Da li slaviti subotu ili nedelju

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taj Taramanin licni Bog koga propoveda je bas neko kreativno bice kada stvara ljude zmajeve, kojima bljuvanje vatre iz usta ne donosi nikakve posledice ( opekotine, povrede, i slicno ), a to sto ih ljudi posle ubijaju ima fatalan ishod.

Cudni neki ljudi i Bogovi..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Koje pitanje?
Ako mislis na ono o Hristovom pominjanju nekih propisa gradjanskog zakona u propovedi na gori, ja sam na to odgovorio..

Pa to nije odgovor, to nema logike..
Adventisti tako ne uce i to je protivno kontekstu..

Evo odgovora sa odredjenim dodatcima.

"Tacno da on u propovedi na gori pominje odredjena pravila gradjanskog zakona ( oko za oko i zub za zub, i slicno ), ali da bi ukazao da su ti gradjanski zakoni bili dati Izrailju u odredjenom istorijskom vremenu i okolnostima i okruzenju u kome je taj narod ziveo., a sa druge strane da bi ukazao da se u tom pogledu tih gradjanskih zakona primenjuje princip ljubavi.

Nije tacno Laodikeja, vasa tvrdnja ide logikom da on tu govori o "zakonu 10 zapovesti" i ni o cemu drugom, to i EGW kaze. Dakle ti pricas ono sto adventisti ne uce. Time si porekao i EGW kao proroka..

Isus govori precizno o jednoj stvari, o "zakonu i prorocima" i ni o cemu drugom tu ne govori, a vasa tvrdnja adventista je da se tim izrazom smatra "10 zapovesti" i nista drugo, i da se njegove reci na taj zakon i odnose, da kontekst o tome govori..

Ja sam pokazao da to nije tacno i da on kada govori o "zakonu" spominje i ostale "gradjanske zakone", ne praveci podelu..

Ti se sad vadis pricom da je on "pored price o dekalogu nezavisno spomenuo i gradjanske zakone". To se nikako ne slaze sa kontekstom, JER ON SVO VREME O ZAKONU GOVORI.

DAKLE AKO JE SVO VREME(PO VAMA) PRICAO O "ZAKONU" ONDA JE POD TIM IZRAZOM SMATRAO I GRADJANSKE ZAKONE!

DAKLE NIJE DELIO "ZAKON" NA VISE DELOVA KAO VI!

Stavise, tamo kaze "nisam dosao da ukinem, vec da ispunim" - pa po vasoj prici to bi znacilo da ni gradjanske zakone nije dosao da ukine vec da ispuni, i to je nonsens!

A gde si ti nasao da on tamo "posebno govori o 10 zapovesti" a "posebno o gradjanskim zakonima" i da ih razvrstava? Molim te da mi pokazes gde ih razvrstava u tekstu?

Za razliku od toga - on ne samo da nije ukinuo ili izmenio deset zapovesti - vec ih je nadogradio, i prosirio njihove zahteve.

NIKO NIJE REKAO DA JE ON BILO STA UKINUO!
ZAKON JE ISTI ALI JE U NASEM KARAKTERU, U SRCU.

Nema vise "slova zakona", jer je Hristov karakter zamenio nas.. Zato nema vise zapovesti "ne dohvati se, ne opipaj, ne okusi" jer nas karakter je toliko jednak Bozjem, da mi prirodno vise nismo vodjeni grehom, dok god Hristos zivi u nama..

Mi smo doziveli "novorodjenje" a to znaci da smo "umrli grehu" i preobrazili se u Bozje oblicje i Duhovno zivimo i ne gresimo vise kad smo deca Bozja. O tome govori apostol Jovan.

Vi adventisti spolja drzite neki zakon, a zakon spoljasnji ne postoji, "zakon je Bozji karakter" i kad njemu postanemo slicni po karakteru, Bozje misli postaju nase misli, Bozja volja postaje nasa volja, savrseno smo jednaki Hristu i mi vise ne mozemo gresiti, prirodno vise ne naginjemo grehu..

Slovo je dato samo zato da nas vodi do Hrista, to je bio nas "vaspitac do Hrista" , zbog rdjavog karaktera je dat zakon, da zaustavi coveka da ne ucini jos vise zla, i robski smo mu sluzili, jer karakter Bozjeg zakona nije bio i nas karakter.

Nas karakter je bio protivan tom zakonu i suprotstavljao mu se.. Ali kad je dosao Hristos i nanovo nas rodio i uselio se u nas, promenio je nas karakter, i mi vise ne naginjemo tim strastima, nas karakter i volja je sada savrseno skladna sa Bozjom.

Tebi Laodikeja treba pomoc, jer ti treba duhovno da se razgledas, jer ti samo spolja drzis neki "zakon slova", a zakona spoljasnjeg nema, to je bio "vaspitac" mrtvo slovo na papiru i kamenu, za one bez izgradjenog karaktera, koji nisu nanovo rodjeni..

Zato sam napomenuo, da se ostala vrsta zakona ne moze uporediti sa deset zapovesti i staviti u isti kos sa njima, jer su deset zapovesti od opste ljudskog civilizacijskog znacaja za sve ljude u svim vremenima, i Hristos ih je potvrdio u novom zavetu.

Kako se ne mogu staviti u isti kos, kad ih je Isus sve stavio???

Dragi moj Laodikeja, ti i sam znas da 10 zapovesti nisu dovoljne coveku, niti su one od "opste civilizacijskog znacaja", jer da je tako njima bi bili spreceni i obuhvaceni svi gresi.

A vidis, jedan od najvecih greha zbog koga je Bog i unistio pretpotopni svet "sodomija"(homoseksualnost) nije sprecen nijednom od 10 zapovesti, niti je tamo zabranjen. Pa kako ih onda Bog osudi???

Po kojem to zakonu?

Ni pogrdan govor nije zabranjen po 10 zapovesti, pa mozes psovati do mile volje ako time ne mislis zlo drugome, a opet ces ostati pravedan..

Postoje mnoge zapovesti koje nisu obuhvacene dekalogom, i zato ih ti ne mozes izdvojiti i posmatrati zasebno, zato ih Isus sve zajedno stavlja u isti kos. I zato se uzima kompletna Tora, i zato nema podele zakona.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Izvrnuo si moje reci, jer ja sam mislio na propoved na gori, da je tu pomenuo gradjanske zakone kada je rekao "oko za oko i zub za zub"

Kada je rekao da nije dosao da pokvari zakon i proroke, tu jeste u globalu mislio na deset zapovesti.

Malo si kontradiktoran, jer prvo govoris da je Isus ukinuo zakon, a potom da to niko ne tvrdi vec da je on u srcu.

Ja sam upravo sve vreme i govorio o tome, da Duh Sveti menja coveka i navodi ga da se u tom stanju Duha prirodno ponasa po nacelima deset zapovesti.

Ne znam ko bi mogao da poveruje da nas Duh Sveti navodi da krsimo zapovestimo.

Ali evo recicu ti otvoreno sto ti i znas.

Nije vama do zapovesti, vec do Subote, i vi imate pik na to, jer to drze Adventisti, i to po vama nikako ne valja.

Ja cu ti reci sledece, da danas mnogi ozbiljni Pravoslavni Hriscani postuju i Subotu i nedelju, to znam iz licnog svedocanstva nekih Pravoslavnih zvanicnika, i ljudi u manastirima,
Patrijar Pavle je drzao i Subotu i nedelju, i to je sam jednom prilikom izjavio.

Dakle, Ne trebamo da krsimo zapovesti, ali ni Subotu, jer je ona deo zapovesti na koje su upucivali i Hristos i apostoli kao jedinstvo.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Izvrnuo si moje reci, jer ja sam mislio na propoved na gori, da je tu pomenuo gradjanske zakone kada je rekao "oko za oko i zub za zub"

Kada je rekao da nije dosao da pokvari zakon i proroke, tu jeste u globalu mislio na deset zapovesti.

Nisam izvrnuo tvoje reci, obe izjave su date u propovedi na gori i "oko za oko" i "zakon i proroci".
Dakle kako ti mozes tvrditi da on "razvrstava zakone" , kada je sve receno nazvao jednim izrazom ZAKON???

I jedno pitanje Laodikeja, ako je na gori pod izrazom "Zakon i proroci" mislio na dekalog, sta je onda mislio kadaje izjavio: "ZAKON I PROROCI SU DO JOVANA , OTSELE SE CARSTVO BOZJE PROPOVEDA EVANDJELJEM" - kako sad to dekalog odjednom ukinut???

Jel vidis Laodikeja moj dragi da se "zakonom i prorocima" ne smatra dekalog???

Malo si kontradiktoran, jer prvo govoris da je Isus ukinuo zakon, a potom da to niko ne tvrdi vec da je on u srcu.

Nisam nigde rekao da je Isus ukinuo zakon, vec da ga je ispunio tipoloski i iskustveno u svom zivotu..

Ja sam upravo sve vreme i govorio o tome, da Duh Sveti menja coveka i navodi ga da se u tom stanju Duha prirodno ponasa po nacelima deset zapovesti.

Ne postoje nikakve "10 zapovesti" vec postoji Bozji karakter, zakon je ustvari prepis njegovog karaktera(To je Tora), i to su smernice date coveku da se po njemu upravljaju, dok covekov karakter ne bude upodobljen Bozjem, odnosno do dolaska Hrista..

Do tog vremena smo bili pod "vaspitacem" i samo spoljasnje se upodobljavali , a unutrasnji covek se suprotstavljao jer je njegov karakter bio iskrivljen.
Hristos dolazi i menja nas novorodjenjem i ispravlja nas karakter, tako on biva upodobljen Bozjem.

Zato nama vise i ne trebaju pisane smernice, da se po njima upravljamo, vec cinimo onako kako nas priroda nagoni, jer smo promenjeni "novorodjenjem" i Hristos zivi u nama.

Tako sagledavamo i ceo zakon kao smernice, kao ono sto je bilo ogranicenje zbog rdjavog karaktera, ropski nas drzalo prisilno, a sad vise nije prisilno vec dragovoljno, jer mi ne mozemo vise gresiti jer nam karakter promenjen u Hristu..

I deset zapovesti su deo Tore, i ni po cemu se ne isticu, zajedno sa ostalim zakonom su nazvane "slovom koje ubija" i onim sto je "prolazno".

Ne znam ko bi mogao da poveruje da nas Duh Sveti navodi da krsimo zapovestimo.

Zapovesti ne postoje Laodikeja!
Mi smo slobodni od zakona, mi mu ne robujemo!
Mi prirodno cinimo volju Bozju, po karakteru biti slican Bogu, to je zakon.

Evo ti primer: Bog salje andjela da bude lazljiv duh u ustima kraljevih proroka. Da li se Bog drzi svog zakona??? Da li onda postoji zakon? NE.

Postoji ono sto se naziva karakter, a kad je covek savrsen karakterno on nece uciniti nista sto nije Bogu po volji, cak i laz je tad ispravna, ali to samo novorodjeni mogu znati kada je to dozvoljeno...

Radi se o tome da moramo ziveti u Hristu i usvojiti njegov um, na to nas biblija i poziva.. I ne smemo nikako biti formalisti i drzati se "slova" - " subota pa subota" , dekalog, pa slovo pa slovo..

Ali evo recicu ti otvoreno sto ti i znas.

Nije vama do zapovesti, vec do Subote, i vi imate pik na to, jer to drze Adventisti, i to po vama nikako ne valja.

Ja cu ti reci sledece, da danas mnogi ozbiljni Pravoslavni Hriscani postuju i Subotu i nedelju, to znam iz licnog svedocanstva nekih Pravoslavnih zvanicnika, i ljudi u manastirima,
Patrijar Pavle je drzao i Subotu i nedelju, i to je sam jednom prilikom izjavio.

Dakle, Ne trebamo da krsimo zapovesti, ali ni Subotu, jer je ona deo zapovesti na koje su upucivali i Hristos i apostoli kao jedinstvo.

Nisam ja nigde rekao da je zabranjeno drzati subotu i ne osudjujem ja vas sto je drzite, vec to nije neophodno.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Ako nije neophodno, kako kažete, ostavite Adventistima Sedmog dana da objavljuju svim ljudima Božja svečana upozorenja trojice anđela iz Otkrivenja.

Idite uživajte u životu i ne bavite se više Adventistima.

Ako hoćete da misionirate, idite i nosite radosnu vest ljudima.

Ali Vi to nećete.

Vi hoćete da osporavate IV Božju zapovest.

Vi hoćete da ratujete protiv Božjeg naroda. Strašan je to izbor. Već ste otvrdnuli u velikoj meri. I kako vreme prolazi postajaćete sve tvrdokorniji i nemilosrdniji... sve dok na kraju ne budete ogorčeni protivnik Adventista Sedmog dana.

To je progres koji je Sotona prošao. Od nevinog anđela do drskog klevetnika.

Igrate se sa pozivima milosti i mislite da ćete uvek biti osetljivi za pozive Svetoga Duha.

Šta mislite kako su nevini anđeli postali demoni?

Odbacili su odanost Bogu i Njegovom zakonu.

Krenuli su da se ostvaruju mimo poslušnosti svakog Božjoj reči.

I šta su sada? Sada su vrhunski prevaranti. A to sve Vi radite sa Božjim zakonom.

Ko Vas nadahnjuje da ratujete protiv Božjeg zakona? Niko drugi do pali anđeli - demoni (nečisti duhovi ili đavoli).

Izvrtanje značenja da bi se dao potpuno drugi smisao jeste njihova specijalnost.

Vi se ne osvrćete na upozorenja.

Već birate rat protiv Božjeg naroda.

Vi ste u ratu sa Bogom!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Zašto biste bili na strani Sotone koji ratuje protiv Božjeg naroda koji drži Božje zapovesti...

Rev 12:17 Aždaja se razgnevi na ženu pa ode i povede rat protiv ostalih njenih potomaka - onih koji se drže Božijih zapovesti i imaju Isusovo svedočanstvo

SIMBOLI

Aždaja = Sotona
Žena = Crkva
Isusovo svedočanstvo = Duh proroštva

Rev 19:10 I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svedočanstvo Isusovo Duh Proroštva.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Ovo sam napisao na drugom forumu, a odnosi se na mnoge koji se igraju sa pozivima milosti.

Dragi prijatelji foruma Religija,

Umesto da se kulturno zahvalite na pruženom daru - daru praštanja svih greha i večnom životu, Vi ste izabrali da hulite na Boga i Njegov dar - Isusa Hrista.

Znate da Vas Bog tereti za kršenje Njegovog zakona. I dobro znate da je spreman da Vam oprosti sve grehe ako se pozovete na Isusa Hrista, baš kao što se zločinac na krstu pokajao.

Šta čekate? Kraj života?

Ko Vam garantuje da ćete tada imati mogućnost da se pokajete?

Vaša sposobonost da se pokajete se svakim Vašim odbijanjem poziva milosti smanjuje.

Bog je faraonu dao najupečatljivije dokaze o božanskoj sili, ali monarh je tvrdoglavo odbacivao upozorenja svjetlosti. Svaki prikaz beskonačne mudrosti koji je on odbio, učinio ga je još odlučnijim u njegovoj pobuni. Sjeme pobune što ga je posijao kad je odbio prvo čudo donijelo je plodove. Dok je nastavio hoditi vlastitim putem i postajao sve tvrdoglaviji, njegovo je srce postajalo sve tvrde, dok nije bio pozvan da promatra hladno, mrtvo lice prvorodenca.

Bog govori čovjeku kroz svoje sluge, upozoravajući, opominjući i ukoravajući grijeh. On svakome pruža priliku da ispravi svoje pogreške prije no što one postanu dio karaktera, ali ako ih tko odbije ispraviti, božanska sila ne posreduje da bi se suprotstavila smjeru njegova djelovanja. Takvoj je osobi lakše ponoviti isto djelo. Njegovo je srce tvrde na djelovanje Svetoga Duha. Daljnje odbijanje svjetlosti dovodi ga u stanje u kojem je i daleko jači utjecaj neučinkovit i ne može izvršiti trajniji dojam.

Čovjek koji je nekada popuštao kušnji drugi put će biti još spremniji. Svako ponavljanje grijeha umanjuje njegovu sposobnost da mu se odupre, osljepljuje oči i guši uvjerenje. Svako sjeme popustljivosti rodit će plodove. Bog ne čini čuda da bi spriječio žetvu. “Što tko sije, to će i žeti.” (Gal 6,8) Onaj koji pokaže drskost nevjernika, ravnodušnost prema božanskoj istini, samo žanje žetvu koju je sam posijao. Tako se događa da mnoštvo sa stoičkom ravnodušnošću dolazi slušati istine koje su nekada pokretale njihovu dušu. Oni su posijali nemar i odbacivanje istine, i takva je žetva koju žanju.

Oni koji umiruju nemirnu savjest mišlju da zle navike mogu promijeniti kad oni to odluče, da se mogu igrati s pozivima milosti, a ipak uvijek iznova biti pod njenim utjecajem, čine to na vlastitu odgovornost. Oni misle da će, nakon što su sve svoje sposobnosti predali velikom pobunjeniku, u trenutku najveće opasnosti promijeniti vodu. Ali to nije lako i učiniti. Iskustvo, obrazovanje, disciplina života grješnog popuštanja, tako temeljito oblikuju njihov karakter da oni ne mogu usvojiti Kristov lik. Da svjetlost nije obasjala njihov put, slučaj bi bio različit. Milost može posredovati i pružiti im priliku da prihvate njene ponude, ali nakon što netko dugo odbacuje i prezire svjetlost, ona će se naposljetku povući.

Pasted from
http://elenvajt.info/knjige/serija_velika_borba/patrijarsi_proroci/23_egipatska_zla/

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, ponovo si u velikoj meri kontradiktoran, i ponovo osudjujes bezrazlozno da Adventisti navodno drze slovo zakona, a ne zato sto su upravo primili Hristov um, i dopustili da ih on promeni kako bi prirodno ispunjavali svaku zapovest.

Ti upravo govoris "da Hristos dolazi i menja nas novorodjenjem i ispravlja nas karakter, tako on biva upodobljen Bozjem" i ta tvoja izjava je sasvim u redu, ali onda to sve srusis kontradikcijama koje glase: "Zapovesti ne postoje Laodikeja! I ne smemo nikako biti formalisti i drzati se "slova" - " subota pa subota" , dekalog, pa slovo pa slovo.. Zato nama vise i ne trebaju pisane smernice, da se po njima upravljamo, vec cinimo onako kako nas priroda nagoni, jer smo promenjeni "novorodjenjem" i Hristos zivi u nama, Tako sagledavamo i ceo zakon kao smernice, kao ono sto je bilo ogranicenje zbog rdjavog karaktera, ropski nas drzalo prisilno, a sad vise nije prisilno vec dragovoljno, jer mi ne mozemo vise gresiti jer nam karakter promenjen u Hristu.."

Ovo su velike kontradikcije koje ces nadam se uvideti, gde ujedno govoris protiv drzanja zakona, a sa druge strane o promenjenom karakteru gde covek ne moze gresiti.

Pitam se kakva je to promena i stanje ne gresenja, a da covek krsi principe zapisane u zapovesti.

Mislim da si nesto pomesao i nisi pravilno shvatio odnos vere i zakona, i kakve rodove donsi vera koja podrazumeva promenu u coveku o kojoj govoris.
Mislim da je to sto goovoris samo teorija, i da nisi to prakticno iskusio, jer da jesi - ti bi kroz svoje licno iskustvo doziveo da te Bozji Duh nagoni prirodno da se ponasas po nacelima zapisanim u Bozjim zapovestima.
Ovako, Duh Sveti ne radja u tebi te efekte jer se nisi potpuno predao Bogu - vec teoretises, bez da si se stvarno posvetio.
Ne tvrdim da si potpuni licemer, ali pokusavas da u svom zivotu primenis svoju teoriju, a ne Bozanska nacela, i time obmanjujes samog sebe, verujuci u nesto sto nije biblijsko ucenje, niti Bozanski put.

Ponavljam, bezpotrebno je da osudjujes Adventiste da navodno drze slovo zakona, jer upravo Adventisti uce da covek nije u stanju da drzi zapovesti sam po sebi, vec da na coveka mora da deluje Bozanska sila i da u njemu izvrsi promenu, da ga nanovo rodi, i ucini da se covek prirodno ponasa po nacelima Bozjeg zakona.
On kako i ti kazes "prima Hristov um" i savrseno ispunjava svaku zapovest kao sto je to cinio i Hristos, ne formalno - vec prakticno, u ljubavi prema Bogu i bliznjima, i onako kako ga vodi Sveti Duh.
Zakon u tom stanju nije slovo na papiru, vec je zakon upisan u srce i um, i on postaje zivot, prakticno ponasanje koje oblikuje karakter, i covek se ponasa po nacelima zapovesti zato sto je to postalo deo njegovog unutrasnjeg bica i karaktera, a ne usiljeno zato sto to tamo negde pise u bibliji.

Dopusti Bogu da ucini ovu stvarnu unutrasnju promenu u tebi, i uvideces iskustveno kako ce te Bog voditi, i dati jednu novu radost u ispunjavanju njegove volje, u ljubavi prema Bogu i bliznjima.

Sto se tice tvog pitanja koje glasi: "sta je onda mislio kadaje izjavio: "ZAKON I PROROCI SU DO JOVANA , OTSELE SE CARSTVO BOZJE PROPOVEDA EVANDJELJEM" - kako sad to dekalog odjednom ukinut???" u bibliji postoji dve vrste zakona - obredni, i moralni deset zapovesti.
Isus je jasno odvojio deset zapovesti od obrednog zakona, i upucivao na deset zapovesti kao merilo pravde, ne ukidajuci ga - vec nadogradjujuci njegove zahteve.

On u tekstu koji si pomenuo upravo govori o obrednom zakonu, a ne o celoj bibliji kao knjizi ili Tori, jer da je mislio da se istina vise ne objavljuje starim zavetom kao knjigom - tada apostoli ne bi vise citirali stari zavet u dokazivanju istine, a mi vidimo da su oni to cinili u diskusijama.

Dakle, Isus ovde govori o tipologiji starozavetnog obrednog zakona, i o onome sto su proroci govorili o njemu koji ce doci i zrtvovati se za ljudske grehe, i on upucuje na ispunjenjenje obrednog zakona i tih prorocanstava u njemu i njegovoj zrtvi, i na to - da se u novom zavetu carstvo Bozje objavljuje jevandjeljem - radosnom vescu da je Hristos dosao i umro za ljudske grehe, i da je on obecani Mesija na koga je upucivao obredni zakon i o kome su govorili proroci.

Problem je u tome, sto mi moramo razluciti o cemu Hristos govori na razlicitim mestima u bibliji kada upucuje na zakon, da li na obredni zakon, ili deset zapovesti, ili nesto trece.

U tekstu gde je rekao "Ja nisam dosao da pokvarim zakon i proroke" iz konteksta tog celog teksta se jasno vidi da Hristos tu govori o deset zapovesti, jer on kaze "da on nije dosao da pokvari vec da ispuni, i da nece nestati ni jednoga slovca ili title iz zakona dok se sve ne izvrsi, i ko pokvari i jednu od tih najmanjih zapovesti i nauci tako ljude - najmanji nazvace se u carstvu nebeskom, a ko izvrsi i nauci druge da ih izvrsavaju - da ce se taj veliki nazvati u carstvu nebeskom"

Dakle, jasno je da se radi o drzanju deset zapovesti u novom zavetu, i ucenju drugih da ga drze.

Na kraju bih samo ponovio ono na sta nije odgovoreno, a sto smatram jednom vrlo bitnom pojedinoscu koja pokazuje da zakon deset zapovesti nisu uklonjene u novom zavetu, i da su ih apostoli smatrali kao posebnim i vazecim za Hriscane kao jedno od merila pravde.

Naime, apostola Pavle pisuci Hriscanima u Efesu, kaze sledece:

"Deco! Slušajte svoje roditelje u Gospodu: jer je ovo pravo.
Poštuj oca svog i mater: ovo je prva zapovest s obećanjem:
Da ti blago bude, i da živiš dugo na zemlji" ( Efescima poslanica 6. 1 3 )

Ovde vidimo da apostol citira jednu od deset Bozjig zapovesti, i kaze: "Poštuj oca svog i mater: ovo je prva zapovest s obećanjem"

Ako su deset zapovesti ukinute od strane Isusa Hrista, zasto bi onda aposto Pavle citirao uopste jednu od tih zapovesti, i jos naglasavao da je to "PRVA ZAPOVEST U SKLOPU DEST SA OBECANJEM"

Ako je kao zamena za deset zapovesti Isus dao neki svoj nepisani zakon, zar onda on ne bi trebao da citira neku Isusovu zapovest sa gore blazenstva, ili nekog drugog mesta gde je on ucio - koja je "prva zapovest za Hriscane u novom zavetu sa obecanjem"?

Ne, mi vidimo da apostoli ukazuju na desrt zapovesti Bozjih, citiraju ih, potvrdjuju, i objavljuju ih kao merilo pravde u novom zavetu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Da li slaviti subotu ili nedelju

.......................
5. Или нисте читали у закону како у суботу свештеници у цркви суботу погане, па нису криви?
.......................​

Христос никада није говорио да суботаримо, већ нас Он уводи у покој и починак. Зато и говори о Другом дану, јер Јевреји иако суботарише не уђоше у (с)покој (Мир Божији). Он, Господар суботе, кога су Јевреји хтели да каменују јер "квари суботу" јер не разумеше да Помазаник треба да их уведе у покој и да им остави, то и учини:

27. Мир вам остављам, мир свој дајем вам; не дајем вам га као што свет даје, да се не плаши срце ваше и да се не боји. (Јован 14)

6. Господ је близу. Не брините се низашта него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем да се јављају Богу искања ваша. 7. И мир Божји, који превазилази сваки ум, да сачува срца ваша и мисли ваше у Господу Исусу. (Филибљанима 4)

