Duh,duša i telo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
MRTVI VIČU PRED OLTAROM.


Otkrivenje 6,9Kad Jaganjac otvori peti pečat, vidjeh pod žrtvenikom duše zaklanih zbog riječi Božje i zbog svjedočanstva što ga imahu.

Otkrivenje 6,10Vikahu iza glasa: "Ta dokle, Gospodaru sveti i istiniti! Zar nećeš suditi i osvetiti krv našu na pozemljarima?

Dokaz da se ovaj stih ne shvata bukvalno!!

Kada bi se ovo bukvalno ovako shvatilo ispalo bi da je duša besmrtna. Ali nije tako. Treba poznavati način izražavanja u jevrejskom jeziku.



U stihovima se nešto želi reći. Spomenuta je i krv.



Pogledajmo sada ovaj stih iz Postanka. Postanak 4,10Jahve nastavi: "Što si učinio? Slušaj! Krv brata tvoga iz zemlje k meni viče. Dakle u Otkrivenju se želi reći da su bezbožnici pobili puno pravednika, a ne bukvalno da mrtvi viču. To se jasno vidi po istom načinu izražavanja u Postanku. Naravno da krv ne može da viče, nego Bog saopštava Kainu da zna šta je uradio i da je jako ljut zbog toga.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Reci sinovima Izrailjevim: čovjek ili žena kad učini kakav grijeh ljudski, te zgriješi Gospodu, i bude ona duša kriva, 4. Mojs.5,6

Znači kriv je duh, a nije krivo telo.
 
Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Imajući dakle ovaka obećanja, o ljubazni! da očistimo sebe od svake poganštine tijela i duha, i da tvorimo svetinju u strahu Božijemu.
2. Korincanima
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dolje pod zemlju?
Propovjednik 3

To ne dokazuje da je čovečiji duh različit od duha stoke.

Naprotiv piše ISTI DUH.

Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovjek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština. Propovednik 3,19

Ajmo za ponavljanje da se utvrdi.

isti duh , isti duh ,isti duh ,isti duh
 
Natrag
Top