Duh,duša i telo

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Vama se cinilo kao da se SZ suprotstavlja Novom, pa ste lingvistikom i tekstualnom gimnastikom poksali da dovedete NZ u saglasnost sa starim!

A to je vise nego pogresno, vi ste tako prisilno promenili tekst i znacenje (dodavanjem zapete i sl..), a kontradikcija ne postoji na papiru, vec u vasem umu!

Kako može ispunjenje Starog Zaveta, a to je Novi Zavet da se suprotstavlja Starom Zavetu? Kojom gimnastikom su ovi hulnici uopšte došli do takvog zaključka? Da nije možda neko od "gnostika" šapnuo im nešto? Ili se on - ono opet umešao po ko zna koji put?

Prvo, tumačenje Starog Zaveta, onako kako to rade produkti germansko anglo saksonske škole, tačnije doslovno tumačenje je ne samo pogrešno, nego i bogohulno. Da ne govorim o tome da oni koji tako čine, ne samo da nemaju pojma Hebrejski, Aramejski, Koine, Latinski, nego i sve posmatraju kroz prizmu uskog konteksta. A Biblija nije matematički udžbenik, nego knjige pisane milenijumima, sa sasvim drugom namenom, od strane naroda čiji jezici pripadaju najstarijim jezicima i jezicima najšireg konteksta.

Dakle, Pismo ne samo da ne tumači samo sebe, nego je bez poznavanja svih ovih činjenica isto nemoguće razumeti a da se ne ode u blasfemiju.

Uzgred, onom kome je prvo palo na pamet da Pismo, posebno Stari Zavet treba tumačiti doslovno, a da pri tome nema pojma o izvornim jezicima na kojima je isti nastajao, niti ima pojma o kontekstima kako jezika na kojima je Pismo zapisivano, tako i samih redaka, knjiga, treba dodeliti medalju za budalaštinu eona.

Što se tiče navodnog pokušaja dovođenja Novog Zaveta u "saglasnost" sa Starim Zavetom, potrebe za tim idiotizmom nema, jer Novi Zavet i Stari Zavet su u potpunom saglasju, ali isključivo ako se čitaju i tumače po Crkvenom nauku, dakle uz Sveto Predanje - Tradiciju.

Dakle, ta kontradikcija koju ovi "prosvetljeni" pokušavaju da "razreše" dodavanjem nečega čega u originalnom tekstu (koji je zapisano oralno predanje, na žalost onih koji misle i veruju da je Bog, njima tako "dragi" Stari Zavet pisao u MS Wordu i štampane primerke delio) nema, ne postoji. Kontradikcija postoji samo u njihovim umovima. Tačnije oni sami su kontradiktorni.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nikada duh osobu, kao Kasper iz crtanog filma.

Kako 'NIKADA NE OZNACAVA DUH' , kad smo lepo videli da je Isusu dusa van tela?

U Hristovoj prici bogatas i Lazar nakon smrti odlaze u had! Ajde da nekako osporite ovu pricu, ali ne mozete negirati Pavla koji zeli "otici od tela i biti sa Gospodom"!

Dusa izlazi iz tela i nastanjuje se kod Gospoda odmah posle smrti, vec smo dokazali! A ti ove stihove nisi u stanju da oboris osim gimnastikom!

Svejedno ne bi verovao. Zato neću

Zato sto ne mozes, argumentacija ti je nikakava!

Znači da je On pogrešno nadahnuo Isusa N. da to napiše. Po tebi.

Znaci da ti pogresno tumacis!

Ne moze Bog nadahnuti Isusa Navina da napise kako on "ubija duse macem" a Isus onda izjavi kako "covek ne moze ubiti duse"!

To je dokaz da ti pogresno tumacis Isusa Navina, on uopste nije mislio doslovno, vec se izrazava narodskim jezikom! Objasnio sam, ali se tebi ne svidja to objasnjenje!

Pa zato nisu u kontracikciji jer imaju više značenja, ali nemaju suprotna značenja kao po tebi.

Dokazao sam da imaju 'suprotna znacenja'! Zato sto Isus Navin kaze da je 'dusa ceo covek' a Isus Hristos kaze da 'je dusa u coveku'!

I mozes ti ovo negirati koliko god hoces, nasao sam ti suprotnost!!!

A ja dokazao da Had nije grob, vec se za grob koristi rec 'Kveber' u SZ a u NZ se za grob koristi rec 'Mnema' suprotno od reci 'Had'!

Ne polaze se telo u 'Had' kod Pavla u NZ vec u 'Mnemu' (grobnicu)!

I to je dokaz da Had nije isto sto i grobnica!

