Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno ako mi neko dokaze da gresim i da sam potkacio jeres, ja cu to i priznati , i ako mi se dokaze da gresim u vezi subote, ja cu to priznati. I naravno ostaviti se toga.
Ja znam da vi ovo drugacije shvatate i zato me i interesuje da objasnite ne samo meni nego svima, jer jos ima ljudi koji su otvorenog uma, iskreni i tragaju za istinom..

To sto par ljudi ovde imaju neka adventisticka verovanja, ne znaci da ne koriste razum.
A ja koliko god da imam neka verovanja, ne mogu i necu da tvrdim nesto sto nje istina..
Dakle za mene je biblija dokaz, zato trazim da se njom i potvrdi...
Kada se to dokaze, ja cu se sa vama sloziti...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Da li se nedelja spominje u Novom Zavetu?

Ovakva promena ne bi se mogla uvesti - drukčiji dan, PRVI dan u sedmici, ne bi mogao biti zasnovan u autoritetu Svetog Pisma u skladu sa Novim Zavetom, osim ukoliko u nekom od tekstova ne postoji rečenica "prvi dan u nedelji (sedmici)" ili sama reč "nedelja". Reč "nedelja" ne javlja se nigde u Bibliji, ali rečenica "prvi dan u nedelji (sedmici)" postoji u Novom Zavetu i javlja se na tačno osam mesta. Stoga nam neće trebati mnogo da proučimo ovih osam tekstova koji sadrže spomenutu frazu.

Ako je neki od biblijskih autoriteta promenio dan od odmora - ako hrišćani treba da nađu bilo kakvu biblijsku podršku koja danas zapoveda nedelju kao "Dan Gospodnji", onda moramo pronaći tu podršku u jednom od ovih osam tekstova!

Na početku obratimo pažnju na to da, pošto je sedmi dan u nedelji jasno zasnovan kao biblijski Šabat sve do vremena Raspeća, ne može postojati nikakav autoritet u Bibliji za svetkovanje nedelje osim ako ne pronađemo jednu tako jasnu i nedvosmislenu tvrdnju u jednom od ovih osam delova Novog Zaveta.

Dakle, hajde da ih proučimo pažljivo, pošteno i uz molitvu.

Dan POSLE Šabata (Subote)

(1) Jevanđelje po Mateju 28:1: "A posle subote, u svanuće prvoga dana nedelje, dođe Marija Magdalina i druga Marija da pogledaju grob". Ovo je prvo mesto u Bibliji gde se spominje "prvi dan nedelje". Mnogo godina pre nego što je nastala Novozavetna Crkva jevanđelista Matej, nadahnut Svetim Duhom, napisao je ovaj stih. Tekst kaže da se kasno na dan Šabata (subotnjeg dana) bližio prvi dan u sedmici. Stoga moramo priznati da ovaj odeljak jasno govori da je, nakon tri dana i tri noći pošto je sve što je ukinuto od zakona "bezbedno" prikovano na krst, subota bila još uvek dan pre prvoga dana sedmice, dakle još uvek je bila sedmi dan u nedelji.

Ovde se krije prvi dokaz. Mnogi nam govore da je zapovest o Šabatu bila samo za jedan u sedam dana - da to nije morao biti baš sedmi dan u nedelji, već samo sedmi deo vremena. Oni tvrde da nedelja, budući da je jedan od sedam dana, ispunjava zapovest. Ali, evo stihova u Novom Zavetu koje je inspirisao Sveti Duh godinama pre početka Novozavetne Crkve, u kojima se razgovetno tvrdi da je, tri dana nakon što je bilo gotovo sa svim ukinutim stvarima, Šabat još uvek postojao i da je ostao sedmi dan u nedelji, tj. dan pre prvoga dana u sedmici. Do sada je ovoliko dokazano i to mora ostati rešeno za sve one koji iskreno traže i prihvataju biblijski autoritet. Ali, da li je Subota kasnije zamenjena nedeljom?

(2) Jevanđelje po Marku 16:2: "I vrlo rano u prvi dan nedelje dođoše na grob, kada je sunce izišlo". Ovo je samo Markova verzija jutarnje posete grobu za vreme izlaska sunca. Autor je zapisao o ovom događaju nekoliko godina nakon što je Hristos razapet na krst. Prvi dan u nedelji je takođe ostao "pošto prođe Subota", sudeći po prvom stihu. Dakle, ovaj tekst dokazuje istu stvar kao i prethodni - da u ono vreme prvi dan u nedelji nije bio Šabat (tri dana nakon Raspeća), već dan posle Šabata. Subota je, dakle, još uvek bila sedmi dan u nedelji.

Uobičajeni radni dan

(3) Jevanđelje po Marku 16:9: "A kada je vaskrsao rano u prvi dan nedelje, javi se prvo Mariji Magdalini, iz koje beše izagnao sedam demona". Ovaj tekst govori da se Isus javio Mariji Magdaleni istoga dana nešto kasnije, dan NAKON Subote.

Moramo priznati da ovde ništa ne naziva prvi dan nedelje hrišćanskim Šabatom (Subotom). Ništa ga ovde ne naziva "Danom Gospodnjim", niti ga posvećuje niti kaže da ga je Bog učinio svetim. Ništa ga ovde ne postavlja kao sećanje na Vaskrsenje niti taj dan ima bilo koju drugu svrhu. Nema zapovesti ili primera za odmor na ovaj dan - nema oslonca ni na kakav autoritet za svetkovanje nedelje u ovim stihovima.

(4) Jevanđelje po Luci 24:1: "A u prvi dan nedelje, vrlo rano, dođoše na grob noseći mirise koje su spremile".

