Da li ste za ulazak vlastite zemlje u nato

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Ovo baš i nije neki argument, u građanskom ratu na prostoru bivše SFRJ mnoga deca ne preživeše pa danas države i narodi moraju da sarađuju jer život i interesi uvek odnose prevagu. Da ne bude nesporazuma i ja sam protiv ulaska u NATO ali zbog budućnosti a ne prošlosti jer bliska prošlost i sa naše strane ne beše baš svetla.

Argument nije ni tražen postavljeno je pitanje da li smo za ulazak NATO, ne baš tim rečima...

Što se tiče toga da si ti protiv zbog budućnosti a ne prošlosti - e, prošlost je za mene bila jako bitna i vlrlo lična! Bez obzira na retoriku naših političara ne vidim kako bi neko ko nam je tako mnogo zla naneo (krivi su bili pojedinci ili nisu istorija će tek pokazati, a stradala kao i uvek "sirotinja raja" da parafraziram epsku , narodnu...) mogao postati naš novi najbolji drug?!

A komentar da su mnoga deca izgubila živote pa život ide dalje... Moraću opet da parafraziram stihove i pri tom ne želim da budem patetična "... je li rat moranje? Je li rat posao za čoveka? Nikada se rat ne završava! Za majke rat traje sve dok ima sećanja... U njima je ubijena krv krvi, u njima je ubijen očinji vid...."

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
A komentar da su mnoga deca izgubila živote pa život ide dalje... Moraću opet da parafraziram stihove i pri tom ne želim da budem patetična "... je li rat moranje? Je li rat posao za čoveka? Nikada se rat ne završava! Za majke rat traje sve dok ima sećanja... U njima je ubijena krv krvi, u njima je ubijen očinji vid...."

Jesu li to stihovi majki iz Srebrenice?
Drugo , Teško da NATO može da bude nama najbolji drug ali kad je u pitanju izvoz i pare tu se prošlost brzo zaboravlja.No svako ima pravo na životi stav , neko gleda u prošlost a neko u budućnost.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
U svetu je uspostavljen naizgled ravnotezni odnos raspodele snaga izmedju svetskih sila podeljenih u dva bloka- zapadni "demokratski" i istocni "nedemokratski" tako da alternativa uvek postoji. Da se razumemo, ne vole nas ni jedni ni drugi, ali od dva zla uvek biraj manje. Biraj uvek onu stranu koja daje jeftiniju naftu i gas, koja te nece terati da vodis tudje osvajacke ratove i koja se krsti s desna na levo.
Sto se MIlosevica tice, on je bio zrtva medjunarodnie zavere razbijanja Jugoslavije. Koliko ga god narod mrzeo (a uglavnom ga mrzi zbog ispiranja mozga poslednjih deset godina) njegovi potezi su bili iznudjeni od strane istog onog zapada kojem se sada klanjamo do zemlje (sreca te se mnogo toga promenilo u konstelaciji snaga na svetskoj politickoj sceni od tada). I mnogo pre nas su ljudi isli u rat, pa niko nakon rata nije kukao na svoje lidere kao mi posle 2000.- te.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ni ja se ne slažem sa tezom koju sve češće možemo čuti, naročito od naših političara, - da se ne trebamo osvrtati na prošlost, zarad bolje budućnosti. To mi nekako liči kao da kažu: penjite se na drvo! (kome je korijen posječen).

Duhovna vertikala svakoga naroda počinje upravo iz duboke prošlosti. Zahvaljujući prošlosti ta vertikala postoji i živi. Ako bi tu prošlost pobrisali, i naša duhovna vertikala bi se srušila kao kula od karata! Šta bi, u tom slučaju, ostalo od nas? Mislim da postoji samo jedan odgovor na ovo pitanje. Postali bi amorfna masa koja bi izgubila svoje lice i utopila se u šarenilo ostalog svijeta. Imali bi bolji standard, tu su političari u pravu, ali ne bi imali ime! E, sad, šta je kome vrednije, neka bira!

Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Jesu li to stihovi majki iz Srebrenice?
Ne, nisu stihovi majki iz Srebrenice! Pored tih majki postoje i druge majke na ovom svetu!!!
Pesma se zove "Pismo g-đi Helgi" , nisam sigurna ko je pisac, nastala je posle II svetsog rata i počinje ovako:

"Nepoznata g-đo Helga,
piše Vam Živana, domaćica iz Kragujevca.
Kragujevac je u Srbiji, Srbija u Jugoslaviji...
Tvoj sin je g-đo Helga streljao moga sina...."

