Odgovorio ti je navodom iz Adventističkog katekizma.
Evo odgovora samo i isključivo citatima iz "duha proroštva" - spisa Ellen White.
O kojem točno vremenu i o kome govori Ellen White u svom "Prvom viđenju" - Rani spisi: "Moje prvo viđenje"?
Pitanje 1.
O kome govori, posve nam je jasno čim pročitamo
prvu rečenicu iz njenog "viđenja", evo je:
Pošto mi je Bog pokazao putovanje adventnog naroda u Sveti Grad kao i bogatu nagradu onima koji čekaju povratak svojega Gospodina sa svadbe, smatram dužnošću da ukratko opišem što mi je Bog otkrio. (Ellen White, "Moje prvo viđenje")
Kao što vidite, nema dvojbe. Ellen White već u prvoj rečenici otkriva i pokazuje da se radi o "
Adventnom narodu" - dakle, radi se o onima
koji su se u ljeto 1844. okupili oko Millera i čekali Isusov dolazak na zemlju, koji su oni bili najavili
za 22.10.1844. godine.
Ovaj "
Adventni narod" putuje s Isusom u Sveti Grad, a svi drugi jesu "
pokvareni svijet kojeg je Bog odbacio", čitamo dalje u tom "decembarskom viđenju Ellen White". Provjerimo:
... Nato sam podigla oči i ugledala ravnu, usku stazu koja se dizala visoko iznad svijeta. Po toj stazi išao je adventni narod prema gradu koji se nalazio daleko na kraju puta. ... Isus ih je hrabrio podignuvši svoju slavnu desnicu i iz Njegove je ruke poteklo svjetlo koje je preplavilo adventnu skupinu pa su povikali: Aleluja! Drugi su se nepromišljeno odrekli svjetla iza sebe i rekli da to nije Bog koji ih vodi tako daleko. Svjetlo iza njih odmah je iščznulo; noge su im ostale u potpunom mraku pa su se spoticali i iz vida izgubili cilj i Isusa te su pali s puta u mračan i zao svijet. I nije im bilo moguće vratiti se ponovo na put i poći u grad, kao i čitavom pokvarenom svijetu kojeg je Bog odbacio. Padali su uzduž čitavog puta jedan za drugim. (Ellen White, "Moje prvo viđenje")
Jasna je Ellen White. Oni (Mileriti) su adventni narod koji putuje u Sveti Grad, a svi ostali su "
pokvareni svijet kojeg je Bog odbacio".
Pitanje 2.
U koje vrijeme Ellen White smješta ovo svoje "decembarsko viđenje"?
Pa u "
vrijeme adventnog naroda", a to je upravo ta
1844. godina, jer ne postoji nikakav drugi adventni narod na koji bi se ovo uopće moglo odnositi.
Također, imamo još jednu odrednicu koja nedvojbeno odgovara na ovo pitanje. To je "
Midnight cry" - Ponoćni poklič". Čujmo "iz usta" 'proročice':
Nije objavljivanje Hristovog dolaska stvorilo fanatizam i razdor. On je nastao u leto 1844. godine kada su adventisti bili u neizvesnosti i zabuni u pogledu svoga stvarnog stanovištva. Propovedanje prve anđeoske vesti i "ponoćnog pokliča" bilo je upravljeno na to da potisne fanatizam i razdor. (Ellen White, "Velika borba")
Jasno je što je za Ellen White "
Midnight cry" - Ponoćni poklič", to je upravo ono što su
Mileriti propovjedali u ljeto 1844. godine. A sada zavirimo ponovo u "decembarsko viđenje" Ellen White:
Po toj stazi išao je adventni narod prema gradu koji se nalazio daleko na kraju puta. Na samom početku puta iza njih je svijetlilo jako svjetlo za koje mi je jedan anđeo rekao da je ponoćni poklič (midnight cry). (Ellen White, "Moje prvo viđenje")
---------------------------------
S obzirom da samo idiotu treba specijalno objašnjavati, ja ću rezimirati najkraće:
1. Ellen White u svom "Prvom viđenju" - decembar 1844. - govori o dvije skupine:
Adventni narod putuje u Sveti grad, i
sav ostali pokvareni i od Boga odbačeni zli svijet.
2. Ellen White sva događanja u ovom svom "viđenju"
stavlja upravo u vrijeme 1844. godine. Jer, prvo: "
Adventni narod" jesu samo i isključivo oni koji su se
1843.-1844. okupili oko Millera i navještali dolazak Isusa na zemlju. I drugo:
Ponoćni poklič (Midnight cry) jeste "
glasno najavljivanje 1844.", koje je ponovo i isključivo vezano uz "Adventni narod" i uz 1844. godinu. A spominjanje Ellen White "
144 000 zapečaćenih", nipošto ne određuje i ne govori o vremenu događanja, nego jednostavno o njezinu isticanju kako je "Adventni narod" pribrojen "
živim svetim - njih 144.000.
Zaključno: Baš kako kaže i sam "Katekizam adventističke sekte" (PTASD), pioniri ASD - Ellen White, James White, Joseph Bates - vjerovali su i naučavali sve do 1852. godine tzv. "
teoriju zatvorenih vrata". A to znači:
1. Isus je 22.10.1844.
prestao posredovati za grešnike
2. Bog je toga dana
odbacio sav pokvareni svijet (sve osim adventnog naroda)
3. 22.10.1844.
završilo je vrijeme za pokajanje i spasenje grešnika (svi osim adventnog naroda)