Duh,duša i telo

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Naravno da sam prvo naveo 3 pa sveo na 2 zbog vas! :smisi:

:roll::D:beee::roll::roll::roll::roll::D:beee:

Pa si jedno dva dana smišljao ovaj izgovor.

A Solomon se obraća ateistima kojih tada nema i Solomonskim ostvima.

:roll::roll::roll::roll::roll:

A sto da ti objasnjavam, kad te bas briga? Nisam ja uopste mislio 2 komponente jer nema 2 ima 3. Uprostio sam i sveo na 2 jer moze i tako, i to sam zbog vas uradio.

A Adrian i Nelsim kažu da ne može.

:roll::roll::roll::beee::beee::beee::D:D

Naravno da sam prvo naveo 3 pa sveo na 2 zbog vas!

A sto da ti objasnjavam, kad te bas briga? Nisam ja uopste mislio 2 komponente jer nema 2 ima 3. Uprostio sam i sveo na 2 jer moze i tako, i to sam zbog vas uradio.

TELO + DUH (uz njega ide i nematerijalna Dusa kao podloga) = ZIVA DUSA !

To sam mislio, jer Duh ne egzistira bez Duse!

Dakle i u mom slucaju je ovako ako rastavis:

TELO + DUH + DUSA = ZIVA DUSA!

Obavezno sve kopiram i šaljem dalje.

:beee::beee::roll::roll::roll::roll::roll::D:D:D

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Nije "isti Duh", objasnio sam! Solomun kaze da je "za ateiste isti Duh" i da "svi idu na isto mesto" - "ko zna da li Duh pravednika ide gore na nebo a da Duh stoke ide dole pod zemlju", kaze ono sto su tadasnji ateisti verovali da "svima isto biva"! Ali on ne zastupa ovaj ateisticki stav, on samo kaze sta oni veruju, a on zna kao i svi vernici da Duh ljudski "ide gore ka Ocu"! I to je vise puta u svom tekstu ponovio!
Dakle, Solomun itekako pravi razliku izmedju Duha stoke i covecjeg Duha!
Tako je Mire, ispravno si shvatio stih. Takodje treba imati na umu da Biblijski tekst koji se koristi za iznošenje odredjenih bogoslovskih tvrdnji ili postavki uvek bi trebalo razmatrati u okviru tematski srodnih tekstova.
Dakako da se to odnosi i na Propovednika, i to možda naročito na tu knjigu, jer osim što autor obilato koristi stilsku figuru kontrasta tj antiteze u svom poetskom izrazu uočivljiv je i paralelizam koji podrazumeva izlaganje stihova u specifičnom redosledu gde je jedna misao, ideja ili koncept podeljena na dva, ponekad i više, dela i gde drugi, ili poslednji, deo jeste razvitak prethodnog ili zaključak, suštinu onoga što je zapravo i bilo namera reći.
Uzevši ovo u obzir razmotrimo stihove koji su već navodjeni iz Propovednika gl. 3 i uporedimo ih sa stihovima iz Psalama 49

Još videh pod suncem gde je mesto suda bezbožnost i mesto pravde bezbožnost.
I rekoh u srcu svom: Bog će suditi pravedniku i bezbožniku; jer ima vreme svemu i svakom poslu.
Rekoh u srcu svom za sinove ljudske da im je Bog pokazao da vide da su kao stoka.
Jer šta biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.
Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?
Zato videh da ništa nema bolje čoveku nego da se veseli onim što radi, jer mu je to deo; jer ko će ga dovesti da vidi šta će biti posle njega?
Propovednika gl. 3

U Psalamu 49 čitamo sledeće stihove

Svi vide gde umiru kao i neznalica i bezumnik što ginu, i ostavljaju drugima imanje svoje.
Oni misle da će kuće njihove trajati doveka, i stanovi njihovi od kolena na koleno; imenima svojim zovu zemlje;
Ali čovek u časti neće dugo ostati, izjednačiće se sa stokom, koju kolju.
Ovaj im se put čini probitačan, i koji za njima idu, hvale misli njihove;
Ali će ih kao ovce zatvoriti u pakao, smrt će im biti pastir; i ujutru hodiće po njima pravednici, i oblik njihov zbrisaće pakao rastavivši ih s naseljem.
Ali će Bog dušu moju izbaviti iz ruku paklenih; jer me On prima.
Ne boj se kad se ko bogati; kad raste slava doma njegovog.
Jer kad umre, neće ništa poneti, niti će poći za njim slava njegova.
Jer dušu njegovu blagosiljaju za života njegovog, i slave tebe, što ugađaš sebi.
Ali će on otići u stan otaca svojih, gde sveta nikad ne vide.
Čovek u časti, ako nije razuman, izjednačiće se sa stokom, koju kolju.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
i to vječni pakao,

Da eno još gore vrata u Jerus. nisu se još ugasila. Gore već 2300 godina.

:beee: :D

paklu, gdje njihov crv ne umire i oganj se ne gasi“ (Mt 9, 43-48),

Još kada bi Celestin razlikovao kaznu od kažnjavanja. Kazna jeste večna, ona neprestano traje, ali ne traje kažnjavanje.

