Duh,duša i telo

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Propovednik koristi stilsku figuru koja se naziva kontrast ili antiteza tj poredjenje po suprotnosti da bi istakao oprečne pojmove i na taj način uzajamno pojačao značenje i jednog i drugog pojma. Antiteza predstavlja vrlo snažnu i upečatljivu stilsku figuru kojom se postiže konkretizacija pesničke slike i izazivaju jaki utisci. Pojedinosti u pesničkoj slici su konkretne, kontrastne, suprotne, svaka od njih ponaosob izrazito deluje, ali je uvek jedna važnija. Tako i ovim, navedenim stihovima bitno je uočiti suprostavljene izjave i odrediti koja je važnija. Propovednik zapravo ne zagovara ateizam i materijalizam, štaviše sasvim je suprotno, jer nas uči, on koji je probao i razmatrao sve ovozemaljsko, da ovaj svet ne nudi ništa osim efemernosti, prolaznosti i besmislenosti i da se treba okrenuti Bogu, večnom i duhovnom, da se čuva sagrešenja i pripremi za Sud Božiji.
Tako ova knjiga i završava, poslednji stih glasi
Jer će svako delo Bog izneti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla.
Propovednik, glava 12

Dušom svojom žudim tebe noću, i duhom svojim što je u meni tražim te jutrom; jer kad su sudovi tvoji na zemlji, uče se pravdi koji žive u vasiljenoj.

Isaija 26

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
1 Kao što košuta potoke traži, tako duša moja za tobom čezne, Bože!
2 Žedna je duša moja Boga, Boga živoga. Kad ću stići i izići ja pred lice Božje? Ps 42 1.2

Bože! Ti si moj Bog, tebe od rane zore tražim; žedna je tebe duša moja, za tobom telo moje čezne u ovoj zemlji goloj, suhoj i bezvodnoj,
2 da bih te kao u svetilištu tvome gledao diveći se sili tvojoj i slavi tvojoj!
3 Jer je milost tvoja bolja od života. Usta moja hvale ti pevaju, Ps 63 1,3

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Čovjek nije vlastan nad duhom da bi ustavio duh, niti ima vlasti nad danom smrtnijem, niti ima obrane u toj borbi; ni bezbožnost ne izbavlja onoga u koga je.

Propovjednik 8

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Čovjek nije vlastan nad duhom da bi ustavio duh, niti ima vlasti nad danom smrtnijem, niti ima obrane u toj borbi; ni bezbožnost ne izbavlja onoga u koga je.

Propovjednik 8

Jer što biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovjek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština. Propovednik 3,19

I Jakov nadjede ime onomu mjestu Fanuil; jer, veli, Boga vidjeh licem k licu, i duša se moja izbavi. Post. 32,30

Znači da se izbavio Jakov.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To su sinovi Rahiljini što se rodiše Jakovu, svega četrnaest duša. Post. 46,22

Rodiše duše, zar se duše rađaju.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Veoma ću se radovati u Gospodu, i duša će se moja veseliti u Bogu mojem, jer me obuče u haljine spasenja i plaštem pravde ogrte me kao kad ženik namjesti nakit i kao kad se nevjesta uresi uresom svojim.

Isaija 61

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Hoćeš reći da je i stoka stvorena na sliku Božiju?

To je njegova projekcija....

Na njega i njemu slične stihovi ovi upozoravaju

Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam ih je gnusoba njegovu biću:
17ohole oči, lažljiv jezik, ruke koje prolijevaju krv nevinu, 18srce koje smišlja grešne misli, noge koje hitaju na zlo,
19lažan svjedok koji širi laži i čovjek koji zameće svađe među braćom. Mudre Izreke 6 17,20

Prop 7,23: Mislio sam da sam mudar, ali mi je mudrost bila nedokučiva.

8Samo je jedan mudar i uistinu strašan
kad sjedi na prijestolju svojem – Gospod. Sir 1, 8

Natrag