Da li slaviti subotu ili nedelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
[QUOTE="Isabeleta, post:
Pogledaj kako Laodikeja laže: Barnaba - 74. g. Ali Laodikeja neće da vidi tu 74. godinu, nego kaže:"
Ovo su spisi takozvanih crkvenih otaca koji su pisali nakon drugog veka pod uticajem odpada koji je nastao u Rimskoj crkvi krajem 2 veka". Laodikeja, pravi si lažljivac, svaka ti čast! :) Moraš malo urediti Elenine spise.

Propustio sam da odgovorim na ovaj Isabeletin komentar u kome me optuzuje za laz- pa cu to sada uciniti.

Pretpostavljam da se ovde govori o Batnavinoj poslanici u kojoj se Nedelja uzdize kao dan Gospodnji.

Ja sam u jednom od prethodnih diskusija dao objasnjenje - da Varnavinu poslanicu nije napisao apostol Varnava - saradnik apostola Pavla, već jedan jevrejski hrišćanin koji je bio duboko prožet alegorijskim Filonovim shvatanjem Biblije, i crkva ovu poslanicu nije prepoznala kao takvu, vec je to spis koji je napisao neko drugi pod sinonimom Varnava.
Poslanica je napisana u Aleksandriji, oko 130. godine.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Propustio sam da odgovorim na ovaj Isabeletin komentar u kome me optuzuje za laz- pa cu to sada uciniti.

Pretpostavljam da se ovde govori o Batnavinoj poslanici u kojoj se Nedelja uzdize kao dan Gospodnji.

Ja sam u jednom od prethodnih diskusija dao objasnjenje - da Varnavinu poslanicu nije napisao apostol Varnava - saradnik apostola Pavla, već jedan jevrejski hrišćanin koji je bio duboko prožet alegorijskim Filonovim shvatanjem Biblije, i crkva ovu poslanicu nije prepoznala kao takvu, vec je to spis koji je napisao neko drugi pod sinonimom Varnava.
Poslanica je napisana u Aleksandriji, oko 130. godine.

I opet nisi otklonio očiglednost svoje insinuacije i neistine. Prihvatimo čak sve što si ti ovdje naveo u prilog svojoj tezi - poslanicu nije napisao Barnaba, nego ju je napisao neki židovski kršćanin oko 130. godine. Dakle, pisane tragove, o okupljanju kršćana na euharistiju u prvi dan tjedna, nalazimo na Istoku i nalazimo u prvoj polovici 2. stoljeća. Što onda može biti tvoja teza kako je nedjelja u kršćanstvo ušla iz poganstva, i to pod utjecajem "otpada koji se pojavio u Rimskoj crkvi krajem 2. stoljeća"? Samo insinuacija, laž i obmana. Kako se to moglo dogoditi na Zapadu (u Rimskoj crkvi), koncem 2. stoljeća, kada sam navodiš argumente za nedjelju još u prvoj polovici 2. stoljeća (130. godina) i njen nastanak na Istoku a ne na Zapadu? Dovoljno je samo "zrno zdravog razuma", i "zrno intelektualnog poštenja", i sve je jasno i očigledno.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nema govora o neistinama.

Što se tiče okupljanja u prvi dan nedelju - apostoli su se okuoljali svaki dan,
To što se neko okupljao i u prvi dan nedelju - ne može da ukine zapovest o Suboti niti da postavi nedelju na njeno mesto, jer bi tada morao da promeni i samu četvrtu zapvest - što je u bibliji osuđeno i data jasna zapovest da se ne menja ni jedno slovce iz reči Božje i zakona i da će zakon takav kakav este ostati do kraja istorije sveta.

Osim topga - u tradicionalnim crkvama postoji tendencija da se neke stvari ističu a druge zanemaruju.
Tako se okupljanje u prvi dan stavlja u prvi plan, a okupljanje u druge dane sklanja u stranu kako bi se dokazalo kako su se Hrišćani okupljali isključivo SAMO u prvi dan.
Nigde u bibliji ne postoji ni jedna zapovest da se Hrišćani okupljaju u prvi dan i da u taj dan održavaju Bogosluženja i da taj dan smatraju svetim.
Da postoji takva zapovest - stav tradicionalnih crkava bi bio opravdan.
Ali pošto ne postoji - tada ne postoji ni razlog da neko čini nešto za šta nema biblijski motiv, jer biblija kaže "gde nema zakona nema ni greha"
Zapovest o poštovanju nedelje u bibliji ne postoji - pa u tom slučaju njeno ne poštovanje nije greh, to je dato za Subotu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nema govora o neistinama.

Ti po običaju o svemu osim o meritumu diskusije. Evo još jednom. Kako je nedjelja mogla biti uvedena na Zapadu (u otpaloj Rimskoj crkvi) koncem 2. stoljeća, kada sam navodiš argumente za nedjelju još u prvoj polovici 2. stoljeća (130. godina) i njen nastanak na Istoku a ne na Zapadu? Probaj nešto napisati, ali sa "zrnom zdravog razuma", i "zrnom intelektualnog poštenja".

To što se neko okupljao i u prvi dan nedelju - ne može da ukine zapovest o Suboti niti da postavi nedelju na njeno mesto, jer bi tada morao da promeni i samu četvrtu zapvest - što je u bibliji osuđeno i data jasna zapovest da se ne menja ni jedno slovce iz reči Božje i zakona i da će zakon takav kakav este ostati do kraja istorije sveta.

Ako se ni slovce ne smije mijenjati, kako ste onda vi adventisti ukinuli Božju zapovijed da se pogubi svakoga tko bi radio kakav posao u subotu? Možda ja nisam upoznat, možda vi adventisti i kamenujete one koji rade kakav posao u subotu, pa te molim da slobodno ispraviš zabludu moje neinformiranosti. Dakle, kamenujete li vi kršitelje subote, ili ste i sami kršitelji Božje zapovijedi koja vam nalaže da pogubite onoga tko radi kakav posao u subotu?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ti po običaju o svemu osim o meritumu diskusije. Evo još jednom. Kako je nedjelja mogla biti uvedena na Zapadu (u otpaloj Rimskoj crkvi) koncem 2. stoljeća, kada sam navodiš argumente za nedjelju još u prvoj polovici 2. stoljeća (130. godina) i njen nastanak na Istoku a ne na Zapadu? Probaj nešto napisati, ali sa "zrnom zdravog razuma", i "zrnom intelektualnog poštenja".?

Nedelja kao i svi drugi mnogobožački elementi su se počeli pojavljivati sredinom 2 veka sa velikim otpadom i lažnim samozvanim apostolima i učiteljima, ali je ona tek zvanično ediktom cara Konstantina oko 300 godine nove ere.

Ako se ni slovce ne smije mijenjati, kako ste onda vi adventisti ukinuli Božju zapovijed da se pogubi svakoga tko bi radio kakav posao u subotu? Možda ja nisam upoznat, možda vi adventisti i kamenujete one koji rade kakav posao u subotu, pa te molim da slobodno ispraviš zabludu moje neinformiranosti. Dakle, kamenujete li vi kršitelje subote, ili ste i sami kršitelji Božje zapovijedi koja vam nalaže da pogubite onoga tko radi kakav posao u subotu?

U starom zavetu se nije samo kamenovalo za prekršaj Subote - već i za preljubu.
Moje pitanje je sledeće: "Ako se u starom zavetu preljuba kažnjavala kamenovanjem - da li to znači da je zapovest o preljubi ukinuta i da mi danas možemo slobodno da činimo preljube, kao što možemo da kršimo zapovest oi Suboti?

Razmisli malo logično pre nego što daš odgovor.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nedelja kao i svi drugi mnogobožački elementi su se počeli pojavljivati sredinom 2 veka sa velikim otpadom i lažnim samozvanim apostolima i učiteljima, ali je ona tek zvanično ediktom cara Konstantina oko 300 godine nove ere.

Nitko nikada prije kršćana nije imao redovita bogoštovlja nedjeljom. Prema tome, nedjelja je jedino i isključivo kršćanska ustanova.

U starom zavetu se nije samo kamenovalo za prekršaj Subote - već i za preljubu.
Moje pitanje je sledeće: "Ako se u starom zavetu preljuba kažnjavala kamenovanjem - da li to znači da je zapovest o preljubi ukinuta i da mi danas možemo slobodno da činimo preljube, kao što možemo da kršimo zapovest oi Suboti?

Naravno da nije ukinuta, dapače, zapovijed o zabrani preljube Isus je višestruko ponovio u Novom zavjetu. Tako je Isus ponovio i sve druge zapovijedi iz Dekaloga, jedino zapovijed o suboti nije niti jednom afirmirao. Još više, Židovi su u više navrata gledali da ubiju Isusa zbog kršenja subote.

Razmisli malo logično pre nego što daš odgovor.

Probaj još jednom odgovoriti na ono što si prozirno pokušao izbjeći, evo:

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Samo pažljivo i glasno čuti Galaćanima 3 glavu i dobro je razumeti i sve je rešeno.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje brate Taramana,

pazljivo sam procitao tvoj komentar na biblijske tekstove koje sam izneo, a koji nedvosmisleno i ubedljivo dokazuju da je Bog u pocetku uspostavio Subotu za praznik svim ljudima. To je Bog ponovio u cetvrtoj zapovesti koja je sama po sebi jasna.
Istina je da je Bog pozvao i Jevreje koji su tada bili Njegov narod da praznuju Subotu.

Htristos je naglasio istu misao. Svi apostoli i posle Hristovog raspeca, vaskrsenja i vaznesenja i dalje su praznovali Subotu.
Svi hriscani su u prvih nekoliko vekova praznovali Subotu. Bog nije versio nikakvu izmenu svoga Zakona.

Brate Taramana, vrati se gotre pa proveri, ti nisi komentatrisao biblijske navode, nego na svaki Biblijski tekst, koji sam naveo, ti tvrdis kako ja to ne razumem, kako ja gresim itd.

Da li ja gresim ili ne to je moj problem a nije tvoj, ali ja bih te pozvao da obratis paznju na ono sto Bog kaze a da se mnogo ne osvrces kakvi smo mi ljudi. Pavle lepo kaze da "svi pogrtesujemo mnogo puta", ali ti obrati paznju na ono sta pravedni i sveznajuci Bog kaze.

Nezaboravi da je Bozji zakon merilo na Bozjem sudu.

"GLAVNO JE SVEMU STO SI CUO; BOGA SE BOJ I ZAPOVESTI WEGOVe DRZI, JER TO JE SVE COVEKU. JER CE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD I SVAKU TAJNU BILA DOBVRA ILI ZLA." Propovednik 12,13.14.

Sve najbolje

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Postovanje brate Taramana,

pazljivo sam procitao tvoj komentar na biblijske tekstove koje sam izneo, a koji nedvosmisleno i ubedljivo dokazuju da je Bog u pocetku uspostavio Subotu za praznik svim ljudima. To je Bog ponovio u cetvrtoj zapovesti koja je sama po sebi jasna.
Istina je da je Bog pozvao i Jevreje koji su tada bili Njegov narod da praznuju Subotu.

Htristos je naglasio istu misao. Svi apostoli i posle Hristovog raspeca, vaskrsenja i vaznesenja i dalje su praznovali Subotu.
Svi hriscani su u prvih nekoliko vekova praznovali Subotu. Bog nije versio nikakvu izmenu svoga Zakona.

Brate Taramana, vrati se gotre pa proveri, ti nisi komentatrisao biblijske navode, nego na svaki Biblijski tekst, koji sam naveo, ti tvrdis kako ja to ne razumem, kako ja gresim itd.

Da li ja gresim ili ne to je moj problem a nije tvoj, ali ja bih te pozvao da obratis paznju na ono sto Bog kaze a da se mnogo ne osvrces kakvi smo mi ljudi. Pavle lepo kaze da "svi pogrtesujemo mnogo puta", ali ti obrati paznju na ono sta pravedni i sveznajuci Bog kaze.

Nezaboravi da je Bozji zakon merilo na Bozjem sudu.

"GLAVNO JE SVEMU STO SI CUO; BOGA SE BOJ I ZAPOVESTI WEGOVe DRZI, JER TO JE SVE COVEKU. JER CE SVAKO DELO BOG IZNETI NA SUD I SVAKU TAJNU BILA DOBVRA ILI ZLA." Propovednik 12,13.14.

Sve najbolje

Nek si živ i zdrav brate moj.
Očigledno me nepoznaš da ja zastupam zakon kao Božju reč i nikad mi nije palo na pamet da zakon ne važi samo nam je razlika u tome što jedni gledaju na zakon kao meru spasenja a drugi kao pokazatelj šta je Božja volja i dobar put što znači bolji put koji Pavle pominje i tu se mnogi spotiču i dobijamo dva fanatična zaključka:
1.Držanjem zakona se spasavamo.
2.Zakon je ukinut

Ni jedna tvrdnja nije ispravna,zato Petar kaže kako Pavlove poslanice NE NAUČENI I NE UTVRĐENI U ISTINI IZVRĆU NA SVOJU POGIBAO.
Šta se trebalo NAUČITI i šta se to trebalo utvrditi kao istina?
Zakon i proroci su se učili kod Jevreja a Pavle je najviše pisao o zakonu i kao kontra jevanđelje
i zato ne naučeni zgrabe milost a odbace bolji putdok drugi odbace milost favorizujući zakon i moja je želja bila da se kroz temu Jevanđelje to sagleda i ispravi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nitko nikada prije kršćana nije imao redovita bogoštovlja nedjeljom. Prema tome, nedjelja je jedino i isključivo kršćanska ustanova.

Greska, nije Hriscanska ustanova jer je Hristos ni apostoli nisu uspostavili - vec je to ucinila Rimska crkva pod uticajem mnogobozacke filozofije.

Naravno da nije ukinuta, dapače, zapovijed o zabrani preljube Isus je višestruko ponovio u Novom zavjetu. Tako je Isus ponovio i sve druge zapovijedi iz Dekaloga, jedino zapovijed o suboti nije niti jednom afirmirao. Još više, Židovi su u više navrata gledali da ubiju Isusa zbog kršenja subote.

Jos jedna grska.
Hrist i apostoli su svuda upucivali na drzanje Bozjih zapovesti ukljucujuci i Subotu, jer je zakon ne deljiv i rec Bozja to jasno naglasava: "Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,
Jer Onaj koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona" ( Jakovu poslanica 2. 10 - 11 )

Dakle, drzanje zapovesti bez Subote je u stvari krsenje zapovesti.

Hrist i apostoli jesu direktno ukazali na Subotu kao sveti dan u novom zavetu.
Isus je sam napomenuo da se Hriscani mole da kada nastupi progonstvo - da se mole da to ne bude u dan Subotni, jer je to sveto vreme odmora kada covek ostavlja svakodnevne poslove i slavi Boga u crkvi ili van nje:

"Tada koji budu u Judeji neka beže u gore;
I koji bude na krovu da ne silazi uzeti šta mu je u kući;
I koji bude u polju da se ne vrati natrag da uzme haljine svoje.
A teško trudnima i dojilicama u te dane.
Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu
ni u subotu;
Jer će biti nevolja velika kakva nije bila od postanja sveta dosad niti će biti" ( Matej 24. 16 - 21 )

Probaj još jednom odgovoriti na ono što si prozirno pokušao izbjeći, evo:

Nisam izbegao vec sam dao kontra pitanje uz sugestiju - da se u starom zavetu nije samo kamenovalo za krsenje Subote vec i za preljubu.
Moje pitanje je glasilo: "posto ti tvrdis da je zapovest o Suboti ukinuta, da li to znac da je i zapovest o preljubi ukinuta jer se za njen prekrsaj kamenovalo?"
Ti si odgovorio - da zapovest o preljubi nije ukinuta.
To onda znaci da ni zapovest o Suboti nije ukinuta, bez obzira sto je Bog u starom zavetu kaznjavao odredjene grehe.
Ovo zadire u pitanje - zasto je Bog kaznjavao odredjene grehe u starom zavetu a danas ih ne kaznjava, i da li mi iz tog razloga mozemo da cinimo te iste grehe jer ih Bog ne kaznjava, jednostavno - postavlja se pitanje da li je Bog promenio svoj odnos prema grehu, sto je druga tema?

U biblijskom kontekstu - ono sto je bilo greh u starom zavetu - greh je i u novom, i nikada Bog nece krsenje bilo koje zapovesti koje je bilo greh u starom zavetu - u novom zavetu proglasiti pravdom.

To upravo tvrde oni koji kazu da je zapovest o Suboti u novom zavetu ukinuta, da je Bog u stvari krsenje ove zapovesti koje je bilo greh u starom zavetu - u novom zavetu proglasio kao da nije greh, sto bi znacilo da je napravio kompromis sa grehom i samim sotonom koji navodi ljude da krse zapovesti, popustio je grehu i sotoni i priznao njegovu pobedu.
Ako je tako - zasto on u tom slucaju nije ucinio i sa ostalim zapovestima, recimo sa zapovescu o preljubi.

Ovo je otvoreno sramocenje Boga predstavlja hulu na njega, jer Bog nikada nece napraviti kompromis sa grehom ni sa sotonom koji svim silama upravo pokusava da srusi Bozji zakon kako bi uneo haos u svet koji je Bog stvorio - to je njegov osnovni cillj.

Biblijsko ucenje je - da je krsenje SVAKE zapovesti greh, ali da Bog te grehe sagledava kroz prizmu milosti koja se pokazala u zrtvi Gospoda Isusa Hrista, koji je upravo umro na krstu jer se ni jedna zapovest nije mogla menjati, i da bi u novozavetnom periodu dao ljudima silu da prihvatanjem Isusa kao licnog spasitelja i predanjem i posvecenem - poslusnoscu izgrade sebe za carstvo Bozje.

Adventisti upravo upucuju na Isusa kao spasitelja u kome covek prihvatanjem njegove zrtve i potpunim predanjem njemu i posvecenjem - mogu ziveti jednim novim zivotom bez greha, drzeci sve zapovesti silom Svetoga Duha koji ga menja i cini da se Bozja pravda potpuno ispuni u njemu..Amin!

Poslednja izmena:
Natrag