MARIJA – ISUSOVA MAJKA I MAJKA CRKVE
U svim Evanđeljima Marija je prvenstveno Isusova majka. Njezinu veličinu posebno uočavamo u Lukinom evanđelju. Ona nije obična židovska žena kako će reći egwisti, jehovci (pa i protestanti općenito). Anđeo je naziva “Milosti puna” (Lk 1,28). Ona je Božja izabranica, nju će “blaženom zvati svi naraštaji” (Lk 1,48). Ona sudjeluje u Isusovoj otkupiteljskoj muci što najavljuje starac Šimun: “… a tebi će samoj mač probosti dušu – da bi se otkrile misli mnogih srdaca” (Lk 2,35). Na njezin poticaj Isus čini prvo čudo u Kani Galilejskoj (Iv 2,1-12), ona stoji pod njegovim križem (Iv 19,25-27), a on je povjerava svom najmlađem učeniku da mu bude majka. U Ivanu kršćani vide sebe. Osjećamo da nam ju je Isus povjerio da nam bude majka i zaštitinica. Marijina majčinska uloga u apostolskoj zajednici vidljiva je i u Djelima Apostolskim (npr. Dj 1,14). Marija je prisutna u apostolskom zboru u vrijeme silaska Duha Svetog. Svugdje se Marija spominje naglašeno i poimence! Mi kršćani je i danas doživljavamo kao “milosti punu”. U skladu s vjerom u vječni život, imamo prava vjerovati da se ona tamo nalazi, a u skladu s Isusovom poslušnošću svojoj majci u zemaljskom životu, imamo pravo vjerovati da njezine molitve sluša i u vječnosti.
Eto,tako je mnogo bolje,sad mi je lakse da razumem vase verovanje.
Slazem se sa tobom u ogromnom delu tvojih izjava,ali imam dve tri zamerke.
Prva zamerka je da nije istina da je u svim jevandjelima opisana samo kao Isusova majka.
Marija je imala jos dece,najmanje 4 sina i dve kceri
Matej 13:55 Nije li ovo drvodeljin sin?
Ne zove li se mati njegova Marija, i braća njegova Jakov, i Josija, i Simon, i Juda?56 I sestre njegove nisu li sve kod nas? Otkud njemu ovo sve?
Galatima 1:18 A posle toga na tri godine iziđoh u Jerusalim da vidim Petra, i ostadoh u njega petnaest dana.
19
Ali drugog od apostola ne videh,
osim Jakova brata Gospodnjeg.
Matej 1:25 25 I ne znaše za nju dok ne rodi Sina svog prvenca, i nadede Mu ime Isus.
Da li ima necega loseg sto je Marija imala jos dece?Da li to menja njen ugled kao dobre i postene zene???
Druga zamerka jeste na Marijin polozaj.Ona je u delima apostolskim 1:13 i 14 pomenuta tek na kraju.
13 I kad uđoše popeše se u sobu gde stajahu
Petar i
Jakov i
Jovan i
Andrija,
Filip i
Toma,
Vartolomije i
Matej,
Jakov Alfejev i
Simon Zilot, i
Juda Jakovljev.
14 Ovi svi jednodušno behu jednako na molitvi i u moljenju
sa ženama, i s
Marijom materom Isusovom i braćom Njegovom.
Osim Marije bilo je tu jos zena.
Tacno je da se Isus pobrinuo za svoju majku koja je ostala tada sama ,preko apostola Jovana ,ali ona je sigurno posle u toku 40 dana videla i svoga vaskrslog sina isusa kao i ostali apostoli i braca njegova.,ojacana i ohrabrena.Mislis li da ona nije bila medju onima koji su videli vaskrslog Isusa?
Treca zamerka jeste da se mi molimo preko Marije Isusu???Sta nas je Ius naucio?kako da se molimo? Da li je Ius igde rekao Molite mi se preko moje majke???Umesto toga sta Biblije pise ,kako nas je Isus ucio da se molimo?
Sve ostalo je u redu,cak i mnogo bolje.Marija je kao jedna od 144.000 dobila besmrtno telo koje imaju jos samo Bog Otac Jehova ,i naravno njegov sin Isus Hrist.
Onda jedno pitanje,cemu ovakvi sporovi???Zbog cega? Sta to JS pricaju lose o Mariji ,isusovoj majki a da je laz,da govore ruzne stvari o njoj??? Da li Marija koja je pomagala svome Sinu u svemu,zeli da ljudi prave kipove sa njenim likom pred kojima ce klecati i moliti???Da li ona misli drugacije od svoga sina o tim stvarima???