Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Nisam saiguran da si pročitao šta gore napisah inače nebi usledilo o pitanje.
Prvi dan je imao svoje mesto u prazniku Pedesetnice i na taj dan je Petar vlašću-kjlučevima otključao crkvu.Crkva uzima taj dan na zbog stvaranja već zbog vaskrsenja i Pedesetnice.
Nije problem u danu već u učenju.Kad to kažem onda treba biti jasno da tvrdnjom kako je prvi dan zapravo ŽIG ZVERI što govori kako je tvorac tog dana zver i ko u dan zverin odmori prima zverino obeležje je jako opasno učenje.

A onda uz to stiže kao sled događaja i HULA jer MNOGI koji odmaraju nedeljom su obraćeni ljudi i uzorniji od onih što ovako uče čemu sam svedok.I kad neko što ne odmara subotom primi od Duha Svetog dar učenici sa tim gradivom prihvataju ono što im je servirala jedna žena kao satanin teren i dovodi svoje sledbenike na put bez povratka koji se zove HULA NA DUHA SVETOGA jer kao što Isus darom isceljenja i isterivanja demona Duhom Svetim čini tako i ovi Duhom Svetim govore i čine.

Moj dom i ja odmaramo subotom i nemam problem oko toga jer je to vremenski okvir koji je Bog od postanja ostavio.Ali ne mogu smatrati vernike koji prvim danom proslavljaju Isusov vaskrs otpalim.Šta bi bilo sa izjavom da je crkva prvi dan proglasila kao praznik Pedesetnice koji je crkvu ustanovio i potvrdio da li bi i onda bio obeležje zveri?

Mislim da je veliko zlo ta žena nanela svojom izjavom jer su i apostoli se okupljali ne na rad već na propoved i učenje prvog dana što je praktično bio odmor i radost, da li i oni primiše obeležje zveri i koga ona uopšte smatra za zver kad tvrdi da je PRVI DAN obeležje zveri...ko stvori to svoje obeležje?
To nije dokaz. Vidiš da si uveo svoju nauku. Jer da bi dokazao nedelju moraš dokazati ukidanje subote a toga nema nigdje. Sva skupljanja nedeljom su objašnjena zbog čega. Dalje pedeset. nije niakkav zvaničan početak rada. Niti je Petar poglavar crkve.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
To nije dokaz. Vidiš da si uveo svoju nauku. Jer da bi dokazao nedelju moraš dokazati ukidanje subote a toga nema nigdje. Sva skupljanja nedeljom su objašnjena zbog čega. Dalje pedeset. nije niakkav zvaničan početak rada. Niti je Petar poglavar crkve.

Brate moj, koliko vidim pišemo istim pismom ali se ništa ne razumemo.
Ja nigde i nikad nisam tvrdio da je subota kao dan dat za odmor ukinut.
Već sam rekao zašto se nedelja koristila i sad koristi kao praznični dan.
Sve kako apostoli rekoše da su se okupljali radi lomljenja hleba i radi propovedanja tako i ja rekoh.
A kad se propoveda onda se ne sastaju na njivi ili u fabrici na poslu.

Pokaži mi moli te koju ja to moju nauku ovde izrekoh?
Ko je rekao da je Petar poglavar crkve?
Petar je dobio ključeve -VLAST da otvori crkvu i to je na Pedesetnici učinio.
Zašto bih ja trebao dokazati ukidanje subote....vidi,BOG LIČNO je dao subotu a isti je dao i Pedesetnicu koja se REDOVNO praznovala u PRVI DAN i sad zatraži od Boga da On objasni zašto uz subotu daje i nedelju da ne rade bez obzira što je to praznik Pedesetnice.

U daljem tekstu bih se osvrnuo na raniji post gde sam obećao da ću reći kako razumem početak subote i davanje odmora.

Bog nas obaveštava da je ODMOR njegov dan:
2:2 I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini;
2:3 I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;
44:24 A u raspri neka stanu da sude, po mojim zakonima neka sude, i zakone moje i uredbe moje neka drže o svim praznicima mojim, i subote moje neka svetkuju.