Kazna je zauvek, ali nije kažnjavanje.

Eto piše da gore Sodoma i Gomora, ali se vatra ugasi odavno.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Da je tvoje škole završio možda bi i znao.

Slape, jesu li to oni Miki Maus univerziteti na kojima se studira "Investigative Judgement" teologija nastala udaranjem u glavu? Ili možda one "akademske institucije" u kojima se studira "nova astrofizika" sa naglaskom na doslovnih 6 dana stvaranja? Ili one "škole" gde se uči spajanje astrologije i antropologije, sa naglaskom na Stari Zavet? Da se ne radi možda o onim "institucijama" gde se može danas ući a sutradan već doktorirati cum laude na proroku Danielu?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Da je tvoje škole završio možda bi i znao.

Njemu ni fakultet ne pomaže.

Ovde piše VEČNO ili ZAUVEK ali nije bilo toliko.

Jeremija 17,27: "Ali, ako ne budete svetkovali dan subotni, i ako budete nosili bremena ulazeći na vrata jeruzalemska u dan subotni, tada ću potpaliti oganj na vratima njegovim; i plamen će proždrijeti dvore jeruzalemske, i neće se ugasiti"
Židovi su oskvrnuli subotu, da li ta vrata i dan danas gore?

Filimon 15 redak: "Možda je zato bio odijeljen od tebe (misli se na roba Onezima, kojeg Pavao vraća Filemonu) na kratko vrijeme, da ti bude povraćen zauvijek.
I u "vijeke vjekova", i ova riječ "zauvijek" su iste riječi, grčki aionis, što znači vječno, zauvijek...No postavlja se pitanje je li ovaj rob još uvijek kod Filemona...naravno da nije, umro je...nema ga više...

Juda 7: "...kako ispaštajući kaznu - vječni oganj - stoje za primjer Sodoma i Gomora s okolnim gradovima koji su kao i oni bludno griješili..." Mnogi su bili na Mrtvom moru, i nisu vidjeli da Sodoma i Gomora još gore u vječnom ognju...

Kad se kaže vječni oganj, misli se na posljedice tog ognja, a ne na trajanje...vatra gori dokle ima materije...a ljudi imaju tijelo...i kad su opkolili Jeruzalem, mislim na grešnike "Tada siđe vatra s neba i proguta ih" OTKRIVENJE 20,9

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape, jesu li to oni Miki Maus univerziteti na kojima se studira "Investigative Judgement" teologija nastala udaranjem u glavu? Ili možda one "akademske institucije" u kojima se studira "nova astrofizika" sa naglaskom na doslovnih 6 dana stvaranja? Ili one "škole" gde se uči spajanje astrologije i antropologije, sa naglaskom na Stari Zavet? Da se ne radi možda o onim "institucijama" gde se može danas ući a sutradan već doktorirati cum laude na proroku Danielu?

Je, to su te škole - "Miroljubovke".

Ovde piše VEČNO ili ZAUVEK ali nije bilo toliko.

Jeremija 17,27: "Ali, ako ne budete svetkovali dan subotni, i ako budete nosili bremena ulazeći na vrata jeruzalemska u dan subotni, tada ću potpaliti oganj na vratima njegovim; i plamen će proždrijeti dvore jeruzalemske, i neće se ugasiti

Hoćeš reći da je Jeremija lagao? :)

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Dosao covek da spamuje temu i sprda se, jer dokazati nista ne moze. Moze samo da arlauce i ponavlja isto do besvesti. Ja ne znam da li je normalno da se jedan Hriscanin ovako ponasa. Ovo je totalna neozbiljnost, nedostojno i malog deteta da se ovako ponasa, a nama govori da smo kao deca! Ako ne zeli razgovarati i smatra nas kako se izrazio "debilima" i "retardima", onda neka nas zaobidje! Sa debilima se i ne razgovara, oni ne mogu razumeti.. U suprotnom ovo je stvarno uznemiravanje i vredjanje!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Hoćeš reći da je Jeremija lagao?

:beee: :D Ponestalo ti je stihova, eno još gore vrata jerusalimska.

Dosao covek da spamuje temu i sprda se,

Vaši arg. su takvi da su samo za sprdnju.

jer dokazati nista ne moze.

Opet projektuješ sebe.

Moze samo da arlauce i ponavlja isto do besvesti. Ja ne znam da li je normalno da se jedan Hriscanin ovako ponasa. Ovo je totalna neozbiljnost, nedostojno i malog deteta da se ovako ponasa, a nama govori da smo kao deca! Ako ne zeli razgovarati i smatra nas kako se izrazio "debilima" i "retardima", onda neka nas zaobidje! Sa debilima se i ne razgovara, oni ne mogu razumeti.

Ja sam došao da skupim vaše besmislice i da zabavim druge advent.

U suprotnom ovo je stvarno uznemiravanje i vredjanje!

To bi se reklo za tvoje arg. ali mi smo ih uzeli za sprdnju.

Hoćeš reći da je Jeremija lagao?

Eno još gori Sodoma, nije se ugasila vatra.

:beee::D:roll:

Natrag