Član
- Učlanjen(a)
- 02.11.2012
- Poruka
- 1.746
za starstuff i speedija
Matej 28:1
После сабата, у свануће првог дана у недељи,
Taj sabat 15 nisan je bio poseban u mnogo cemu.
Dan pre njega ,petak,je bila Pasha 14.nisan,najveci Izraelski praznik .Zabranjeno je bilo kakvo sudjenje na taj dan,a tog istog dana je i uhvacen i ubijen Isus Hrist.,i to na neradni dan koji je svetiji od bilo koje subote.
Nadalje sledi praznik beskvasnih hlebova koji traje 7 dana,3.Moj23:5-7
[SUP]5[/SUP] Četrnaestog dana prvog meseca uveče, pasha je Gospodnja.
[SUP]6[/SUP] A petnaestog dana istog meseca praznik je presnih hlebova Gospodu; sedam dana jedite hlebove presne.
[SUP]7[/SUP] Prvi dan neka vam bude sabor sveti, nikakav posao ropski ne radite.
Eto vec ovde se vidi da je ta subota 15.nisana bio i veliki Izraelski praznik koji je neradan dan takodje.
3.Moj25:10
[SUP]10[/SUP] I posvetite godinu pedesetu, i proglasite slobodu u zemlji svima koji žive u njoj; to neka vam je oprosna godina, i tada se vratite svaki na svoju baštinu, i svaki u rod svoj vratite se.
Dakle Isus je ubijen na najveci jevrejski praznik Pashu,koja je za jevrejske staresine bila radna jer su hvatali i sudili i ubili Isusa,pa potom subota koja se podudarala sa 15 nisanom takodje velikim jevrejskim praznikom koji je takodje bio neradni dan,tako da je to bio taj "dupli sabat" ili dupli praznik.
Ima indicija i da je to bila 50 jubilarna,sveta,,oprosna godina,u kojoj je ubijen Isus Hrist,tako da je prevodilac i mogao da napise po mome razumevanju:
"Posle sabatnog praznika,prvi radni dan u nedelji",tako da je to bio PONEDELJAK!.
Jedino Isusovim vaskrsnucem u ponedeljak ujutru se ispunjava prorocanstvo iz Jone,kao i Isusovo potvrdjivanje da ce biti u grobu tri dana i tri noci.
Ma ja se slazem sa tobom da je prica o Isusovom raspecu i ozivljavanju vrlo sumnjiva.