Tu nije samo reč o sedmičnom odmoru već o svim odmorima gde i praznici spadaju.Bog Adamu i Evi nije davao praznike bar ih ne nalazimo u Bibliji.
Ali postoji nešto što nalazimo a to je da su znali pre mojsija Božje ime jer čitamo kako se od Sita priziva IME BOŽJE.
Otkud im to saznanje kad još Mojsije nije stigao?
To je usmeno predanje koje se prenosilo i to predanje i apostoli pominju.
Mi čitamo kako još Noju Bog kaže da izdvoji čiste i nečiste životinje a od Mojsija tek imamo pisanu poruku šta je čisto otkud Noju to znanje pre Mojsija?

Čitamo da je po završetku stvaranja Bog izdvojio dan da li mislimo da je za see Bog dao praznike sebi i sedmi dan sebi za odmor a ne narodu?
Bog je to sve dao narodu jer je to pokazivalo buduće događaje.
Kad im je dao svoje IME i kad im je dao jagnje zaklano i odenuo ih, kad im je objasnio šta je čisto a šta ne da li im je dao i dan za odmor ili ih je pustio da imaju sve ovo ali da nemaju odmor koji i Bog ima?

SVE što je Mojsije doneo u pisanoj formi je postojalo pre toga u usmenom predanju i nekoliko elemenata od toga se jasno vide te se može reći da im Bog davši im sve na uvid nije ni subotu uskratio jer je i ona bila slika budućih događaja.
Ako je dao jagnje i rekao im da će tako doći Mesija da ih spasi zašto bi im uskratio odmor koji je neuporedivo manji od žrtve?

Ovo nije argument već razmišljanje u kom postoji nekoliko elemenata koji su postojali pre Mojsija a od njega su tek zapisani.Prvi vremenski okvir ja subota koji je odvojen za odmor i sećanje na onog koji je sve stvorio i mislim da je Bog želeo da i prvi stvoreni na zemlji imaju na umu ko je sve stvorio a ne da to znaju zadnji naraštaji a prvi ne moraju ništa znati.
Sve preko toga da je subota neki pečat ili da je nedelja neki žig su veoma loše reči koje neće odvesti na dobro.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Apostoli su se okupljali svaki dan da lome hleb - ne samo u prvi dan.

Takodje, u tim tekstovima apostoli nigde ne nazivaju Nedelju "dan Gospodnji" vec jednostavno "prvi dan" kao sto su sve druge dane nazivali "drugi, treći, četvrti.."

Jedino su Subotu nazivali "Subota"

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Brate moj, koliko vidim pišemo istim pismom ali se ništa ne razumemo.
Ja nigde i nikad nisam tvrdio da je subota kao dan dat za odmor ukinut.
Već sam rekao zašto se nedelja koristila i sad koristi kao praznični dan.
Sve kako apostoli rekoše da su se okupljali radi lomljenja hleba i radi propovedanja tako i ja rekoh.
A kad se propoveda onda se ne sastaju na njivi ili u fabrici na poslu.

Pokaži mi moli te koju ja to moju nauku ovde izrekoh?
Ko je rekao da je Petar poglavar crkve?
Petar je dobio ključeve -VLAST da otvori crkvu i to je na Pedesetnici učinio.
Zašto bih ja trebao dokazati ukidanje subote....vidi,BOG LIČNO je dao subotu a isti je dao i Pedesetnicu koja se REDOVNO praznovala u PRVI DAN i sad zatraži od Boga da On objasni zašto uz subotu daje i nedelju da ne rade bez obzira što je to praznik Pedesetnice.
Nedelja je bila najobičniji radni dan, ja nisam primjetio da se neko skupio ndeljom radi propovijedanja. Ako su duže propovijedali pa zašli u nedelju to nije dokaz propovijedanja na taj dan. Pa obično kada se kaže da je dao ključeve onda to znači poglavarstvo, ako sam te pogrešno razumio onda izvini.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698

Takodje, u tim tekstovima apostoli nigde ne nazivaju Nedelju "dan Gospodnji" vec jednostavno "prvi dan" kao sto su sve druge dane nazivali "drugi, treći, četvrti.."

Naravno da su se okupljali i subotom i nedeljom i svim danima i šta sad tu treba zaključiti?
A ko kaže da se nedelja nije nazivala nedeljom?
Uvek je pisalo PRVOG DANA je Pedesetnica i ti bi mogao reći neću Bože tad da odmorim jer je to dan zveri.

Nedelja je bila najobičniji radni dan, ja nisam primjetio da se neko skupio ndeljom radi propovijedanja. Ako su duže propovijedali pa zašli u nedelju to nije dokaz propovijedanja na taj dan. Pa obično kada se kaže da je dao ključeve onda to znači poglavarstvo, ako sam te pogrešno razumio onda izvini.

Neznam radi čega su se okupljali nedeljom....da oru njive zar ne?
Piše u delima šta su nedeljom obavljali samo trebamo biti spremni u to verovati.
Dati ključ znači OPUNOMOĆITI i Petar jeste ostao do kraja kai lider među apostolima jer mu Gospod reče još tad dve stvari:

22:31 Reče pak Gospod: Simone! Simone! Evo vas ište sotona da bi vas činio kao pšenicu.
22:32 A ja se molih za tebe da tvoja vera ne prestane; i ti kad god obrativši se utvrdi braću svoju.

16:17 I odgovarajući Isus reče mu: Blago tebi, Simone sine Jonin! Jer telo i krv nisu to tebi javili, nego Otac moj koji je na nebesima.
16:18 A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.
16:19 I daću ti ključeve od carstva nebeskog: i šta svežeš na zemlji biće svezano na nebesima, i šta razrešiš na zemlji biće razrešeno na nebesima.

3:16 Prvog Simona, i nadede mu ime Petar;

Nedelja je bila najobičniji radni dan

Idemo sa< tim na tas:

23:15 Potom od prvog dana po suboti, od dana kad prinesete snop za žrtvu obrtanu, brojte sedam nedelja punih;
23:16 Do prvog dana po sedmoj nedelji nabrojte pedeset dana; onda prinesite nov dar Gospodu.
23:17 Iz stanova svojih donesite dva hleba za žrtvu obrtanu; od dve desetine efe belog brašna da budu, s kvascem neka budu pečeni; to su prvine Gospodu.
23:18 A s tim hlebom prinesite sedam jaganjaca od godine zdravih, i jedno tele i dva ovna, da bude žrtva paljenica Gospodu s darovima svojim i nalivima svojim, da bude žrtva ognjena na ugodni miris Gospodu.
23:19 Zakoljite i jarca jednog za greh i dva jagnjeta od godine za žrtvu zahvalnu.
23:20 I sveštenik neka to obrne tamo i amo s hlebom od prvina i sa dva jagnjeta na žrtvu obrtanu pred Gospodom; i biće svete stvari Gospodu za sveštenika.
23:21 I saberite se u onaj dan, sabor sveti da vam je; nijedan posao ropski ne radite zakonom večnim po svim stanovima svojim od kolena do kolena.

Mene nije stid a tebe?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To što je rekao Petru nije bukvalno na njemu sagrađena crkva niti da Petar može da oprašta grijehe. Može nekom ko je njemu nanio grijeh. Ali samo Bog može da opere grijeh.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
To što je rekao Petru nije bukvalno na njemu sagrađena crkva niti da Petar može da oprašta grijehe. Može nekom ko je njemu nanio grijeh. Ali samo Bog može da opere grijeh.

Niti sam tvrdio da je na Petru sagrađena crkva.Petar je dobio kao i svi apostoli pravo da može oprostiti grehe jer kome oni oprote oprošteno mu je i kome svežu svezano je šta tu ima nejasno?
To je domen duhovnosti i zato tru škripi.
Bog može preneti neke sile i vlasti na druge te tako lično svojim učenicima daje silu i vlast kao i Aronu i Mojsiju koju drugi nemaju i tad su mogli u Isusovo ime da vrše sve darove Duha ali i jedno više od svih današnjih a to je vlast oprosta.

Danas neko dobije silu i vlast nad silom tame i može isterivati nečiste duhove a drugi ne mogu iako su verni. Tako jeni mogu isceliti ili čuda činiti a drugi ne.Tako je jednima data vlast da uče a drugima da prorokuju i ponovo ne mogfu svi to raditi jer im nije dato. Jedni govore jezicima drugi tumače te jezike i ponovo ne mogu to svi iako su verni. Apostoli su primili po milosti i tu vlast koju drugi nemaju da opraštaju grehe jer tako piše. Mi ne moramo u to vervati ali onda se nesmemo kao verujući predstavljati.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Apostoli ništa ne opraštaju. Samo Bog oprašta grijehe.

Ako nekome oprostite grehe, oprošteno mu je, a ako ih nekome ne oprostite, nije im oprošteno.” Jovan 20,23 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------Naravno ovdje se ne misli da apostoli bukvalno opraštaju grijehe jer u Isaiji jasno stoji da Bog samo može da oprašta grijehe Isaija 43,25--------------------------------------------Pogledajmo stihove Matej 16,19 i 18,18 da se radi o tome da ono što apostoli svežu to će biti svezano na Nebu. To znači ko primi ono što oni propovijedaju (što im je dao Isus) to će biti svezano na Nebu. Biće spaseni, a ne da bukvalno oni spasavaju ili opraštaju grijehe. Isto tako i stih Jovan 20,23 ne misli se da oni bukvalno opraštaju grijehe, nego ko primi njih njemu je oprošteno, ko ih ne primi onda mu nije. Apostoli su sve činili u ime Isusa Hrista. Isus je sam rekao da bez Njega ne mogu ništa činiti. Što znači kada apostoli opraštaju grijeh to u stvari oprašta Isus. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ovo je lako oboriti i sa stihom kojeg koriste katolici da bi dokazali da je na Petru sagrađena crkva. Zapazite da je Isus rekao apostolima da prime Duha Svetog. 22To rekavši, dahne u njih i kaže im: Primite Duha Svetoga. Jovan 20,22-------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ko prima Duha Svetog prima Isusa. Dakle kada je to rekao Isus onda je rekao ono što piše u stihu Jovan 20,23 što znači da ne opraštaju apostoli grijehe nego Isus. Ovo je poseban način izražavanja u jevrejskom. Ko prima njih prima Isusa, ko ne prima njih ne prima Isusa. Zato stoji "kojima oprostite, oprošteno im je, kojima ne oprostite nije im oprošteno"----------------------------------------------------------------------------------------------------A apostoli su sve činili u ime Isusa Hrista. Mi imamo stihove gdje apostoli navodno dižu mrtve i liječe, ali oni su jasno rekli U IME ISUSA HRISTA ustani.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Evo kako adventisti zamišljaju i uvjeravaju druge da su izgledala subotna okupljanja apostola s kršćanima. Oni će vam to argumentirati relativno kratkim citatom iz Biblije. Tipična adventistička argumentacija izgleda ovako:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PAVLE RADI SEST DANA A SUBOTOM A ODLAZI U HRAM I PROPOVEDA O HRISTU - Potom se odluči Pavle od Atine i dođe u Korint,
I nađe jednoga Jevrejina, po imenu Akilu, rodom iz Ponta, koji bješe skoro došao iz Talijanske sa ženom svojom Priskilom (jer bješe zapovjedio Klaudije da svi Jevreji idu iz Rima), i dođe k njima.
I budući da bješe onoga istog zanata, osta kod njih i rađaše, jer bijahu ćilimarskog zanata.
A prepiraše se u zbornicama svake subote, i nadgovaraše Jevreje i Grke. ( dela apostola 18. 1-4 )[/QUOTE]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mala digresija. Kad vam adventisti navedu citat iz Biblije kako bi dokazali svoju tvrdnju, najprije provjerite redak ili dva retka ispred ili iza citata. Oni vam u pravilu nude "škart robu". U ovom slučaju trebat će nam slijedeća dva retka iza onoga što je adventist gore citirao, dakle Dj 18,4-6:

Dj 18,4-6: Svake je pak subote raspravljao u sinagogi i uvjeravao Židove i Grke. Kad iz Makedonije pristigoše Sila i Timotej, Pavao se potpuno posveti Riječi svjedočeći Židovima da Isus jest Krist. Kako se pak oni stadoše protiviti i huliti, otrese on haljine i reče im: "Krv vaša na glave vaše! Ja sam nedužan. Od sada idem k poganima."

Dakle, misle adventisti i htjeli bi uvjeriti sve druge kako su okupljanja apostola s kršćanima u subotu izgledala ovako. Okupilo bi se mnoštvo kršćana oko nekog od apostola (u ovom slučaju oko Pavla). Onda bi najprije apostol govorio o Kristu, a nakon toga okupljeni kršćani bi se protivili onome što je apostol govorio i hulili bi. Nerijetko bi, ako su okupljeni kršćani bili posebno dirnuti apostolovim govorom, ta subotna okupljanja završavala tako da bi posebno izvježbana grupa tih kršćana natamburala apostola.

Natrag