Da li ste za ulazak vlastite zemlje u nato

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
Po obaveznosti odluke, referendum moze biti obavezujuci i savetodavni. Sprovodjenje odluke vecine obavezujuceg referenduma predstavlja obavezu onih koji raspisuju referendum, tj. drzavnih organa. Medjutim, ova druga vrsta referenduma, savetodavni (konsultativni) referendum, se raspisuje cisto da se proveri javno mnjenje, odnosno da se ispita misljenje naroda, dok je konacna odluka i dalje na predstavnicima vlasti, nezavisno od izrazene volje gradjana na referendumu. Raspisivanje ovakve vrste referenduma bio bi cist markentiski potez, odnsono, stvaranje laznog osecaja kod naroda da je moguce direktno uticati na odluke drzavnog vrha.
Inace, ja upravo tvrdim da iako bude referenduma (mada, mislim da se drzavni vrh nece usuditi da ga raspise) bice to neobavezujuci referendum, ili, kako ja volim da ga zovem, rekreativni, gde ce se lazirati konacni rezultati. Cinjenica je da se mi nista ne pitamo kada se radi o pravcu drzavne politike, cinjenica je da su zakoni mrtvo slovo na papiru koje se selektivno (ne)primenjuje i, najogre od svega, cinjenica je da je ustav obicno parce plastelina koje oblikuje kako ko dodje na vlast. Postali smo partijska umesto pravna drzava. Inace, mrzim NATO i zbog onoga sto je bilo i zbog onoga sto moze biti, ali mislim da ulazak nece nista bitno promeniti kada je rec o srpskom identitetu. Mi smo svoj identitet odavno izgubili hteli mi to da priznamo ili ne.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Jesu li to stihovi majki iz Srebrenice?
Drugo , Teško da NATO može da bude nama najbolji drug ali kad je u pitanju izvoz i pare tu se prošlost brzo zaboravlja.No svako ima pravo na životi stav , neko gleda u prošlost a neko u budućnost.
Kakva žalosna patetika... Kao Čeda i njegovi podrepaši, gurnuli im šaku dolara pa kevću protiv sopstvenog naroda, pod plaštom pomirenja i odgovornosti! Rat k'o svaki rat, ne bira žrtve ni krvnike, nema "dobrih" i "loših", samo propaganda i medijska mašinerija, koja će od nekog napraviti žrtvu a od nekog bandu razularenih koljača... Mi smo taj "rat" izgubili, a još skačemo sami sebi u stomak...
Pogled u budućnost i ulazak u nato... Baš će biti vesela, dok kupimo njihovu kompletnu opremu i naoružanje (jer naše nije po "standardima") ostaćemo i bez gaća, uzimati kredite i zaduživati se još više...

Učlanjen(a)
29.06.2009
Poruka
146
Kakva žalosna patetika... Kao Čeda i njegovi podrepaši, gurnuli im šaku dolara pa kevću protiv sopstvenog naroda, pod plaštom pomirenja i odgovornosti! Rat k'o svaki rat, ne bira žrtve ni krvnike, nema "dobrih" i "loših", samo propaganda i medijska mašinerija, koja će od nekog napraviti žrtvu a od nekog bandu razularenih koljača... Mi smo taj "rat" izgubili, a još skačemo sami sebi u stomak...
Pogled u budućnost i ulazak u nato... Baš će biti vesela, dok kupimo njihovu kompletnu opremu i naoružanje (jer naše nije po "standardima") ostaćemo i bez gaća, uzimati kredite i zaduživati se još više...

Mnogo je veća patetika ovo što ti i tebi slični radite,da već 20 godina ko nojevi držite glavu pod zemljom i vičete da smo naj pametniji ,naj bolji, naj lepši a država sve više u kurcu.Nema istinske volje da se nešto promeni,političke pameti da se učini nešto na bolje,a sa druge strane baš ti si onaj koji je švajcarsku uzeo za primer da bi trebala da bude srbijina budućnost.

"Rat ko rat" može da kaže samo onaj ko je to najviše osetio igrajući riziko .Za razliku od tebe imao sam prilike 15 meseci da to vidim na terenu,braneći slobinu jugoslaviju. Veruj mi ima razlike između toga i onoga što je prenosio RTS a ti očigledno upijao.

A za propadanje države i ostajanje bez gaća ako uđemo u NATO...
Ne znam kako ti .ali ja i sa sadašnjom platom ne mogu baš previše rezvnih da kupim.

