I šta je duh Mire? Ono što izlazi iz čoveka.
Kakva su to pitanja?
Jasno je da je u coveku Duh, koji mu je Bog darovao stvaranjem, taj Duh je nosilac licnosti, u njemu su informacije.
Kada Bog stvara on stvara vec odraslu jedinku, Adama, sa formiranom licnoscu koju on dalje samostalno razvija. On mu daje Duh. Kada covek umre , ta informacija ili Duh se vraca Bogu da bi ga on mogao vaskrsnuti.
Zato Duh i postoji..
Ti govoris da ja ucim nesto suprotno pravoslavlju, da zamenjujem termine, a ja sve isto govorim, i to je Biblijski potkrepljeno.. U sastavu Duse nalazi se Duh, jer "Dusom"se naziva kompletni zivot" (Dusa = Zivot) .
Dusa nije "komponenta" koja prezivljava, to je naziv koji se koristi da opise zivot. "Duh" je "komponenta". Tako je u Bibliji , tako i u Pravoslavlju.
Sveti Oci koriste pojam "Dusa" zeleci time da ukazu na "kompletan zivot" koji prezivljava, ali kod njih je sa druge strane "Duh" taj koji prezivljava a ne sama "Dusa" jer Dusa je samo opisni epitet(sluzi da opise zivot) a Duh je komponenta. U Dusi(zivotu) se nalaze vise komponenti a Duh je ono sto prezivljava.
Dakle nema zamena termina(teza) kada ja govorim o ovome. Moze se reci "Duh prezivljava"(sto je komponenta Duse) a moze se reci i "Dusa prezivljava"(jer sluzi da opise sam zivot) .
Zato mnogi misle da je ovo suprotno a sasvim je jasno i isto oznacava..
Sto se tice stihova, svi ovi stihovi koje navodite iz SZ, ne samo da negiraju zagrobni zivot, vec negiraju i vaskrsenje, pa samim tim mi ih dogmatski ne mozemo prihvatiti.
To je Solomun, Propovednik, Psalmista i ostali, koji nisu imali uvid , niti su znali sta se dogadja nakon smrti, a te njihove reci su samo pretpostavke lutanja i pokusaj odgonetanja tajni..
Vi jednostavno Biblijski ni nemate dokaza za svoje tvrdnje jer uzimate samo SZ a NZ ne uzimate u obzir.
Mi tek u NZ dobijamo kompletnu sliku stihovima, a sta vi onda radite snjima?
Vi takve stihove alegorizujete da bi ste ih uskladili sa SZ, tj. sa onima koji o tome nista nisu znali i koji su samo nagadjali -->postavljali pitanja i sami sebi odgovarali...
Budi malo covek razuman, ako se vec filozofom smatras..