Mire, ponovo pokusavas da proguras neistinu da sam ja govorio da Adventisti drze slovo zakona.
Ja sve vreme upravo govorim o promeni Duhom Svetim, gde Duh Sveti navodi coveka da ispunjava svaku zaopovest, ne zato sto je Duh uzeo flomaster i napisao u covecije srce i misli zapovesti, vec zato sto je svojim delovanjem Duh Sveti poromenio srce i misli, i covek prirodno ne krsi ni jednu zapovest.
Laodikeja, ja govorim da ''zapovesti NE POSTOJE'' , da su date kao ''smernice'' da ''vode coveka sa rdjavim karakterom'' do Hrista.. A kad je covekov karakter ''preobrazen u Hristu'' njemu vise ''ne trebaju smernice'' niti zapovesti..
Jel on od sada prirodno drzi ono sto je tim smernicama zapovedjeno. To je velika razlika.
Ti ipak gledas na slovo zakona, iako nisi toga svestan..
Slovo kaze ''ne lazi'' , a mi imamo primer u Bibliji, da Bog i andjeli lazu, kada je to neophodno. A ti koji se ''drzis slova'' neces nikako znati kada smes a kada ne smes da slazes, jer ti karakter nije promenjen. Znaci da ipak slovo drzis a ne duh...
Vi se drzite ''slova zakona'' ko pijan plota. U tome je osnovni problem, sto ste formalisti..
No to nije ono o cemu sam ja hteo da pricamo, ti si se uhvatio toga, i cini mi se da namerno zanemarujes stihove, i skreces sa teme..
Apostol Pavle je pod izrazom zakon podrazumevao deset zapovesti:
"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona. Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).
Ovo pise Jakov a ne Pavle..
Ne, nije pod izrazom ''zakon'' mislio na dekalog, vec na ''Toru(Mojsijev Zakon).
To sto je tamo spomenuo i neke od 10 zapovesti, ne dokazuje da je mislio jedino na deklaog.
I jos ti promace da ga je nazvao ''ZAKON SLOBODE'' , a ti malo razmisli sta to znaci!?
Dakle, zakon je deset zapovesti.
Ne nije!
Ista formulacija koju je Hristos upotrebio ''
zakon i proroci'' -->
SVUGDE U PISMU OZNACAVA ''BIBLIJU'':
''
Ovo ti priznajem: Ja služim Bogu otaca svojih po nauci, koju oni nazivaju sektom. Ja vjerujem sve, što je pisano u zakonu i u prorocima.''
"
I poče od Mojsija te, sledeći sve proroke, protumači im što se na Njega odnosilo u svim Pismima... Zatim im reče: Ovo je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama. Trebalo je da se ispuni sve što je o meni pisano u Mojsijevom zakonu, u Prorocima i Psalmima." (Luka 24,27.44)
"ZAKON I PROROCI SU DO JOVANA , OTSELE SE CARSTVO BOZJE PROPOVEDA EVANDJELJEM"
Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ISPUNITI.
Zaista, kažem vam.. nece proci nebo i zemlja, dok se sve ne IZVRSI.
OVDE ISUS ISPUNJAVA PROROCANSTVA A NE ZAKON!
Iz sledeceg biblijskog navoda mozemo videti da je Isus zakon deset zapovesti postavio kao izricit uslov za ulazak u carstvo nebesko.
"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16 - 26 )
Samo sto nigde nije ponovio subotu.
I ti opet tvrdis, da je on tu spominjao dekalog.
Daj mi mesto gde je izdvojio ''deset zapovesti'' i ''podelio zakon''???
Imas li ikakvo mesto gde on spominje ''sve zapovesti dekaloga zajedno sa subotom?
NEMAS NIGDE!
I jos nesto si propustio ovde, Hristos mu ZAPOVEDA NESTO VAN DEKALOGA>
''razdaj siromasima sve sto imas i hadje zamnom'' > VIDIS TOGA NEMAS U DEKLAOGU> HRISTOS NE UCI DEKALOG ON UCI SVOJ ZAKON. I upravo su ove reci o zakonu bile namerno upucene tom mladicu,
Hristos je znao da on ''drzi zakon'' , i hteo je ukazati ''DA DRZANJE TOG ZAKONA NIJE DOVOLJNO''!
Vidis Laodikeja, da ''drzanje dekaloga ne spasava coveka''?
Covek moze biti savrseno poslusan dekalogu, drzati svaku njegovu zapovest a opet mu nesto moze nedostajati!
Sta je to?
To je PROMENJEN KARAKTER!
I OPET TAJ ZAKON MOZE DA NE SADRZI SVE ZAPOVESTI, NITI TE PRIPREMA KAKO DA ODREAGUJES U SVIM DATIM OKOLNOSTIMA!
Nigde u dekalogu ne pise da ne smes biti homoseksualac.
Kako dekalog onda moze biti dovoljan?
Vidis to je ono o cemu ti ja pricam!
Dekalog nije dovoljan!
Zato nam ne treba zakon nego ''preobrazenje'' i ''promenjen karakter''.
Zato i jesmo ''slobodni od zakona''.