоп на крилу и ГПС у колима.

"Hoćeš reći da je svijest pećinskog čovjeka bila na istom nivou kao današnjeg i da bi on iz prve shvatio Ajnštajnovu teoriju relativite ili kvantnu fiziku?"

Каквог човека? Ух, не желим да идем у том правцу, доћи ћемо до диносауруса и осталих прича.

Ето, сада у екуменизму имамо све те науке и тврдње заједно са хришћанском. Хришћанима се прича како се хришћани уједињују по вољи Божијој (нетачно), муслиманима јер имају истог Бога као и хришћани и Јевреји и све тако. За сваког по нека прича, важно да се систем успостави, а ко ће за шта да се "упеца" није важно. Чињеница је да се уједињују различите науке, а то не сме никако јер је напомењено много пута у Библији.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Ekumenizam nema veze s izazovima suvremenog svijeta, niti je zato nužna potreba.
Kontradiktorna si i protvrječiš sama sebi. (Kako tek nećeš meni) Uporedi svoju gornju rečenicu sa ovom koju si napisala u prethodnom postu: "Ekumenizam nije sam sebi svrha. Po mom mišljenju to je poziv na obraćenje, na preispitivanje Crkava i pojedinaca koje u njemu sudjeluju kako odgovoriti na izazove vremena."
Hajd' malo se saberi i budi bar dosledna.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Kad već govorite o razvoju nauke nemojte govoriti o nekoj akumulaciji znanja niza generacija kad je sva tehnologija koju poznajemo proizvod par generacija iza nas a to je bilo relativno skoro. Kad se uzme u obzir da su neki od tih ljudi koji su izmislili ovakvu tehnologiju u svom privatnom životu imali vrlo čudne pojave može se postaviti pitanje da li bi samom čoveku, bilo kojem moglo poći za rukom da sam izmisli ovakvu tehnologiju. Sa druge strane religija o kojoj govorimo je ostala u fazi drevnog Vavilona. Sve govori da iza toga ne stoji samo ljudski mozak nego nešta jače.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
da, ajde sada da prebacimo i tehnologiju na nedokazane "cudne pojave" u zivotima naucnika, smesno

Natrag