A da,nisam za ulazak u NATO

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Neverovatno , moju ciničnu opasku nazvati patetikom a za onog ko je celu priču o uplakanoj deci pokrenuo ćutati , to se zove slepilo , mislim političko slepilo . Da podsetim:
A komentar da su mnoga deca izgubila živote pa život ide dalje... Moraću opet da parafraziram stihove i pri tom ne želim da budem patetična "... je li rat moranje? Je li rat posao za čoveka? Nikada se rat ne završava! Za majke rat traje sve dok ima sećanja... U njima je ubijena krv krvi, u njima je ubijen očinji vid...."

Ne, nisu stihovi majki iz Srebrenice! Pored tih majki postoje i druge majke na ovom svetu!!!
Pesma se zove "Pismo g-đi Helgi" , nisam sigurna ko je pisac, nastala je posle II svetsog rata i počinje ovako:

"Nepoznata g-đo Helga,
piše Vam Živana, domaćica iz Kragujevca.
Kragujevac je u Srbiji, Srbija u Jugoslaviji...
Tvoj sin je g-đo Helga streljao moga sina...."

-----------------------------------
Kako to da ti ova pesma o gospođi Živani nije patetična ?
Gospođa Živana čijeg su sina ubili Nemci danas verovatno nije živa a ako je i živa ima preko devedeset godina . Ta lično njena tragedija ali i tragedija društva ,države danas ne može biti aktuelna .Ona je deo kolektivnog sećanja i ništa više. Danas to izvlačiti iz riznice sećanja i koristiti kao argument za bilo kakve političke stavove smatram nekrofilnom političkom zloupotrebom. A to cinično pitanje u vezi žena iz Srebrenice je samo podsećanje da su i druga deca stradala od naših. I da celo to iskopavanje poginulih ljudi i dece nema nikakvog smisla, kako sa naše strane tako ni kod drugih , to ne vodi nikud samo produbljivanje već postojećih mržnji.
No naravno svako ima svoj stav, milenčica ima takvo mišljenje ja to poštujem (iako se ne slažem).Međutim isto takvo mišljenje samo sa suprotne strane (sa Bošnjačke) nazvati patetikom a prećutati milenčicin isti stav je kao što rekoh slepilo uslovljeno podsvesnim bežanjem od nečiste savesti.
Drugo, ja pričah o NATO-u i protivljenju ulaska, i rekoh da se moj osnovni motiv neulaska nalazi uglavnom zbog budućnosti a ne zbog prošlosti jer kad bi gledali prošlost ni sa kim ne bi trebali da sarađujemo .To pisah i neću da ponavljam. I kakve Čeda ima veze samnom, pa on se zalaže za ulazak u NATO. Osim toga nikada nisam pljuvao protiv vlastitog naroda , to ne znači da neki naši nisu pravili zločine. No kad je neko slušao Slobin RTS pola života verujući mu, on samo vidi izdajnike i plaćenike.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Uz dužno poštovanje...

Komentar o pesmi je neukusan i pokazuje tvoj nedostatak opšteg znanja (mislim na književnost). Nije mi namera da vređam samo konstatujem...

Muka mi je od majki iz Srebrenice, žena u crnom i u opšte muka mi je od te priče da su i naši činili zločine! Zašto su naše majke manje vredne? Zašto je majka iz Srebrnice mučenica? Da li više boli gubitak ako nisi iz Srbije? Mislim da nije u redu da stalno glorifikujemo ostale a sve naše minimizujemo?

I još nešto, mogu i da budem patetična! Moj muž se odazvao svkom vojnom pozivu! Nije bežao niti se sakrivao! Znam bolje kako izgleda osnovni borbeni komplet nego ženski neseser! Moje dete je prohadalo u skloništu! Prvi Uskrs je proveo u skloništu! Mom detetu su srušili Varadinski most pod kojim su se mama i tata prvi put poljubili! Imam prava da bude patetična!

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
"Rat k'o rat"-znači da nema pobednika, svaka strana ima žrtve, muku, bol i patnju... Ko je pisao o RTS-u? Zašto se samo priča o žrtvama drugih naroda na prostoru bivše države, zašto se samo Srbi satanizuju? Zar srpski narod nije patio i krvario? '91/2/3 Nisam imao godina za pušku, na "granici" sa Kosovom sam bio kasnije, odakle ti pravo da komentarišeš o nekome koga ni ne poznaješ???

