- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Ja mislim da znači baš to što i piše - da se prije toga Isus s ljudskim grijesima nikada nije susreo.
Mislio sam da li razumeš šta znači 'sresti' se? Ne kada se sreo, već šta to u slučaju Hrista znači?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Ja mislim da znači baš to što i piše - da se prije toga Isus s ljudskim grijesima nikada nije susreo.
Dobro, to smo ranije diskutovali, ja kažem i verujem da Isus nije imao palu prirodu ali da, mogao ju je steći i mogao je pogrešiti. Ali nije to ono što bih hteo ovde da tumačimo(mada ako postoji potreba više, može).
Mene prvenstvo zanima, šta je Isus podrazumevao pod 'čašom' koju bi želeo da ga mimoiđe? Šta misliš, šta je to?
Ti Isusa ovim stavovima svesno ili nesvesno izjednačavaš sa grešnikom kojem činjenje volje Božije čini nelagodu.
To i govorim. Nije imao sklonost ka grehu. Pa tako nije imao patnju kao mi kada trebamo činiti ono što je dobro.
Dakle, simptomi koje je Isus imao ne potiču od straha za sopstveni život.
No, neko ko je tako vezan za Boga ne može imati takve simptome zbog sopstvene bezbednosti ili sopstvenog života. Pa čak i grešnici,verni Bogu išli su sa radošću na stradanje i nisu imali nikakvih simptoma kakve je Isus imao.
Zato moramo videti šta bi to moglo biti ali nevezano za fizičke tegobe koje potiču iz straha za sopstveni život.
Radi se o duhovnom a ne fizičkom aspektu, na koji ti insistiraš.
To je duhovni osećaj razdvojenosti od Oca koji je osetio a koji ga je užasavao.
Opet lupaš.......
On je znao da ce trpeti fizicku bol, i toga se nije plasio, ali se plasio neceg drugog, mraka, tame i odvojenosti od Boga, toga se plasio.
On je molio ako je moguce da ga mimoidje casa gneva, jer je strasno biti odvojen od Boga. Ono sto je on osetio na krstu je bila odvojenost od Boga, zato je zavapio: "Boze moj, Boze moj, zasto si me ostavio" a to su bile i reci Jone. On je na slican nacin vapio Bogu kad je bio u trbuhu ribe..
Dakle, ne radi se o fizickoj boli, vec duhovnoj, to je najstrasnije... On je voljno podneo fizicku patnju, ali nevoljno je isao u mrak i odvojenost od Boga koju je morao iskusiti
Isto je sa Hriscanima, nije tacno da se Hriscani ni malo ne plase, i sasvim je prirodno da se plase..
Sa ovim se slažem. Da, odvojenost od Boga. Da li razumeš u potpunosti smisao te odvojenosti. Zašto je Isus imao taj osećaj odvojenosti?
Pojasniću. Kada sam pojašnjavao da Isus nije imao agonijuu zbog straha od fizičke patnje, mislio sam da njegova agonija ne potiče iz tog straha. Ona je prodkut duhovnog bola a ne straha ili fizičkog bola. A što se tiče fizičkog bola, straha od toga, da naravno. Potpuno prirodno je da je imao taj strah. Samo sam želeo da kažem da kapljice znoja smešani sa krvljune potiču od tog fizičkog straha, već je ona povezana sa duhovnim aspektnom.
Objasnio sam gore, i sam shvatas zasto...
Zbog osećanja koje proizvodi svesnost o grešnosti. To je simbolika 'čaše' koju ne želi ispiti. To je ono što Isus nije mogao podneti jer do tada,budući da je bez greha, On nikada nije iskusio taj osećaj grešnosti. On koji je bez greha, osetio je prvi put tako nešto a to je u njemu proizvelo takav bol da je došlo do fizičkih manfestacija kakve su opisane u Pismu.
Moj cilj je bio da uvidimo tačno šta je izazvalo agoniju. Postoji naravno kriva predstava, da je agoniju izazvao strah od fizičke kazne i smrti na krstu kao i da je to ono što je Isus razmišljao da li je moguće izbeći. Tada bi to bilo suprotno od onoga što je Isusova misija i da je on sam posumnjao u svoju misiju, bez obzira što kasnije kaže "neka bude volja tvoja, Oče", jer je on ovim pokazao šta bi on želeo. Isusova pak želja da se nešto izbegne a da to nije u oprečnosti sa njegovom misijom može biti samo to da ne želi osetiti tu odvojenost od Oca i osetiti sopstvenu grešnost. Jedino to ne može biti suprotno njegovoj misiji. To je legitimna želja i nema nikakvog lošeg motiva.
Dakle, ne radi se o fizickoj boli, vec duhovnoj, to je najstrasnije...
Pojasniću. Kada sam pojašnjavao da Isus nije imao agonijuu zbog straha od fizičke patnje, mislio sam da njegova agonija ne potiče iz tog straha. Ona je prodkut duhovnog bola a ne straha ili fizičkog bola. A što se tiče fizičkog bola, straha od toga, da naravno. Potpuno prirodno je da je imao taj strah. Samo sam želeo da kažem da kapljice znoja smešani sa krvlju ne potiču od tog fizičkog straha, već je ona povezana sa duhovnim aspektnom.
Reci ti nama slape svojim riječima - što je to Docetizam?na primjer Doketizam,