Ovaj tekst ponovo govori o istom događaju koji su zabeležili Matej i Marko i pokazuje da su na prvi dan nedelje ove žene došle da urade svakodnevni posao, nakon što su se odmorile u Subotnji dan "po zakonu". Jer vidimo da u stihu neposredno pre ovog piše: "Zatim se vratiše i spremiše mirise i miro. U subotu pak ostaše u miru (odmoriše se) - po zakonu". Treba li reći kako ove žene nisu još uvek znale da je zapovest o držanju Subote ukinuta? Ne, to se ne može reći, jer ovu izjavu nisu dale žene, već je nadahnuta SVETIM DUHOM, koji je znao da ta zapovest nije ukinuta. A ovi stihovi su napisani najmanje 25 godina nakon što je osnovana Novozavetna Crkva! Sveti Duh je tada nadahnuo direktan iskaz da je odmor ovih žena u Subotnji dan bio u skladu sa zapovešću, a to je iskaz koji ne bi bio moguć u slučaju da je zapovest bila ukinuta.

Dakle, ovaj tekst utemeljuje nedelju kao uobičajeni radni dan, tri dana nakon raspeća i nadalje uređuje da u to vreme zapovest o odmoru u Subotu nije bila ukinuta.

(5) Jevanđelje po Jovanu 20:1: "A u prvi dan nedelje rano, dok je još bio mrak, Marija Magdalina dođe na grob i vide da je kamen podignut sa groba".

Ovaj odeljak, napisan mnogo, mnogo godina nakon Raspeća Isusa Hrista, predstavlja Jovanovu verziju koja opisuje istu posetu grobu. Ona potvrđuje već iznete činjenice.

Da li je ovo bio religijski skup u cilju proslave Vaskrsenja?

(6) Jevanđelje po Jovanu 20:19: "Onoga, dakle, prvoga dana nedelje uveče, kada su bila zatvorena vrata gde su bili učenici, zbog straha od Judeja, dođe Isus, te stade na sredinu i reče im: mir vam".

Hajde da pažljivo razmotrimo ovaj stih, jer neki tvrde kako je ovo bila religijska služba sazvana u cilju Vaskršnjeg slavlja. Ali, primetićete da je ovo isti dan, prvi u nedelji, koji je došao posle Subote. To je bila Isusova prva prilika da se javi Svojim učenicima. Tokom tri i po godine On je neprestano bio sa njima svakoga dana u nedelji. Njegov sastanak sa njima, sam po sebi, ne bi mogao da utemelji bilo koji drugi dan kao dan od odmora - Subotu.

Da li su se oni skupili da proslave Vaskrsenje, time ustanovivši nedelju kao hrišćansku subotu u čast Vaskrsenja? Tekst kaže da su se skupili "zbog straha od Judeja". Judeji (Jevreji) su upravo bili uhapsili i raspeli njihovog Gospodara, pa su ih se ovi pribojavali. Vrata su bila zatvorena - po svoj prilici i zamandaljena - zbog njihovog straha. Čemu je služio taj skup? "Zbog straha od Judeja", navodi tekst, kao i zato što su svi oni živeli zajedno u toj gornjoj odaji (Dela apostolska 1:13). Oni nisu mogli da se okupe da bi proslavili Vaskrsenje jer NISU NI VEROVALI DA JE ISUS USTAO (Marko 16:11; Luka 24:37, 39, 41). Ništa u ovom tekstu ne naziva ovaj dan Subotom, "Danom Gospodnjim" niti mu pridaje bilo kakav sveti karakter. Ništa taj dan ovde ne izdvaja i čini svetim u odnosu na druge, stoga na ovom mestu ne postoji autoritativni oslonac da bi se Božija zapovest promenila.

Koji od dva dana: Dan Večere Gospodnje ili radni dan?

(7) Dela apostolska 20:7: "A kad smo se u prvi dan nedelje sastali da prelomimo hleb, Pavle im je propovedao; kako je nameravao sutradan da otputuje, produži govor do ponoći".

Ovde, najzad, nalazimo religijski skup na prvi dan u nedelji. Ali, to nije bio NEDELJNI skup.

Pazite, Pavle je produžio svoj govor do ponoći! "U gornjoj sobi pak, gde smo bili okupljeni, bile su mnoge SVETILJKE". To je bilo posle zalaska sunca, a pre ponoći, prvoga dana u nedelji. A u to vreme prvi dan nedelje nije počinjao u ponoć, kao što je to danas slučaj, već je počinjao pošto bi se završio sedmi dan, nakon zalaska sunca! Svi dani po Bibliji počinju i završavaju se sa zalaskom sunca. U ondašnjem Rimskom svetu, kao i tokom narednih nekoliko stotina godina, svi dani bi počinjali i svršavali se zalaskom sunca. Praksa započinjanja novog dana u ponoć započeta je mnogo kasnije. Stoga se ovaj skup, kao i Pavlova propoved, održao tokom časova koje mi sada zovemo SUBOTA VEČE - to uopšte nije bio nedeljni skup!

Ovdje se vidi krah učenja o nedelji.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
A nema ni to da je E.G.White ucila protiv Trojstva, ja to nigde nisam nasao a voleo bih da nadjem stvarno, to bi je diskreditovalo u potpunosti, ali nema...

Код "водећег тела" адвентиста то сигурно нећеш наћи јер код њих речи "испаравају" или се преправљају. То сви знају већ. Ево текстова у оригиналу, покушаћу да преведем касније.

"In stooping to take the habiliments of a man, Christ did not cease to be God. The human did not become divine, nor the divine human. Christ lived the law of God, showing all men and women that through His grace they can do the same. By faith, in His humanity Christ saw what we are permitted to see by faith--the atoning sacrifice connected with the Lord upon the mercy seat." (Manuscript Releases, Volume Twelve, page 415, paragraph 3.)

Није божански човек, каже.

"There is no one who can explain the mystery of the incarnation of Christ. Yet we know that He came to this earth and lived as a man among men. The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty, yet Christ and the Father are one. The Deity did not sink under the agonizing torture of Calvary, yet it is nonetheless true that 'God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believeth in him should not perish, but have everlasting life.'" (Lift Him Up, page 235, paragraph 3.)

Исус Христ није Моћни Бог, каже.