15. И мир Божји да влада у срцима вашим, на који сте и позвани у једном телу, и захвални будите. 16. Реч Христова се богато усели међу вас, у свакој премудрости учећи и саветујући сами себе са псалмима и појањем и песмама духовним, у благодати певајући у срцима својим Господу. (Колошанима 3)

1. Оправдавши се, дакле, вером, имамо мир с Богом кроз Господа свог Исуса Христа,
2. Кроз ког и приступ нађосмо вером у ову благодат у којој стојимо, и хвалимо се надањем славе Божије. (Римљанима 1)

Дакле, вером својом ми улазимо у мир Божији (покој) за разлику од оних који су једном седмично почивали телом, а ипак не уђоше у покој јер у срцу нису веровали и уздали се у Бога. О томе пише и апостол Павле Јеврејима суботарима:

Јеврејима, глава 4
1. Да се бојимо, дакле, да како док је још остављено обећање да се улази у покој Његов, не закасни који од вас.
2. Јер је нама објављено као и онима; али онима не помаже чувена реч, јер не вероваше они који чуше.
3. Јер ми који веровасмо улазимо у покој, као што рече: Зато се заклех у гневу свом да неће ући у покој мој, ако су дела и била готова од постања света.
4. Јер негде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих.
5. И на овом месту опет: Неће ући у покој мој.

Неће Јевреји ући упокој иако им беше дата субота јер не уздаше се у Господа и не вероваше у свом срцу. Зато Господ говори о Другом дану, дану када ће само верни моћи да уђу у покој (Мир Божији), не они који почивају телом. Не ради се ту о седмичном дану (суботи или недељи), већ о дану када верни приступају у Божију благодат, у Мир Божији - својом вером.

6. Будући, пак, да неки имају да уђу у њега, и они којима је најпре јављено не уђоше за непослушање;
7. Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца.

Данас ако чујете јеванђеље не одбацујте живу реч Господњу, не одлажите своје интересовање. Јер и у време апостола неки се окренуше својим световним бригама, али многи и тражише да чују опет и још...

8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.
9. Дакле је остављено још почивање народу Божијем.
10. Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих.
11. Да се постарамо, дакле, ући у тај покој, да не упадне ко у ону исту гатку неверства.

Ко верује улази у покој (Мир Божији), а онда стварно почива од дела својих. Човек се умирује и обнавља свакодневно (унутрашњи човек- 2. Коринћанима 4:16, Ефесцима 4:22, Јуда 1:10).

Јер да је Господ Исус суботаре увео у покој само зато што суботаре, мислећи да су тако верни Богу, онда Он не би ни говорио о другом дану (Данас). А субота се никада није славила, већ се тада почивало телом (као модерни фарисеји данас). А Христово Васкрсење се слави сваки дан, а литургијски обележава оног дана када Господ устаде из гроба, а то је први дан у недељи Недеља. Руси не кажу недеља, већ Васкрсеније.

понедельник (понедељак)
вторник (уторак)
среда (среда)
четверг (четвртак)
пятница (петак)
суббота (субота)
воскресенье (недеља)

Да ли, онда, греше они који суботаре? Не! Греше што саблажњавају читав хришћански свет фарисејством. То се исто десило у почетку, па су апостоли сазвали први Сабор да се све испита и да се дају заповести (основне догме) незнабошцима - нама. Какво суботарење, апостоли би изричито у посланицама нагласили, а и Господ у јеванђељу! Шта могу још о овој већ досадној, поновљеној милион пута, расправи? Само да поручим, онима који никако не смеју пасти у канџе суботарско-фарисејској јереси, оно што је Исаија поручио Цркви:

2. Отворите врата да уђе народ праведни, који држи веру.
3. Ко се Тебе држи, чуваш га једнако у миру, јер се у Тебе узда.
4. Уздајте се у Господа довека, јер је Господ Господ Вечна стена.
5. Јер понижује оне који наставају на висини, град високи обара, обара га на земљу, обраћа га у прах.
9. Душом својом жудим Тебе ноћу, и духом својим што је у мени тражим Те јутром; јер кад су судови Твоји на земљи, уче се правди који живе у васиљеној.
10. Ако се и помилује безбожник, не учи се правди, у земљи најправеднијој чини безакоње и не гледа на величанство Господње.
11. Господе! Рука је Твоја високо подигнута, а они не виде; видеће и посрамиће се од ревности за народ, и огањ ће прождрети непријатеље Твоје.

