Dali postoji raj?i dali postoji pakao?sta vi mislite o tome?

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Где нађе ту масонску подвалу? Ту се чак и говори да је Исус неко египатско божанство, упоређују Га са Хорусом и сл. Лепо ти је горе објашњено која се реч користи за гроб (Квебер), која за пакао где иду душе оних који су одбацили Спасење, тј. Христа (Шеол, Хадес на грчком језику) и која се реч користи за пакао након Суда (Гехена) на кога је Христ мислио када је рекао: овако ће изгледати, показујући на оно место где се спаљивало. Имаш и Лукину 16. главу где лепо описује шта се дешава када човек премине, где одлази праведник, а где неправедник.

Само две секте које имају заједничке корене (осниваче) тврде то што ти говориш у историји људског рода. Чак и атеисти кажу да човек има душу, а ови говоре да је нема, већ да је човек цео душа или да му је само крв душа па им деца умиру јер не дозвољавају трансфузију. Какав је то човек који нема душу (личност, ентитет, животну јединственост)? Лепо се говори да душа још беше у човеку или да човек испусти душу, полаже своју душу зарад вишег циља. Молим те, прочитај детаљно текст који си цитирао, потражи у Библији где се која реч налази и за шта се користи (истражи) и видећеш сам ко је у јереси.

Jer ako verujemo da Isus umre i vaskrse, tako će Bog i one koji su umrli u Isusu dovesti s Njim.
Jer vam ovo kazujemo rečju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su pomrli.
Jer će sam Gospod sa zapovešću, sa glasom Arhanđelovim, i s trubom Božjom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre;

Како не видиш да Христ доводи оне праведнике чије душе почивају и онда тек васкрсавају (Откривење 6. и 20.)?

Opet neću sve reći u vezi ove teme ali da počnem od ovog stiha. Luka 8.10. On im je odgovorio : Vama je dato da razumete svete tajne Božijeg kraljevstva a ostalima se govori u poređenjima da gledaju i ne vide i da slušaju a ne razumeju. Ovo je po meni jako bitan stih da bi razumeli na koji način je Isus opisivao Božije kraljevstvo. Nije opisivao na način da ga svi razumeju već na način da ga neki slušajući o čemu govori razumeju a drugi ne razumeju. U svakoj priči Isus je ostsvljao pojedinosti koje govore da se ne radi o stvarnom događaju već da te priče imaju prenosno značenje za nešta drugo a ne za doslovan pakao. Recimo u priči o bogatašu i Lazaru jedini greh bogataša koji je naveden je što je taj bogataš bio bogat. Zbog toga je navodno zaslužio najgore muke u paklu za sva vremena. Druga pojedinost je što je Lazar u ovom slučaju otišao u naručije Avramu. Zašto je Isus ovde u priču ubacio Avrama umesto Boga. Trće može li šta da mu znači jedna kap vode na vrhu jezika koju je tražio od Lazara. Sve to govori da je značenje ove priče ne govori o doslovnom paklu već da ima drugačiju poruku.
Reč kveber znači doslovan grob dubok dva ili tri metra u zemlji. Dobro ste protumačili i da je Gehena gora od Šeola ali niste dobro protumačili zašto. Po vašem shvatanju mi sad živimo u proseku relativno teško ali nas čekaju teže muke kad umremo a nakon toga još teže muke kad pređemo u Gehenu, jer ako je Bogataš iz priče zaslužio večne muke u paklu samo zato što je bio bogat čemu da se mi nadamo jer smo svi grešnici od a do š. Ja lično imam verovanje da je naš duh koji se vraća Bogu nakon smrti samo memorija koja nas sačinjava ovakvi kakvi jesmo. Memeorija koja je zapisana u DNK. Kada od našeg tela ostane samo ta memorija koju zna Bog to je šeol. Kad Bog odbaci tu memoriju i pošalje nas u večni zaborav to bi bila gehena ili večna smrt.
Ipak je pored toga bila potrebna i izvesna doza straha. Poslovice 1.7. Neki su iz tog straha prihvatili Isusa i na kraju se spasili. Shvatanje ljudi se menja tako da je strah od pakla zamenjen strahom od večnog nepostojanja.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Nikome, bio je u grobu.
Taj tekst govori o prepotopnom vremenu kada je Bog svojim Duhom propovedao preko svog sluge Noja o dolasku potopa ljudima onoga vremena.
Ma nemoj mi reci nesto cesto vi te textove menjate,pravite iz nas idiote!lepo kaze vuk karadjic (citaj kako pise,pisi kako si procitao) najbolji zakon citanja u svetu.
Pa naravno da govori jer u ta tri dana i noci Isus bese u srcu zemlje i propoveda dusama za koje je on takodje umro na KRSTU,ali ne na obelisku-stubu!

matvej 12:40

40 Јер као што је Јона био у утроби
мор ске немани три дана и три ноћи, тако ће
бити и Син човечији у утроби земље три да -
на и три ноћи.

jako mi se svideo gerov odgovor o paklu,vise nego tvoj Ladokejac.

Za RIS BG

Oprezno prijatelju, oprezno, ti osporavas bozje slovo koje je napisano u bibliji, ti si covek a covek moze ida laze, a bog nije covek da laze!!!

(Otkrivenje 22:18-21)

18 Jer svedočim svakome koji čuje reči proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
5 Moj. 4:2, 5 Moj. 12:32, Priče 30:6
19 I ako ko oduzme od reči knjige proroštva ovog, Bog će oduzeti njegov deo od knjige života, i od grada svetog, i od onog što je napisano u knjizi ovoj.

Ti direktno osporavas reci knjige ove.
2 Moj. 32:33
20 Govori Onaj koji svedoči ovo: Da, doći ću skoro! Amin. Da, dođi, Gospode Isuse.

Jev. 9:28
21 Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista sa svima vama. Amin.

napisao RIS BG

Predvidevši govori za vaskrsenje Hristovo da se ne ostavi duša Njegova u paklu, ni telo Njegovo vide truljenje.
Isus je bio 3 dana u GROBU,a ne u paklu.

Gerakules pise

Zasto nisi pomenuo koliko je dusa gospod, spasao tj propovedao spasenje, dok je bio u paklu.

I kad je s groblja izaslo dva mrtvaca, s vodjstvom demona, kojim se isus sazalio i poslao ih u svinje ,a ne u preisponiju tj bezdnu, i kad je bogatas razgovarao sa avraamom za,kap vode.

Ti menjas reci knjige ove, i njihov smisao koje je sam bog poslao preko proroka, oprezno prijatelju, oprezno!!!

Ako nisi u pravu za to sto pises, odgovaraces pred gospodom nasim.

Kako mozes da tvrdis o necemu sto neznas.

Pitanja: dali si bio tamo pa znas? dali se ko vratio od tamo, da nam kaze imali pakla ili nema?

Ja mislim da je bolje reci, neznam ti stihovi mi nisu jasni nego da ih izvrces.

A ako bog kaze da nesto postoji onda budi siguran da postoji.

Pitanje:Odakle se pojavio samuil ,kad ga je car saul pozvao preko vestice, iako je sam zabranio to?

I nije Bog slucajno zabranio razgovore s mrtvima, i duhovima. Da budem iskren ja ni sam neznam sta da mislim, o tome pogotovo ako uzmes otkrivenje u obzir, gde je jezero ognjeno i sumpor itd.
JS-ci tvrde da je to samo simbolika, a ako se vratimo u stari zavet u petoknjizje mojsijevo, pa i u knjgama proroka, ja ne bih se slozio da je sve to samo simbolika.Mi odlicno znamo da je gospod savaof, zaboravili ste to a?

Ja nebih to gubio iz vida.

I jos jedno sve sto je u bibliji napisano obistinilo se, i nesto mi govori da to nije puka simbolika tj prazne reci.

Sam bog je rekao, moje reci nisu prazne, od njih vam zavisi zivot.

Sto znaci na nama je izbor, verovati ili neverovati, bozjem slovu pitanje je sad.

Ovde me takodje gero fascinira,jer je potpuno u pravu!!!

Opet neću sve reći u vezi ove teme ali da počnem od ovog stiha. Luka 8.10. On im je odgovorio : Vama je dato da razumete svete tajne Božijeg kraljevstva a ostalima se govori u poređenjima da gledaju i ne vide i da slušaju a ne razumeju. Ovo je po meni jako bitan stih da bi razumeli na koji način je Isus opisivao Božije kraljevstvo. Nije opisivao na način da ga svi razumeju već na način da ga neki slušajući o čemu govori razumeju a drugi ne razumeju. U svakoj priči Isus je ostsvljao pojedinosti koje govore da se ne radi o stvarnom događaju već da te priče imaju prenosno značenje za nešta drugo a ne za doslovan pakao. Recimo u priči o bogatašu i Lazaru jedini greh bogataša koji je naveden je što je taj bogataš bio bogat. Zbog toga je navodno zaslužio najgore muke u paklu za sva vremena. Druga pojedinost je što je Lazar u ovom slučaju otišao u naručije Avramu. Zašto je Isus ovde u priču ubacio Avrama umesto Boga. Trće može li šta da mu znači jedna kap vode na vrhu jezika koju je tražio od Lazara. Sve to govori da je značenje ove priče ne govori o doslovnom paklu već da ima drugačiju poruku.
Reč kveber znači doslovan grob dubok dva ili tri metra u zemlji. Dobro ste protumačili i da je Gehena gora od Šeola ali niste dobro protumačili zašto. Po vašem shvatanju mi sad živimo u proseku relativno teško ali nas čekaju teže muke kad umremo a nakon toga još teže muke kad pređemo u Gehenu, jer ako je Bogataš iz priče zaslužio večne muke u paklu samo zato što je bio bogat čemu da se mi nadamo jer smo svi grešnici od a do š. Ja lično imam verovanje da je naš duh koji se vraća Bogu nakon smrti samo memorija koja nas sačinjava ovakvi kakvi jesmo. Memeorija koja je zapisana u DNK. Kada od našeg tela ostane samo ta memorija koju zna Bog to je šeol. Kad Bog odbaci tu memoriju i pošalje nas u večni zaborav to bi bila gehena ili večna smrt.
Ipak je pored toga bila potrebna i izvesna doza straha. Poslovice 1.7. Neki su iz tog straha prihvatili Isusa i na kraju se spasili. Shvatanje ljudi se menja tako da je strah od pakla zamenjen strahom od večnog nepostojanja.

Peko,peko opet ulazis u jeres!svako ko uci da nema pakla on samo propoveda kriminalcima,ubicama da nece odgovarati pred sudom,pakao upravo postoji za ljude koji delaju zlocin i oni su duzni da znaju da ce tamo zavrsiti.Isto kao sto lopov,ubica zna da ako sacini tako nesto ceka ga zatvor ili smrtna kazna,iako on ne zeli u to da veruje on cini takva prestupljenja zbog kojih se posle kaje!kad je dosao do dozivotnog zatvora.A cinio je to jer nije verovao da postoji zatvor u kome ce provesti sav svoj zivot,ili docekati smrt???????????????????Taj zatvor i treba da nas asocira na pakao!jer nije on djaba na zemlji.

A evo sta kaze moj bratko Sardy:1. Petrova 3:18-20

Smatraju da je Hrist 3 dana bio u grobu. Od smrti na krstu do vaskrsenja, i da se sa Njim za ta 3 dana nije ništa dešavalo. Jednostavno bio je mrtav i kraj priče.

A da je umesto Hrista utamničenim duhovima iz Nojevog potopa – Propevedao Noje, koji je bio nadahnut Svetim Duhom, živim ljudima o dolasku potopa !?

1. Петр. 3: [SUP]18[/SUP] Јер и Христос једанпут за грехе наше пострада, праведник за неправеднике, да нас приведе к Богу, убијен, истина, бивши телом, но оживевши Духом; [SUP]19[/SUP] Којим сишавши проповеда и духовима који су у тамници,
[SUP]20[/SUP] Који некад не хтеше да слушају кад их очекиваше Божије трпљење у време Нојево, кад се грађаше ковчег, у коме мало, то јесте осам душа, остаде од воде.

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Kontekst ovog teksta je stradanje i ociscenje od greha, i u tom konteksu ga i treba tumaciti i nikako drugacije.

"Jer je bolje, ako je takva volja Božja, da pretrpite čineći dobro, nego li čineći zlo.
I Hristos jedanput za grehe našr pretrpi, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu; ubijen bivši u puti, ali oživivši u Duhu, kojim propoveda i duhovima u tamnici, koji nekad behu neverni, kada se trpljenje Božje produžavaše u dane Nojeve, dok se građaše korablja, u kojoj malo, to jest osam duša, spase se kroz vodu.
Ta je voda bila slika krštenja, koje nije pranje putene nečistote, nego zaloga dobre savesti prema Bogu, i koje spasava sad i vas uskrsenjem Isusa Hrista, koji je s desne strane Bogu, pošto pođe na nebo, te se njemu i anđeli i vlasti i sile pokoriše. ( 1 Petrova 3. 18 - 22 )

Dakle Hristos je ubijen i stavljen u grob, ali je posle tri dana je vaskrsao Duhom Svetim.
Tim Duhom je u vreme prepotopnog narastaja propovedao preko sluge Noja da ce doci potop ljudima koji su bili u tamnici neverstva od kojih se samo osam ljudi spasilo od vode.
Ta voda je simbol krstenja odnosno pranja od greha i zle savesti.
To je sustina ovog teksta.

Isus u zemlji a ne u paklu:

"А он одговарајући рече им: род зли и прељуботворни тражи знак; и не ће му се дати знак осим знака Јоне пророка.
Јер као што је Јона био у трбуху китовом три дана и три ноћи: тако ће бити и син човјечиј у срцу земље три дана и три ноћи" ( Matej 12. 39 - 40 )

Ljudi robovi grehu:

Tada Isus govoraše onim Jevrejima koji Mu verovaše: Ako vi ostanete na mojoj besedi, zaista ćete biti učenici moji, I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti.
Odgovoriše i rekoše Mu: Mi smo seme Avraamovo, i nikome nismo robovali nikad; kako ti govoriš da ćemo se izbavitiIsus im odgovori: Zaista, zaista vam kažem da je svaki koji čini greh rob grehu.
A rob ne ostaje u kući vavek, sin ostaje vavek.
Ako vas, dakle, Sin izbavi, zaista ćete biti izbavljeni. ( Jovan 8. 31 - 36 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562

Kontekst ovog teksta je stradanje i ociscenje od greha, i u tom konteksu ga i treba tumaciti i nikako drugacije.

"Jer je bolje, ako je takva volja Božja, da pretrpite čineći dobro, nego li čineći zlo.
I Hristos jedanput za grehe našr pretrpi, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu; ubijen bivši u puti, ali oživivši u Duhu, kojim propoveda i duhovima u tamnici, koji nekad behu neverni, kada se trpljenje Božje produžavaše u dane Nojeve, dok se građaše korablja, u kojoj malo, to jest osam duša, spase se kroz vodu.
Ta je voda bila slika krštenja, koje nije pranje putene nečistote, nego zaloga dobre savesti prema Bogu, i koje spasava sad i vas uskrsenjem Isusa Hrista, koji je s desne strane Bogu, pošto pođe na nebo, te se njemu i anđeli i vlasti i sile pokoriše. ( 1 Petrova 3. 18 - 22 )

Dakle Hristos je ubijen i stavljen u grob, ali je posle tri dana je vaskrsao Duhom Svetim.
Tim Duhom je u vreme prepotopnog narastaja propovedao preko sluge Noja da ce doci potop ljudima koji su bili u tamnici neverstva od kojih se samo osam ljudi spasilo od vode.
Ta voda je simbol krstenja odnosno pranja od greha i zle savesti.
To je sustina ovog teksta.

Isus u zemlji a ne u paklu:

"А он одговарајући рече им: род зли и прељуботворни тражи знак; и не ће му се дати знак осим знака Јоне пророка.
Јер као што је Јона био у трбуху китовом три дана и три ноћи: тако ће бити и син човјечиј у срцу земље три дана и три ноћи" ( Matej 12. 39 - 40 )

Ljudi robovi grehu:

Tada Isus govoraše onim Jevrejima koji Mu verovaše: Ako vi ostanete na mojoj besedi, zaista ćete biti učenici moji, I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti.
Odgovoriše i rekoše Mu: Mi smo seme Avraamovo, i nikome nismo robovali nikad; kako ti govoriš da ćemo se izbavitiIsus im odgovori: Zaista, zaista vam kažem da je svaki koji čini greh rob grehu.
A rob ne ostaje u kući vavek, sin ostaje vavek.
Ako vas, dakle, Sin izbavi, zaista ćete biti izbavljeni. ( Jovan 8. 31 - 36 )

Misliš ADVENTISTIČKO TUMAČENJE, a greškom si napisao :''TO JE SUŠTINA OVOG TEKSTA''.

Pa nismo mi ni ćoravi, niti glupi, vidimo i mi šta piše i šta je suština tog teksta :
Јер и Христос једанпут за грехе наше пострада, праведник за неправеднике, да нас приведе к Богу, убијен, истина, бивши телом, но оживевши Духом; Којим сишавши проповеда и духовима који су у тамници, Који некад не хтеше да слушају кад их очекиваше Божије трпљење у време Нојево, кад се грађаше ковчег, у коме мало, то јесте осам душа, остаде од воде.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Ova dva stiha jasno nam kazu(A ko izidje osim onog ko i sidje u srce zamlje)

1)efez. 4:9)9 A šta iziđe, šta je, osim da i siđe u najdonja mesta zemlje? u srce zemlje isus je bio.A ne 1m,80-et.
(matvej 12:40)
40 Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.(ON ne govori o pecini!!!)