Nista na to nisi odgovorio jer ne mozes! Mozes samo da udaras kontru do besvesti i vices 'necu da ti odgovorim' ko dete si neko!

Ako je Had (Sheol) grob, nadji mi u bibliji gde se 'telo polaze u Sheol', nadji mi gde pise da covek 'kopa Sheol'?

A ima ih barem 9 i nigde ne znači duh, sam duh

Al ti je ovo pametno, pa biblija se tumaci po smislu, ni u prici o bogatasu i lazaru neces pronaci izraz 'dusa' ali se zna sta je Isus mislio, dusa je otisla u had a ne telo!!!

I opet je ovo dokaz da Had nije grob, vec obitavaliste duse, sto je ekvivalent Sheolu!!! I kod Pavla je tako jer pravi razliku izmedju grobnice (mneme) i Hada. Ne polaze se telo u Had (Sheol) NIKADA!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
(Rabin Kotel Da-don, ŽIDOVSTVO, Život, teologija i filozofija str.464)

Često se u židovskoj literaturi spominje duša:

Vječni stvori čovjeka od zemljanoga praha i udahne mu u nosnice dušu života (nešama) i čovjek postade živa duša (nefeš) (Post 2,7). Nefeš i nešama su, dakle, ono što čovjeka čini osobitim medu živim bićima i svim stvorenim.

Prah će se istaložiti na zemlju, kao što je bio, a duša će se vratiti Bogu, koji ju je dao (Prop 12,7). Dok se smrću zemljin prah vraća zemlji, duša (ruah) se nakon smrti vraća Bogu, jer je duhovni dio čovjeka Božji udio, kojim je čovjek stvoren prema liku Božjem (Post 1,26).

U jutarnjoj molitvi također se spominje duša (nešama), koja će izići iz tijela: Bože moj, duša koju si mi dao ... i koju ćeš uzeti od mene i vratiti mi je u budućemu svijetu...

O Rahelinoj smrti piše: ... i bi pri odlasku njezine duše, jer je umrla ...(Post 35,18)

Odlazak duše smrću spomenut je doslovno.
Abigajila kaže Davidu: Neka duša mojeg gospodara bude svezana u snopu života (1 Sam 25,29).

Rabin Y. M. Tuckachinsky alegorijski je objasnio postojanje duše nakon smrti: "Dva su blizanca u majčinoj utrobi. Tijekom trudnoće primaju hranu putem pupka, a usta su im zatvorena. Mjesec za mjesecom tijelo im se okreće i približava izlazu. Njih dvojica počinju razgovor: 'Svakim danom približavamo se izlasku. Sto će se dogoditi nakon toga?' Jedan od braće vjeruje u život nakon tople i ugodne utrobe, iako to ne može dokazati. Drugi dječak nepovjerljiv je i prihvaća samo ono što se može dokazati, stoga ne vjeruje u život nakon utrobe. Pobožni brat kaže: 'Kada izađemo iz maternice vidjet ćemo mora, zvijezde, Sunce, brda, ljude koji hodaju, a nisu sklupčani kao mi...' Nepovjerljivi brat odgovara mu: 'O čemu govoriš? Čim izađemo, umrijet ćemo. Prestani sanjariti, nakon života u ovome svijetu postoji samo smrt. Možda to ne zvuči lijepo i ugodno, ali tako je logično.' Pobožni kaže: 'Sva ova ugoda u toploj utrobi nije ništa prema onome što ćemo naći kad izađemo. Zamisli da ćemo jesti ustima, a ne trbuhom.' Nepovjerljivi brat nemilosrdno promotri pobožnoga i pomisli: 'Moj jadni brat ne može podnijeti činjenicu da ćemo umrijeti.' Pri porođaju pobožni blizanac izađe prvi. Njegov prosvijećeni brat, čujući plač pobožnog brata, počinje plakati, misleći: 'Jadnik, da je ostao ovdje, bio bi još živ... Bio je tako divan, zašto je morao izaći i umrijeti?'" Ova alegorija odnosi se na ovaj svijet i na budući svijet. Život u maternici je kratak i lošiji od života nakon maternice. Tijelo je tek privremena odjeća za vječnu dušu. Krajem života u maternici počinje pravi život, smrću tijela "rada" se duša u pravi svijet istine.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hoćeš reći da Biblija kaže suprotno onomu što je gore napisao Pavao? Vjerojatno si u pravu, logično je da zločinac i masovni ubojica piše suprotno Bibliji.

Pavle ne pise suprotno bibliji, vec to cinis ti sve vreme, vadeci Pavlove reci iz konteksta, i izvrcuci smisao njeghovih izjava.