12. Господе! Нама ћеш дати мир, јер сва дела наша Ти си нам учинио.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jevrejima poslanice 4 poglavlja, predstavlja jedan od najvećih dokaza u prilog važnosti postovanja Subote u novom zavetu.

Ovo poglavlje predstavlja Amanet ili zaveštanje apostola Pavla Hrisćanima u pogledu Subote i njenog značaja za spasenje i ulazak u Božje carstvo slave.

Naime, u Jevrejima poslanici 4 poglavlju - apostol Pavle koristi 2 izraza za reč "POČINAK"

Na prvom mestu to je Grčki izraz "Katapausis" ( Grcki: κατάπαυσις ).

Ovaj izraz se spominje u stihovima 1, 3, 5, 10, 11, Jevrejima poslanice 4 poglavlja.

Na drugom mestu to je Jevrejski izraz "Sabbatismos"

Ovaj izraz se spominje u 9 stihu istog poglavlja, i odnosi se na Subotnji počinak ili svetkovanje Subote.

U nastavku je priložen ceo tekst 4 poglavlja Jevrejima poslanice sa naznačenim izrzima pocinak, i to na Grčkom ( katapausis ) i Jevrejskom (Sabbatismos ).

"Da se bojimo, dakle, da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u
POKOJ Njegov, ne zakasni koji od vas.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena reč,
jer ne verovaše oni koji čuše.
Jer mi koji verovasmo ulazimo u POKOJ, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u POKOJ moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.
Jer negde reče za sedmi dan ovako: i
POČINU Bog u dan sedmi od svih dela svojih.
I na ovom mestu opet: Neće ući u
POKOJ moj.
Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.
Jer da je Isus one doveo u POKOJ, ne bi za drugi dan govorio potom.
Dakle je ostavljeno još
SUBOTNJE POČIVANJE narodu Božijem.
Jer koji uđe u POKOJ Njegov, i on
POČIVA od dela svojih, kao i Bog od svojih.
Da se postaramo, dakle, ući u taj
POKOJ, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.
Jer je živa reč Božija, i jaka, i oštrija od svakog mača oštrog s obe strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srca"

Dakle, ovaj tekst govori o dve vrste počinka koji su usko povezani i imaju duhovni značaj za čoveka i njegovo spasenje.

Naime, Jevrejima poslanica poziva čoveka da ulaskom u Subotnji počinak svake sedmice ( predstavljen izrazom "Sabbatismos" ) uđe u drugu vrstu počinka ( predstavljenim izrazom "Katapausis" ) koji Bog daje danas, a koji u kontekstu biblije predstavlja predukus večnog života i ulaska u večni pokoj u koji će verni ući prilikom Hristovog drugog dolaska u
slavi.

Tekst u Jevrejima poslanici jasno kaže "da Jevreji kojima je bilo objavljeno ili dato obećanje o pokoju - nisu ušli u taj pokoj odnosno u obećanu zemlju ili "Katapausis" jer nisu prethodno ušli u Subotni počinak "Sabbatismos" vec su kršili zapovest o Suboti"

Apostol Pavle zato u tekstu daje savet "da mi ne budemo neverni kao Jevreji koji su kršili Subotu "Sabbatismos" i iz tog razloga nisu ušli u Božji počinak i obećanu zemlju "Katapausis" već da se postaramo da uđemo u taj počinak "Katapausis" u koji je jedino moguće ući ulaskom u Subotni pokoj ili "Sabatismos" svake sedmice, odnosno - poštovanjem Subote koja predstavlja simbol večnog Božjeg pokoja u koji će verni ući prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.

Zato apostol Pavle i piše u 9 stihu gde i koristi ovaj izraz "Sabatismos" koji označava svetkovanje Subote - da je narodu Božjem ostavljen Subotnji odmor ili počivanje.

Izraz "počinak - katapausis" u Jevrejima poslanici ima više značenja.
On označava duhovni počinak u koji vernik ulazi ostvarivanjem lične zajednice sa Bogom i napuštanjem greha i grešnog života i stanja u grehu u kome se do tada nalazio, to je oslobođenje iz ropstva greha.

On označava i konačni ulazak u počinak i nebesko carstvo prilikom Hristovog drugog dolaska u slavi.

Za razliku od toga, izraz "Sabbatismos" označava ulazak u Subotni mir svake sedmice, koji je preduslov da bi vernik ušao u pokoj ili "Katapausis"

Natrag