"Christ and His angels come to us in the form of human beings, and as we converse with them, light and grace and joy fill our hearts. Our spiritual energies are quickened, and we are strengthened to do the will of God. Though we know it not, we are conversing with an angel, an angel in human guise." (Manuscript Releases, Volume Nine, page 211, paragraph 1.)

Анђео у људском обличју, каже.

"The highest of all angels, He girded Himself with a towel, and washed the feet of His disciples." (Manuscript Releases, Volume Twelve, page 400, paragraph 1.)

Највећи (највиши) од свих анђела.

"Before his fall, Satan was, next to Christ, the highest angel in heaven." (Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.)

Пре свог пада, Сатана је био, поред Христа, највиши анђео на Небесима.

"May I also suggest that you examine the writings of Ellen's husband, James White, who attacked the Trinity. (Lorri MacGregor, Letter July 26, 1988. p.2)."

Џејмс Вајт напада Тројство.

Има тога још, али мени је довољно:

EGW: NO "The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty" (Letter 32, 1899, quoted in
the Seventh-day Adventist Bible Commentary, vol. 5, p. 1129).

"Човек Христ Исус није био Господ Бог Свемогући"

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
A jel ovo tema o EGW???

PRAVI NOVOZAVETNI ŠABAT

Hajde da sada kratko pregledamo Novi Zavet da otkrijemo koji dan je držao Pavle i šta je učio preobraćenike iz redova mnogobožaca! Pogledajte koji su dan Pavle i Varnava iskoristili za propovedanje neznabošcima:

(1) Dela apostolska 13:14-15, 42-44: "Oni pak produžiše iz Perge i dođoše u Antiohiju pisidijsku, pa uđoše u sinagogu u subotnji dan i sedoše. A po čitanju zakona i proroka starešine sinagoge poslaše k njima i poručiše: braćo, ako imate kakvu utešnu reč za narod, govorite".

Onda je Pavle ustao i govorio, propovedajući im Hrista.

"A kada su Jevreji izašli iz sinagoge, mnogobošci su zatražili da im se ove reči propovedaju i sledeće subote". Dakle, pošto je Pavle propovedao "blagodat Božiju" (43. stih), sad je bila njegova prilika da koriguje ove neznabošce i objasni da je Šabat (Subota) ukinut. Zašto je morao da čeka čitavu sedmicu da bi propovedao neznabošcima sledeće subote? Da je dan tada bio promenjen na nedelju, zašto im onda Pavle nije rekao da ne moraju da čekaju nedelju dana, već da je sledeći dan - nedelja, ispravan dan za ovu službu? Ali pogledajte šta Pavle čini:

"A sledeće subote okupi se skoro sav grad da čuje Reč Božiju". Ovde je Pavle čekao celu nedelju, propuštajući nedeljni dan, kako bi propovedao neznabošcima na Šabat.

Neznabošci (nejevreji) se okupljaju u SUBOTU

(2) Dela apostolska 15:1-2, 5, 14-21. Proučite pažljivo čitav ovaj odeljak. Izvesni ljudi iz Judeje sišli su u Antiohiju, učeći da se tamošnji neznabožački preobraćenici moraju obrezati i držati Mojsijev zakon kako bi se spasili. Između njih i Pavla i Varnave izbila je žestoka rasprava, pa je odlučeno da po ovom pitanju Pavle i Varnava odu u Jerusalim apostolima i starešinama. Na saboru u Jerusalimu, apostol Jakov donosi odluku:

"Stoga smatram", proglašava Jakov (stihovi 19-21), "... da im se piše da se uzdržavaju od idolskih pogani, i od bluda, i od udavljenoga, i od krvi".

On ne kaže da oni ne bi trebalo da drže Deset Zapovesti. Nije bila reč o Deset Zapovesti - već o obrezanju (Dela apostolska 15:1), što u odnosu na Deset Zapovesti predstavlja sasvim drugi zakon. Ali, zašto uputiti takvo pismo nejevrejima? Pogledajte:

"...Jer Mojsije ima svoje propovednike u svakom gradu od davnih vremena: čita se po sinagogama svake subote" (21. stih).

Uviđate li šta je bio problem? Svake Subote judaistički učitelji su čitali Mojsijev Zakon i učili ljude po sinagogama. Apostoli su pisali ovu odluku koja se ticala Mojsijevog Zakona zbog toga što su neznabožački preobraćenici išli u crkvu Subotom gde su mogli da čuju to lažno učenje. Kao odgovor, a i zarad zaštite neznabožaca od takvog učenja, poslata je pismena poruka. Ona pokazuje da su neznabožački preobraćenici počeli da drže Subotu i tog dana da idu u crkvu! Ovo apostolsko pismo ih nije prekorevalo zbog držanja Subote - u njemu se Subota čak i ne spominje! Ovo je vrlo značajno, pošto neznabošci nikada ranije nisu držali Subotu. Stoga su oni počeli da je drže nakon što su se preobratili usled Pavlovog i Varnavinog učenja!

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
A gde su rekli da uzmu sve od Mojsija?
Ne oni su jedino rekli da se ljudi uce tom zakonu i da to nije uopste pogresno.
Pa onda ukljucujemo tu i subotu..
A zasto onda apostoli naglasavaju da mi trebamo slusati Mojsija, ima li tu logike po tvom objasnjenju?
Ocigledno neke stvari iz Mojsijevog zakona su potrebne, inace bi im zabranili da ga slusaju, i naredili bi da slusaju samo Hrista i njih.
I apostol Pavle kaze ''Hvalim zakon da je dobar'' i naglasava pojedine zapovesti Mojsijeve kao dobre, pa sad ti kazes da su one nesto sto je ukinuto..

Ovo crveno uvećano mi pastiraj gde rekoh, podseti me da sam to rekao mojim citatom SLUŠAM:

Ti uopšte ne shvaćaš šta ja hoću da kažem pa ti pokušavaš kao Laodikeja pogodiš šta ja mislim a ja to nisam rekao niti mislio. Naravno da je zakon dobar ko to spori uopšte? Ali ne razumeš šta je bolji put niti kome je šta dato pa sad i ti pokušavaš kao onaj skakač da egzibiciraš šta bi bilo kad bi bilo. Čekam onaj citat gde ja rekoh da je zakon ukinut.

