Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ovo nije originalniji, nego najidiotskiji prijevod. Oprosti, nisi ti idiot, ali teza ti je idiotska.

Pored toga što je najidiotskiji prevod, to je i sektaški prevod.

Radi se upravo o okupljanjima kršćana koja su bila najsvečanija i najbrojnija u prvi dan tjedna (nije sveti Luka imbecil kako Tripo sugerira)

Sv. Luka, ne samo da nije imbecil, nego je pored svog apostolata bio i lekar, a to je u ono vreme, kao i sada uostalom, zahtevalo veoma oštar um i osećaj za detalje.

Stoga, svaki pokušaj sektaških apostata (bez obzira o kojoj "denominaciji" da se radi) da Sv. Luku proglase ili apokrifom, falsifikatom, ili delom osobe koja ne zna šta govori (jer oni navodno poznaju judejske običaje iz tog vremena - učili su ih posmatrajući moderne židove, ili čitajući pseudo Josipa Flavija) se može okarakterisati kao imbecilnost i kontra znanje.

Za gledaoce sa jeftinijim ulaznicama jedno malo obaveštenje. Opis Hriščanskog okupljanja imamo i ovde:

"Onog istog dana — prvog u tjednu — dvojica Isusovih učenika putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. l dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga — bijaše uskraćeno njihovim očima.

On ih upita: »Što to putem pretresate među sobom?« Oni se snuždeni zaustave te mu jedan od njih, imenom Kleofa, odgovori: »Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana?«

A on će: »Što to?« Odgovoriše mu: »Pa ono s Isusom Nazarećaninom, koji bijaše prorok — silan na djelu i na riječi pred Bogom i svim narodom: kako su ga glavari svećenički i vijećnici naši predali da bude osuđen na smrt te ga razapeli. A mi se nadasmo da je on onaj koji ima otkupiti Izraela. Ali osim svega toga ovo je već treći dan što se to dogodilo. A zbuniše nas i žene neke od naših: u praskozorje bijahu na grobu ali nisu našle njegova tijela pa dođoše te rekoše da u im se ukazali anđeli koji su rekli da je on živ. Odoše nato i neki naši na grob i nađoše kako žene rekoše, ali njega ne vidješe.«

A on će im: »O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili! Nije li trebalo da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?«

Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu.

Uto se približiše selu kamo su išli, a on kao da htjede dalje. No oni navaljivahu: »Ostani s nama jer zamalo će večer i dan je na izmaku!« I uniđe da ostane s njima.

Dok bijaše s njima za stolom, uze kruh izreče blagoslov, razlomi te im davaše. Uto im se otvore oči te ga prepoznaše, a on im iščeznu s očiju.

Tada rekoše jedan drugome: »Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, dok nam je otkrivao Pisma?«

U isti se čas digoše i vratiše u Jeruzalem. Nađoše okupljenu jedanaestoricu i one koji bijahu s njima. Oni im rekoše: »Doista uskrsnu Gospodin i ukaza se Šimunu!«

Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. " Lk 24 , 13-35

Sv.Luka ovde upravo opisuje celokupan tok liturgije, počevši od uvoda, preko čitanja PIsama, do samog lomljenja kruha - euharistije. A sve to se dešava kada? Na senku? Ne

Nego upravo u Nedelju.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Oprosti, ne smatram tebe imbecilom, ali tvrdnje ti zaista jesu imbecilne. Naime, kako drugačije razumijeti tvoje tvrdnje da je sveti Luka idiot koji ne razlikuje nedjelju od ponedjeljka? :)

Koji je uz sve to (ponedeljak) drugi dan, a ne prvi. (Hebreji jedini od svih naroda imaju sedmicu, i jedini imaju odvojen dan za odmor) Tako da, Sv. Luka nije mogao (kako mu neki pripisuju) da pobrka dane.

Uostalom, Sv.Luka, a i Sv. Pavle, pišu o prvom danu Hebrejske sedmice (druga i ne postoji).

Ps. Oni ("hteli bi da smo židovi") zaista i ne znaju da je za Crkvu, Nedelja i danas prvi dan sedmice.

Mislim, toliko o "nauci" i "prosvećenosti" .... :cool:

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ps. Oni ("hteli bi da smo židovi") zaista i ne znaju da je za Crkvu, Nedelja i danas prvi dan sedmice.

Temelj vjerovanja kršćana najbolje je u jednoj rečenici sažeo sveti Pavao, ovako: Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša. (1 Kor 15,14)

Adventisti sedmog dana temelj svog vjerovanja promišljaju i doživljavaju ovako: Ako subotu ne obdržavate, uzalud je vaša vjera, uzalud je Isus uskrsnuo.

Možda vam se čini da je moja ocjena pretjerana, nerealna, bezobrazna i drska? Ne, nije. Adventisti sedmog dana, nažalost, sve me više i više u ovo uvjeravaju. Zašto su od svih zapovijedi iz Dekaloga baš za subotu toliko zapeli? Zato što su im proročica i pioniri procijenili da će najsmrtonosniji udarac Kristovoj Crkvi zadati ako nasrnu nju napadajući je za "nepoštivanje subote" i za "promjenu subote". Oni su protumačili Danijela (pomišljat će da promijeni blagdane i Zakon) tako što će "papa u 4. stoljeću subotu promijeniti u nedjelju", a jadnici u svom neznanju nisu pojma imali da postoje i crkveni (kršćanski) i sekularni izvori koji najjasnije pokazuju da se kršćani okupljaju u prvi dan tjedna (nedjelju) još od vremena apostola.

Dakle, apostoli su uveli praksu svečanijih i brojnijih okupljanja kršćana na Euharistiju prvog dana u tjednu (inače su se okupljali svaki dan kao što se to čini u Kristovoj Crkvi i dan danas; adventisti su odlučili činiti to 150 puta rijeđe - svaka četiri mjeseca jedanput :), a jehovci još četiri puta rijeđe - jedanput godišnje :):)) Prema tome, kad vam neki adventist prigovori, ili vam postavi pitanje tko je i gdje je u Bibliji zapovjedio svetkovati nedjelju, slobodno mu odgovorine: NE S..I!

Ako vam se moje teze i stavovi i dalje čine pretjeranima, ili vam adventisti kažu kako su moje tvrdnje notorna laž, i kako oni jednako poštuju sve zapovijedi iz Dekaloga a ne samo subotu, samo ih upitajte: Zašto u svojim bolnicama ubijate, i na tom ubijanju zarađujete, najnevinije i najnežaštićenije - nerođenu djecu? Još ih dodatno priupitajte: Isus je rekao - 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!', dakle, zašto svakodnevno ubijate Boga?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Temelj vjerovanja kršćana najbolje je u jednoj rečenici sažeo sveti Pavao, ovako: Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša. (1 Kor 15,14)

Adventisti sedmog dana temelj svog vjerovanja promišljaju i doživljavaju ovako: Ako subotu ne obdržavate, uzalud je vaša vjera, uzalud je Isus uskrsnuo.

Možda vam se čini da je moja ocjena pretjerana, nerealna, bezobrazna i drska?

Upravo tako. Bez Uskrsnuća, uzalud je vera naša.

Ne, tvoja ocena nije ni preterana, ni nerealna, još manje bezobrazna i drska.

Realna je, jer oni adventisti, zaista tako veruju, uz sve to, ako se njihova verovanja i prakse posmatraju kroz tekstove Svetog Pisma, oni zaista i ne veruju u Isusa, još manje u Uskrsnuće.
Materijalisti su i moralisti, Isus im je kao Bog i to po usvojenju, a sam Bog skup triju potpuno odvojenih bića, ne jedno biće, sotona im je onaj koji konačno nosi grehe, a Uskrsnuće im je rekonstrukcija, dok Crkvu, ali i one koji su se od iste odvojili, ali ne ispovedaju ove adventističke blasfemije i budalaštine, optužuju da veruju u reinkarnaciju (koja da stvar bude još gora nije bila poznata ni jednom od naroda sa kojima su se židovi susretali)...

Zašto su od svih zapovijedi iz Dekaloga baš za subotu toliko zapeli? Zato što su im proročica i pioniri procijenili da će najsmrtonosniji udarac Kristovoj Crkvi zadati ako nasrnu nju napadajući je za "nepoštivanje subote" i za "promjenu subote". Oni su protumačili Danijela (pomišljat će da promijeni blagdane i Zakon) tako što će "papa u 4. stoljeću subotu promijeniti u nedjelju", a jadnici u svom neznanju nisu pojma imali da postoje i crkveni (kršćanski) i sekularni izvori koji najjasnije pokazuju da se kršćani okupljaju u prvi dan tjedna (nedjelju) još od vremena apostola.

