Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Наравно да није остала доследна својим првим писањима. Почев од Милера, па до оправдања након 13 година (1857.године) када су једва усвојили глупост о уласку у Светињу, у међувремену увођењу суботе због сугестије једне Јеврејке која се придружила адвентистима, много тога се мењало временом. А она уместо да призна да је некада била у јереси, каже како никада није хулила. Њени сарадници уништавају и преправљају, али они који су увидели шта се дешава чувају оригинале и сведоче.

Ако до сада не видиш о каквој се особи ради, не рачунајући плагијаторство, онда ми слабо вреди да настављам. Мени лично је довољно оспоравање Христове божанске природе. Све остало је мање битно, али заиста. Чак и измишљотина о Светињи, због које адвентисти трпе јавно брукање деценијама због онога што пише у Јеврејима 9. Сваки теолог, из било које деноминације им то натрљава на нос. Али они тврдоглаво настављају и бране.

"Pre svog pada, Sotona je bio uz Hrista, najviseg andjela na nebu." (Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.)
Mislim da ovo ne pise Elen White uopste, vec neki adventista...
Ako gresim ispravi me?

:assassin:Исправио! :beee:

"Hrist i Njegovi andjeli dolaze k nama u obliku ljudskih bica, i kroz to sto mozemo razgovarati s njima, svetlost milost i radost ispunjava nasa srca. Nase duhovne energije ozivljavaju, a mi smo ojacani vrsiti volju Bozju. Iako to ne znamo, mi razgovaramo sa andjelom, andjelom u ljudskom obliku. "(Manuscript Releases, Volume Nine, page 211, paragraph 1.)

Ako nije poznato adventisti i danas uce da je Hristos zadrzao ljudski oblik na nebu kao i rane od klinova na svojim rukama.
U cemu je problem?

"mi razgovaramo sa andjelom, andjelom u ljudskom obliku" је проблем. Јеховисти бар поштено кажу да је архангел Михаило анђео (остају верни почетку адвентизма и јеховизма), али адвентисти муљају како јесте Михаило, али није анђео и сл., више ни сам не знам шта су смуљали.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Наравно да није остала доследна својим првим писањима. Почев од Милера, па до оправдања након 13 година (1857.године) када су једва усвојили глупост о уласку у Светињу, у међувремену увођењу суботе због сугестије једне Јеврејке која се придружила адвентистима, много тога се мењало временом. А она уместо да призна да је некада била у јереси, каже како никада није хулила. Њени сарадници уништавају и преправљају, али они који су увидели шта се дешава чувају оригинале и сведоче.

Ако до сада не видиш о каквој се особи ради, не рачунајући плагијаторство, онда ми слабо вреди да настављам. Мени лично је довољно оспоравање Христове божанске природе. Све остало је мање битно, али заиста. Чак и измишљотина о Светињи, због које адвентисти трпе јавно брукање деценијама због онога што пише у Јеврејима 9. Сваки теолог, из било које деноминације им то натрљава на нос. Али они тврдоглаво настављају и бране.

"Pre svog pada, Sotona je bio uz Hrista, najviseg andjela na nebu." (Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.)
Mislim da ovo ne pise Elen White uopste, vec neki adventista...
Ako gresim ispravi me?

:assassin:Исправио! :beee:

"Hrist i Njegovi andjeli dolaze k nama u obliku ljudskih bica, i kroz to sto mozemo razgovarati s njima, svetlost milost i radost ispunjava nasa srca. Nase duhovne energije ozivljavaju, a mi smo ojacani vrsiti volju Bozju. Iako to ne znamo, mi razgovaramo sa andjelom, andjelom u ljudskom obliku. "(Manuscript Releases, Volume Nine, page 211, paragraph 1.)

Ako nije poznato adventisti i danas uce da je Hristos zadrzao ljudski oblik na nebu kao i rane od klinova na svojim rukama.
U cemu je problem?