-----------------------------------

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
U svetu je uspostavljen naizgled ravnotezni odnos raspodele snaga izmedju svetskih sila podeljenih u dva bloka- zapadni "demokratski" i istocni "nedemokratski" tako da alternativa uvek postoji. Da se razumemo, ne vole nas ni jedni ni drugi, ali od dva zla uvek biraj manje. Biraj uvek onu stranu koja daje jeftiniju naftu i gas, koja te nece terati da vodis tudje osvajacke ratove i koja se krsti s desna na levo.
Sto se MIlosevica tice, on je bio zrtva medjunarodnie zavere razbijanja Jugoslavije. Koliko ga god narod mrzeo (a uglavnom ga mrzi zbog ispiranja mozga poslednjih deset godina) njegovi potezi su bili iznudjeni od strane istog onog zapada kojem se sada klanjamo do zemlje (sreca te se mnogo toga promenilo u konstelaciji snaga na svetskoj politickoj sceni od tada). I mnogo pre nas su ljudi isli u rat, pa niko nakon rata nije kukao na svoje lidere kao mi posle 2000.- te.
Meni je teško zamislivo da ima ljudi koji i dalje misli da je Miloševićeva politika bila dobra.Potezi Miloševića su bli glupavi i autistični, raspad bivše Juge je između ostalih i njegovo maslo a da ne pričam o ratovima. Uvodio nas je iz jednog poraza u drugi , i još na kraju on ispade žrtva. Naravno kako je vreme odmicalo alternative su se sužavale i on je doživeo ono što je morao doživeti jer to je posledica njegove politike. Ovde saznadoh da se Kinezi krste i to s desna na levo.
A što se tiče duhovne vertikale , ja to ne bih povezivao sa NATO-m. Ispade kao da jedino mi imamo tu duhovnu vertikalu, imaju je i Grci i Francuzi i Španci i Nemci, zapravo svi Evropski narodi.Svi oni imaju itekako izgrađenu svest o svojoj prošlosti i posebnosti . Niko od njih ništa od nacionalnog identiteta nije izgubio a posebno ne ime.
Na kraju najvažnija stvar, protivim se ulasku u NATO jer neću da ratujemo, zbog njihovih budalaština i time sebi nepotrebno stvaramo neprijatelje.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
A što se tiče duhovne vertikale , ja to ne bih povezivao sa NATO-m. Ispade kao da jedino mi imamo tu duhovnu vertikalu, imaju je i Grci i Francuzi i Španci i Nemci, zapravo svi Evropski narodi.Svi oni imaju itekako izgrađenu svest o svojoj prošlosti i posebnosti . Niko od njih ništa od nacionalnog identiteta nije izgubio a posebno ne ime.
Na kraju najvažnija stvar, protivim se ulasku u NATO jer neću da ratujemo, zbog njihovih budalaština i time sebi nepotrebno stvaramo neprijatelje.

Ja sam dudhovnu vertikalu pomenuo sa aspekta teze o prošlosti i budućnosti, a ne radi komparacije sa drugimn narodima. A slažem se da nećemo izgubiti svoj identitet ulaskom u NATO, ali ćemo izgubiti obraz!

Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
@rollmilan: Ti imas neki ozbiljan problem jer banalizujes svaku moju izjavu. Sad cu jos da ti odgovorim i zaobidji me ubuduce jer nemam vremena za neozbilje rasprave. Kada kazem istok i kada pomenem naftu i gas, logicno je da mislim konkretno na Rusiju ne na Kinu. Sto se Milosevica tice, mrznja prema njemu je trend uspostavljen u prvoj deceniji dvadeset prvog veka. To je moje misljenje. Ja tvoje misljenje postujem, a ti moje mozes a ne moras. Sve je to stvar licne kulture. Dzabe gluvom dovikivati i slepom pokazivati.

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
@rollmilan: Ti imas neki ozbiljan problem jer banalizujes svaku moju izjavu. Sad cu jos da ti odgovorim i zaobidji me ubuduce jer nemam vremena za neozbilje rasprave. Kada kazem istok i kada pomenem naftu i gas, logicno je da mislim konkretno na Rusiju ne na Kinu. Sto se Milosevica tice, mrznja prema njemu je trend uspostavljen u prvoj deceniji dvadeset prvog veka. To je moje misljenje. Ja tvoje misljenje postujem, a ti moje mozes a ne moras. Sve je to stvar licne kulture. Dzabe gluvom dovikivati i slepom pokazivati.
Znam ja da si mislio na Rusiju ali to se onda tako i napiše. Međutim Rusija je daleko od toga da predstavlja blok i alternativu , ona prosto nije dorasla za tako nešto , ostaviće nas na cedilu prvom prilikom (kao što je Miloševića ostavila). Uopšte nisam pričao o mržnji prema Miloševiću već o njegovoj glupavoj politici.
Ipak bih se vratio na temu . Da li bi smo izgubili obraz ulaskom u NATO?
Znači došli smo do tačke slaganja , ne bi smo izgubili duhovnu vertikalu, ali obraz bi , tu se slažem.A tek bi smo ga izgubili u budućnosti jer NATO bi nas uvodio u besmislene nepravedne ratove .
No ključno je pitanje kako izbeći ulazak u NATO ? Pritisci su sve veći a izbor mali ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
...zato nece biti referenduma po tom pitanju (barem ne obavezujuceg), ali krivi smo mi sto smo na vlast doveli ljude koji su nas, za uzvrat, doveli tu gde jesmo, pred svrsen cin.

Cemu bi sluzio takav referendum?
Mi smo imali i referendum o dolasku stranih trupa na Kosovo,glasali protiv,ali dzabe...Na referndumu smo usvojili Ustav u kome pise da je Kosovo deo Srbije,takodje dzabe,ono ipak zivi samostalno.I sad,kao,mi ponovo da trazimo referendum,besmisleno...Ako do toga dodje,ucicemo milom ili silom pa kako se kome "zalomi"...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag