Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
Jurivaka: Kontradiktorna si i protvrječiš sama sebi. (Kako tek nećeš meni) Uporedi svoju gornju rečenicu sa ovom koju si napisala u prethodnom postu: "Ekumenizam nije sam sebi svrha. Po mom mišljenju to je poziv na obraćenje, na preispitivanje Crkava i pojedinaca koje u njemu sudjeluju kako odgovoriti na izazove vremena."
Hajd' malo se saberi i budi bar dosledna.:dtyste:
Ja?
Nedosljedna?
A jest simpatičan ovaj urednik.
Da vidimo. Ima mnogo znakova. Isus je prvi upotrijebio taj pojam. II Vatikanski Koncil ga je opetovao, ali protestanti su bili prvi koji su započeli ekumenski proces i izrazili želju za ujedinjenjem. To se u početku odnosilo samo na njihove zajednice. Dogodilo se u vremenu kad su se poceli javljati novi religiozni pokreti, sljedbe, sekte i opet, uglavnom u protestanskim zajednicama. Toje bio znak. I jednostavno su povjerovali da je bolje ne dijeliti se, nego težiti za ujedinjenjem. Kasnije se ideja proširila na druge crkve. Drugi znak: ravnodušnost modernog čovjeka za Boga i duhovni život, jačanje materijalzma, sekularizma, konzumizma, devalvacija moralnih vrijednosti...sve to i druge pojave ostavile su teške posljedice u životu vjernika i to je bio izazov za Crkvu. Rekla sam da ekumenski pokret uvijek sa sobom nosi poziv na obraćenje i stalno preispitivanje: jesam li u vjeri?
Treće, najvažnije: Isusova molitva da svi budemo Jedno. Dakle, ujediniti se, složiti, oprostiti, živjeti kao braća po Kristu i u Kristu - to sve nije lako, ali ni preteško ako je za Boga.
Drugi znakovi vremena o kojima se ovdje na temi govori: globalizacija, novi svjetski poredak, nova svjetska religija, moćnici koji će zavladati svijetom, nauka koja potiskuje religiju...mene to ne zanima previše i ja o tome nisam govorila, barem ne u kontekstu da je to važno za ekumenizam. Možda to neki dovode u vezu i zbog toga izražavaju sumnju u ekumenzam ili se direktno protive, kako smo imali priliku ovdje pročitati.
Jedan od znakova vremena danas je i islam i njegovo rapidno širenje po svijetu. Makar se moglo čuti da se kršćani trebaju ujediniti da bi se oduprli islamizaciji, to nije točno i to ne može biti razlog za ujedinjenjem. Jednako kao što je nekada komunizam bio znak, doduše znak protivljenja Bogu i crkvi, ali ni on nije ni najmanje utjecao, a još manje pridonio sjedinjenju kršćana.
:dtyste: Jel jasno? Uglavnom, ako do sjedinjenja dodje onda će doći po muževima, ženama, crkvenim poglavarima,tj. malim ljudima velikog srca koji žive u svim crkavama, a otvoreni su poticajima Duha Božjega. Ne iz prisile, ne iz straha ili interesa (da nas bude više) ili ponukani nekim svjetskim događajima i novim znanstvenim otkrićima.
Poslednja izmena: