Duh,duša i telo

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovde svako razuman moze tokom ovih prepiski na ovu temu da uoci dve osnovne pojedinosti, a one glase:

1. ADVENTISTI IZNOSE ISKLJUCIVO ONO STO PISE U BIBLIJI.

2. NEADVENTISTI ILI PROTIVNICI ADVENTIZMA IZNOSE VEROVANJA VANBIBLIJSKE LJUDSKE IZMISLJENE TRADICIJE.

Sada svako neka na osnovu ovoga donese sud za sebe koga ce poslusati.
Da li Boga koji je svoju istinu otkrio u svojoj reci, ili pak ljudske teorije i filozofije suprotne ucenju pisma koje su stvorili ljudi.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Evo kako Nelsim govori direktno protiv Biblije.

NELSIM-----Telo i duh ne cine dusu, dusa je treci komponent.

Biblija ga osporava

Postanak 2,7 duša je spoj dvije komponente.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Naravno da sam prvo naveo 3 pa sveo na 2 zbog vas!

Uprostio sam i sveo na 2 jer moze i tako, i to sam zbog vas uradio.

TELO + DUH (uz njega ide i nematerijalna Dusa kao podloga) = ZIVA DUSA !

To sam mislio, jer Duh ne egzistira bez Duse!

Dakle i u mom slucaju je ovako ako rastavis:

TELO + DUH + DUSA = ZIVA DUSA!

Ako li kažeš: Gle, nismo znali za to; neće li razumeti Onaj koji ispituje srca,
i koji čuva dušu tvoju neće li doznati i platiti svakome po delima njegovim?
Priče Solomunove, glava 24

Toga radi raduje se srce moje, i veseli se jezik moj, još će se i telo moje smiriti u uzdanju;
Jer nećeš ostaviti dušu moju u paklu, niti ćeš dati da Svetac Tvoj vidi trulost.
Pokazaćeš mi put životni: obilje je radosti pred licem Tvojim, uteha u desnici Tvojoj doveka.
Psalam 16

Zato se razveseli srce moje, i obradova se jezik moj, pa još i telo moje počivaće u nadi;
Jer nećeš ostaviti dušu moju u paklu, niti ćeš dati da Svetac Tvoj vidi truljenje.
Pokazao si mi puteve života: napunićeš me veselja s licem svojim.
Dela apostolska, glava 2

Ili ne znate da su telesa vaša crkva Svetog Duha koji živi u vama, kog imate od Boga, i niste svoji?
Jer ste kupljeni skupo. Proslavite dakle Boga u telesima svojim i u dušama svojim, što je Božije.
1. Korinćanima, glava 6

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ili ne znate da su telesa vaša crkva Svetog Duha koji živi u vama, kog imate od Boga, i niste svoji?
Jer ste kupljeni skupo. Proslavite dakle Boga u telesima svojim i u dušama svojim, što je Božije.
1. Korinćanima, glava 6

Apostol naroda ovde doslovono govori o tome da je duša odvojena od tela i da nije isto što i telo. Čovek bez duše nije čovek, nego beslovesno stvorenje, samo skup ćelija, meso i kosti, no bojim se duhovno, ono što nas čini ljudima, kod pojedinih koji se Hrišćanima nazivaju, biva negirano.

Žalosno je i do bola tužno gledati šta materijalizam i mortalizam čine od ljudi. Ali volja je Njegova da tako bude, da na primeru njihovom vidimo kakvi ne treba da budemo.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Apostol naroda ovde doslovono govori o tome da je duša odvojena od tela i da nije isto što i telo.

Ma šta kažeš.

Djela apostolska 27,37 A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest duša.

tako su pagani mislili kao vi.

podnaslov "Patrokolovi podvizi i smrt" strana 349. "Rekavši to UMRE Patroklo, NJEGOVA DUŠA tiho odlete u carstvo mračnog Hada, žalosna što je napustila mlado snažno telo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Apostol naroda ovde doslovono govori o tome da je duša odvojena od tela i da nije isto što i telo.

tako su pagani mislili kao vi.