Znaci, neke zapovesti ostaju, a ukidaju se samo one koje su 'senka' , to apostol veoma lepo objasnjava, da ja zaista ne bi trebao o tome ni da pricam.
A zasto subota ne moze biti 'sen' zato sto nije data poradi greha.
Nego je uspostavljena u raju kao secanje na stvaranje.
A sve senke su uvedene 'nakon pada u greh'.

AMIN!

Kad ovo objasnis resices sve i dokazaces da subotu ne treba drzati..

Nigde nisam tvrdio da subota ne važi već da nije obavezna za spasenje niti da je pagani moraju upražnjavati već oni koji je obavezom primiše a ko bira BOKLJI PUT on nalazi da mu je bolje razlikovati i vršiti nego biti u ne znanju.

Mogao bih i ja tebe da nazovem, ''sledbenik Miće Guslara''...
Jel to lepo?

Mogao bi zašto da ne čim ja budem propovedao tog guslara.
Jeste lepo osloviti čoveka po njegovom izboru ako se on ne stidi svog izbora zašto bi se ja libio pomenuti njegov izbor?
Zamisli sad ja tvrdim da sam pravoslavne vere a branim Jelenine plagijate i bezbroj gluposti koje je ponudila onda ja niti sam pravoslavni niti verujući čovek jer nemam svoje mišljenje već pabirčim po forumima ..to je totalni promašaj i sem toga nebih bio iskren predstavljajući se jedno a učim drugo.
Recimo da mi je poznato više učenja od JS pratim preko 30 god. Adv. nešto kraće Pravoslavne takođe dugo i još neke da sad sve ne pominjem i onda uleti neko i počne pisati iza navodnog paravana nešto a ja vidim šta je iza pa mu paravan ne vredi.

Evo ja sam pravoslavni recimo a tvrdim da je ikona idol i šta bi mi rekli ostali pravoslavni?

Pa da isprali su mi mozak, i napunili svacim, pa vise nista ne moze da stane.
Bolje da si mi rekao da sam glup, nego sto zaobilazis i ulepsavas.

Ako bi ti ko rekao ja bi sigurno što se tiče toga ne brini ali ne tim izrazom.
Što se tiče ulepšavanja za to se moraš Lakiju obratiti on ti je za te šminke ja nisam nikad voleo te stvari kod mene ti je po onoj što mislim to govorim.

To o 70. godini n.e. -u drugim slucajevima tumacis bukvalno tekst, a ovde neces.
Lepo kaze tekst: ''jer ce tada biti NEVOLJA VELIKA KAKVE NIJE BILO OD POSTANJA SVETA I NECE VISE BITI''.
Da li je 70. n.e. bila za njih najveca nevolja i vise je nece biti?

Vidiš gde imaš problem ti žuriš logikom da nešto rešiš.
Prvo ide SLUŠANJE ko govori, kome govori, o čemu govori i onda pratiti odgovor u širem kontekstu i jasno čuti na koje pitanje je kome odgovorio i koga upozorio i tad logika može na godišnnji.
Reci mi koja bi nevolja veća bila od opsade koja traje skoro 7 godina i ratuje se ne možeš nigde izaći nemaš vode nemaš hrane a unutar grada sukobi i ubijanja i na to sve mrtvi svuda oko tebe ne trenutno već se usmrdeli a glad dostigla dotle da su nekad nežne majke i brižne kuvale i jele svoju tek rođenu bebu šta bi ti teže od toga?

Nije proroštvo dato za pagane već za one koje je Jelena odbacila i o NJIHOVM HRAMU i njihovom GRADU je reč a ne o Avali.Taj kraj koji se pominje je kraj prorčkog lanca koji navešćuje Mesiju i početak obraćanja onih koji Ga nisu tražili.

I covek lepo kaze ono sto sam ja i tvrdio, Adventisti ne uzimaju spise E.G.White iznad Biblije, vec se njeni spisi ocenjuju po tome da li su u skladu sa Biblijom..
Ako nisu, to onda ne rusi ni Adventisticko ucenje, vec samo nju kao proroka.
Imamo i mi Svetitelje, i Katolici, pa ako se ispostavi da je neko neopravdano proglasen svecem i pricao svasta, ne pada crkva zbog toga...

Vidi, kao prvo po učenju se poznaje koji duh koga vodi a ko toliko laže kao Jelena to i neverni vide i bar nju niko od verujućih za ozbiljno ne može uzeti.Nesreća je što ti nešto pokušavaš ali neznaš kako i to još meni prodati....pa ne može braco jer ja veoma dobro znam Jelenina učenja i kako se ona tretira u crkvi i maloj zajednici i velikoj njen glas bracika ti je glas ISUSA HRISTA naslovljen DUH PROROŠTVA a to je bato H U L A!

Ma ko je to rekao da se u crkvi ASD Jelena ne uzima kao mera taj bato LAŽE i to besomučno do besvesti u ravni sa satanom ako ne i više i još SVESNO.
Ovo tvrdim i pred BOGOM i pre ljudima da takav Adv. je LAŽOV kakav se retko rađa bez premca.
To bi bilo u rangu kad bi neko od pravoslavaca izjavio da u pravoslavnim crkvama nema ikonopisanja niti kađenja apsolutno istovetna po značaju poruka i kako bi naslovio takvog pravoslavca?

Njeni spisi se NE USKLAĐUJU SA BIBLIJOM već Bibliju i ona i oni koriste da podupru Jelenu plagijatora i lažova i vešticu bar meni nemoj o tome to nekome ko je bio u plićaku možeš ali meni ni ne pokušavaj to ponuditi jer je to LAŽ.Idi kod Laodikeja i čuj kako u maloj zajednici u svakom bogolsuženju pominju bar jednom Jelenine reči kao DUH PROROŠTVA i SVI je oslovljavaju sestrom.
Ako odeš u NS kod Dragana tamo ćeš bar deste puta čuti tu izjavu i tako od severa do juga Vojvodine svuda ćeš isto čuti.Ko može to izjaviti taj nema obraza već samo liceili naličje koje pere spolja a iznuta je mrtvac koji laže bez straha

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
A jel ovo tema o EGW???