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
981
Uz dužno poštovanje...

Komentar o pesmi je neukusan i pokazuje tvoj nedostatak opšteg znanja (mislim na književnost). Nije mi namera da vređam samo konstatujem...

Muka mi je od majki iz Srebrenice, žena u crnom i u opšte muka mi je od te priče da su i naši činili zločine! Zašto su naše majke manje vredne? Zašto je majka iz Srebrnice mučenica? Da li više boli gubitak ako nisi iz Srbije? Mislim da nije u redu da stalno glorifikujemo ostale a sve naše minimizujemo?

I još nešto, mogu i da budem patetična! Moj muž se odazvao svkom vojnom pozivu! Nije bežao niti se sakrivao! Znam bolje kako izgleda osnovni borbeni komplet nego ženski neseser! Moje dete je prohadalo u skloništu! Prvi Uskrs je proveo u skloništu! Mom detetu su srušili Varadinski most pod kojim su se mama i tata prvi put poljubili! Imam prava da bude patetična!

Svako ima pravo da bude patetičan ali svako ima pravo da to nazove patetikom.Naravno niko ovde nije ni rekao da su majke iz Srbije manje vredne i da njih manje boli, upravo suprotno ja sam pomenuo majke iz Srebrenice da bih pokazao da nisu samo naše majke patile a ne da bih veličao tuđu nesreću a našu umanjivao.
A ova pesma je sa umetničkog stanovišta jedno obično patetično stihoklepačko đubre koje su dobri đaci pod presijom partije morali da uče zbog ocena.
Gde je tu oneobičavanje po shvatanju ruskih formalista, gde su tu transmutacioni elementi , kakav je ritam u ovoj pesmi , ima li bar tu nekih novina i nekog iznenađenja , a o punoći da ne govorimo. Ima li ova pesma nešto što podstiče na neka pitanja ili razmišljanje a da nije u maniru klišeizirane varijante pozno kosovskog ciklusa - nema.Ova pesma je površna , banalna što će reći kič, jedno kukumakanje da se rastuže rodoljubi, penzioneri ,polupismeni pesnici narodnjačke provinijencije i naravno funkcioneri i njihove domaćice sa partijskim pedigreom. Pisao bih o tome još rado, ali to nije tema.

Poslednja izmena:
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
A Šuki, ministar odbrane, hoće po svaku cenu da nas ugura u to eminentno društvo secikesa, jajara i zločinaca. C...C...C...

Ustvari, to je stav samozvane "Demokratske" stranke, koja to putem medija stalno ubacuje u mali mozak (kao sto je slucaj i sa terminom "privatizacija").

I još nešto, mogu i da budem patetična! Moj muž se odazvao svakom vojnom pozivu! Nije bežao niti se sakrivao! Znam bolje kako izgleda osnovni borbeni komplet nego ženski neseser! Moje dete je prohadalo u skloništu! Prvi Uskrs je proveo u skloništu! Mom detetu su srušili Varadinski most pod kojim su se mama i tata prvi put poljubili! Imam prava da bude patetična!

Svaka čast, odgovor je na mestu!

Učlanjen(a)
29.06.2009
Poruka
146
"Rat k'o rat"-znači da nema pobednika, svaka strana ima žrtve, muku, bol i patnju... Ko je pisao o RTS-u? Zašto se samo priča o žrtvama drugih naroda na prostoru bivše države, zašto se samo Srbi satanizuju? Zar srpski narod nije patio i krvario? '91/2/3 Nisam imao godina za pušku, na "granici" sa Kosovom sam bio kasnije, odakle ti pravo da komentarišeš o nekome koga ni ne poznaješ???

Ako na otvorenom forumu izneseš nešto sa čim se neko,na primer ja ne slažem ili mislim da je ne istina,zašto bi mi trebalo neko ekskluzivno pravo da to prokomentarišem?

Da, bilo je patnje na sve strane i ja sam upravo protiv toga da se tako nešto ponovi. Ubeđen sam da nam je cilj isti ,ugledna i jaka Srbija ali nam se put do tog cilja očigledno razlikuje. Nisam siguran da ćemo razmišljanjem koje ovde preovladava to postići.

I Milošević je možda i želeo dobro Srbiji pa je unazadio državu 50 godina.

Toliko od mene,a da vas podsetim tema vam je o ulasku u NATO.

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
18
da mislim da ce to ustabiliti i ujediniti stanje u regionu i da je se to trebalo davno desiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag