Didahi / Дидахи - Učenje dvanaestorice apostola

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja gledam celinu, i ne poricem ono sto ti tvrdis, ali sagledavam i cinjenicu da su Nazareni bili prva Hriscanska crkva u Jerusalimu koja je ime dobila po Isusu Nazarecaninu, i mesti gde je rodjen.

Ovo je sad malo kontradikrorno sa nekim tvrdnjama da su Jevreji pod tim imenom postojali jos pre Hrista, i da su se nazivali Nazareni, jer tada Hristos jos nije bio rodjen, i kako su oni mogli da uzmu ime po Nazaretu i Isusu Nazarecaninu, odkud su unapred znali da ce Isus ziveti u Nazaretu i da ce se nazvati Nazarecanin.

Te informacije iz Enciklopedije i Wikipedije su istinite, i ono sto tvrde ranohriscanski istoricari i crkveni Oci, a sto sam ja vec naveo, da je prva Hrišćanska crkva u Jerusalimu koju su osnovali Hristos i Apostoli posle Hristovog vaznesenja - je bila Jevrejska crkva.
Ovi prvi Hrišćani su u istoriji poznati pod imenom Nazareti ili Nazareni ( Nazoreji ).
U bibliji u Delima Apostolskim 24 poglavlju - Jevreji su optužili Apostola Pavla da je kolovođa Nazaretske sekte.

Crkveni istoričar Epifanije ( 315 - 403 n. e ), svedoči da su Nazareni držali 10 Božjih zapovesti i biblijsku subotu kao dan odmora, da priznaju Hrista kao Mesiju i Božjeg sina, da je Bog stvoritelj, i da su oni direktni potomci Apostola.

Epifanije i crkveni otac Euzebije ( 260 - 334 n. e ), svedoče -da je do 135 godine nove ere, postojala još jedna grupa Hrišćana po imenom "Ebioniti"
Crkveni otac Irinej Ebionitre naziva Judeognostičkom sektom i ubraja ih u krivokletstvo, pošto su njihova učenja bila mešavina hrišćanskih elemenata i mnogobozačkih filozofija.
Ebioniti su u početku postovali subotu kao četvrtu Božju zapovest dekaloga, ali su pod uticajem mnogobožačkih filozofija prihvatili nedelju - Dies Solis, mnogobožački dan posvećen bogu sunca - Mitri.

Ove crkve iz mnogoboštva, naročito one iz Aleksandrije i Rima - u drugoj polovini drugog veka, počinju pod uticajem mnogobožačke filozofije i gnosticizma da odstupaju od prvobitnih principa Hristove nauke, tako je nastao jaz između ostatka Hrišćana Jevrejskog porekla koji su ostali verni Apostolskoj nauci, i ovih hrišćana mnogobožačkog porekla koji su odstupili od izvesnih tačaka Hristove nauke i prihvatili mnogobožačke filozofije.

Smatra se da Ebioniti potiču iz grada Efesa, koji je bio centar gnosticizma i gnostičke filozofije.

Jedan od izvora gde se ovo moze potvrditi je "EPIPHANUS, ADVERSUS HAERESES 29,7 PG 42.402"

Obrezanje nije greh u novom zavetu, i ako su sacuvali taj obicaj, nemam nista protiv.

Da li ti preporucijes klanjanje ikonama, paljenje sveca, slavljenje svetaca i Marije, upotrebu svete vode, post na nemasnom jelu, slavljenje praznika i praktikovanje desetina obicaja za praznike i svetkovine..itd, itd, jer apostoli i prvi Hriscani nista od toga nisu cinili?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja stvarno Laodikeja ne mogu da verujem, da ti i posle svih istorijskih cinjenica(nakon sto sam ti sve ovo pobio) odbijas da budes iskren i nepristrasan.
Ja Laodikeja nisam pristrasan, da si ti u pravu odmah bi to potvrdio i prihvatio oberucke.
Ti si trazio neki izgovor za svoje tvrdnje o otpadu u ranohriscanskoj crkvi na netu i ovo ti je doslo kao slag na tortu kada si procitao, ti si pronasao ono sto ni Elen White nije ubijajuci se sve ove godine pronasla. Shvatas li ti da to nije istina?
Presisao si i Elen White i Adventisticke Teologe sa svojom fantazijom.

Niko ne prihvata ovakve tvrdnje, cak ni Adv. crkva, i o tome apsolutno nista ne govori a to bi im bilo u interesu.
Zasto? Zato sto to nije istina Laodikeja vec fikcija kulta sa tog sajta.
Niko nece da mu se smeju, samo ti hoces da se tebi smeju..

Molim te sada kao brata, istrazi citate, nemoj da verujes u gluposti, istrazi istoricare i videces da nemas temelja za ovakve tvrdnje, ti nesvesno lazes pred Bogom, jer ovo Laodikeja veruj mi nije istina sto ti tvrdis.
Sve si izvrnuo i prevaren si.

Ja mogu da dam jos citata od drugih istoricara, ali mislim da nece vredeti.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa ovo je iz vise izvora a od jednog, i taj sajt je samo potvrdio ono sto pise na mnogim drugim mestima.

Evo jos jednog citata iz knjige Hermana L Hoeha "PRAVA ISTORIJA ISTINITE CRKVE" o prvoj Jerusalimskoj crkvi Nazarena koji su prilikom razorenja Jerusalima izasli iz grada i nastanili se u mestu Pela, kao sto kazu i drugi izvori:

Crkva u Jerusalimu - sedište istinite Crkve

Crkva Božija u Jerusalimu bila je "glavna Crkva" na koju su svi gledali kao izvorište ISTINE! Druge lokalne crkve su često bile u zabuni.
Izbijale su prepirke i sukobi po izvesnim pitanjima i tada bi se svi okretali jerusalimskoj Crkvi, koja je bila izmeštena u Pelu, a imala je Božiju vlast.
Razmotrimo sada to pitanje. U Delima apostolskim 15:1 i 2 čitamo o prepirci koja je izbila u lokalnim crkvama u Antiohiji, Siriji i Kilikiji.
Između dve vatre u ovim sukobima našli su se Pavle i Varnava, dve ličnosti od velikog autoriteta u Crkvi. Pa ipak, kome su se braća okrenula u cilju razrešenja spora - SEDIŠTU CRKVE - U JERUSALIMU - GRADU GDE SU BILI OKUPLJENI APOSTOLI I STAREŠINE CRKVE!
Pitanja su u Jerusalimu bivala razmatrana i donosile su se odluke. Zašto baš u Jerusalimu? Zato što su braća znala da je Isus dao specijalnu vlast Svojim propovednicima koji su bili u sedištu crkve - u tom gradu.
Isus je preneo na Svoje predstavnike ključeve Božijeg carstva i vlast da vode Crkvu kroz nadahnuće Svetoga Duha. Oni su mogli da "zavežu" ili da zabrane izvesne stvari; i mogli su da "odreše" ili dozvole izvesne stvari.
U Jevanđelju po Mateju 18:18 Isus daje Svojim propovednicima vlast da donose obavezujuće odluke, zasnovane na Božijem otkrivenju i pod nadahnućem Svetoga Duha, kako bi zaštitili jedinstvo Crkve u ljubavi i istini!
Ovo objašnjava razlog iz koga su se braća, koja su spomenuta u Knjizi Dela apostolskih, okrenula sedištu crkve u Jerusalimu kako bi razrešili pitanja i sporove.
Oni su znali da je Isus obećao da će voditi Svoje apostole u svaku istinu (Jevanđelje po Jovanu 16:13).
Apostoli su bili potpuno obučeni i podobni za svoje odgovornosti kroz ličnu ispravku, ukor i podučavanje koje im je Isus pružio u Svoje vreme. Oni su zauzvrat potpuno podučili putu istine starešine i kongregaciju u Jerusalimu.
Crkva u Jerusalimu održavala se čistom posredstvom neprekidnog savetovanja i ispravljanja od strane starešina i apostola, tako da je mogla da posluži kao primer svim ostalim crkvama.
Hrišćani, kao i svi ljudi uostalom, treba da se uče na primerima, jer su se crkve sastavljene od neznabožaca (nejevreja) "ugledale na crkve Božije koje su u Hristu Isusu u Judeji" (Prva Solunjanima 2:14); a crkve u Judeji su trebale da se ugledaju na centralnu crkvu, tj. crkvu u Jerusalimu.
Kongregacija u Jerusalimu, kasnije u Peli, priznavši ovu odgovornost, vladala se prema svojim mogućnostima. Apostoli i starešine su donosili odluke i obavezivali sve ostale crkve (Dela apostolska 15:22).
Oni su slali pisma raznim lokalnim kongregacijama objašnjavajući ono što su odlučili Duh Sveti, apostoli i starešine (Dela apostolska 15:28).
Opet, u prethodnoj situaciji, kada se saznalo da izvesni pojedinci u Antiohiji uče vest i "kad vest o njima dođe do ušiju crkve u Jerusalimu, poslaše Varnavu u Antiohiju" (Dela apostolska 11:22).
Primetite sada da je jerusalimska crkva, vladajući se po svojim mogućnostima, nadgledala, ispravljala i čak intervenisala u poslovima svojih sestrinskih crkava svud redom. Nijedna druga crkva nije mogla da tvrdi da ima ovo pravo - Bog je to pravo dao isključivo jerusalimskoj crkvi.
To je bila centralna crkva iz koje su apostoli sprovodili u delo propovedanje jevanđelja svetu. Jerusalimska crkva je bila ta u koju su se apostoli i Pavle često vraćali nakon što bi obavili svoja putovanja.
Tokom čitave apostolske ere Jerusalim je ostao sedište Crkve. Kada se Crkva preselila u Pelu, ona je nastavila da funkcioniše kao centralna crkva za vreme "Efeskog razdoblja" istinite crkve. Rim nikada nije bio majka-crkva ili njeno sedište.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Laodikeja, pa ti si SKORZ NEOZBILJAN!
Ovaj tekst je uopsteno teolosko sagledavanje, i ne dokazuje nista, tekst ti ne ide u prilog jer on prica o onome sto je poznato svakom studentu teologije, mi ovde pricamo o istoriji, a ovaj tekst sto ti postavljas je neozbiljno davati.
Ti nisi ovo istrazio ili zelis da izvrces, a bice da je ovo drugo...
Zelis da kompilujes od raznih izvora i stvoris potpuno suprotnu sliku od realnosti, ma necu se baviti ovakvim neozbiljnostima. Ti si u svojoj glavi stvorio neku sliku.. A ovaj Herman L Hoeh je isto sklon fikcijama kao i ti..
Odgovorno tvrdim onima koji citaju ovo, da ti za ovakve price nemas dokaza...

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire Mire, dobri moj Mire, rekoh ja da je sve sto Adventista iznese neozbiljno, a sve od drugih je ozbiljno.

Ne sumnjam u tvoju iskrenost i postenje, jer si ih mnogo puta pokazao, ali ipak ima nesto u cemu gresis,

Ali nije bitno, svi smo samo ljudi.

Pozdrav!

------------------------------------------

Evo samo jednog teksta iz Britanike na Engleskom koji potvrdjuje ono sto sam iznosio.

On govori da se Izraz Nazareni ili Nazarecanin odnoose na Isusa Hrista i na one koji su sledili njegoovo ucenje, koje su Jevreji smatrali sektom..itd..

Nazarene, in the New Testament, a title applied to Jesus and, later, to those who followed his teachings (Acts 24:5). In the Greek text there appear two forms of the word: the simple form, Nazarēnos,meaning “of Nazareth,” and the peculiar form, Nazōraios. Before its association with the locality, this latter term may have referred to a Jewish sect of “observants,” or “devotees,” and was later transferred to the Christians.

The term Nazarene is also applied to a Syrian Judeo-Christian sect of the 4th century ad. Although they accepted the divinity of Christ and his supernatural birth, the Nazarenes also maintained strict observance of Jewish laws and customs, a practice that had been dropped by the majority of Jewish Christians. They used a version of the Gospel in Aramaic called the Gospel According to the Hebrews, or the Gospel of the Nazarenes. Their relation to the Judeo-Christian sect of the Ebionites remains uncertain.

Arabs and Jews today employ the word Nazarene as a general designation for those of the Christian faith.

----------------------------------------------

WIKIPEDIA:

Od većine naroda u imperiji,
Jevreje je izdvajao monoteizam, odnosno vera u jednog Boga. Rano hrišćanstvo je nastalo kao verski pokret, odnosno sekta unutar judaizma. Nakon smrti Isusa, njegovi sledbenici - mala jevrejska sekta poznata kao nazareni - su tvrdili da je on bio Mesija prorokovan u jevrejskim spisima. Vremenom je ovaj mali jevrejski verski pokret evoluirao u hrišćansku veru.[6]

Prvobitnu hrišćansku crkvu (lat: ecclesia - zajednica) formirali su nakon Isusove smrti, njegovi učenici i apostoli u Jerusalimu. Prema spisama apostola Petra (15.-67. g. n. e) mnogi judejci okreću se hrišćanstvu.
Pristalice Isusa iz Nazareta se u početku nazivaju nazareni, da bi tek kasnije stekli naziv hrišćani. Sedište nove religije je u početku bilo u Jerusalimu. Zajednicu su u samom početku činili isključivo Jevreji, koji su smatrali su da je Isus bio Mesija (odnosno Hristos) čiji dolazak proriče jevrejska sveta knjiga Tanah, koju hrišćani nazivaju Starim zavetom. Mnoge judejske (farisejske) starešine su ovu tvrdnju smatrali bogohulnom i proglašavali su Hristove sledbenike za jeretike, isključivali ih iz jevrejskih zajednica, a neretko i prijavljivali rimskim vlastima. U ovim događajima neki autori vide dublje korene kasnijeg antisemitizma među hrišćanima.[7]

Između 30. i 50. godine, hrišćansku crkvu čine isključivo Jevreji. Kada je odlukom apostolskog sabora (48–49. godine) rešeno da nejevreji budu primljeni u hrišćanstvo, započinje epoha munjevitog širenja hrišćanstva među Grcima. Već u drugoj polovini 1. veka, zahvaljujući delatnostiapostola Pavla, hrišćanski pokret postaje pretežno nejevrejski. Ovo se razvijalo tako tako brzo, da već nakon smrti prvih apostola, Grci preuzimaju vođstvo u hrišćanstvu (Tit, Timotej, Luka, Marko itd.).[8]

Ovaj razvoj se ubrzava zbog dramatičnih događaja koji su zapečatili sudbinu judeohrišćanstva.
Nakon pada Jerusalima 70. godine, hrišćani napuštaju grad, a sinagoge počinju da se zatvaraju i postaju isključive. Tako, sinagoge prestaju da budu, kao u vreme apostola Pavla, mesta gde se može propovedati evanđelje.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da li sam ja mozda sporio da se izraz Nazaren u pocetku koristio za Hriscane? NE! nijednom to nisam rekao. Ti si izgleda zaslepljen, ti ni ne citas napisano, pa cak ne citas ni to sto pise na wikipedii.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Koja je onda tvoja tvrdnja?

A ja vidim sta pise.

Rekao sam lepo.
Hriscani se nazivaju ''nazareni''(po gradu nazaretu - citat: ''nazarecanin ce se zvati'') dok u Antiohiji nisu nazvani drugim imenom ''Hriscani'', do tog trenutka su postojale dve grupe nazareni(Hriscani) i nazireji(prethriscanska sekta).
Postoji razlika u nazivu kod Epifanija.
Nazirej je po Bibliji bila osoba posvecena Bogu koja nije pila, nije sekla svoje kose, nije jela meso itd.. , to je sekta koju si ti pomesao sa Hriscanima a nazivala se nazirejska sekta. Epifanije svedoci da je Apostol Jakov bio clan te sekte ''nazirejske''(i otuda njihova tvrdnja da su oni od Jakova - on im je verovatno svedocio za Hrista kasnije) i on kaze da su postojale dve grupe, oni koji su se slicno zvali po imenu grada i oni koji su bili iz sekte.
To citas i u Bibliji kada optuzuju Pavla da je vodja nazirejske sekte a on se branio da to nije.
To je saglasno sa istorijom i sa biblijom, a tebi se sve izmesalo u glavi, pa si prethriscansku sektu poistovetio sa Hriscanima...
Nije to neobicno, jer su to cinili i grci(pomesali su slicne reci optuzujuci Pavla), ali je neshvatljivo da ti kao covek koji si upucen u Bibliju, ne znas ovo..

Ta prethriscanska sekta(naknadno prihvata mesiju - verovatno im Jakov svedoci) koju ti poistovecujes sa Hriscanima a nemaju nista zajednicko sa Hriscanstvom ni sa Pavlom, jer mu se suprotstavljaju u doktrini, narocito sto se tice obrezanja, evo sta svedoci Epifanije a sta ti zanemarujes i sklapas svoje oci da ne vidis:

Citat Epifanija o Nazarejima:

Nazareji se nisu bitno razlikovali od njih [to jest Židova] buduci da oni vrše obicaje i nauk koje propisuje židovski zakon, osim što oni vjeruju i u Krista. Oni vjeruju u uskrsnuce mrtvih i Božje stvaranje svemira. Propovijedaju jednog Boga te da je Isus Krist njegov Sin. Vrlo su uceni u hebrejskom jeziku, citaju zakon... Razlikuju se i od Židova i od kršcana, od prvih jer vjeruju u Krista, a od istinskih kršcana jer vrše židovske obrede obrezanja, štuju subotu i druge uredbe.

Pitao sam te i pitam opet, preporucujes li ti nama da se mi obrezujemo, jer su to cinili Nazareni?
Preporucujes li ti nama da mi odbacimo Pavlove spise kao sto su ih i oni odbacili?
Preporucujes li ti nama da odbacimo Hrista-Boga kao sto su i oni odbacivali???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Smatram da izraz Nazirej nema veze sa Nazaretom.

Greska, Nazareni su verovali u Hrista, drzali Subotu, Bogosluzenje im je bilo jednostavno uz pesmu i citanju spisa ili secanja apostola..itd..

Ne vidim da je u govorima apostola obrezanje greh, osim sto je nepotrebno.

Apostol Pavle nije ngirao da je kolovodja jersi Nazaretske.

Dakle, ne sporimo se oko toga da su Nazareni prva Hriscanska crkva u Jerusalimu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Smatram da izraz Nazirej nema veze sa Nazaretom.

Pa ti si neverovatan?

''I došavši onamo, namesti se u gradu koji se zove Nazaret, da se zbude kao što su kazali proroci da će se Nazarećanin nazvati'' (mt. 2:19)

Greska, Nazareni su verovali u Hrista, drzali Subotu, Bogosluzenje im je bilo jednostavno uz pesmu i citanju spisa ili secanja apostola..itd.. Ne vidim da je u govorima apostola obrezanje greh, osim sto je nepotrebno.

Hoces reci da istorija gresi i Biblija gresi, a ti si u pravu?
Da treba da odbacimo Pavlove spise?
Da treba da se obrezujemo?

Nazareji se nisu bitno razlikovali od njih [to jest Židova] buduci da oni vrše obicaje i nauk koje propisuje židovski zakon, osim što oni vjeruju i u Krista. Oni vjeruju u uskrsnuce mrtvih i Božje stvaranje svemira. Propovijedaju jednog Boga te da je Isus Krist njegov Sin. Vrlo su uceni u hebrejskom jeziku, citaju zakon... Razlikuju se i od Židova i od kršcana, od prvih jer vjeruju u Krista, a od istinskih kršcana jer vrše židovske obrede obrezanja, štuju subotu i druge uredbe.

Oni su drzali sve Jevrejske praznike i obicaje, ni u cemu se nisu razlikovali.

Znaci ti zagovaras obrezanje?
Stvarno ja sam zapanjen!

Apostol Pavle nije ngirao da je kolovodja jersi Nazaretske.

Nije rekao ni da jeste!

Poslednja izmena:
Natrag