Увек је тема Вајтова, када су адвентисти у питању. Јер ви преписујете шта је она одредила за истину. Тако да се ми, заправо, дописујемо са њом. Јер ван оквира њених јеретичких списа ништа не сме да вам излети, ни случајно.

Тако је и са овим суботарењем, са којим удависте људе годинама уназад. Само понављање.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A nema ni to da je E.G.White ucila protiv Trojstva, ja to nigde nisam nasao a voleo bih da nadjem stvarno, to bi je diskreditovalo u potpunosti, ali nema...

Код "водећег тела" адвентиста то сигурно нећеш наћи јер код њих речи "испаравају" или се преправљају. То сви знају већ. Ево текстова у оригиналу, покушаћу да преведем касније.

"In stooping to take the habiliments of a man, Christ did not cease to be God. The human did not become divine, nor the divine human. Christ lived the law of God, showing all men and women that through His grace they can do the same. By faith, in His humanity Christ saw what we are permitted to see by faith--the atoning sacrifice connected with the Lord upon the mercy seat." (Manuscript Releases, Volume Twelve, page 415, paragraph 3.)

Није божански човек, каже.

"There is no one who can explain the mystery of the incarnation of Christ. Yet we know that He came to this earth and lived as a man among men. The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty, yet Christ and the Father are one. The Deity did not sink under the agonizing torture of Calvary, yet it is nonetheless true that 'God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believeth in him should not perish, but have everlasting life.'" (Lift Him Up, page 235, paragraph 3.)

Исус Христ није Моћни Бог, каже.

"Christ and His angels come to us in the form of human beings, and as we converse with them, light and grace and joy fill our hearts. Our spiritual energies are quickened, and we are strengthened to do the will of God. Though we know it not, we are conversing with an angel, an angel in human guise." (Manuscript Releases, Volume Nine, page 211, paragraph 1.)

Анђео у људском обличју, каже.

"The highest of all angels, He girded Himself with a towel, and washed the feet of His disciples." (Manuscript Releases, Volume Twelve, page 400, paragraph 1.)

Највећи (највиши) од свих анђела.

"Before his fall, Satan was, next to Christ, the highest angel in heaven." (Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.)

Пре свог пада, Сатана је био, поред Христа, највиши анђео на Небесима.

"May I also suggest that you examine the writings of Ellen's husband, James White, who attacked the Trinity. (Lorri MacGregor, Letter July 26, 1988. p.2)."

Џејмс Вајт напада Тројство.

Има тога још, али мени је довољно:

EGW: NO "The man Christ Jesus was not the Lord God Almighty" (Letter 32, 1899, quoted in
the Seventh-day Adventist Bible Commentary, vol. 5, p. 1129).

"Човек Христ Исус није био Господ Бог Свемогући"

Evo ja cu prevesti ovo sto si postavio:

"On se ponizio i uzeo oblicje covjeka, Hrist nije prestao biti Bog. Ljudsko nije postalo bozansko, niti bozansko ljudsko. Hrist je ziveo zakon Bozji, pokazujuci svim muskarcima i zenama da po milosti oni mogu uciniti isto verom. U Njegovoj ljudskosti Hrist je video ono sto mu je dopusteno videti po vjeri .. "(Manuscript Releases, Volume Twelve, page 415, paragraph 3.)

Ona ovde govori o utelovljenju, odnosno da Hristos nije mogao istovremeno biti Bog dok je bio na zemlji...
Opet to nije ucenje protiv Trojstva , vec ona pokusava da objasni utelovljenje..

"Ne postoji niko tko moze objasniti misteriju utjelovljenja Hrista. Ipak, znamo da je dosao na ovu zemlju i ziveo kao covjek medju ljudima. Covjek Isus Krist nije bio Gospod Bog Svemoguci, ali Hrist i Otac su jedno. Bozanstvo nije pokleklo pod teskim mucenjem na Kalvariji, istina je da je "Bog tako ljubio svijet da je dao svog jedinorodjenog Sina, da ko god vjeruje u njega ne propadne, nego da ima zivot vecni. '"(Lift Him Up, page 235, paragraph 3.)

Opet ona govori o utelovljenju Hristovom, i jos tvrdi da to niko ne moze objasniti, ali ona eto pokusava da objasni i tvrdi da Isus nije bio Bog dok je bio na zemlji, ali da je on na nebu sa Ocem jedno.
Opet ne vidim problem, niti ucenje protiv Trojstva..

"Hrist i Njegovi andjeli dolaze k nama u obliku ljudskih bica, i kroz to sto mozemo razgovarati s njima, svetlost milost i radost ispunjava nasa srca. Nase duhovne energije ozivljavaju, a mi smo ojacani vrsiti volju Bozju. Iako to ne znamo, mi razgovaramo sa andjelom, andjelom u ljudskom obliku. "(Manuscript Releases, Volume Nine, page 211, paragraph 1.)

Ako nije poznato adventisti i danas uce da je Hristos zadrzao ljudski oblik na nebu kao i rane od klinova na svojim rukama.
U cemu je problem?

"Najveci od svih andjela, on opasan peskirom pere noge svojim ucenicima." (Manuscript Releases, Volume Twelve, page 400, paragraph 1.)

Ovo je problematicno...

"Pre svog pada, Sotona je bio uz Hrista, najviseg andjela na nebu." (Advent Review and Sabbath Herald, 01-14-1909, paragraph 4.)

Mislim da ovo ne pise Elen White uopste, vec neki adventista...
Ako gresim ispravi me?

"Mogu li takodje sugerisati da se ispitaju spisi Elleninog muza Jamesa Whitea, koji je napao ucenje o Trojstvu.'' (Lorri MacGregor, Letter July 26, 1988. p.2)."

To sta je on ucio je irelevantno, pitanje je da li je E.G. White ostala dosledna svom ucenju od pocetka do kraja???
Imas li jos ovakvih citata?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo je neistina na koju sam ja vec odgovorio a sada cu je ponoviti da je svi jasno vide.

Elen Vajt nije pisala da je Bog odbacio gresnike, vec da je odredjena grupa ljudi u to vreme odbacili tadasnju svetlost istine i Elen Vajt je pokazano da ih je Bog napustio a da je tada nastupio sotona koji ih je prevario da misle da su oni i dalje sa Bogom.

„Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Od završetka našeg rada za svijet, listopada 1844." (Joseph Bates, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mi razumijemo da je on (Krist) bio posrednik za sve na svijetu, služeći u Svetinji (Hebrejima 9,26), u Šatoru nazvanom Svetište, od dana Pedesetnice (31. godine) do određenog vremena, kraja 2300 dana, odnosno godina - jeseni 1844. godine. U tom vremenskom trenutku dakle, zatvorena su vrata za odbačenu Crkvu i pokvareni svijet." (Joseph Bates, The Review and Herald, 19. 1851. god.)

"Od uzašašća do zatvaranja vrata, u listopadu 1844., Isus je stajao raširenih ruku punih ljubavi i milosti; spreman primiti, i zastupati u parnici svakog griješnika koji bi došao pred Boga po njegu. Na deseti dan sedmoga mjeseca 1844., On je prešao u Svetinju nad svetinjama, gdje je odonda milosrdni veliki svećenik nad domom Božjim. ... Ja mislim da se slijedeće proročanstvo ispunilo listopada 1844. (James White, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mislim da ćemo jasno vidjeti kako ne postoji ni jedno drugo vrijeme za zatvaranje vrata, osim u jesen 1844. god. .... Kad smo došli do te točke vremena sve naše suosjećanje, odgovornost i molitve za grešnike su prestale, i naš jednodušni osjećaj i svjedočanstvo bilo je da je naš rad za svijet bio zauvijek završen. ..... Razlog da su žive grane osjećale da je njihov posao obavljen, bilo je to što je 2300 dana ispunjeno, te je došlo vrijeme da Isus zatvori vrata Svetinje i pređe u Svetinju nad svetinjama, primiti kraljevstvo i očistiti svetište. ... Isus je još uvijek milosrdan prema svojim svetima i uvijek će biti, i On je još uvijek njihov zagovornik i Veliki svećenik. Ali griješnik, kojemu je Isus ispružao ruke čitavo vrijeme, a koji je odbacio tu ponudu spasenja, ostao je bez zagovornika kad je Isus prešao iz Svetinje i zatvorio vrata 1844. god. Lažna crkva koja je odbacila istinu također je odbačena, kažnjena sljepoćom, i sada sa svojim ovcama i govedima idu tražiti Gospodina, kao da je još uvijek zagovornik griješnika. Ali, kaže prorok (Hs 5,6-7): 'Ali ga naći neće - povukao se od njih! Jahvu su iznevjerili: rodili su kopilad.' (James White, Present Truth, 1850. god.)

Evo, pisala je! I ne samo ona, pisali su, kao što svi mogu vidjeti, i muž joj James White i Joseph Bates. Dakle, nije čak u pitanju ni njezin sporadičan gaf, nego sustavno naučavanje. I sve su naučavali punih sedam godina, sve do 1851. Većina adventista sedmog dana, i današnjih, nikada ovo nije ni saznala, jer su sve ovakve stvari Ellen White i James White uz odobravanje samog vodstva crkve ASD izbacili kod kasnijih izdanja njenih spisa i pokušali sakriti svaki trag.

Razumijem ja Laodikeju, razumijem ja njegovo grozničavo nijekanje ovoga, jer on zna da većina adventista koji ovo ovdje čitaju pojma nisu imali o ovome. Međutim, dragi adventisti, istina je da je Ellen White zaista svašta pisala i naučavala. Uzmite gornje citate, i njene i James-a White-a i Joseph-a Bates-a i sami provjerite.

Vidi Onaj prethodni post sto si napisao, da sad ne citiram.
Apostoli se sastaju i odlucuju ne nametati na pagane nikakvog tereta sem: ''Da se uzdrzavaju od bluda, od udavljenoga i od idola'' , ako ti mislis da je ovo sva nauka koja je potrebna onda si otisao u mnogobosce.
Jer ovde nema niti spomena da oni moraju biti pravedni, da moraju drzati zapovesti: ne ubij, ne svedoci lazno, ne kradi itd..
Zasto to ne spominju???

Plus Evanđelje! Napisao sam ti mire! Sada se vidi da ti nisi ni čitao što sam ja napisao. Pogledaj mire što sam ja napisao:

Kad adventiste suočite sa ovim oni adventisti koji su malo apologetski poučeni postavit će vam slijedeće pitanje:

A kako će onda ti kršćani, koji su došli iz poganstva, upoznati Boga, kako će znati da je Bog samo jedan, da se trebaju klanjati samo Bogu, poštivati roditelje, ne krasti, ne lagati, ne ubijati ....?

Vrlo jednostavno, pa ti kršćani iz poganstva krstili su se i postali kršćani upravo zbog toga što su prihvatili Evanđelje. Apostoli i ostali Isusovi učenici upravo su od Isusa dobili misiju propovijedati Evanđelje - Radosnu vijest. Slušajući i prihvaćajući Evanđelje naučili su da je, Bog samo jedan, da se samo Bogu klanja, da se poštuje roditelje, da se ne smije ubiti, krasti, lagati.

Vidi mire, ja ti odgovorio još prije, a ti sada postavljaš pitanje. Nisi samo neiskren, nego si i nekorektan. Citiraš moj post, komentiraš moj post, postavljaš mi pitanje vezano uz moj post, a moj post nisi ni pročitao. Nemoj više to raditi.

Stoga ako cemo posteno ti ovde njima ne mozes zameriti sto subotu nisu spomenuli, jer vidimo da se mnoge stvari i ne spominju, vec se podrazumevaju, pa se tako i subota podrazumeva..

Ništa, baš ništa se ne podrazumijeva, pa tako ni subota. Oni koji su iz poganstva postajali kršćani sve što je bilo potrebno čuli su slušajući apostole i druge Isusove učenike koji su im navijestili Evanđelje. Dakle, Evanđelje + "one četiri stvari", točka. Ništa više iz Mojsijeva zakona, pa ni subota.

Ovo drugo:

-Jos nisi dokazao da su u kolosanima 2:16 sedmicne subote..

Dokazali su čak sami adventisti. Citirao sam nedavno Bacchiocchi-a, ali eto, ti iz nekog razloga ne čitaš moje postove.

-Sto se tice E.G.White, ja nisam neiskren , nego ti volis da izvrces , sva teologija se temelji na njenim ucenjima jer je ona osnivac, ali to ne znaci da danas Adventisti treba da odbace svoju veru, zato sto se ona recimo pokazala kao ''lazni prorok'' , njihova teologija se temelji na bibliji, i oni ovu zenu njom ispituju, to su radili i prvih dana, a to rade i danas..
To sto jos nisu nasli nista sto je protivno bibliji u njenom ucenju, ne znaci da ce pasti njihova vera ako se to dokaze, to je tvrdio i ovaj covek inace Adventista.

Ma čuješ li ti sam sebe!? Sada ti se ispričavam zbog onog ukora što ne čitaš moje postove. Pa ti ne znaš ni što si napisao u svom postu. Čitaj još nekoliko puta ovo što si gore napisao. Teologija i naučavanje crkve ASD je na učenjima Ellen White, ali ako se i pokaže da je ona "lažni prorok" ništa zato, oni će samo reći da je njihova teologija na Bibliji i ne moraju ništa od svojih vjerovanja odbaciti. Ma čuješ li ti zaista sam sebe!?

Dakle ja nista ne izmisljam..

Ništa ti ne izmišljaš, krasan si ti.

Kod njih ide prvo ucenje o ''nepogresivosti Biblije'' pa tek onda ucenje o ''duhu prorostva'' a ovo drugo se ispituje ovim prvim tj. Biblijom.
Biblija je kod njih iznad svega i sve se njom meri pa i ucenje E.G.White, ja stvarno ne znam sta tebi tu nije jasno da moras da se postavljas ovako...

Da nastavimo - a ovo prvo (Biblija) tumači se ovim drugim (spisima Ellen White).

Ajde da uzmem nekog Katolickog sveca i onda ja dokazem da je on lagao, pada li Katolicka vera tada?
Smesno je o tome i govoriti...

O čemu svetac lagao? Da je padala kiša? Što je s tobom? Svecem u Katoličkoj Crkvi ne postaje se iznjedrivanjem nekog novog vjerovanja, nego, između ostalog, i prihvaćanjem dvotisućljetnog Vjerovanja Crkve.

*I molim te ajde da se drzimo teme, a ne opet o toj zeni, o tome pisite tamo na drugoj temi...

Kažeš kako je teologija jedne crkve na njenom učenju utemeljena, kažeš kako je utemeljiteljica te crkve, a sada bi je maknuo u stranu!?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nigde nisam tvrdio da subota ne važi već da nije obavezna za spasenje niti da je pagani moraju upražnjavati već oni koji je obavezom primiše a ko bira BOKLJI PUT on nalazi da mu je bolje razlikovati i vršiti nego biti u ne znanju.

Dobro,sad mi objasni, kako to subota i dalje vazi, a nije obavezna za spasenje?
Jer samo kad si obrezan vazi? Jel si ti obrezan?
Ne tvrdim ja ovde uopste da se mora drzati i da onaj ko ne drzi subotu ce poginuti, vec da ako je po zakonu zapovest, onda onaj koji je spoznao istinu treba tj. mora po savesti da postupa, tj. po onome sto je shvatio da je tako..

Mogao bi zašto da ne čim ja budem propovedao tog guslara.

Ti vec odavno propovedas tog guslara 80%, znaci da te zovem tako?
Nemojmo da se zavaravamo i nazivamo..

Jeste lepo osloviti čoveka po njegovom izboru ako se on ne stidi svog izbora zašto bi se ja libio pomenuti njegov izbor?
Zamisli sad ja tvrdim da sam pravoslavne vere a branim Jelenine plagijate i bezbroj gluposti koje je ponudila onda ja niti sam pravoslavni niti verujući čovek jer nemam svoje mišljenje već pabirčim po forumima ..to je totalni promašaj i sem toga nebih bio iskren predstavljajući se jedno a učim drugo.
Recimo da mi je poznato više učenja od JS pratim preko 30 god. Adv. nešto kraće Pravoslavne takođe dugo i još neke da sad sve ne pominjem i onda uleti neko i počne pisati iza navodnog paravana nešto a ja vidim šta je iza pa mu paravan ne vredi.

Ja nemam drugi izbor, ja sam Pravoslavac, pa ako hoces po izboru onda me tako i zovi, a ne onim sto nisam.
Ja se ne predstavljam jednim a da ucim nesto drugo, svi na forumu znaju da ja ne ucim druge ''da moraju da drze subotu'' i sl. stvari, to je moj licni stav koji ne namecem drugome..
A ti ako nameces, onda je to druga prica...

Evo ja sam pravoslavni recimo a tvrdim da je ikona idol i šta bi mi rekli ostali pravoslavni?

Sve dok je to tvoje licno misljenje koje moze biti i promenjeno i sve dok ga ne nameces drugome, ti si Pravoslavac.
Mozda ti nisi ''dobar Pravoslavac'' u tom slucaju, ali ako podrzavas Pravoslavnu crkvu u 99% stvari onda jesi Pravoslavni vernik, a pogotovo ako se tako izjasnjavas.
Gde si ti video da se svaki vernik crkve slaze po svim pitanjima sa zvanicnim ucenjem???
Mozda samo oni koji slepo veruju...