Da, to je jedan od razloga zašto su ovi nasrtljivci, željni preotimanja svega i odlučili da insistiraju na shabatu. Naime, cilj ove nasrtljive sekte, mada postoji još jedna, od istog oca (Milera) je da svoje buduće žrtve (od kojih i te kako dobro žive, jer desetak im je obavezan) ubede da su oni upravo ti koji su "očuvali" pravoverje, doslovno, da su oni "crkva". Da bi to postigli, ovi nasrtljivi američki farmeri konoplje (Cannabis Sativa) oni napadaju Crkvu, ali i ostalu "braću" protestante, sejući svoj otrov, gde god stignu. Isti "nagon" ih tera da se i Raselovci i oni, EGWisti međusobno napadaju, tvrdeći svako za sebe da su eto oni "ostatak". Prvi terorišu nečim što Hrišćanima nije dato (ni jednom narodu osim hebreja shabat nije dat), a drugi nametanjem blasfemičnog i totalno pogrešnog imena Boga.

Danijel? Ah, da, knjiga koja je uz malo dodavanja prispodobe o mudrim i ludim djevicama poslužila lažovčini Mileru da zavede onolike ljude. Naravno, kako im je blasfemija sola scriptura i omogućila, svi koji se pozivaju na Daniela, ne vide da se proročanstvo o promeni zakona i "blagdana" u stvari odnosi na ono što je izazvalo Makabejsku pobunu (koju opet sledeći debilnost Sola Scriptura oni i ne priznaju).

Dakle, imamo kontra znanje u svom najčistijem obliku, pa nije ni čudo da nasrtljivi jadnici i nemaju pojma o okupljanjima Hrišćana još od apostola.

Dakle, apostoli su uveli praksu svečanijih i brojnijih okupljanja kršćana na Euharistiju prvog dana u tjednu (inače su se okupljali svaki dan kao što se to čini u Kristovoj Crkvi i dan danas; adventisti su odlučili činiti to 150 puta rijeđe - svaka četiri mjeseca jedanput :), a jehovci još četiri puta rijeđe - jedanput godišnje :):)) Prema tome, kad vam neki adventist prigovori, ili vam postavi pitanje tko je i gdje je u Bibliji zapovjedio svetkovati nedjelju, slobodno mu odgovorine: NE S..I!

Apsolutno tačno, s tom opaskom da ako je pomenuti adentist i nasrtljiv, treba ga ili ignorisati, ili mu reći da o....e! Mada će isti, na takav odgovor, početi da mantraju kako je to naš "duh", uz dodatak, da "će se moliti za nas, da nam Bog otvori oči i istera sotonu iz nas, jer nas sotona tera da se tako ponašamo" :)

Ako vam se moje teze i stavovi i dalje čine pretjeranima, ili vam adventisti kažu kako su moje tvrdnje notorna laž, i kako oni jednako poštuju sve zapovijedi iz Dekaloga a ne samo subotu, samo ih upitajte: Zašto u svojim bolnicama ubijate, i na tom ubijanju zarađujete, najnevinije i najnežaštićenije - nerođenu djecu? Još ih dodatno priupitajte: Isus je rekao - 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!', dakle, zašto svakodnevno ubijate Boga?

Savršen savet. Dodao bih samo i pod pitanje o zapovestima datim svim narodima preko proroka Noje, koje sadrže čitav Dekalog, izuzev EGWističke opsesije shabata. A oni, ni te zapovesti ne poštuju ubijanjem - kasapljenjem nerođene dece za novac.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Licemerno je ovde na forumu napadati Adventiste zbog postovanja biblijske subote, a u svom ucenju imati, drzati, i postovati gomilu nebiblijskih elemenata, obicaja, praznika, rituala..itd.. koji ne samo sto nisu biblijski jer ih nisu uspostavili ni Bog, ni Hristos, pa ni Bozji proroci i apostoli, vec sto svi oni imaju svoje poreklo u mnogobostvu i mnogobozackim obicajima.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nitko vas ne napada, samo iznosimo činjenice.

Ne postoje cinjenice protiv onoga sto pise u bibliji, vec ste vi izeli princip da se borite protiv biblije.

Kada bi mi govorili nesto sto nije biblijska cinjenica, vas cin bi bio opravdan.
Ali ovako, vi se svesno suprotstavljate bibliji i onome sto je tamo zapisano.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne postoje cinjenice protiv onoga sto pise u bibliji, vec ste vi izeli princip da se borite protiv biblije.

Kada bi mi govorili nesto sto nije biblijska cinjenica, vas cin bi bio opravdan.
Ali ovako, vi se svesno suprotstavljate bibliji i onome sto je tamo zapisano.

Što se pjeniš? Zašto ti smeta istina? Da, notorne su činjenice da vam je "proročica" govorila u drskosti. A oni koji govore u drskosti nisu od Boga.

Natrag