Kada Pavle kaze "DA SE SPASI DUH, DUSA, i TELO" on tu misli na celog zivog coveka koga ce Bog vaskrsnuti u poslednji dan.
Podici ce mu telo iz groba, u njega ce udahnuti svoju silu kojom ozivljava svu materiju, i covek ce ponovo postati dusa ziva ili zivo bice.
Tako ce covek kao celina biti spaseni, jer da nije tako covek bi izgubio spasenje.
Telo bi iastrulilo, duh ili ozivljujuca sila se ne bimogla da obitava ucotelu jer ga nema, i ne bi bilo ni duse jer nema ni tela ni ozivljujuce sile, jer dusa koju neki prevodioci prevode sa "ZIVO BICE ili OSOBA" ili odgovarajucom licnom zamenicom "JA TI, ONI, ONA, ONO" je ziv covek.

Ne postoji nikakva bestelesna dusa ili duh koji zive nakon smrti tela.

( Vi se jos niste dogovorili, sta po vasoj teoriji zivi nakon smrti tela, da li je to dusa ili duh )

Po bibliji telo je telo ili prah, duh je zivotodavna sila koja obitava u bicu Boga koji je izvor zivota, i kojom on nadahnjuje sve zivo, i prirodu, a dusa je ceo ziv covek kao spoj tela u kome je zivotodanma sila.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301

Videli smo da je Isus predao duh Ocu, a nije dušu.

U Hristovoj prici bogatas i Lazar nakon smrti odlaze u had!

A had je grob, fino objasni Jov.

Ajde da nekako osporite ovu pricu,

Nije osporena priča, nego vaše tumačenje priče.

ali ne mozete negirati Pavla koji zeli "otici od tela i biti sa Gospodom"!

To je onaj isti Pavle što je rekao živim ljudima naravno a vi NISTE U TELU.

Dusa izlazi iz tela i nastanjuje se kod Gospoda odmah posle smrti,

Piše da izlazi duh životni koji je isti svim živim bićima.

Ne moze Bog nadahnuti Isusa Navina da napise kako on "ubija duse macem" a Isus onda izjavi kako "covek ne moze ubiti duse"!

Hoćeš reći da deo Biblije nije nadahnut od Boga? To si zapravo i rekao.

Nisi shvatio smisao Isusovih reči i one jesu naravno tačno, sve je tačno rekao.

To je dokaz da ti pogresno tumacis Isusa Navina,

Pošto ti nisi shvatio smisao Isusovih reči.

A ja dokazao da Had nije grob,

Opet formalno pričanje.

vec se za grob koristi rec 'Kveber'

Piše i vetar, a koristi se reč duh za vetar, tamo gde treba.

a u NZ se za grob koristi rec 'Mnema' suprotno od reci 'Had'!

Opet formalno sve govoriš.

Ne polaze se telo u 'Had' kod Pavla u NZ vec u 'Mnemu' (grobnicu)!

Poleže se pre svega čovek, nigde ne stoji samo telo, nego čovek, dakle osoba.

Opet samo formalno iznošenje stavova.

I to je dokaz da Had nije isto sto i grobnica!

rekao ti.

Nista na to nisi odgovorio jer ne mozes!

Da nisam citirao Jova, Davida, Luku itd.

Ako je Had (Sheol) grob, nadji mi u bibliji gde se 'telo polaze u Sheol', nadji mi gde pise da covek 'kopa Sheol'?

Već sam to davao.

Al ti je ovo pametno, pa biblija se tumaci po smislu, ni u prici o bogatasu i lazaru neces pronaci izraz 'dusa' ali se zna sta je Isus mislio, dusa je otisla u had a ne telo!!!

Pa čovek je duša.

I opet je ovo dokaz da Had nije grob, vec obitavaliste duse, sto je ekvivalent Sheolu!!!

Rekao Mire.

I kod Pavla je tako jer pravi razliku izmedju grobnice (mneme) i Hada. Ne polaze se telo u Had (Sheol) NIKADA!

A vidim da si opet deo mog komentara zaobišao.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301

Mire vs Mire

mire000 said:

To su razlicite komponente koje cine coveka. Dusa nije = "ceo covek" ni po BIbliji, a ni po nasem verovanju.

I opet Mire.
A ko je rekao da nije? Dusa i jeste "ceo covek"!

Ni nama Dusa nije "nesto sto izlazi iz tela", to nije "komponenta" koja nadzivljava smrt tela. Duh je taj koji nadzivljava smrt! A Dusom se naziva "zivot". A taj zivot "napusta telo".

Natrag