"mi razgovaramo sa andjelom, andjelom u ljudskom obliku" је проблем. Јеховисти бар поштено кажу да је архангел Михаило анђео (остају верни почетку адвентизма и јеховизма), али адвентисти муљају како јесте Михаило, али није анђео и сл., више ни сам не знам шта су смуљали.

Dobro, ako je tacno da je ovo pisala E.G.White onda se ona pokazuje prevarant:

"Pre svog pada, Sotona je bio uz Hrista, najviseg andjela na nebu."
(Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.).

Provericu kontekst i citat..
Ako nije problem, imas li link?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Имао, брисао, уморио се. Нешто остало. Али видећеш, мало који адвентиста ће прихватити. То је као да мене неко убеђује да је Господ рекао нешто друго. Тако они вреднују лик и дело Хелен Вајт. Не желе да верују да је плагијатор, лажни пророк, обичан књижевник итд.

Има сигурно по интернету. Многи бивши адвентисти су штампали књиге. Једини проблем је што су на енглеском. У Америци тешко да адвентисти могу да издрже неки дуел са неким хришћанским теологом. Јер тамо је све познато, не може се сакрити. Ми овде добијамо филтриране садржаје и проповеди. А ни један адвентиста не жели ни да размотри историју своје секте, управо због оног што сам раније напомињао: због ГОРДОСТИ.

Убеђени су да су апсолутно у истини и да је њихова црква савршена, од Бога. Очи имају, али не виде. Уши имају, али не чују.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Истражуј. Ја по њиховим архивама могу доста тога да нађем. Једино што је битно: разумем где се јерес налази. Не упијам слепо њене речи, јер знам да њен "дух пророчки" је дух преваре и маште.

top_banner.gif

The OFFICIAL Ellen G. White Website
EGW Text Only Web site
Friday- August 22, 2014

http://www.
whiteestate.org/devotional/lhu/08_09.asp

There is no one who can explain the mystery of the incarnation of Christ. Yet we know that He came to this earth and lived as a man among men. The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty, yet Christ and the Father are one.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
"Pre svog pada, Sotona je bio uz Hrista, najviseg andjela na nebu." (Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.).

Ovdje se ne radi o jednakosti sa Isusom, nego je jednostavno bio uz Njega. Isus nije stvoreni anđeo, nego Bog koji se pojavljivao kao anđeo Mihailo.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Dobro,sad mi objasni, kako to subota i dalje vazi, a nije obavezna za spasenje?
Jer samo kad si obrezan vazi? Jel si ti obrezan?
Ne tvrdim ja ovde uopste da se mora drzati i da onaj ko ne drzi subotu ce poginuti, vec da ako je po zakonu zapovest, onda onaj koji je spoznao istinu treba tj. mora po savesti da postupa, tj. po onome sto je shvatio da je tako..

Mire mene pitanja ne interesuju sve dok ne ponudiš moj citat gde sam rekao po tvojoj tvrdnji da je zakon ukinut rekoh da čekam na to i čekam dalje ili se ti služiš nekim prljavim stvarima, DVA PUTA SAM TI NAVEO DA DAŠ CITAT i ti si samo prekoračio po sistemu Adventista. Čekam taj citat:

Ti vec odavno propovedas tog guslara 80%, znaci da te zovem tako?
Nemojmo da se zavaravamo i nazivamo..

I ovde trebam citat gde ja propovedam guslara?
Da ti nisi onaj što je tvrdio kako se u Adv. zajednici Jelenini spisi ne služe kao uzor?

Ja nemam drugi izbor, ja sam Pravoslavac, pa ako hoces po izboru onda me tako i zovi, a ne onim sto nisam.
Ja se ne predstavljam jednim a da ucim nesto drugo, svi na forumu znaju da ja ne ucim druge ''da moraju da drze subotu'' i sl. stvari, to je moj licni stav koji ne namecem drugome..
A ti ako nameces, onda je to druga prica...

Ni Laodikeja nikom nije rekao da mora držati subotu tim rečima sigurno kao ni ti već samo zagovaraš Pravoslavno učenje jel tako?

Sve dok je to tvoje licno misljenje koje moze biti i promenjeno i sve dok ga ne nameces drugome, ti si Pravoslavac.
Mozda ti nisi ''dobar Pravoslavac'' u tom slucaju, ali ako podrzavas Pravoslavnu crkvu u 99% stvari onda jesi Pravoslavni vernik, a pogotovo ako se tako izjasnjavas.
Gde si ti video da se svaki vernik crkve slaze po svim pitanjima sa zvanicnim ucenjem???
Mozda samo oni koji slepo veruju...

Vidiš kako se deo po deo Adventnog preko tebe otkriuva zar ti ne rekoh da ćeš ti još mnogo toga reći samo polako i na kraju ćeš priznati da si Adventista.
SVAKI Adv. kad mu se ponudi Biblijski tekst kaže baš to što si ti ovde rekao i kod Lakija to možeš često čuti ,,SVOJE MIŠLJENJE,, i Slap ima SVOJE MIŠLJENJE i svaki vernik ima SVOJE MIŠLJENJE jedino Adv. uz Js imaju TUĐE MIŠLJENJE koje je glas Božji odnosno Rašin ili Jecin a glava služi za šišanje.
Vera baš i zahteva to SLEPO VEROVANJE i tu veru je imao Avram i razbojnik na krstu i Jov ako hoćeš a ti to nemaš i zato bi prvo seo i kalkulisao da li ti se isplati da ubiješ sina za žrtvu i kakav je to Bog koji od tebe to traži.
Biće ipak da ćemo mi malo odmoriti jer u tebi isti duh stoji pa zašto bih ubeđivao tamu da je tama.

Dobro, ako je tacno da je ovo pisala E.G.White onda se ona pokazuje prevarant:

"Pre svog pada, Sotona je bio uz Hrista, najviseg andjela na nebu."
(Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.).

Provericu kontekst i citat..
Ako nije problem, imas li link?

Ko Jelena ...ma kakvi gde bi ona tako nešto napisala ONA JE TO BATO SAMO PREPISALA od drugih masona. O, ima ona pravih i velikih hula ne brini nije ona ispod 33 stepena. Njeno oko sve vidi.
Kod nje možeš naći kao što sam rekao davno i belo i crno pa šta ti paše to uzmeš.Zato od istog plagijatora nalaziš jednu tvrdnju a potom kontru toj tvrdnji i ako se pozoveš na jedno neko će na drugi i zmija sakrila nogice.

А ни један адвентиста не жели ни да размотри историју своје секте, управо због оног што сам раније напомињао: због ГОРДОСТИ.

Убеђени су да су апсолутно у истини и да је њихова црква савршена, од Бога. Очи имају, али не виде. Уши имају, али не чују.

Uh, nemoj tako, tu nam je Jelenin opunomoćeni glasnik i zadnji poslanik pazi šta pišeš, imaj to u vidu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
@stvarnoslap
Nemoj tu manipulisati sta sam ja rekao a sta nisam, to o E.G.White stoji da se njeni spisi proveravaju biblijom i ti tu ne mozes nista.. I stvarno ne bih o tome da se nastavljam..

Hoćeš reći, adventisti tvrde da njene spise provjeravaju Biblijom? Nemoj me ponovo praviti budalom. Pa znam ja da oni to tvrde, ali Lažu! Lažu mire, zbog toga ja ovako vičem i sve ovo pišem, jer Lažu!

Napravimo vrlo jednostavan test, evo ga.

1. Kod Ellen White nalazimo naučavanje kako su Adam i Eva i čitavo njihovo potomstvo počivali u subotu. Adventisti upravo ovo njeno učenje koriste kao argument pri dokazivanju da je subotni počinak zapovijeđen još u raju, pa stoga ta zapovijed ne obvezuje samo Izraelce, nego sve ljude pa tako onda i kršćane.

Provjerimo onda Biblijom ovo njeno naučavanje.

1. Nalazimo li u Bibliji zapisanu zapovijed Adamu i Evi da počivaju u subotu? - NE!

2. Nalazimo li u Bibliji zapisanu zapovijed nekom drugom da počivaja u subotu prije Sinaja? - NE!

3. Nalazimo li u Bibliji zapisanu praksu da su Adam i Eva počivali u subotu? - NE!

4. Nalazimo li u Bibliji zapisanu praksu da je netko drugi prije izlaska Izraelaca iz Egipta počivao u subotu? - NE!

Što možemo zaključiti iz gornjih potpuno nedvojbenih činjenica? Možemo zaključiti slijedeće:

U Svetom pismu nema zapovijedi o subotnom počinku prije izlaska Izraelaca iz Egipta, i nema ni jednog primjera da je netko počivao u subotu prije izlaska Izraelaca iz Egipta.

Adventisti kažu: Iako u Svetom Pismu nema zapovijedi o subotnom počinku prije Sinaja, iako u Svetom Pismu nema primjera da je netko počivao u subotu prije Izraelaca na Sinaju, Bog je subotu "ustanovio u raju", prije grijeha, a to znači da je subota data za sve ljude. Između ostalog, zbog toga što su Adam i Eva praroditelji svih ljudi, a baš je njima subota data.

Uočimo na čemu je točno ostala stajati adventistička argumentacija o obvezi kršćana da počivaju u subotu - Subota je data za sav ljudski rod.

Provjerimo je li tako, podsjetismo se događaja sa Sinaja:

Izl 20:Onda Bog izgovori sve ove riječi: .......... Sjeti se da svetkuješ dan subotni.

Izl 31,12-13: Jahve opet reče Mojsiju: "Reci Izraelcima: Subote moje morate održavati, jer subota je znak između mene i vas od naraštaja do naraštaja, da budete svjesni da vas ja, Jahve, posvećujem.

Izl 31,16-17: Stoga neka Izraelci drže subotu - svetkujući je od naraštaja do naraštaja - kao vječni savez. Neka je ona znak, zauvijek, između mene i Izraelaca.

Što je ovdje važno uočiti? Tri stvari: Izraelci - subota - znak. Bog subotu daje Izraelcima prilikom sklapanja Saveza na Sinaju, i ona je znak tog Saveza između Boga i Izraelaca. Što znači znak, što je znak? Znak je oznaka nečega. Znakovi (tvrtki, proizvoda, institucija) zaštićuju se zakonom. Kad bi netko uzeo nešto što je već znak nečega, znak bi prestao biti znak. Znak jednoznačno određuje ono čemu pripada. Tako i subota, kao znak, jednoznačno određuje relaciju, Bog - Izraelci. Kada bi subota bila data bilo kome drugome pored Izraelaca, subota ne bi mogla biti znak saveza između Boga i Izraelaca. Da su za vrijeme 2. sv. rata i drugi ljudi osim Židova nosili žute trake oko ruke, kako bi se razlikovalo tko su Židovi a tko oni drugi?

Dakle, subotni počinak nije zapovjeđen čitavom ljudskom rodu još u raju, nego je prvi put zapovjeđen Izraelcima na Sinaju prilikom njihovog izlaska iz egipatskog ropstva. Osim toga, zapovjeđen je samo Izraelcima, zbog toga i je znak Saveza između Boga i Izraelaca.

Da je to baš tako evo još jednog eksplicitnog dokaza iz Biblije:

Pnz 5,1-3: Mojsije sazva sav Izrael te im reče: "Čuj, Izraele, naredbe i zapovijedi što ih danas izričem u tvoje uši! Naučite ih, držite i vršite. Jahve, Bog naš, sklopio je s nama Savez na Horebu. Nije Jahve sklopio taj Savez s našim očevima, nego baš s nama svima koji smo danas ovdje živi.

Pogledajte ovo. Ne samo da Zakon sa zapovijedima nije dan Adamu, Evi, njihovu potomstvu, pretpotopnim narodima, patrijarsima, poganima, nego nije, kaže Mojsije, čak ni očevima Izraelaca koji su na Sinaju - Jahve je sklopio Savez i dao zapovijedi onima koji su tada bili živi i na Sinaju.

Rezimirajmo. Prije smo "listajući" Bibliju konstatirali:

U Svetom pismu nema zapovijedi o subotnom počinku prije izlaska Izraelaca iz Egipta, i nema ni jednog primjera da je netko počivao u subotu prije izlaska Izraelaca iz Egipta.

A nakon detaljnije analize događanja vezanih za Savez na Sinaju, vidjeli smo:

Dakle, subotni počinak nije zapovjeđen čitavom ljudskom rodu još u raju, nego je prvi put zapovjeđen Izraelcima na Sinaju prilikom njihovog izlaska iz egipatskog ropstva. Osim toga, zapovjeđen je samo Izraelcima, zbog toga i je znak Saveza između Boga i Izraelaca.

Vratimo se na adventističku tvrdnju kako oni Biblijom provjeravaju spise Ellen White.

Potvrđuje je li Biblija da je subota data još u raju Adamu i Evi? Ne samo da ne potvrđuje, nego u Bibliji nalazimo da nije. Što je onda tvrdnja Ellen White? Laž, notorna laž!

Da, jeste ti si pominjao tamo gore neko evandjelje, kao oni su culi Evandjelje i to im je dovoljno.

Čuj, neko evanđelje! Da, dovoljno im je Evanđelje. Upravo su tako zaključili apostoli u Jeruzalemu.

Pa moraju im onda zabraniti da se ne vracaju na stari zakon, a zasto nisu?

Ti zaista pojma nemaš. Sveti Pavao pola života proveo boreći se protiv onih koji su kršćane iz poganstva tjerali na stari zakon.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ti kada bi znao da je Izraelac duhovna kategorija ne bi tako lupao gluposti.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"Pre svog pada, Sotona je bio uz Hrista, najviseg andjela na nebu." (Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.).

Ovdje se ne radi o jednakosti sa Isusom, nego je jednostavno bio uz Njega. Isus nije stvoreni anđeo, nego Bog koji se pojavljivao kao anđeo Mihailo.

Ја знам да ти тако исправно верујеш. У то не сумњам уопште. Али знам да госпођа пророчица није веровала у то, већ је проповедала науку коју јеховисти данас проповедају. Хоћу да кажем да је она та коју треба преиспитати и истражити, јер ионако се у адвентистичкој цркви то сакрива да верници не би видели и отрезнили се. Многи се јесу отрезнили, чак на првој схваћеној погрешној интерпретацији Вајтове. Јер она заиста није апсолутно тачна и истинита. Никакав пророчки дух њу није водио.

Зато адвентисти и даље тврде да је Исус арханђел Михаило, јер још нису раскрстили са старом науком, само су је другачије формулисали. Свако ко зна ко је Исус, не може рећи да је Исус пре отеловљења ишао по небу као Михаило, помагао у борбама (Данило) и др.

Hoćeš reći, adventisti tvrde da njene spise provjeravaju Biblijom? Nemoj me ponovo praviti budalom. Pa znam ja da oni to tvrde, ali Lažu! Lažu mire, zbog toga ja ovako vičem i sve ovo pišem, jer Lažu!

Тако је. Пре ће бити да Библију проверавају са њеним списима. Ко се одважи да постави питање тачности њених тврдњи или почне да тврди да се нешто не слаже са Библијом, аутоматски лети из синагоге. Као што онај врховни...не знам шта из "водећег тела" адвентиста, Џексон, каже: "Није у реду да прима плату, а да говори нешто што се не слаже са званичним постулатима".

Poslednja izmena:
Natrag