Da li ste za ulazak vlastite zemlje u nato

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ako na otvorenom forumu izneseš nešto sa čim se neko,na primer ja ne slažem ili mislim da je ne istina,zašto bi mi trebalo neko ekskluzivno pravo da to prokomentarišem?

Da, bilo je patnje na sve strane i ja sam upravo protiv toga da se tako nešto ponovi. Ubeđen sam da nam je cilj isti ,ugledna i jaka Srbija ali nam se put do tog cilja očigledno razlikuje. Nisam siguran da ćemo razmišljanjem koje ovde preovladava to postići.

I Milošević je možda i želeo dobro Srbiji pa je unazadio državu 50 godina.

Toliko od mene,a da vas podsetim tema vam je o ulasku u NATO.
Imaš pravo da se ne složiš, naravno, to niko ne spori, nemaš prava ( odnosno činjenica, informacija i kulture) da pričaš o meni, gde sam bio koje godine i onu sprdju sa "Rizikom"...
Verujem da nam je cilj isti (ugledna i jaka Srbija), i normalno je da nam se putevi razlikuju, jer i mnogo mudrije glave od nas ne znaju put, lutaju i "pipaju" u mraku... Sloba i ako je želeo dobro ovoj zemlji odavno je izgubio kompas, "uljuljkan" u rezultatima prvih izbora, "glumeći" mesiju i izbavitelja, Tita posle Tita...
I da ne kažete opet-tema... Cilj Nato-a je širenje američkog interesa i prodaja vojnog naoružanja drugima, kakva crna priča o bezbednosti? I da pola sveta "stave" pod svoju kapu, opet će pretiti nekim Irakom ili Avganistanom, dok i njih ne prime u Nato...

Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
30
Naravno da sam protiv ulaska u NATO.Ne mogu a i ne želim da zaboravim da sam sa dva mala deteta celo proleće provela u podrumu kuće,da je muž non -stop bio na dežurstvu i još mnogo patnji da nenabrajam.Mislim da je neumesno raspravljati...pitajte one koji su u akciji "Milosrdni anđeo" ostali bez najmilijih.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Nato-a je širenje američkog interesa i prodaja vojnog naoružanja drugima, kakva crna priča o bezbednosti? I da pola sveta "stave" pod svoju kapu, opet će pretiti nekim Irakom ili Avganistanom, dok i njih ne prime u Nato...
A ko je ovde ikada rekao da to nije cilj NATO-a? Ja ne znam, ti kao da ne čitaš postove, ja sam o tome još odavno pisao da te podsetim na neke delove:

Čitav komandni sistem, tačnije na svim ključnim mestima su Ameri , to je odmah uočljivo, prosto bode oči , i to ne smeta samo nama , već svima.Tako instrumentalizovan od strane Amerikanaca taj savez se koristi za najprljavije ratove i zločine u ime ljudskih prava , demokratije i razoružanja služeći se najgorim lažima, a to sa odbranom nema nikakve veze . Ovaj savez sa svojim mentorom je trenutno najveća pretnja po svetski mir . Suština svega je preraspodela kapitala, umesto da se nacionalna bogatstva koriste za unapređenja u socijali , obrazovanju , ekologiji itd. izmišljaju se neprijatelji i ratovi da ta sredstva odu u vojnoindustrijski sektor , čiji je lobi najači zajedno sa naftnim i bankarskim lobijem.
Zatim
Na kraju najvažnija stvar, protivim se ulasku u NATO jer neću da ratujemo, zbog njihovih budalaština i time sebi nepotrebno stvaramo neprijatelje.
Kao što vidiš, mi iste stvari pričamo, ali niko da odgovori na jedno pitanje , ključno pitanje. Kako izbeći ulazak u NATO a da ne ugrozimo vitalne ekonomske i nacionalne interese, tačnije da ne postanemo najzaostalija zemlja u Evropi, da ne budemo parije u Evropi ?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
@rollmilan
Zašto misliš da "kontriram" nekom, znam šta su drugi pisali, iznosim svoje mišljenje, možda sam malo "alergičan" na ovu temu pa ponavljam jedno te isto... :) I da, bio sam iznerviran pisanjem jednog člana foruma, kada je počeo priču o Slobi, RTS-u i meni, a da ništa od toga nije tema! Još šarlatanska ocena o nekom koga i ne poznaje...
Odgovor na ovo tvoje pitanje-ne znam, niti sam stručan niti pametan da na njega odgovorim, jer da jesam-sedeo bih u nekom kabinetu u vladi i smeškao se preko TV-a... :)