Subotari (EGWisti) preuzeli su vjerovanje o "spavanju mrtvih" od francuskih "revolucionara razbojnika".

Za ovu priču vrlo je interesantan lik i djelo Joseph-a Fouché-a, pa evo citata o njemu iz knjige "Encyclopedia of the French Revolution":

Kao vojni zapovjednik, zadužen od jakobinaca za nametanje njihovih novih zakona, Fouché je vodio posebno revno kampanju dekristijanizaranja. Njegove metode su bile brutalne ali učinkovite, i imale su učinka u mnogim dijelovima Francuske. Prema svojim nadležnostima Fouché je naredio uklanjanje svih križeva i kipova iz groblja, a kao kult, utemeljen na njegovom vlastitom načelu, uveo je odredbom da sva groblja na ulaznim vratima moraju imati natpis -"Smrt je vječni san". Fouché je otišao toliko daleko da je svoje vlastito vjerovanje proglasio novom građanskom religijom, proglašavajući je pod poznatim imenom "Kult razuma" na svečanosti 22. rujna 1793. koja je nazvana "blagdan Brutus".

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Gospod Bog stvorio je prvoga čoveka po liku, obrazi svom. Stvorio ga je malo manjim od Anđela, a mnogo većim od tvari. Telo mu je sazdao od zemlje i time je u čoveku zastupljen materijalni svet a nadahnuo ga duhom života, time je u njemu zastupljen duhovni svet. Od svih bića stvorenih samo je čovek zadahnut Duhom Božijim ,

A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.
1. Mojsijeva, glava 2

ostala bića stvorena su rečju.

Opet reče Bog: Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi seme, i drvo rodno, koje rađa rod po svojim vrstama, u kome će biti seme njegovo na zemlji. I bi tako.

I pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi seme po svojim vrstama, i drvo, koje rađa rod, u kome je seme njegovo po njegovim vrstama. I vide Bog da je dobro.

Potom reče Bog: Neka vrve po vodi žive duše, i ptice neka lete iznad zemlje pod svod nebeski.

I stvori Bog kitove velike i sve žive duše što se miču, što provrveše po vodi po vrstama svojim, i sve ptice krilate po vrstama njihovim. I vide Bog da je dobro;

Potom reče Bog: Neka zemlja pusti iz sebe duše žive po vrstama njihovim, stoku i sitne životinje i zveri zemaljske po vrstama njihovim. I bi tako.

I stvori Bog zveri zemaljske po vrstama njihovim, i stoku po vrstama njenim, i sve sitne životinje na zemlji po vrstama njihovim. I vide Bog da je dobro.
1. Mojsijeva, glava 1

Pripadajući dušom duhovnom svetu, a telom materijalnom, čovek se javlja kao mali svet u velikome (mikrokosmos) ili kao veliki svet u malome (makrokosmos).

Želeći da objavi bogatstvo svoje dobrote, Bog rešava da proizvede jedno živo biće iz obojega, tj. iz vidljive i nevidljive prirode, i On stvara čoveka uzevši iz već sazdane materije telo, a od sebe dah (što se naziva razumnom dušom i obrazom Božjim — εικόνα Θεού), stvara kao neki drugi svet, u malome — veliki (έν μικρω μέγαν).

Sveti Grigorije Bogoslov

Bog je stvorio čoveka kao neki drugi svet, mali u velikome (έν μεγάλω μικρόν). Takav stvoren, čovek pretstavlja sobom tajanstveno jedinstvo materije i duha, vidljivoga i nevidljivoga, zemaljskoga i nebeskoga, vremenskoga i besmrtnoga, prostornoga i beskrajnoga; pretstavlja kao neku sredinu između veličine i malenkosti.

