Član
- Učlanjen(a)
- 16.12.2012
- Poruka
- 954
Imam i ja jedno pitanje...
A šta će promeniti ako odgovorim na sva pitanja koja postavljate?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Mire, tacno da on u propovedi na gori pominje odredjena pravila gradjanskog zakona ( oko za oko i zub za zub, i slicno ), ali da bi ukazao da su ti gradjanski zakoni bili dati Izrailju u odredjenom istorijskom vremenu i okolnostima i okruzenju u kome je taj narod ziveo.
Zato sam napomenuo, da se ostala vrsta zakona ne moze uporediti sa deset zapovesti i staviti u isti kos sa njima, jer su deset zapovesti od opste ljudskog civilizacijskog znacaja za sve ljude u svim vremenima.
Preporucujem da proucis malo bolje temu koja se bavi ispunjenjem starozavetnih elemenata u novom zavetu, a za to bih ti preporucio neku od knjiga koje obradjuju vu temu, poput "Hristovo slavno delo pomirenja" od Mirka Golubica, ako je jos uvek ima u nekoj Adventistickoj knjizari.
Svuda u novom zavetu i Hristos i apostoli upucuju na srzanje deset zapovesti, i odvajaju obredni zakon kao predsliku dolaska Hrista, i deset zapovesti kao merilo pravde.
Biblija jasno govori da na nebu postoji identicna Svetinja kao i na zemlji, u kojoj se nalazi kovceg zaveta u kome se cuvaju deset zapovesti pred kojima Isus posreduje u korist coveka.
I princip opravdanja i sluzbe na nebu je isti kao i u starozavetnoj Svetinji, gde je prvosvestenik prinosio krv jagnjeta za onoga ko bi prekrsio bilo koju zapovest iz deset zapovesti, sa razlikom da se u nebeskoj Svetinji ne prinosi krv zivotinje, vec Hristos posreduje prinoseci zasluge svoje zrtve i prolivene krvi na krstu u korist onih koji prekrse bilo koju zapovest iz deset zapovesti.
U starom zavetu, osdnosno Svetinji - zakon je trazio smrt onoga ko bi ga krsio, ali je jagnje bilo zamena za covekovu smrt, i ono bi bilo zrtvovano i prvosvestenik bi unosio krv zivotinje u Svetinju i vrsio opravdanje pred kovcegom zaveta.
Tako danas zakon isto trazi smrt onoga ko ga krsi, i Hristos tada kao zamena za covekovu smrt - prinosi zasluge svoje zrtve i prolivene krvi pred nebeskim kovcegom, i vrsi opravdanje.
"I otvori se hram Božji u nebu, i vidje se kovčeg zavjeta njegova u hramu njegovu, i nastade sijevanje munja, i glasovi, i gromovi, i potres zemlje, i tuča velika" ( otkrivenje 11. 19 )
"I poslije ovoga vidjeh, i gle, otvori se hram šatora svjedočanstva u nebu" ( otkrivenje 15. 5 )
Zemaljska Svetinja se nazivala "sator od sastanka."
Tako i prvi zavjet imaše pravde bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
Jer skinija bješe načinjena prva, u kojoj bijaše svijećnjak i trpeza i postavljeni hljebovi, što se zove svetinja. .
A za drugijem zavjesom bijaše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zavjeta okovan svuda zlatom, u kome bijaše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se bješe omladila, i ploče zavjeta.
A više njega bijahu heruvimi slave, koji osjenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
A kad ovo bijaše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
Ovijem pokazivaše Duh sveti da se još nije otvorio put svetijeh, dokle prva skinija stoji; Jovan 14, 6. Jevr. 10, 19. Jevr. 10, 20.
Koja ostade prilika za sadašnje vrijeme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savjesti onoga koji služi. Gal. 3, 21.
Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tijela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovoga stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe vječni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na tjelesnu čistotu;
Akamoli neće krv Hrista, koji Duhom svetijem sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savjest našu od mrtvijeh djela, da služimo Bogu živome i istinome? ( otkrivenje 9. 1 - 14 )
Laodikeja već odgovara na sva pitanja. I da li se nešto promenilo? Nije.
Vama nije potrebna diskusija argumentima.
Pobuna se ne može savladati dokazima. Čovek se može pokajati jedino ako se ponizi pred Bogom i prizna svoju sopstvenu pobunu protiv Božjeg zakona.
A to nećete dobiti ako se raspravljate. Jer ćete uvek imati novo ALI, ALI, ALI...
Ne. Ne trebaju Vam dokazi. Dokazi su već izneti.
Vama treba da se susretnete sa svojim Tvorcem i Spasiteljem Isusom Hristom.
Uzmite post. Čitajte knjigu Put Hristu. I obratite svom Spasitelju u molitvi sa iskrenim priznanjem...
Isa 55:6 Tražite Gospoda, dok se može naći; prizivajte Ga, dokle je blizu.
Isa 55:7 Neka bezbožnik ostavi svoj put i nepravednik misli svoje; i neka se vrati ka Gospodu, i smilovaću se na nj, i k Bogu našem, jer prašta mnogo.
Hajmo da razgovaramo o iskustvu obraćenja.
Voleo bih zaista da razgovaramo iskreno o našem životnom putu. I ličnom iskustvu sa Bogom.
Imam dosta pitanja.