Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Imam i ja jedno pitanje...

A šta će promeniti ako odgovorim na sva pitanja koja postavljate?

Neću postaviti 1000 pitanja već samo jedno tebi sad i ovde:
Kako to da Jovan u 11 gl.Otk.kaže da će iz usta SVEDOKA-PROROKA izaći oganj i spaliti neprijatelje a ono se desilo obrnuto pa neprijatelji revolucionari spalili proroke?

Neko je zbunio zavesu i pogađačica plagijator se spustila.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, tacno da on u propovedi na gori pominje odredjena pravila gradjanskog zakona ( oko za oko i zub za zub, i slicno ), ali da bi ukazao da su ti gradjanski zakoni bili dati Izrailju u odredjenom istorijskom vremenu i okolnostima i okruzenju u kome je taj narod ziveo.
Zato sam napomenuo, da se ostala vrsta zakona ne moze uporediti sa deset zapovesti i staviti u isti kos sa njima, jer su deset zapovesti od opste ljudskog civilizacijskog znacaja za sve ljude u svim vremenima.

Preporucujem da proucis malo bolje temu koja se bavi ispunjenjem starozavetnih elemenata u novom zavetu, a za to bih ti preporucio neku od knjiga koje obradjuju ovu temu, poput "Hristovo slavno delo pomirenja" od Mirka Golubica, ako je jos uvek ima u nekoj Adventistickoj knjizari.

Svuda u novom zavetu i Hristos i apostoli upucuju na drzanje deset zapovesti, i odvajaju obredni zakon kao predsliku dolaska Hrista, od deset zapovesti kao merila pravde.

Biblija jasno govori da na nebu postoji identicna Svetinja kao i na zemlji, u kojoj se nalazi kovceg zaveta u kome se cuvaju deset zapovesti pred kojima Isus posreduje u korist coveka.
I princip opravdanja i sluzbe na nebu je isti kao i u starozavetnoj Svetinji, gde je prvosvestenik prinosio krv jagnjeta za onoga ko bi prekrsio bilo koju zapovest iz deset zapovesti, sa razlikom da se u nebeskoj Svetinji ne prinosi krv zivotinje, vec Hristos posreduje prinoseci zasluge svoje zrtve i prolivene krvi na krstu u korist onih koji prekrse bilo koju zapovest iz deset zapovesti.

U starom zavetu, odnosno Svetinji - zakon je trazio smrt onoga ko bi ga krsio, ali je jagnje prineseno na zrtvu koju bi taj covek prineo - bilo zamena za njegovu smrt, i prvosvestenik bi unosio krv zivotinje u Svetinju i vrsio opravdanje tog coveka pred kovcegom zaveta, prskajuci tom krvlju zavesu koja je delila Svetinju od Svetinje nad Svetinjama gde se nalazio kovceg sa deset zapovesti.
Tako danas zakon isto trazi smrt onoga ko ga krsi, i Hristos tada kao zamena za covekovu smrt - prinosi zasluge svoje zrtve i prolivene krvi u nebeskoj Svetinji pred nebeskim kovcegom, i vrsi opravdanje coveka koji verom dolazi k njemu u pokajanju i sa namerom da se ocisti od greha i vise ne gresi.

"I otvori se hram Božji u nebu, i vidje se kovčeg zavjeta njegova u hramu njegovu, i nastade sijevanje munja, i glasovi, i gromovi, i potres zemlje, i tuča velika" ( otkrivenje 11. 19 )

"I poslije ovoga vidjeh, i gle, otvori se hram šatora svjedočanstva u nebu" ( otkrivenje 15. 5 )

Zemaljska Svetinja se nazivala "sator od sastanka."

HRISTOS USAO U NEBESKU SVETINJU KOJE JE ZEMALJSKA BILA PREDSLIKA"

• "Tako i prvi zavjet imaše pravde bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
    • Jer skinija bješe načinjena prva, u kojoj bijaše svijećnjak i trpeza i postavljeni hljebovi, što se zove svetinja. .
    • A za drugijem zavjesom bijaše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
    • Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zavjeta okovan svuda zlatom, u kome bijaše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se bješe omladila, i ploče zavjeta.
    • A više njega bijahu heruvimi slave, koji osjenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
    • A kad ovo bijaše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
    • A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
    • Koja ostade prilika za sadašnje vrijeme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savjesti onoga koji služi.
    • Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tijela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
    • Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovoga stvorenja,
    • Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe vječni otkup.
    • Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na tjelesnu čistotu;
    • Akamoli neće krv Hrista, koji Duhom svetijem sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savjest našu od mrtvijeh djela, da služimo Bogu živome i istinome?" ( otkrivenje 9. 1 - 14 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Imam i ja jedno pitanje...