Učlanjen(a)
29.06.2009
Poruka
146
Rekontra,
kako da ne spominjem RTS kad po tvom pisanju bih rekao da nisi dozvolio sebi da dopru do tebe informacije sa druge strane. Iz istog razloga sam spomenuo Slobu,koliki je bio majstor u pomućivanju svesti ovdašnjeg naroda i danas se po nekim ovdašnjim izjavama vidi.

Što se tiče moje šarlatanske ocene ili komentara,ne znam zašto te toliko pogodilo ako je tako . Mada mislim da sam sa svojim postovima,(koje sve manje razumem) dokazuješ da možda i nisam puno pogrešio.

pozdravljam te

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Evo jednog mozda zanimljivog clanka:

Srbija i NATo

Mit o alijansi - Stiven E.Majer

Velika rasprava koja se u Srbiji rasplamsala u vezi sa članstvom u NATO zdrava je i konstruktivna. Nažalost, mnogi argumenti, i za i protiv članstva, ostali su bez važne poente. Ovo naročito važi za zagovornike članstva u NATO. Oni koji favorizuju članstvo tvrde da će Srbija biti deo ogromnog sistema kolektivne bezbednosti i pripadnik velike demokratske zajednice. Zagovornici takođe tvrde da bi, kao članica NATO, Srbija preuzela specijalnu odgovornost i da bi to bilo jeftinije nego održavanje vojnih kapaciteta u punom obimu. Oni koji su protiv tvrde da bi članstvo legitimizovalo bombardovanje Srbije 1999. Uz to, tvrde oni, članstvo u NATO bi nanelo Srbiji štetu u odnosima sa Rusijom, a Srbija može da dobije iste pogodnosti kroz članstvo u Evropskoj uniji. Naravno, postoje elementi istine u obe pozicije, ali da li se ovi argumenti odnose na stvarno najvažnija pitanja? Da bi se utvrdilo da li bi Srbija trebalo da postane članica NATO, Srbi treba da razmotre četiri osnovna problema.
Prvo, šta je cilj toga da se bude deo sistema kolektivne bezbednosti? Ko je neprijatelj ovog sistema kolektivne bezbednosti od koga bi se Srbija branila? Ko je tačno neprijatelj? Teško je identifikovati neprijatelja na Balkanu ili u okolini, koji je u poziciji da preti Srbiji ili bi bio zainteresovan za to. Štaviše, čak i da postoje takvi neprijatelji, da li bi NATO zaista priskočio u odbranu Srbije? Član 5 ugovora o NATO kaže da je napad na jednu članicu napad na sve članice NATO. Ali ne postoji ništa u 5. članu što obavezuje jednu članicu da dođe u pomoć drugoj. Na primer, pretpostavimo da je Gruzija bila članica NATO u leto 2008, da li iko stvarno veruje da bi SAD i NATO ušli u rat sa Rusijom oko Gruzije? Veoma je neverovatno!
Drugo, Srbi moraju da shvate da članstvo u NATO stvarno znači da se od Srbije može očekivati da konfiguriše svoje bezbednosne potrebe prema najmoćnijim članicama, a posebno SAD. To znači da će kao članica NATO Srbija biti pod pritiskom da se pridruži SAD u vojnim avanturama koje imaju malo veze sa interesima i bezbednošću. Naravno, Beograd ne bi bio u obavezi da se povinuje takvim pritiscima, ali pritisak bi bio veći i češći kad bi bila članica alijanse.
Treće, NATO je sila u opadanju. Ona je izgrađena da zadovolji specifične pretnje između 1949. i 1989. godine. Kada je hladni rat završen i Sovjetski Savez se raspao, potreba za NATO je brzo opadala. Zapadni vojni savez je bio pravi instrument da se suprotstavi sovjetskoj pretnji, ali te pretnje više nema a arhitekti NATO nisu bili u mogućnosti da savez rekonstruišu kao održiv instrument u savremenom svetu. U stvari, postojanje NATO nije mnogo više od produžetka hladnoratovske podele u Evropi u 21. veku. Rusija je izvan toga i nikada neće biti dovedena u ,,klub”. Takođe, nema skoro nikakvu vrednost ,,izvan okruga”. U Iraku alijansa nije bila od koristi, a u Avganistanu je bila od vrlo male borbene koristi. NATO je bio dobar za 1960, a ne za 2010!
Četvrto, Srbija ne bi uštedela novac služeći kao specijalizovana ili posebna snaga u NATO. U zavisnosti od toga koja bi sporedna uloga bila odabrana za Srbiju, cena bi mogla da bude još viša nego održavanje robusnijih vojnih kapaciteta. Čak i ako bi članstvo u NATO donelo uštedu, da li bi to bilo vredno članstva ako položaj Srbije ne bi služio bezbednosnim interesima Srbije.
Bezbednosni interesi Srbije leže pre svega na jugu, a ne da bude pomoćni sluga SAD u nekom mestu kao što je Avganistan. Osim toga, kao članica NATO Srbija bi bila pod pritiskom da kupuje opremu od partnera NATO bez obzira na to da li joj je potrebna.
Na kraju prve decenije 21. veka Srbija treba da postavi tri pitanja: prvo, kakva je priroda novog bezbednosnog pejzaža? Drugo, šta su interesi Srbije u tom novom okruženju? I, treće, koja politika i koji instrumenti su Srbiji potrebni da bi zaštitila i unapredila svoje interese? Iskreno razmatrajući ova pitanja, Srbi bi trebalo da se suoče s činjenicom da njihovi interesi više ne leže samo na Zapadu, već su sada i u Rusiji, Kini, Iranu, Brazilu i na mnogim drugim mestima. U savremenom svetu bezbednost više ne može biti definisana u smislu isključivo vojnih interesa, već je treba shvatiti u smislu energije, hrane, životne sredine i ljudske bezbednosti. Zar ovakva realnost ne traži nešto više od članstva u NATO? Naravno, Srbija treba da traži članstvo u EU, ali ne na račun odnosa u mnogim drugim pravcima.

