Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Veruješ li Hristu Sinu Božijem onako kako se sam prdstavio?

On ističe da je bez greha. Veruješ li u to?

Slušaj ti mene. Dolje su ti dvojica, X- man i Y-man. Razgovor o ovome možemo nastaviti tek kada deklariraš koji si ti od ove dvojice. Jesi li ti X-man ili Y-man?

X-man:
Jovan Prezviter je napisao(la):
Upravo želim reći sledeće. Hristos je jedna ličnost u kojoj su spojene i nerazdvojne dve prirode(ljudska i Božanska). I baš zato što su te dve prirode nerazdvojive u Hristu obe trpe kaznu. ..... Zato Hristos i kao Bog i kao čovek je morao pretrpeti kaznu. Ako Hristos kao Bog nije pretprpeo kaznu onda ona nije otplaćena. Ako je Hristos pretrpeo kaznu samo kao čovek onda je kaznu moglo platiti i stvoreno biće ili koji anđeo.

Y-man:
Pa upravo tako. Njegove reči negde ne pominju Božansku prirodu.

X-man:
Jovan Prezviter je napisao(la):
Darth, nema veze ovde jezik..isto kao i Slapu napominjem i tebi da Elen Vajt govori o Hristu kao Bogu..to je nesumnjivo.

Naravno da je Hristos Bog i Čovek ali u sukobu sa strastima i pobedom nad njima nije koristio "Božansku snagu"..

Y-man:
Ja svo vreme govorim da vi Hristove reči pogrešno tumačite. I nadodajte ono što On ne kaže u tom stihu da je Bog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, slušam Hrista.

On kaže da je bez greha. Ja Mu verujem. A ti?

A zašto ona odbacuješ ove Isusove riječi:

"Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Dakle, lažeš meni i izruguješ se ovim Isusovim riječima.

P.S. Bar je pošteno od tebe da si priznao da selektivno biraš Isusove riječi kojima ćeš vjerovati. Pa, evo, vjeruješ da je Isus bezgrešan, ali ne vjeruješ Isusovim riječima koje sam gore citirao.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa da li ti ove reči Hristove poštuješ? Ja da. A ti?

Isus govori o opraštanju greha a ne o prirodi Božanstva. Zato tako reči i trebamo razumeti.

Ja Isusovim gornjim riječima vjerujem 100%, i da je Isus Bog (Ja jesam) i da nam se samo po toj vjeri opraštaju grijesi, a ti vjeruješ 50%. Vjeruješ samo da ti Isus može oprostiti grijehe, ali ne vjeruješ da je Isus Bog. Dakle, ti si klasičan primjer poganskog idolopoklonika - vjeruješ u 'ljude bogove' koji opraštaju grijehe.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Dakle, ti si klasičan primjer poganskog idolopoklonika - vjeruješ u 'ljude bogove' koji opraštaju grijehe.

Ne, njegovo verovanje je nešto mnogo gore od idolopoklonstva. Njegovo verovanje je sinkretizam nastao "štrpkanjem" malo po judaizmu, malo po islamu, malo po gnosticizmu, malo ovde, malo onde, pažljivim biranjem šta će se svideti njegovom umu.

Ps. On veruje (kaže da veruje, a to nije isto što i verovati) da je Isus "ovlašten", dakle delegiran da "oprašta" grehe svojom "poslušnošću" zakonu (kakva je to poslušnost, vidimo iz Evanđelja gde Sin Čovečiji - Isus tako sebe naziva aludirajući na proroke Daniela, Ezekiela, niti ide k "čistima", niti daje po lule duhana, tada nepoznatog, za shabat - tu svetinju virusom američkim zaraženih).

Naravno to što je takvo tretiranje Isusa (kao "delegata") u apsolutnoj kontradikciji s objavom Izaijinom (ali i ostalih proroka) gde Bog doslovno govori da svoje slave (moći) ne DELI NI SA KIME, ponavljam ni sa kime, te da je On jedini Spasitelj i Otkupitelj, one poput Jovana (a takvih je mnoštvo, verovali mi ili ne) uopšte ne zanima. U umove su usadili "utjehu" koja rešava problem (njihov) s Isusovim Božanstvom.

Naime, a to upravo i dokazuje moju (i ne samo moju) tvrdnju da je američki virus (kome Jovan pripada) Summa Haeresiae - skup svih hereza sakupljenih tokom stoleća, nastalih na samo jednom i jedinom stubu - NEMOGUĆNOSTI DA SE PRIHVATI ISUSOVO BOŽANSTVO.

Imamo tu i Arijanstvo, i Doketizam, i Adopcionizam i Judaizerstvo, i Maniheizam i gnosticizam (iskazan kroz posednutost "pruočavanjem" Biblije...), bogumilstvo, katarizam, sve samo ne Kršćanstvo...

Istovremeno za svoje mantre, ovi "veleumnici" će se pozivati na Pismo, Sveto Pismo, iako u tom istom Svetom Pismu, Bog sam za Sebe govori da Njegove misli nisu naše misli. Dakle da Bog ne razmišlja niti deluje na ljudski način.

A to (upućeno je "veleumnicima") znači da Ga je nemoguće razumeti i da sve što čini, čini suprotno od onoga što mi mislimo da treba da kao Bog čini.

Dakle, niti sudi po Zakonu (Tanakhu, Dekalogu) niti Ga išta sprečava da bude u Telu. Niti Ga išta može sprečiti da u tom Telu ima dve prirode.

Ako tako shvatimo poruku Svetog Pisma, a ponavljam, nema drugog načina, onda Isus može biti samo jedno. Ono što o Njemu tvrdi Pismo. Može biti samo Bog.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja Isusovim gornjim riječima vjerujem 100%, i da je Isus Bog (Ja jesam)

Vidiš, Isus tu govori o tome da je on Onaj(Ja jesam, ja sam taj) preko koga dobijamo oprost grehova.

Sve drugo, je nadodavanje. Ja zato ta nadodavanja ne mogu prihvatiti jer Isus to nije rekao.

Nikakve priče o prirodi tu ne postoje. Isus tu isključivo govori da je On taj preko koga nam greši bivaju oprošteni.

Mislim da je to nama najvažnije.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus tu govori točno ono što piše,

"Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Dakle, u skladu sa onim što Isus kaže u Jovanu 8,34-36 a i tamo govori o tome da Sin nije "rob" to znači nema greha. Znači, kada Isus govori da verujete da "ja jesam" na šta ukazuje? Na, svoju bezgrešnost jer On jeste bezgrešan. Zato i ovde napominje da ako to ne shvate da je On zaista bezgrešan i da samo kroz Njega mogu biti spaseni da će umreti u gresima svojim.

Jedino to ima smisla u kontekstu priče o umiranju u grehu ako to ne prihvate. Inače, kakve logičke veze ima Hristovo Božanstvo te vera u to i oprost grehova? Nikakve. Smisla ima upravo Njegova bezgrešnost koju onda nama može dati.

Isus i ovde i u Jovanu 8,354-36 govori o bezgrešnosti a ne o svojoj prirodi Božanskoj.

Da je Isus imao samo ljudsku prirodu govori i Jevrejima 2,14: "Budući pak da deca imaju telo i krv, tako i on uze udeo u tome.."

"Jer se ne prima anđela nego se prima semena Avramova. Zato beše dužan u svemu da bude kao braća.."

Ako nije u svemu isti kao braća(ako ima Božansku prirodu koju braća nemaju) onda ovi tekstovi apostola Pavla nisu istiniti.

Dakle, Hristos govori o sebi kao Onom bez greha a ne Onom Božanske prirode.

Natrag