Sveti Jovan Damaskin

Nikakva, dakle, sad nema osuđenja onima koji su u Hristu Isusu i ne hode po telu nego po Duhu.
Jer zakon Duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grehovnog i smrti.
Jer što zakonu beše nemoguće, jer beše oslabljen telom, posla Bog sina svog u obličju tela grehovnog, i za greh osudi greh u telu,
Da se pravda zakona ispuni u nama koji
ne živimo po telu nego po duhu;
Jer
koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle.
Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir.
Jer
telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može.
A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi.
A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi
. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov.
A ako je Hristos u vama, onda je
telo mrtvo greha radi a duh živ pravde radi.
A ako li živi u vama Duh Onog koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih oživeće i vaša smrtna telesa Duhom svojim koji živi u vama.
Tako dakle, braćo, nismo dužni telu da po telu živimo.
Jer ako živite po telu, pomrećete; ako li duhom poslove telesne morite, živećete.
Jer koji se vladaju po duhu Božijem oni su sinovi Božiji.

Jer ne primiste duh ropstva, opet da se bojite; nego primiste Duh posinački, kojim vičemo: Ava, Oče!
Ovaj duh svedoči našem duhu da smo deca Božija.
Rimljanima, glava 8

Nego govorimo premudrost Božiju u tajnosti sakrivenu, koju odredi Bog pre sveta za slavu našu;
Koje nijedan od knezova veka ovog ne pozna; jer da su je poznali, ne bi Gospoda slave razapeli.
Nego kao što je pisano:
Šta oko ne vide, i uho ne ču, i u srce čoveku ne dođe, ono ugotovi Bog onima, koji Ga ljube.
A nama je Bog otkrio Duhom svojim; jer Duh sve ispituje, i dubine Božije.
Jer ko od ljudi zna
šta je u čoveku osim duha čovečijeg koji živi u njemu? Tako i u Bogu šta je niko ne zna osim Duha Božijeg.
A mi ne
primismo duha ovog sveta, nego Duha koji je iz Boga, da znamo šta nam je darovano od Boga;
Koje i govorimo ne rečima što je naučila čovečija premudrost, nego
šta uči Duh Sveti; i duhovne stvari duhovno radimo.
A telesni čovek ne razume šta je od Duha Božijeg; jer mu se čini ludost i ne može da razume, jer treba duhovno da se razgleda.
Duhovni pak sve razgleda, a njega samog niko ne razgleda.

Jer ko pozna um Gospodnji da Ga pouči? A mi um Hristov imamo.

1. Korinćanima, glava 2

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Subotari (EGWisti) preuzeli su vjerovanje o "spavanju mrtvih" od francuskih "revolucionara razbojnika".

Za ovu priču vrlo je interesantan lik i djelo Joseph-a Fouché-a, pa evo citata o njemu iz knjige "Encyclopedia of the French Revolution":

Kao vojni zapovjednik, zadužen od jakobinaca za nametanje njihovih novih zakona, Fouché je vodio posebno revno kampanju dekristijanizaranja. Njegove metode su bile brutalne ali učinkovite, i imale su učinka u mnogim dijelovima Francuske. Prema svojim nadležnostima Fouché je naredio uklanjanje svih križeva i kipova iz groblja, a kao kult, utemeljen na njegovom vlastitom načelu, uveo je odredbom da sva groblja na ulaznim vratima moraju imati natpis -"Smrt je vječni san". Fouché je otišao toliko daleko da je svoje vlastito vjerovanje proglasio novom građanskom religijom, proglašavajući je pod poznatim imenom "Kult razuma" na svečanosti 22. rujna 1793. koja je nazvana "blagdan Brutus".

Taj je rekao da je smrt vjecni san, sto nije tacno....jer postoji vrijeme kada ce se probuditi iz praha prvo vjerujuci, a onda na kraju i zli gresnici, tako da on nije bas u pravu...

Natrag