Član
- Učlanjen(a)
- 12.09.2009
- Poruka
- 511
Људе деле њихове страсти.smile3
Sviđa mi se ovo. Stim što bih promenio poslednju reč, da ljude dele njihovi interesi (zablude i iluzije). Eto toliko.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Људе деле њихове страсти.smile3
Šta mislite, da ne postoje religije, da li bi narodi bili podijeljeni kao što su to sada? Ljudi se u suštini ne razlikuju ni po čemu drugome, osim po tome u koga boga vjeruju. A baš ta različitost vjera, često stvara velike anatagonizme među ljudima, - po nekad čak tolike da se međusobno ubijaju zbog toga. To prokletstvo prati ljudski rod od kako postoji, tačnije, od kako su ga religije podijelile.
Šta mislite, da ne postoje religije, da li bi narodi bili podijeljeni kao što su to sada? Ljudi se u suštini ne razlikuju ni po čemu drugome, osim po tome u koga boga vjeruju. A baš ta različitost vjera, često stvara velike anatagonizme među ljudima, - po nekad čak tolike da se međusobno ubijaju zbog toga. To prokletstvo prati ljudski rod od kako postoji, tačnije, od kako su ga religije podijelile.
Kontradiktoran si. Kažeš nije religija kriva za podjele, nego ljudi, a istovremeno pravilno konstatuješ da ljudi, odnosno, religije, za sebe tvrde da su u pravu a druge ne valjaju. Pošto je ovdje riječ o religiji, da, recimo, ona ne postoji, ne bi postojao ni razlog za podjele po tom osnovu. Ne možeš kriviti ljude što koriste kišobrane kada pada kiša.Religija nema nista sa podelom izmedju ljudi jer religija ne razdvaja ljude. Ono kako ljudi dozivljavaju religiju i kako formiraju dogmu od nje je presudno za to razdvajanje. Ljudski um je jednostavno sklon tome da deli stvari na "Moje" i "Tudje", tako da iz te podele i nastaje sukob. Kada covek na tu dogmu jos i doda misljenje da je jedino on i njegova religija upravu a da ostale ne valjaju - tek tada nastane opsti haos. Hocu reci, religija nije kriva vec sam covek.
Ne bih se slozio da je religija jedina koja razdvaja ljude: imamo politiku i politicare
Okruzuju nas mnoge stvari ali je pitanje kako cemo ih iskoristiti.
Kontradiktoran si. Kažeš nije religija kriva za podjele, nego ljudi, a istovremeno pravilno konstatuješ da ljudi, odnosno, religije, za sebe tvrde da su u pravu a druge ne valjaju. Pošto je ovdje riječ o religiji, da, recimo, ona ne postoji, ne bi postojao ni razlog za podjele po tom osnovu. Ne možeš kriviti ljude što koriste kišobrane kada pada kiša.
Ne bi bio nikakv problem da je religija ograničena samo na ljudski um. No, ona nije samao to. Ona je organizovana institucija, i kao i svaka druga institucija, propisuje pravila, određuje šta valja a šta ne valja, vodi polititiku, manipuliše vjerskim osjećanjima... Prema tome, može se reći da je ljudski um mjesto gdje nastaje religija, ali, kakva će ta religija biti, - recimo, ljubav ili mržnja, e, to kreiraju upravo pomenute institucije.Nisam kontradiktoran samo ne shvatas o cemu govorim smile3 Dok sam to pisao, pomislio sam da ce to neko reci Mesto gde nastaje religija je ljudski um. Kada nastane i taj isti um se veze za to sto je napravio i poistoveti se sa njim, vidi ga kao svoje nastaje problem. Taj um zeli da brani ono sto je proizveo i zasta se je vezao i onda mu svaka druga kreacija uma tj. druga religija smeta. Da nije religije, bilo bi neceg drugog. Ljudski um je sklon vezama i odbranama istih. Sama religija nije problem.
Ne bi bio nikakv problem da je religija ograničena samo na ljudski um. No, ona nije samao to. Ona je organizovana institucija, i kao i svaka druga institucija, propisuje pravila, određuje šta valja a šta ne valja, vodi polititiku, manipuliše vjerskim osjećanjima... Prema tome, može se reći da je ljudski um mjesto gdje nastaje religija, ali, kakva će ta religija biti, - recimo, ljubav ili mržnja, e, to kreiraju upravo pomenute institucije.