Dakle de je bio Gospod tri dana i tri noci?

U srcu zemlje!!

sto nam potvrdjuju ovi stihovi: [SUP]19[/SUP] Којим сишавши проповеда и духовима који су у тамници,
[SUP]20[/SUP] Који некад не хтеше да слушају кад их очекиваше Божије трпљење у време Нојево, кад се грађаше ковчег, у коме мало, то јесте осам душа, остаде од воде.

Samo nemojte jos reci da smo coravi i nevidimo sta pise!!!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Samo nemojte jos reci da smo coravi i nevidimo sta pise!!!

Evo kako ja razumem te stihove pa rezonuj da li je to tačno ili nije.

Efescima 4.9. Isus je sišao u najdonje krajeve zemlje što znači da se spustio na najniži nivo u odnosu na duhovne predele a to su ovi predeli gde se nalazimo na zemlji.
Matej 12.40. Isus kaže da će biti u „srcu“ zemlje tri dana. Da li ova reč u srcu može da se odnosi u „ centru“ zemlje ili u „utrobi“ zemlje kao što je Jona bio u utrobi ribe.
1.Petrova 3.19-20. 19 Којим сишавши проповеда и духовима који су у тамници,
20 Који некад не хтеше да слушају кад их очекиваше Божије трпљење у време Нојево, кад се грађаше ковчег, у коме мало, то јесте осам душа, остаде од воде.
Da li se ovde radi o duhovima umrlih ili o duhovima anđela možeš da pročitaš u Judinoj poslanici 6-7. I anđele, koji ne održaše svojega dostojanstva, nego ostaviše svoje prebivalište, zadržao je vječnim okovima u mraku za sud velikoga dana. Ako ove stihove povežemo sa Postanje 6.1-4. videćemo da su u pitanju anđeli koji su sišli na zemlju i koji nisu mogli da se vrate jer im je zabranjeno da se vrate u svoj prvobitan položaj. Ostali su u okovima kao demoni.

@ Peko

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Naravno peko bratko to je tvoje misljenje i tvoje pravo da tako rezonujes ove stihove ja citam kako pise a netrazim po bibliji kontekste koji ce podrzati moje reci.

Pise jasno:Efescima 3.19-20. 19 Којим сишавши проповеда и духовима који су у тамници,
20 Који некад не хтеше да слушају кад их очекиваше Божије трпљење у време Нојево, кад се грађаше ковчег, у коме мало, то јесте осам душа, остаде од воде.Znaci (kad se gradjase kovceg) a ne do i posle,i lepo stih kaze da ostase samo (OSAM DUSA) sta to znaci? da su ostale duse upravo u tom danu poginule i zavrsile u paklu u (SRCU ZEMLJE) gde i sam gospod sidje
Efescima 3.19-20. 19 Којим сишавши проповеда и духовима који су у тамници,
20 Који некад не хтеше да слушају кад их очекиваше Божије трпљење у време Нојево, кад се грађаше ковчег, у коме мало, то јесте осам душа, остаде од воде.

Meni je dovoljno sto je (ON NEKOME) propovedao znaci Govorio o jevandjelju-blagodacu za koje oni nisu znali????

Kad je nesto u srcu uvek se tako i rezonuje ta rec u srcu!! nemoze biti:pored,ispod,gore,pod,nad itd.

Zasto pisac biblije ne napisa ispod,pod,i bila je tama Isus je lezao Mrtav u tami ispod zemlje tri dana i noci i cutao je??

A znamo da se njegovo telo nalazilo u pecini dok se njegov Duh nevrati na treci dan iz svoje misije(i izadje!samo onaj koji udje u
srce zemlje.

A šta iziđe, šta je, osim da i siđe u najdonja mesta zemlje?

U srcu ili u najdonja (MESTA) zemlje odnosi se na isto kako ja to shvatam.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Da, 1.Petrova 3.19-20 je stih koji može da zavara.Problem za takvo rezonovanje je što se gubi iz vida da su ti duhovi anđeli u predpotopnom dobu imali ljudsko obličije da bi imali seksualne odnose sa ženama i od njih su se izrodili nefilimi. Potop je uništio nefilime i tela anđela koji su bili u ljudskom obličiju ali oni su duhovi tako da su izašli iz tela sad zarobljeni u predelima tartara. Tako da je problem ako njih pomešamo sa duhovima umrlih.

Poslednja izmena:
Natrag