A šta će promeniti ako odgovorim na sva pitanja koja postavljate?

Dokazaces da ste u pravu i ja cu to priznati.

Mire, tacno da on u propovedi na gori pominje odredjena pravila gradjanskog zakona ( oko za oko i zub za zub, i slicno ), ali da bi ukazao da su ti gradjanski zakoni bili dati Izrailju u odredjenom istorijskom vremenu i okolnostima i okruzenju u kome je taj narod ziveo.
Zato sam napomenuo, da se ostala vrsta zakona ne moze uporediti sa deset zapovesti i staviti u isti kos sa njima, jer su deset zapovesti od opste ljudskog civilizacijskog znacaja za sve ljude u svim vremenima.

Preporucujem da proucis malo bolje temu koja se bavi ispunjenjem starozavetnih elemenata u novom zavetu, a za to bih ti preporucio neku od knjiga koje obradjuju vu temu, poput "Hristovo slavno delo pomirenja" od Mirka Golubica, ako je jos uvek ima u nekoj Adventistickoj knjizari.

Svuda u novom zavetu i Hristos i apostoli upucuju na srzanje deset zapovesti, i odvajaju obredni zakon kao predsliku dolaska Hrista, i deset zapovesti kao merilo pravde.

Biblija jasno govori da na nebu postoji identicna Svetinja kao i na zemlji, u kojoj se nalazi kovceg zaveta u kome se cuvaju deset zapovesti pred kojima Isus posreduje u korist coveka.
I princip opravdanja i sluzbe na nebu je isti kao i u starozavetnoj Svetinji, gde je prvosvestenik prinosio krv jagnjeta za onoga ko bi prekrsio bilo koju zapovest iz deset zapovesti, sa razlikom da se u nebeskoj Svetinji ne prinosi krv zivotinje, vec Hristos posreduje prinoseci zasluge svoje zrtve i prolivene krvi na krstu u korist onih koji prekrse bilo koju zapovest iz deset zapovesti.

U starom zavetu, osdnosno Svetinji - zakon je trazio smrt onoga ko bi ga krsio, ali je jagnje bilo zamena za covekovu smrt, i ono bi bilo zrtvovano i prvosvestenik bi unosio krv zivotinje u Svetinju i vrsio opravdanje pred kovcegom zaveta.
Tako danas zakon isto trazi smrt onoga ko ga krsi, i Hristos tada kao zamena za covekovu smrt - prinosi zasluge svoje zrtve i prolivene krvi pred nebeskim kovcegom, i vrsi opravdanje.

"I otvori se hram Božji u nebu, i vidje se kovčeg zavjeta njegova u hramu njegovu, i nastade sijevanje munja, i glasovi, i gromovi, i potres zemlje, i tuča velika" ( otkrivenje 11. 19 )

"I poslije ovoga vidjeh, i gle, otvori se hram šatora svjedočanstva u nebu" ( otkrivenje 15. 5 )

Zemaljska Svetinja se nazivala "sator od sastanka."

• Tako i prvi zavjet imaše pravde bogomoljstva i svetinju zemaljsku.

• Jer skinija bješe načinjena prva, u kojoj bijaše svijećnjak i trpeza i postavljeni hljebovi, što se zove svetinja. .

• A za drugijem zavjesom bijaše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,

• Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zavjeta okovan svuda zlatom, u kome bijaše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se bješe omladila, i ploče zavjeta.

• A više njega bijahu heruvimi slave, koji osjenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.

• A kad ovo bijaše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.

• A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.

• Koja ostade prilika za sadašnje vrijeme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savjesti onoga koji služi. Gal. 3, 21.

• Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tijela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.

• Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovoga stvorenja,

• Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe vječni otkup.

• Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na tjelesnu čistotu;

• Akamoli neće krv Hrista, koji Duhom svetijem sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savjest našu od mrtvijeh djela, da služimo Bogu živome i istinome? ( otkrivenje 9. 1 - 14 )

Kontradiktoran si..

Pa ti opet nisi odgovorio na moje pitanje?
Kazes "on govori jedino o dekalogu" kad kaze "Zakon" a ovamo je tom prilikom spomenuo i "gradjanske zakone zajedno sa 10 zapovesti".

Jel vidis da su te naucili pogresno?

To potvrdjuje moju pricu da on "nije delio zakon" kao vi. Ako Hristos ne uzdize 10 zapovesti iznad ostalog zakona, zasto to radite vi?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Laodikeja već odgovara na sva pitanja. I da li se nešto promenilo? Nije.

Vama nije potrebna diskusija argumentima.

Pobuna se ne može savladati dokazima. Čovek se može pokajati jedino ako se ponizi pred Bogom i prizna svoju sopstvenu pobunu protiv Božjeg zakona.

A to nećete dobiti ako se raspravljate. Jer ćete uvek imati novo ALI, ALI, ALI...

Ne! Ne trebaju Vam više dokazi. Dokazi su već izneti.

Vama treba da se susretnete sa svojim Tvorcem i Spasiteljem Isusom Hristom.

Uzmite post. Čitajte knjigu Put Hristu. I obratite se svom Spasitelju u molitvi sa iskrenim priznanjem...

Isa 55:6 Tražite Gospoda, dok se može naći; prizivajte Ga, dokle je blizu.
Isa 55:7 Neka bezbožnik ostavi svoj put i nepravednik misli svoje; i neka se vrati ka Gospodu, i smilovaću se na nj, i k Bogu našem, jer prašta mnogo.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Laodikeja već odgovara na sva pitanja. I da li se nešto promenilo? Nije.

Vama nije potrebna diskusija argumentima.

Pobuna se ne može savladati dokazima. Čovek se može pokajati jedino ako se ponizi pred Bogom i prizna svoju sopstvenu pobunu protiv Božjeg zakona.

A to nećete dobiti ako se raspravljate. Jer ćete uvek imati novo ALI, ALI, ALI...

Ne. Ne trebaju Vam dokazi. Dokazi su već izneti.

Vama treba da se susretnete sa svojim Tvorcem i Spasiteljem Isusom Hristom.

Uzmite post. Čitajte knjigu Put Hristu. I obratite svom Spasitelju u molitvi sa iskrenim priznanjem...

Isa 55:6 Tražite Gospoda, dok se može naći; prizivajte Ga, dokle je blizu.
Isa 55:7 Neka bezbožnik ostavi svoj put i nepravednik misli svoje; i neka se vrati ka Gospodu, i smilovaću se na nj, i k Bogu našem, jer prašta mnogo.

Svasta pises, tvrdis da neko nije obracen, da se neko pobunio protiv Boga i njegovog zakona, a ne poznajes osobu s kojom razgovaras. Mislis da ja nisam citao Put Hristu i da se ne molim njemu?

Velika je nevolja kad neko dodje na forum i misli da je on najsvetiji, da je sa Bogom a svi ostali su u otpadu i da nemaju zajednicu sa Hristom.
Kada neko dodje na forum da brani dogmu svoje crkve a ne Hristovo ucenje onda tu i nema razgovora.

Nisam ja taj kome je malo vasih dokaza, ti si taj koji nemas odgovore i slepo verujes ucenju svoje crkve, i nikakav dokaz te nece ubediti, dok ja slusam sve vase dokaze i tvrdnje i sagledavam ih posteno..

Nazalost Laodikeja nije nista dokazao niti odgovorio, a ako ti to ne vidis, onda si zaslepljen, ili jos gore ne zelis to priznati..

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Hajmo da razgovaramo o iskustvu obraćenja.

Voleo bih zaista da razgovaramo iskreno o našem životnom putu. I ličnom iskustvu sa Bogom.

Imam dosta pitanja.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Hajmo da razgovaramo o iskustvu obraćenja.

Voleo bih zaista da razgovaramo iskreno o našem životnom putu. I ličnom iskustvu sa Bogom.

Imam dosta pitanja.

Ako mozemo reci da se dete obratilo, i prethodno zivelo gresnim zivotom, onda sam to ja..

Svejedno ovo nije tema o obracenju.
Otvorite temu o tome, pa cemo tamo pisati, verujem da ljudi imaju sta ispricati...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Obracenje je najbitnije u svemu, jer jedino darom Svetog Duha covek moze u punini razumeti sustinu zakona, ako sam u svom zivotu dozivi promenu, i uvidi da ga Duh Sveti vodi ka tome da se prirodno ponasa po nacelima Bozjeg zakona.

Ali CAK i da ne dozivi to iskustvo - vec formalno sagleda biblijsko ucenje - on moze to razumeti, jer biblija daje jasne dokaze u prilog toga sta je zakon, sta znaci biti obracen, kakve rodove to obracenje donosi, sta u opste znaci biti u zajednici sa Bogom i ici putem posvecenja..itd..

Biblija nije data iskljucivo pravednicima za koriscenje - vec upravo gresnicima koji citanjem otkrivaju istinu o Bogu pa time i o sebi samima, i potom potaknuti Duhom donose odluke da to sto je tamo zapisano prihvate, i kroz predanje i proces posvecenja verom i poslusnoscu - postanu pravednici..

Dokazi su u bibliji, i oni su ovde na forumu jasno prezentovani, pitanje je koliko smo otvoreni za Boga, i pred samima sobom, ne pred drugima.
I u tom smislu, niko ne mora meni reci "da ti si u ravu" jer nisam ja svrha kao onaj koji iznosim istinu, vec je svrha Bog, i pred njim treba priznati svoju zabludi i obratiti se njemu.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Kao što svi možete da vidite postoje hrišćani koji hoće da poštuju IV Božju zapovest.

Oni hoće da žive po svojoj savesti. I trude se da drugima prenesu spasonosnu istinu o svome Tvorcu i Njegovom zapostavljenom zakonu.

Oni koji neće da poštuju IV Božju zapovest, ne moraju da je poštuju. Bog ne primorava ljude da moraju da ga vole ako oni neće da ga vole.

Ako smatrate da nismo u pravu, u redu.

Mi ćemo nastaviti da činimo po svojoj savesti. I nastavićemo da govorimo o svome Tvorcu i Spasitelju Isusu Hristu i upućivaćemo sve ljude na biblijsku istinu.

Ljudi koji budu hteli da poštuju svoga Tvorca oni će prihvatiti IV Božju zapovest.

Svi će ljudi na kraju čuti istinu. I svi će se opredeliti za jednu ili drugu stranu.

Adventisti Sedmog dana imaju misiju da odnesu trostruku anđeosku vest svim ljudima. I mi to radimo.

A Sotona ima misiju da spreči da ljudi čuju trostruku anđeosku vest. I zato on iznosi otrovno vino (lažno opravdanje) kroz Vavilon veliki...

Rev 14:8 I drugi anđeo za njim ide govoreći: Pade, pade Vavilon grad veliki: jer otrovnim vinom kurvarstva svog napoji sve narode.

... i kroz sve njene ćerke kurve (sve lažne religije) koje se ujedinjuju sa ženom kurvom.

Rev 17:5 I na čelu njenom napisano ime: Tajna, Vavilon veliki, mati kurvama i mrzostima zemaljskim.

KONTEKST

Rev 17:1 I dođe jedan od sedam anđela koji imahu sedam čaša, i govori sa mnom govoreći mi: Hodi da ti pokažem sud kurve velike, koja sedi na vodama mnogima.
Rev 17:2 S kojom se kurvaše carevi zemaljski, i koji žive na zemlji opiše se vinom kurvarstva njena.
Rev 17:3 I uvede me duh u pusto mesto; i videh ženu gde sedi na zveri crvenoj koja beše puna imena hulnih i imaše sedam glava i deset rogova.
Rev 17:4 I žena beše obučena u porfiru i skerlet i nakićena zlatom i kamenjem dragim i biserom, i imaše čašu u ruci svojoj punu mrzosti i poganštine kurvarstva svog;
Rev 17:5 I na čelu njenom napisano ime: Tajna, Vavilon veliki, mati kurvama i mrzostima zemaljskim.
Rev 17:6 I videh ženu pijanu od krvi svetih i od krvi svedoka Isusovih; i začudih se čudom velikim kad je videh.

Čovek se sam opredeljuje po svom nahođenju. Može da uvidi istinu. Može da se pokaje. Može da prihvati da poštuje svoga Tvorca poštujući IV Božju zapovest. Ali može i da odbaci poslušnost.

U tom slučaju kada čovek svesno odbacuje poslušnost svome Tvorcu, on je sam sebi presudio.

Ma kako se trudio da kaže da voli Boga i da su drugi obmanuti, istina je da se čovek prepustio grehu kojeg Bog osuđuje.

Čovek je svojim sopstvenim izborom stao na stranu pobune protiv autoriteta Tvorca neba i zemlje.

Šta Bog može da uradi? Može samo da i dalje trpi grešnika. Sve dok se na kraju ne završi život.

Iako je grešnik imao nebrojeno prilika da se pokaje, ipak je ljubav prema grehu bila jača od ljubavi prema svome Tvorcu.

Kao i Sotona, čovek neće imati nikakvog opravdanja za svoju samovolju. Moraće da snosi punu kaznu za celokupan život koji nije bio posvećen Bogu...

https://velikaborba.wordpress.com

Poslednja izmena:
Natrag