Duh,duša i telo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Primajući kraj svoje vjere, spasenje dušama. 1. Petr. 1,9

A znamo da se ne spasavaju duhovi, nego ljudi. Čovek.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Ljubazni! molim vas, kao došljake i goste, da se čuvate od tjelesnijeh želja, koje vojuju na dušu.
1. Petrova 2

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Cijeli čovjek = duh + duša + tijelo

1 Sol 5,23: A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.

Naravno, ali sada će on da cirkularnom logikom pokuša da obori besmrtnost duše i dokaže svoj mortalizam. Ne uspe li mu (a neće) sledi prozivanje i ostalo iz repertoara...

Ps. Pojedini Baptistički teolozi smatraju činjenicu trojstvenosti čovekovog bića, još jednim dokazom da je čovek zaista Imago Dei,

Ljubazni! molim vas, kao došljake i goste, da se čuvate od tjelesnijeh želja, koje vojuju na dušu.
1. Petrova 2

Sveti apostol Petar, ovde govori o telesnim nagonima, koji zaista vojuju na dušu. Mislim tu pre svega na corporalne,seksualne ali i druge nagone koji čoveka svode na životinju.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A čovjek = duh + duša + tijelo

1 Sol 5,23: A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista.

"Ako ko hoće da pođe za mnom, neka se odreče sebe samoga i uzme krst svoj i ide za mnom. Jer ko hoće da spase svoj život - izgubiće ga; a ko izgubi svoj život mene radi - naći će ga. Jer šta će koristiti čoveku ako sav svet dobije, a životu svome naudi? Ili kakvu zamenu će dati čovek za svoj život? " Evanđelje po Mateju, 16:24-26

"Ko hoće za mnom da ide neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom ide. Jer ko hoće dušu svoju da sačuva, izgubiće je; a ko izgubi dušu svoju mene radi i jevanđelja onaj će je sačuvati. Jer kakva je korist čoveku ako zadobije sav svet, a duši svojoj naudi? Ili kakav će otkup dati čovek za dušu svoju? Evanđelje po Marku, 8:34-37

Nerazuman je, dakle, tko se upušta s preljubnicom; dušu svoju gubi koji tako čini.
Mudre izreke 6

Duboka je mudrost u ovome.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nerazuman je, dakle, tko se upušta s preljubnicom; dušu svoju gubi koji tako čini.
Mudre izreke 6

Gubi večni život, a ne gubi duha Kaspera.

Duša znači život, osoba, emocije, ali nikada duh osobu, kao Kasper.

A svega duša što dođoše s Jakovom u Misir a izađoše od bedara njegovijeh, osim žena sinova Jakovljevijeh, svega duša bješe šezdeset i šest.

Dođoše duše u Egipat, a vi mislite da su došli duhovi.

Natrag