Izvor: Politika

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
da mislim da ce to ustabiliti i ujediniti stanje u regionu i da je se to trebalo davno desiti
Kažeš da će to stabilizovati i ujediniti stanje u regionu. A zašto nam je potreban NATO da nam stabilizuje stanje ? Zar nismo sami sposobni to da uradimo ? Pa nismo mi divljačka kanibalska plemena da treba neko sa strane da dođe da nas stabilizuje , pogotovo ako taj neko ima interes da nas nikad ne stabilizuje i umiri. Zar nikad nisi pomislio da njima nije stalo do stabilnosti već nestabilnosti, održavanje stalnih neprijateljskih tenzija na onom nivou kako njima odgovara . Osim toga ako mi sami ne možemo da se dogovorimo oko mira i uzajamnog odnosa tu onda ni NATO, niti bilo koja organizacija ne može pomoći .Tu će kad tad ponovo proraditi klanica.
No pošto ja verujem u dogovor i uzajamnu saradnju, uprkos stravičnim iskustvima , mislim da nam tu NATO nije potreban.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Upravo tako, nema više perioda mira u svetu, Veliki Gazda mora svuda da zavuče svoj nos, nađe neki svoj interes, ako ništa drugo ono bar da demonstrira silu i isproba novo naoružanje! Pa čak i kad su ljudi dovoljno razumni, oni će se naći da "zakuvaju", nahuškaju jedne na druge, naprave s**nje, prodaju nešto zastarelog oružija (i jednima i drugima), i još posle dođu da glume "humanitarce"... Licemerno i bezobrazno do krajnjih granica...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Mislim da nam za razvoj ekonomije i za stabilizaciju,i uopste za uspesan razvoj,nije potrebno vojno svrstavanje (mozda bas u ovom slucaju - naprotiv),vec jaca privreda.E,sad,koliko smo mi (ne)sposobni je druga prica i za drugu temu...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag