Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Poštovani mire000,

Kako ste se ranije odnosili prema IV Božjoj zapovesti?

I kako se danas odnosite prema Božjem zakonu u kojem nam Tvorac zapoveda da ga proslavimo kao svoga Tvorca Sedmog dana?

Svako dobro
Drzao sam subotu, ali smatram da to nije neophodno.. Otvorio sam temu o Bozjem zakonu(zaboravio sam naziv), gde sam pokazao da adventisti pogresno tumace zakon. Na primer kada Hristos kaze - "nisam dosao da ukinem ZAKON I PROROKE" on tu ne misli na 10 zapovesti , vec kao i svaki Jevrejin deli Bibliju na "zakon, Pisma i Proroke"(tri dela Biblije).

Zato kada kaze "nisam dosao da ukinem vec da ispunim" on tu ne misli na 10 zapovesti, vec na "Kompletnu Bibliju" - ON JE DOSAO DA ISPUNI ONO STO JE O NJEMU U BIBLIJI PISANO, a ne da ispuni zakon 10 zapovesti, kako to tumace adventisti..

Podela zakona na "10 zapovesti i druge zakone" ne postoji u Bibliji.. I Hristos kada govori na gori sve zakone spominje zajedno(gradjanske, moralne, obredne)...

Adventisti su stvorili vestacku podelu i uzdizu 10 zapovesti iznad ostalih zakona. Da je to tacno potvrdjuje i Radisa Antic. Eno uzmi njegovu knjigu "Put Istina i Zivot" i nacices sledecu izjavu: "premda ne postoji direktna podela zakona Bozjih datih Izraelu , mi cemo pokusati da napravimo jednu mogucu podelu" - Cak i adventisticki teolozi moraju priznati da ne postoji direktna podela zakona u Bibliji ali oni ipak pokusavaju da je naprave...

Samo da pojasnim zašto pitam...

Nisam siguran da sam Vas dobro razumeo. Da li su Vaši roditelji bili, ili još uvek jesu, Adventisti Sedmog dana? Da li ste odrastali u adventističkoj porodici?

Ovo pitam jer ste napisali...

"Ja sam tamo i odrastao.."

Adventiste znam ceo svoj zivot, moji rodjaci su tamo, moji roditelji nisu adventisti, ali moja baka jeste.. Svi smo odlazili redovno u crkvu porodicno, zato ja mogu reci da sam tamo odrastao. Crkva u mom gradu je izgradjena na mestu kuce koju je moj rodjak poklonio, oni su bili pioniri dela na ovim prostorima..

Ovo sam sve ispricao zato sto mnogi ovde tvrde da ja vidim dokaze, ali ne zelim to priznati, jer bi to zahtevalo promenu vere i nacina mog zivota, a ne shvataju da je to najmanji problem za mene..

Mire, nikada moje pobude nisu bile napad na tebe, i ako si ti mozda rec NEVERSTVO tako protumacio, a ja sam govorio u duhu ljubavi.
Ali eto, i za taj ne ucinjen greh ja se izvinjavam, kao i Luter koji je molio Boga da mu oprosti i dobra dela koja cini, znajuci da je sve sto je ljudsko nesavrseno.

Bog s tobom, i sve najbolje.
Znam Lodikeja, pokusavas da me izazoves da se suocim sa samim sobom, jer si mislio da je meni problem da napustim odredjena verovanja i da sam vezan za dogmu crkve, a ne shvatas da mi je to najmanji problem. Problem je sto ja ne vidim istinu u onome sto vi pisete.A dokazi koje iznosite cesto nisu i cinjenice. Vi toga niste svesni, i cesto slepo verujete bez provere..

Najgore je sto revnost i ubedjenost, ponese i zaslepi coveka, do te mere da on postane neobjektivan i neprijemciv za bilo kakav razgovor..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, ja nisam nicim ponesen, vec za svaku tacku vere imam cvrste biblijske dokaze, i cak sta vise - Bog sam me je tako vodio u dvadesettrogodisnjem proucavanju istine, i licnih iskustava sa Bogom, i osvedocavajuci me u njihovu istinitost, i da Adventisticka crkva ima potpunu istinu, i danas zivim u prakticnoj zajednici sa Bogom, i obavljam sluzbu na koju me je licno pozvao,
Verovati u nesto je za diskusiju, ali ziveti iskustveno prakticno sa Bogom, i imati osvedocenje od Boga - je nesto preko cega niko ne moze da predje, posebno onaj ko to iskustvo dozivi, i dozivljava jos uvek svakodnevno.