@stvarnoslap

Nemoj tu manipulisati sta sam ja rekao a sta nisam, to o E.G.White stoji da se njeni spisi proveravaju biblijom i ti tu ne mozes nista.. I stvarno ne bih o tome da se nastavljam..

Da, jeste ti si pominjao tamo gore neko evandjelje, kao oni su culi Evandjelje i to im je dovoljno. Pa ne bi onda zakljucak bio da ''Imaju Mojsija da slusaju'' , znaci tu se podazumevaju i druge stvari iz Mojsijevog zakona, koje ti ignorises!
I ti ne mozes ovim dokazati da u to nije ukljucena i subota...
To ne moze biti samo ''Evandjelje + te tri stvari'', a onda ih upucuju da slusaju i Mojsija.
Pa moraju im onda zabraniti da se ne vracaju na stari zakon, a zasto nisu?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Subota u Filipima

(3) Dela apostolska 16:12-15. Ovde vidimo Pavla i Silu u Filipima: "U tom gradu proveli smo nekoliko dana. A u subotu iziđosmo van gradskih vrata prema reci pretpostavljajući da se tu nalazi judejska bogomolja, pa sedosmo i govorismo ženama koje su se okupile. I jedna bogobojazna žena po imenu Lidija, prodavačica purpura iz grada Tijatire, slušaše; njoj Gospod otvori srce da pazi na Pavlove reči. A kad bi krštena..."

Ovde Pavle i njegovi pratioci ponovo čekaju Subotu, da bi potom otišli na mesto bogosluženja. Tamo su propovedali, a ova žena, verovatno neznaboškinja, se preobratila. Ovaj odeljak ukazuje na običaj okupljanja ljudi na tom mestu u Subotu. Ovaj stih takođe pokazuje da su Pavle i njegovi pratioci imali običaj da odlaze na molitvu i klanjanje Bogu u vreme kada dolazi Subota.

Pavle radio sedmičnim danima i držao SUBOTU

(4) Dela apostolska 18:1-11: "Posle toga (Pavle) napusti Atinu i dođe u Korint. Tu nađe jednog Judejina po imenu Akilu, rodom iz Ponta, koji je sa svojom ženom Priskilom nedavno bio došao iz Italije - zbog Klaudijeve naredbe da svi Judeji napuste Rim. K njima dođe pa pošto su se bavili istim zanatom, osta kod njih i tu je radio. U svom zanatu izrađivali su šatore. A svake Subote raspravljao je u sinagogi i ubeđivao Judeje i Grke".

Kada bismo mogli da nađemo bar jedan tekst u Novom Zavetu koji nam daje tako jak autoritet za držanje nedelje, kao što ovaj tekst to čini u prilog Šabata, sigurno bismo imali biblijski autoritet za to! Ovde je Pavle radio tokom sedmice, ali je svake Subote išao u crkvu i tamo učio neznabošce, kao i Judeje.

Zapovest kaže: "Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje", kao i: "Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ". Podjednako je zapoveđeno raditi šest dana kao što je zapoveđen odmor sedmog. I tako, da je dan od odmora promenjen, Pavle bi morao da radi Subotom, kako bi išao u crkvu i propovedao svake nedelje. Ali ovde piše da je on radio radnim danima u sedmici, a u crkvu je išao i propovedao svake Subote. To nije bilo samo u jednoj naročitoj prilici, već ovaj stih navodi da se to događalo SVAKE SUBOTE.

Pavle je propovedao Hrista i Jevanđelje o Božijem Carstvu. A kada su se Jevreji uvredili i pohulili, okrenuo se od svih Judeja i od tada nadalje propovedao samo neznabošcima (6. stih). Ostao je među njima godinu i šest meseci (11. stih), radeći sedmičnim radnim danima i propovedajući SAMO neznabošcima svake Subote!

Kakav bismo još zaključak mogli da poželimo? Da li postoji jači biblijski dokaz od ovoga, dokaz o tome šta je istiniti Šabat u Novom Zavetu? Jer je tokom godinu i po dana Pavle nastavio da radi tokom sedmice (tokom šest dana uključujući i samu nedelju) i propovedajući neznabošcima striktno Subotom, što je svakako bio njegov običaj i princip! Da je zapovest o Suboti kojim slučajem ukinuta ili izmenjena, Pavle je svakako ne bi izvršavao.

Pavle ZAPOVEDA neznabošcima da drže Subotu

Korinćanskim neznabošcima (nejevrejima) po rođenju, Pavle zapoveda: "Ugledajte se na mene, kao što se i ja ugledam na Hrista" (1. Korinćanima 11:1).

A "po svom običaju Pavle uđe k njima i u toku tri subote propovedaše im iz Pisma" (Dela apostolska 17:2). To je bio njegov princip, njegov običaj, kao što smo videli iz obilja dokaza koji nam ističu ukupno 84 različite Subote na koje nam se naročito ukazuje da ih je Pavle svetkovao. Da li se Pavle u tome ugledao na Isusa? Pa, NARAVNO DA JESTE! Isus "dođe u Nazaret, gde je odrastao, pa uđe u SUBOTNJI DAN u sinagogu - po svom običaju, te usta da čita" (Luka 4:16). Takav je bio Isusov običaj. Pavle se ugledao na taj običaj i zapovedio neznabožačkim preobraćenicima da se ugledaju na njega upravo onako kako je on sledio Hristov primer.

Za nas u današnje vreme pitanje glasi: "Da li smo voljni da u stopu sledimo Hrista?" Isus nam je dao lični primer kako bismo Ga pratili u stopu. Ako smo mi, poput Pavla, raspeti na krst sa Hristom i ako On živi Svoj život u nama, Hristos u nama će nastaviti sa svetkovanjem Subote, jer je On isti juče, danas i zauvek!

Natrag