Nitko nikada prije kršćana nije imao redovita bogoštovlja nedjeljom. Prema tome, nedjelja je jedino i isključivo kršćanska ustanova.
Greska, nije Hriscanska ustanova jer je Hristos ni apostoli nisu uspostavili - vec je to ucinila Rimska crkva pod uticajem mnogobozacke filozofije.
Naravno da nije ukinuta, dapače, zapovijed o zabrani preljube Isus je višestruko ponovio u Novom zavjetu. Tako je Isus ponovio i sve druge zapovijedi iz Dekaloga, jedino zapovijed o suboti nije niti jednom afirmirao. Još više, Židovi su u više navrata gledali da ubiju Isusa zbog kršenja subote.
Jos jedna grska.
Hrist i apostoli su svuda upucivali na drzanje Bozjih zapovesti ukljucujuci i Subotu, jer je zakon ne deljiv i rec Bozja to jasno naglasava:
"Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,
Jer Onaj koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona" ( Jakovu poslanica 2. 10 - 11 )
Dakle, drzanje zapovesti bez Subote je u stvari krsenje zapovesti.
Hrist i apostoli jesu direktno ukazali na Subotu kao sveti dan u novom zavetu.
Isus je sam napomenuo da se Hriscani mole da kada nastupi progonstvo - da se mole da to ne bude u dan Subotni, jer je to sveto vreme odmora kada covek ostavlja svakodnevne poslove i slavi Boga u crkvi ili van nje:
"Tada koji budu u Judeji neka beže u gore;
I koji bude na krovu da ne silazi uzeti šta mu je u kući;
I koji bude u polju da se ne vrati natrag da uzme haljine svoje.
A teško trudnima i dojilicama u te dane.
Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu ni u subotu;
Jer će biti nevolja velika kakva nije bila od postanja sveta dosad niti će biti" ( Matej 24. 16 - 21 )
Probaj još jednom odgovoriti na ono što si prozirno pokušao izbjeći, evo:
Ako se ni slovce ne smije mijenjati, kako ste onda vi adventisti ukinuli Božju zapovijed da se pogubi svakoga tko bi radio kakav posao u subotu? Možda ja nisam upoznat, možda vi adventisti i kamenujete one koji rade kakav posao u subotu, pa te molim da slobodno ispraviš zabludu moje neinformiranosti. Dakle, kamenujete li vi kršitelje subote, ili ste i sami kršitelji Božje zapovijedi koja vam nalaže da pogubite onoga tko radi kakav posao u subotu?
Nisam izbegao vec sam dao kontra pitanje uz sugestiju - da se u starom zavetu nije samo kamenovalo za krsenje Subote vec i za preljubu.
Moje pitanje je glasilo: "posto ti tvrdis da je zapovest o Suboti ukinuta, da li to znac da je i zapovest o preljubi ukinuta jer se za njen prekrsaj kamenovalo?"
Ti si odgovorio - da zapovest o preljubi nije ukinuta.
To onda znaci da ni zapovest o Suboti nije ukinuta, bez obzira sto je Bog u starom zavetu kaznjavao odredjene grehe.
Ovo zadire u pitanje - zasto je Bog kaznjavao odredjene grehe u starom zavetu a danas ih ne kaznjava, i da li mi iz tog razloga mozemo da cinimo te iste grehe jer ih Bog ne kaznjava, jednostavno - postavlja se pitanje da li je Bog promenio svoj odnos prema grehu, sto je druga tema?
U biblijskom kontekstu - ono sto je bilo greh u starom zavetu - greh je i u novom, i nikada Bog nece krsenje bilo koje zapovesti koje je bilo greh u starom zavetu - u novom zavetu proglasiti pravdom.
To upravo tvrde oni koji kazu da je zapovest o Suboti u novom zavetu ukinuta, da je Bog u stvari krsenje ove zapovesti koje je bilo greh u starom zavetu - u novom zavetu proglasio kao da nije greh, sto bi znacilo da je napravio kompromis sa grehom i samim sotonom koji navodi ljude da krse zapovesti, popustio je grehu i sotoni i priznao njegovu pobedu.
Ako je tako - zasto on u tom slucaju nije ucinio i sa ostalim zapovestima, recimo sa zapovescu o preljubi.
Ovo je otvoreno sramocenje Boga predstavlja hulu na njega, jer Bog nikada nece napraviti kompromis sa grehom ni sa sotonom koji svim silama upravo pokusava da srusi Bozji zakon kako bi uneo haos u svet koji je Bog stvorio - to je njegov osnovni cillj.
Biblijsko ucenje je - da je krsenje SVAKE zapovesti greh, ali da Bog te grehe sagledava kroz prizmu milosti koja se pokazala u zrtvi Gospoda Isusa Hrista, koji je upravo umro na krstu jer se ni jedna zapovest nije mogla menjati, i da bi u novozavetnom periodu dao ljudima silu da prihvatanjem Isusa kao licnog spasitelja i predanjem i posvecenem - poslusnoscu izgrade sebe za carstvo Bozje.
Adventisti upravo upucuju na Isusa kao spasitelja u kome covek prihvatanjem njegove zrtve i potpunim predanjem njemu i posvecenjem - mogu ziveti jednim novim zivotom bez greha, drzeci sve zapovesti silom Svetoga Duha koji ga menja i cini da se Bozja pravda potpuno ispuni u njemu..Amin!