Samo jedno zapazanje za tebe u pogledu tejsta iz Mateja gde Isus kaze "NISAM DOSAO DA UKINEM ZAKON I PROROKE"

U tom tekstu mi vidimo da Isus govoti o nekim najmanjim zapovestima koje zapoveda da se odrze, i kaze "da ko pokvari jednu od tih najmanjih zapovesti i nauci tako ljude, da ce se najmanji nazvati u carstvu nebeskom, a ko odrzi i nauci druge da drze, da ce se veliki nazvati u carstvu nebeskom"

Sta mislis, o kojim zapovestima iz starog zaveta Isus ovde misli koje Hriscani treba da izvrsavaju i da uce druge da ih izvrsavaju?

"Не мислите да сам ја дошао да покварим
закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји,
неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nisam rekao u vezi tebe vec u vezi ostalih na forumu.. Svi mi zivimo u zajednici sa Bogom..

Hristos je mislio na svoje zapovesti, koje je upravo tom prilikom i izneo na gori. Dok u prvom delu govori o Bibliji i starozavetnim prorocanstvima koje je dosao da ispuni...
Vec sam to objasnio ranije...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovde gresis, jer Isus govori o jednom te istom, o zakonu koji nije dosao da ukine - a to su deset zapovesti, i da ko pokvari i jednu od tih zapovesti iz zakona i nauci ljude da tako cine - on ce se najmanji nazvati u carstvu nebeskom, a koizvrsi i nauci - on ce se veliki nazvati u carstvu nebeskom.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Ако ко поквари једну од
овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Ispuniti u Hristovim recima ne znaci UKINUTI, vec je on dosao da sam odrzi, da bude poslusan, da prakticno sprovede svaku zapovest u delo.

Nemoj donositi zakljucke sam po sebi, moli se Bogu da te uputi u istinu.

Pozdrav!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovde gresis, jer Isus govori o jednom te istom, o zakonu koji nije dosao da ukine - a to su deset zapovesti..

Ne gresim ja Laodikeja, on uopste ne govori o 10 zapovesti, pogledaj kontekst on je sve zakone tamo sabrao zajedno i spominje i gradjanske i obredne zakone, vidi sta kaze:

*"culi ste da je kazano starima 'oko za oko i zub za zub'" -koji je to zakon Laodikeja, jel to pise u 10 zapovesti???

* "Ako dakle prineseš dar svoj k žrtveniku i onde se setis.." -jel to pise u 10 zapovesti???

i da ko pokvari i jednu od tih zapovesti iz zakona i nauci ljude da tako cine - on ce se najmanji nazvati u carstvu nebeskom..

Ne, nego ko pokvari "jednu od najmanjih zapovesti" koje im je on upravo preneo - On ironicno svoje zapovesti naziva NAJMANJIM i uvek iznova ponavlja: "culi ste da je receno, A JA VAM KAZEM" , Hristos ne iznosi ovde 10 zapovesti, on iznosi svoj zakon..

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.

Dosao je da ISPUNI ono sto je pisano u ta dva dela Biblije o njemu u "Zakonu(Tori) i Prorocima". Ne govori on o "ispunjavanju 10 zapovesti"..

Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји
, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.

DOK SE SVE NE IZVRSI!
To znaci da Biblija tj. "Zakon i Proroci" ce postojati do kraja sveta, sve dok se NE ISPUNE PROROCANSTVA.

Ако ко поквари једну од
овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Na kraju ovde Isus skrece pricu na vec prethodno receno, na "novi zakon" koji im je on upravo izlozio na gori, to su NJEGOVE ZAPOVESTI(zato i jesu "najmanje"), i ako ko pokvari ili nauci tako ljude, suprotno Hristovim recima, nece uci u zivot..

To je ujedno i upozorenje tebi Laodikeja, da proveris da slucajno nisi izvrnuo njegove reci tvrdnjama da on tu govori o 10 zapovesti..

Ispuniti u Hristovim recima ne znaci UKINUTI, vec je on dosao da sam odrzi, da bude poslusan, da prakticno sprovede svaku zapovest u delo.

Vec sam objasnio da ISPUNITI ZNACI ISPUNITI PROROCANSTVA - i to nikakve veze nema sa drzanjem 10 zapovesti.

Nemoj donositi zakljucke sam po sebi, moli se Bogu da te uputi u istinu.

Pa upravo to i radim i hvala mu za ovu istinu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naravno, starozavetna tipologija mora da se ispuni, ali to je minimalno dogadjaja, jer se uglavnom sve ispunilo u Hristovom zivotu i do pedesetnice, izuzimajuci odredjena prorocanstva.

Ipak se tu radi o deset zapovesti kao zakonu koji nije dosao da ukine, jer on kaze "ko pokvari i jednu od tih zapovesti iz zakona i nauci ljude da tako cine - on ce se najmanji nazvati u carstvu nebeskom, a koizvrsi i nauci - on ce se veliki nazvati u carstvu nebeskom"

Ti kazes da on tu govori o zapovestima koje je izgovorio na gori, i ako tekst jasno kaze da se tu taj deo teksta nadovezuje na predhodni, a nije van njegovog konteksta.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон ( deset zapovesti ) или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле
из закона ( deset zapovesti ) док се све не изврши.
Ако ко
поквари једну од овијех најмањијех заповијести ( od deset zapovesti ) и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 17 - 19 )

Zapazi ovde jednu kljucnu stvar, da Isus u obadva slucaja pominje izraz "POKVARITI"

U prvom slucaju on kaze "Не мислите да сам ја дошао да покварим закон.. нијесам дошао да покварим"

U nastavku on kaze: "Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести, и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме;"

Dakle, radi se o istom, Hristos gocori o deset zapovesti koje nije dosao
da pokvari, vec da odrzi i iskustveno zivi po njemu, ali zapoveda da to ne cine ni drugi - da ga ne kvare i da ne uce druge da ga kvare, vec da ga izvrsavaju ili ispunjavaju prakticno po primeru Isusa Hrista koji je odrzao svaku zapovest.

Jos nesto, Isus na gori ne samo da nije govorio protiv deset zapovesti i ucio neke druge, vec je citirajuci deset zapovesti zahteve tog zakona prosirio, i stavio ih na nivo srca, jer je rekao "Ako pravda vasa ne bude veca od knjizevnika i fariseja, necete uci u carstvo nebesko" Fariseja koji su striktno drzali svaku zapovest.

Nema govora o nikakvom ukidanju deset zapovesti, i legalizovanju greha u novom zavetu.

Jedan od osnovnih uslova spasenja u novom zavetu je isti kao i u starom, a to je poslusnost, koja se ostvaruje u sili Duha Svetoga i novog zvota koji on daje coveku menjajuci njegovo srce i misli, i omogucujuci potpunu pobedu nad grehom.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Hristos ne iznosi ovde 10 zapovesti, on iznosi svoj zakon..

Naravno da ćš da udariš na Zakon kako bi ostao u laži. Isus je rekao da je isounio zapovijesti Očeve.

Ne gresim ja Laodikeja, on uopste ne govori o 10 zapovesti, pogledaj kontekst on je sve zakone tamo sabrao zajedno i spominje i gradjanske i obredne zakone, vidi sta kaze:

Pa nije ukinut moralni Zakon, a ceremonijalni jeste.

*"culi ste da je kazano starima 'oko za oko i zub za zub'" -koji je to zakon Laodikeja, jel to pise u 10 zapovesti???

Pa to i jeste ukinuto u smislu da ljudi izvršavaju pravdu. Ananija i Safira su dokaz da se kazna iz SZ još sprovodila.

Ne, nego ko pokvari "jednu od najmanjih zapovesti" koje im je on upravo preneo - On ironicno svoje zapovesti naziva NAJMANJIM i uvek iznova ponavlja: "culi ste da je receno, A JA VAM KAZEM" , Hristos ne iznosi ovde 10 zapovesti, on iznosi svoj zakon..

Kako ne bavi ako spominje PRELJUBU. Čuli ste da je kazano... A JA VAM KAŽEM da svaki koji poglda ženu sa požudom učinio je PRELJUBU u srcu svom.

Kakva nakaradna nauka Mire.

Dosao je da ISPUNI ono sto je pisano u ta dva dela Biblije o njemu u "Zakonu(Tori) i Prorocima". Ne govori on o "ispunjavanju 10 zapovesti"..

Ne samo to nego i ovo.

Jovan 15,10Ako zapovijesti moje uzdižete ostaćete u ljubavi mojoj, kao što ja održah zapovijesti oca svojega i ostajem u ljubavi njegovoj.

Kakva glupost da je ukinuo moralni zakon. Hoćeš Isusu da pripišeš da nije držao moralni Zakon, da ti ne bi morao.

DOK SE SVE NE IZVRSI!
To znaci da Biblija tj. "Zakon i Proroci" ce postojati do kraja sveta, sve dok se NE ISPUNE PROROCANSTVA.

Pa gdje nema zakona moralnog nema ni pretupa, znači da je ostao moralni i da je ostala subota.

Na kraju ovde Isus skrece pricu na vec prethodno receno, na "novi zakon" koji im je on upravo izlozio na gori, to su NJEGOVE ZAPOVESTI(zato i jesu "najmanje"), i ako ko pokvari ili nauci tako ljude, suprotno Hristovim recima, nece uci u zivot..

Novi ne znači bukvalno NOV nego nov njima jer su izgubili predstavu o Zakonu iz SZ. Nigdje Isus nije nijednu novu zapov. donio. Čitaj malo bolje SZ pa ćeš ih sve naći tamo.

Vec sam objasnio da ISPUNITI ZNACI ISPUNITI PROROCANSTVA - i to nikakve veze nema sa drzanjem 10 zapovesti.

Znači nije trebao da drži moralni Zakon po tebi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Opet hocete besmislene rasprave..
Ovo sto ja pricam je jasno ko dan!

Laodikeja, na sve napisano samo cu ti postaviti jedno pitanje,pa ako mi odgovoris, onda cu i ja tebi i tripu odgovoriti detaljno: "Ako tamo Isus iskljucivo govori o 10 zapovesti, zasto spominje moralne i gradjanske zakone zajedno"?

Zar ne vidis ti da te sam kontekst pobija? Isus tu ne govori o 10 zapovesti, vec o Zakonu(Tori) i ne pravi nikakvu podelu zakona.

Kada kaze "Zakon i Proroci" misli na celu Bibliju, kada kaze "Ispunim" misli da ispunim proreceno, kada kaze "trajace dok se ne izvrsi" misli na trajanje Biblije a ne Zakona 10 zapovesti jer o njemu nije ni govorio, vec o celoj bibliji i kompletnoj Tori.. I na kraju kada kaze "ko ukine jednu od ovih najmanjih zapovesti" misli na svoje zapovesti sto ih je upravo izrekao na gori...

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Tripo đes ti?
Kažeš ,,lupao,, ne Trile to je tvoja seka inače veštica sa kristalnim zubima koja uči o kraju sveta pisala o ukrštanju životinja i ljudi pa čak i onako nepismena je trebala znati da to nije moguće,a moja malenkost je potvrđivala Biblijsku istinu o spajanju LJUDI I ANĐELA koji imaju isto ljudsko obličje a ne ljudi i životinja kužiš li ti išta od togaTrile???

Evo tvoje sekice plagijatora masonke i veštice šta izbaci:
"Ali ako je postojao jedan greh koji je bio iznad drugih koji je uzrokovao uništenje roda ljudskog potopom, to je bio osnovni zločin ukrštanja ljudi sa životinjama koji je unakazio lik Božiji iuzrokovao nered svuda"
(Duhovnidarovi, I, str. 69)

"Sve vrste životinja koje je Bog stvorio su sačuvane u barci. Mešane vrste koje Bog nije stvorio, koje su bile rezultat ukrštanja, su uništene potopom. Nakon potopa bilo je ukrštanja ljudi i životinja, kao što se može videti u skoro beskrajnom nizu vrsta životinja i u nekim rasama ljudi"
(Duhovnidarovi, I, str. 78)

Ti Trilepojma nemašni šta je tvoj lider učio zajedno sa Darvinom a meni nešto kao ti želiš reći...jel ovo lingvistički korektno?:bfghb:

Ovde se neki SUDIJA pojavljuje da nije to ona nesreća Maričelo?
Uzalud vam trud Mire nema predispoziciju da postane Adventista jer kao prvo ima razum.

Natrag